Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 брате мој у Христу, чини ми се да не идеш добрим путем ако правиш од владике Артемија институцију. овде није ни један владика институција нити неподлежан критици, само Христос. Поштујем нашег духовника и Владику јел то толики грех, мени су овде за врат скакали кад поменем Администратора и заиста, молим Бога да престане све ово, а видим ти желиш да наставимо ?! ко ти брани да га поштујеш, још мање ти је то неко набацио да је греота.и нормално да смо те опомињали и на крају бановали кад си вређао људе и владике називао јеретицима. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Pitanje duhovništa je veliki problem ako ono nije pod okriljem nadležnog Episkopa. Nije bez razloga vl.Artemije umirovljen. Ako neko misli da će Crkva doveka da toleriše neke pojave, da ne pristupa određenim potezima, može se već sada posle Sabora uveriti da nije tako. Ето вам прилике да упропастите 2/3 монаштва у Србији, па да кренете све из почетка ... Грдно се вараш ако мислиш да ће 150 монаха ЕРП да љуби скуте оног који их вређа, гази и псује ... извини, који су то ''ми''?150 монаха? ја сам чуо да су три манастира у питању а не све монаштво целе епархије. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Многа моја браћа су појединце жестоко критиковали и чак одстрањивали са форума (мада су многи од одстрањених заиста у многоме допринели томе) зато што су не само на непримерен начин говорили о епископима већ и зато што су износили одређене црквено-политичке и моралне сумње везане за потенцијалну црквено-моралну и литургијску неблагочестивост појединих епископа који су,по мишљењу оних који су одстранили исте,оличење Цркве,Њеног духа учености,вере и благочестивости...и то је њихово право,ја у то не улазим и имам своје мишљење о сваком засновано на животном искуству које имам после 22 године проведених у Цркви,као верник,као теолог,као човек кога "памет и очи" још нису издали.Међутим,постављам себи а и другима питање...зашто се сад не примени исти аршин и према онима који на сва уста осуђују вл.Артемија (појединци скоро да кипте од суздржавања негативног осећаја према њему!) који је,колико знам и колико видим,и даље,од Цркве и од вере,неодступајући епископ Српске Цркве (умировљен и као такав "значајан" вала колико и вл.Атанасије...на истом су по тој основи!), који живи на пољу вере и учења апсолутно исто као и пре 20,30,40 година и нико му никада од ранијих архијереја за све време његовог дугог пастирства није суштински и званично приговорио нити га прозвао и оптужио у вези са било чим од онога за шта се сад криви,већ баш сада,одједном се генерисало,поред проблема о Симеона и Предрага Суботичког,и питање његове "литургијске неподобности"? Мислим да је време да се или престане са вулгарном и површном карактеризацијом као и са разним вербалним неумесностима при разговору о једном и даље епископу Српске Цркве и разговор подигнемо на пристојнији и озбиљнији ниво или да престанемо уопште да причамо на овакав начин о еп.Артемију,као што не желимо да било ког другог епископа Српске Цркве ставимо у било који и било какав контекст пежоративног карактера. Мој став по питању двојице оптужених за финансијске малверзације су одвећ добро познати свима да бих их понављао.Мислим да су криви,као што кривим и по мом мишљењу и искуству,у многим моментима лаковерног вл.Артемија да је требао бити мало виспренији ,са мање поверења и некритичког односа према истима и видети оно што су многи видели много раније...али то не значи да је вл.Артемије као архијереј,човек Цркве и човек који је бринуо колико год је могао у,духовном и физичком смислу,за свој страдалнички народ на Космету,човек који барем има неке принципе за разлику од многих других,заслужио да га после свега разапнемо,пилатовски оперемо руке од њега и не само бацимо у заборав,већ да га и згазимо немолосрдно! У животу је све лако бити,али бити истински човек,то је најтежи задатак стављен пред тог истог човека...али је величанствено и свеспасоносно ако се у томе успе.зато пазимо шта радимо и шта говоримо,браћо. ...надам се да ћу својим делима,речима и мислима заслужити пред Богом да будем човек. Ти ме скоро стално одушевиш са кометаром.Браво! slavabogu А хтео сам и да те питам,јеси ли учествовао на квизу "кеш такси"?Личио је један много на тебе,а и учинило ми се да је спомињао теологију. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Pitanje duhovništa je veliki problem ako ono nije pod okriljem nadležnog Episkopa. Nije bez razloga vl.Artemije umirovljen. Ako neko misli da će Crkva doveka da toleriše neke pojave, da ne pristupa određenim potezima, može se već sada posle Sabora uveriti da nije tako. Ето вам прилике да упропастите 2/3 монаштва у Србији, па да кренете све из почетка ... Грдно се вараш ако мислиш да ће 150 монаха ЕРП да љуби скуте оног који их вређа, гази и псује ... Hm...Mogli bi ti monasi malo da citaju svetootacku literatuturu umesto sto pisu svasta po internetu! Oдакле ти таква предрасуда да не читају ?! Pa zato sto su sveti oci trpeli takve koji su ih gazili i vredjali i ljubili im skute Ето ... ми нисмо достојни светих отаца па нећемо да вас трпимо . Nije tu stvar u nedostojnosti vec vasem bezobrazluku! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Може постојати једино сажаљење.Немој тако...човек је и даље епископ Српске Цркве,епископ који није рашчињен и који је и даље у јединству са својом Мајком Црквом (и не пада му на памет да не буде!),а то што има различите ставове по неким црквено-литургичким као и неким питањима везаним за политички живот у који је,заједно са својом паством,свештенством и монасима,од стране других насилно гурнут,не значи да треба да га "жалиш"...нити ико за сада зна у потпуности све разлоге које су довеле до овога до чега је дошло и да ли је искључиво оно што нам се "званично сервира".Иако имам замерке на неке ствари везане за оно што се дешавало доле од стране непримерених појединаца као и на то што није увидео и реаговао на њих,то не значи да требамо "дрвљем и камењем" на преосвећеног Артемија који је дуго,дуго година био добри пастир свих у Рашко-призренској епархији,па макар и не био по твом "свеврлинском укусу".Тај човек, Владика Артемије, има само номиналистички жељу да остане у јединству са Црквом, али не и реалну! Погледај ти шта он све прича о ''новотарењу'', па то је чиста јерес, раскол, крипторасколништво! Пре или касније ће његов расколнички дух доћи до изражаја и показаће се његово право лице! Тада неће бити само умировљен. Наравно, дај Боже да грешим, али мислим да не! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Може постојати једино сажаљење.Немој тако...човек је и даље епископ Српске Цркве,епископ који није рашчињен и који је и даље у јединству са својом Мајком Црквом (и не пада му на памет да не буде!),а то што има различите ставове по неким црквено-литургичким као и неким питањима везаним за политички живот у који је,заједно са својом паством,свештенством и монасима,од стране других насилно гурнут,не значи да треба да га "жалиш"...нити ико за сада зна у потпуности све разлоге које су довеле до овога до чега је дошло и да ли је искључиво оно што нам се "званично сервира".Иако имам замерке на неке ствари везане за оно што се дешавало доле од стране непримерених појединаца као и на то што није увидео и реаговао на њих,то не значи да требамо "дрвљем и камењем" на преосвећеног Артемија који је дуго,дуго година био добри пастир свих у Рашко-призренској епархији,па макар и не био по твом "свеврлинском укусу".Тај човек, Владика Артемије, има само номиналистички жељу да остане у јединству са Црквом, али не и реалну! Погледај ти шта он све прича о ''новотарењу'', па то је чиста јерес, раскол, крипторасколништво! Пре или касније ће његов расколнички дух доћи до изражаја и показаће се његово право лице! Тада неће бити само умировљен. Наравно, дај Боже да грешим, али мислим да не!Да ли је то номиналног карактера,мој млађи колега,стари познаниче и брате у Христу,то ћемо да видимо.Остави се преурањених импликација и закључака,закључака за које,за сада и по свему што смо имали чути од самог владике,чија реч још има тежину и вредност,можемо рећи да изгледа имају упориште само у твом негативном настројењу према вл.Артемију.Свако је невин док се не докаже супротно,запамти то...тешка је то квалификација коју си дао за једног и даље епископа Српске Цркве.Проблем је почео са о.Симеоном и Предрагом Суботичким,а одједном је тај исти проблем волшебно прешао на неки други,тајанствени ниво за који нико од нас не уме да га дефинише и именује прецизно и недвосмислено,и који нема званичну црквено-канонску тежину већ је она (тежина) једноставно анулирана простим разрешењем са епархијске дужности без да неко каже какву канонску кривицу има еп.Артемије на свом образу.Не волим нејасне и недовршене ствари...имају чудан мирис.Зато,пусти то...видећемо шта ће се десити.Немој да ти се деси да те твоје категорички изнесене речи,очигледно пуне анимозитета и осуде, у вези са једним од епископа Српске Цркве,једног дана посете и врате се као бумеранг и залепе ти се у лице....и као што си рекао:"дај Боже да грешиш"...то би требао да желиш,мој пријатељу,првенствено то,али изгледа да је акценат,свесно,вољно и са страсним хтењем,стављен на завршни део реченице:"...али мислим да не!". ...на жалост. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Многа моја браћа су појединце жестоко критиковали и чак одстрањивали са форума (мада су многи од одстрањених заиста у многоме допринели томе) зато што су не само на непримерен начин говорили о епископима већ и зато што су износили одређене црквено-политичке и моралне сумње везане за потенцијалну црквено-моралну и литургијску неблагочестивост појединих епископа који су,по мишљењу оних који су одстранили исте,оличење Цркве,Њеног духа учености,вере и благочестивости...и то је њихово право,ја у то не улазим и имам своје мишљење о сваком засновано на животном искуству које имам после 22 године проведених у Цркви,као верник,као теолог,као човек кога "памет и очи" још нису издали.Међутим,постављам себи а и другима питање...зашто се сад не примени исти аршин и према онима који на сва уста осуђују вл.Артемија (појединци скоро да кипте од суздржавања негативног осећаја према њему!) који је,колико знам и колико видим,и даље,од Цркве и од вере,неодступајући епископ Српске Цркве (умировљен и као такав "значајан" вала колико и вл.Атанасије...на истом су по тој основи!), који живи на пољу вере и учења апсолутно исто као и пре 20,30,40 година и нико му никада од ранијих архијереја за све време његовог дугог пастирства није суштински и званично приговорио нити га прозвао и оптужио у вези са било чим од онога за шта се сад криви,већ баш сада,одједном се генерисало,поред проблема о Симеона и Предрага Суботичког,и питање његове "литургијске неподобности"? Мислим да је време да се или престане са вулгарном и површном карактеризацијом као и са разним вербалним неумесностима при разговору о једном и даље епископу Српске Цркве и разговор подигнемо на пристојнији и озбиљнији ниво или да престанемо уопште да причамо на овакав начин о еп.Артемију,као што не желимо да било ког другог епископа Српске Цркве ставимо у било који и било какав контекст пежоративног карактера. Мој став по питању двојице оптужених за финансијске малверзације су одвећ добро познати свима да бих их понављао.Мислим да су криви,као што кривим и по мом мишљењу и искуству,у многим моментима лаковерног вл.Артемија да је требао бити мало виспренији ,са мање поверења и некритичког односа према истима и видети оно што су многи видели много раније...али то не значи да је вл.Артемије као архијереј,човек Цркве и човек који је бринуо колико год је могао у,духовном и физичком смислу,за свој страдалнички народ на Космету,човек који барем има неке принципе за разлику од многих других,заслужио да га после свега разапнемо,пилатовски оперемо руке од њега и не само бацимо у заборав,већ да га и згазимо немолосрдно! У животу је све лако бити,али бити истински човек,то је најтежи задатак стављен пред тог истог човека...али је величанствено и свеспасоносно ако се у томе успе.зато пазимо шта радимо и шта говоримо,браћо. ...надам се да ћу својим делима,речима и мислима заслужити пред Богом да будем човек. Ти ме скоро стално одушевиш са кометаром.Браво! confused А хтео сам и да те питам,јеси ли учествовао на квизу "кеш такси"?Личио је један много на тебе,а и учинило ми се да је спомињао теологију. klapklap Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Мај 16, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Е? Је л те има на јутјубету? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Е? Је л те има на јутјубету?Хвала Богу драгом,не! 0104_cheesy Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јосиф II Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Е? Је л те има на јутјубету?Хвала Богу драгом,не! 0104_cheesyБиће. confusedНего, шта сам хтео рећи... а да! Отац Агапије каже: не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) .Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке....за Владику Артемија никада нисан чуо у животу ни прочитао ниједан увредљиви надимак....наравно постоје ставови који се косе са њим...али надимци не. Да. Не постоје увредљиви надимци (бар ја не знам за неки), али као што видимо да не постоје ни само "ставови који се косе са њим" већ итекако постоје етикетирања. Видели смо их и на овој теми. ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 У задње време нама православим се све и свашта подбацује, а ми се само пецамо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 16, 2010 Пријави Подели Написано Мај 16, 2010 Е? Је л те има на јутјубету?Хвала Богу драгом,не! 0104_cheesyБиће. confused klapklap klapklap Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Мај 18, 2010 Пријави Подели Написано Мај 18, 2010 Владика +Григорије одмах после завршетка Сабора (на коме је владика +Артемије неправедно умировљен) седа у Масерати (спортски ауто за неупућене) београдких регистарских ознака вредан 150.000-200.000 еура и правац на фудбал са друштвом. Није ми намера да клевећем заиста али да ли је то примерено за једног епископа. Шта је непримерено? Што је Владику СПЦ неко после заседања повезао масератијем...? Узгред, онај ауто не изгледа као да кошта колико ти кажеш. И опет - то је све небитно ... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Мај 18, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 18, 2010 Владика +Григорије одмах после завршетка Сабора (на коме је владика +Артемије неправедно умировљен) седа у Масерати (спортски ауто за неупућене) београдких регистарских ознака вредан 150.000-200.000 еура и правац на фудбал са друштвом. Није ми намера да клевећем заиста али да ли је то примерено за једног епископа. Шта је непримерено? Што је Владику СПЦ неко после заседања повезао масератијем...? Узгред, онај ауто не изгледа као да кошта колико ти кажеш. И опет - то је све небитно ... ma na takve tvrdnj i pitanja i ne treba odgovarati samo treba reci: "marta ,marta za mnogo se brines ,a samo je jedno potrebno" ili "ne sudite da vam se nebi sudilo". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Мај 18, 2010 Пријави Подели Написано Мај 18, 2010 Полако,они ће једном морати да отворе карте,неће моћи до краја да се иде са руком испод стола.Доћи ће и тај тренутак па ћете ваљда отворити те ваше секташке очи. Лазаре, припази на мржњу у себи. А потом и на речи које пишеш. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука