Jump to content

Digitalni Van Ajk - sajt sa delima flamanskog slikara

Оцени ову тему

Препоручена порука

000_APP2002031473492.jpg

Izvor: OLIVIER MATTHYS / BELGA / AFP

Makrofotografije dela poznatog flamanskog slika Jana Van Ajka, zajedno s naučnim opisima i analizama, od sada su dostupni na sajtu, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Na novom sajtu closertovaneyck.kikirpa.be nalazi se 20 slika umetnika, sa opisima tehnike i drugom dokumentacijom o Van Ajku.

Ljubiteljima i stručnjacima je omogućeno zumiranje slika za detaljnije posmatranje dela što je do sada bila privilegija samo za restauratore i konzervatore.

Slike na sajtu se nalaze u 11 muzeja širom sveta, a do 2019. je predviđeno da se na sajt postave i druga dela Van Ajka.

Van Ajk (1390-1441), prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva.

Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Svetog Bavona u Gentu.

http://rs.n1info.com/a361968/Vesti/Kultura/Digitalni-Van-Ajk-dela-flamanskog-slikara-na-sajtu.html

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...