Jump to content

Vasionske letilice nekad i sad: iskustva, saznanja, ideje za buducnost

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 часа, Juanito рече

А може ли авион теоријски да иде право близу максималне висине на којој може да лети (укључујући обилажење око Земље ако је потребно) док не достигне неопходну брзину, а онда да подигне нос и одееее?

Теоријски да, но постоји неколико фактора које тренутна технологија "спутава". А колико технологија, толико и физички закони примењене аеродинамике да се тако изразим.

Први проблем је ВАЗДУХ. Као што знамо, тропопауза је оквирни простор у којем авиони данашњице лете. То је неки простор до 20-ак километара висине и тај експлоатациони плафон се постиже само у прелазним режимима лета. Дакле, није предвиђен за уобичајено "пеглање" ваздуха. Колико тај експлоатациони плафон за (војне) летелице данашњице зависи од саме конструкције авиона, толико зависи и од технологија млазних мотора.

Да би авион летео, потребан је потисак и простор који произведеном потиску даје могућност да на основу разлике притисака на тзв. доњаки и горњаки крила омогући авиону "једрење". Тај простор је ваздух и он мора имати и одређену густину. 

Тамо где нема густине, а као што је случај са ракетном технологијом која изводи летеће објекте (па и авионе-шатлове) у орбиту, потребна је сирова снага која ће да обезбеди довољну брзину како би објекат савладао гравитациону силу Земље и како би досегао васионско пространство.

Такву брзину, како сада ствари стоје, уобичајени авионски мотори не могу да постигну. Она износи око 25 Ма, односно 25 брзина звука. Толику брзину објекту дају (постижу) последњи ракетни степени свих до сада коришћених ракета носача које су биле или су у употреби.

Значи, потребно би било пројектовати авион довољно великих димензија са ракетним мотором/има и количином горива довољном да се "превари" аеродинамика "уобичајених" авиона, тј. да тај/ти мотори у тренутку када авион изгуби густину ваздуха потребну (и довољну за ма и тренутно-прелазни режим летења) за "одржавање" у њему (ваздуху), рецимо на неких 40-ак километара висине, ти мотори омогуће летење брзином од око 6000 км/ч, да би се са прирастом висине добијало и на брзини за излазак у орбиту, где би у тренутку "избацивања" на ниску орбиту (и оно што можемо назвати космосом, тј. висина од 150 км па навише), та "праћка" би морала да потера тај замишљени авион брзином од преко 25000 км/ч, а да би он "отишаооо".

На садашњем нивоу технологије, то је немогуће.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

брзином од око 6000 км/с

6000 m/s, znam da si na to mislio, a ruka je brza od oka... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

На садашњем нивоу технологије, то је немогуће. 

Znači sumnjaš u Vučića i Vulina? Izdajniče!

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, obi-wan рече

6000 m/s, znam da si na to mislio, a ruka je brza od oka... :smeh1:

Нисам. Баш сам мислио на брзину од око 5 Ма при тој висини. А приближно 6000 м/с, тачније 7-7500 м/с је "праћка" за орбиту, тј. 25 Ма. Заправо нешто мање-22 Ма је потребно брзине да се "одвоји" од Земље. У грубо. Мах је стандардна брзина у лабораторијским условима, у реалним у зависности од температуре СТВ "варира" и до 1500 км/х. Ајд` у грубо, преко 20 Ма треба за орбиту. Јбга сад треба узети таблице и рачунати. како год, авион као авион, а у сразу са Хуановим питањем данас не може то да учини. 

А и "варио" сам синоћ :)))

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Grizzly Adams рече

Да, то свакако. Мислим да се идеја коју је Оби навео заснива на "подизању" шатла авионом до оређене висине након чега би он требало да се "избаци" у орбиту ракетним мотором.

Kol`ko sam ja ukapirao - taj avion u stvari ima neki kombinovan/hibridni pogon, tako da dokle moze koristi mlazni motor, a posle toga nekakav niskoprotocni raketni, koji vozi mnogo brzo, a ipak ne trosi gorivo ni blizu kao vertikalne rakete. To bi, po zamisli, trebalo da obezbedi potrebnu brzinu i visinu, kao i potrebnu jeftinocu.

Takvi avioni bi, u slucaju ulaska u uobicajenu upotrebu, vozili i razne druge zadatke - npr. putnicki letovi, tako da voznja od jednog do drugog kontinenta (npr. L.A. - Sidnej) traje najvise 2-3 sata. Isto tako mogli bi da se efektno i brzo voze i razni veliki tovari, obzirom da bi takav avion, zbog hibridnog pogona, morao da bude poveci.

Evo, za ilustraciju,par primera... :)

...

Boing-ova ideja... zamislite pogled kroz ovaj "stakleni" krov...

hypersonic-spaceplane.jpg?fit=1280,720&s

https://tmrresearchblog.com/boeing-building-hypersonic-aircrafts-cheaper-access-space/

...

I projekat "Skylon", koji navodno dogodine treba da pocne sa nekakvim testiranjima...

MTMyNzAxMTAwNA==

MTMyNzAxMDc5OA==

https://www.space.com/19872-skylon-space-plane-human-spaceflight.html

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милан Ракић рече

Нисам. Баш сам мислио на брзину од око 5 Ма при тој висини. А приближно 6000 м/с, тачније 7-7500 м/с је "праћка" за орбиту, тј. 25 Ма. Заправо нешто мање-22 Ма је потребно брзине да се "одвоји" од Земље. У грубо. Мах је стандардна брзина у лабораторијским условима, у реалним у зависности од температуре СТВ "варира" и до 1500 км/х. Ајд` у грубо, преко 20 Ма треба за орбиту. Јбга сад треба узети таблице и рачунати. како год, авион као авион, а у сразу са Хуановим питањем данас не може то да учини. 

Ma znam to, nego si napisao km/s umesto m/s, na to sam mislio - ruka je brza od oka... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Милан Ракић рече

Pasulj ili podvarak?

• Хахаха 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, obi-wan рече

Ma znam to, nego si napisao km/s umesto m/s, na to sam mislio - ruka je brza od oka... :smeh1:

пре 2 минута, Avocado рече

Pasulj ili podvarak?

У праву сте обојица. Влажне биле електроде. ИсправиЈо сам

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

On 6. 2. 2018 at 11:21, Avocado рече

Znači sumnjaš u Vučića i Vulina? Izdajniče!

Na sadašnjem nivou tehnologije to dokaže i gdejaki nadobudni i dokoni mladenec a da ne bi Vulin i Vučic:

Подели на овим сајтовима

Ако је неко заинтересован - ISS на продају!

Годиште 1998, прешо пар милиона километара, троши пар милијарди на годину... :smeh1:

https://www.wired.com/story/whos-going-to-buy-the-international-space-station/

• Хахаха 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...