Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,236.0.html

Proveri da nije ova tema  0205_whistling

JESTE TU JE O.IVAN POMENUO, ALI JA BIH IPAK POSEBNU TEMU

upsss na poslu sam, sorry na velikim slovima kucanje dial up pa ne mogu da dužim

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

zašto? dobrodosli

preko sveštenika  smo krštenjem ppreporođeni u decu božju, preko svetog pričešća dobijamo nebesku hranu, opet preko sveštenika, na ispovesti dobijamo oprost( ili epitimiju ako smo bili nestašni crvenilo  ) i kroz ostale svete tajne dobijamo darove, sveštenik se moli za nas, brine za nas, uči nas, upućuje, pa opet isti odgovor...duhovni otac klapklap

valjda  :smiley:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Otac je iz ljubavi poslao Sina jer :

"Boga niko nije video nikada, Jedinorodni Sin koji je u narucju Oca, on ga objavi" i na taj nacin i odnosom ljubavi i poverenja poziva nas u Slavu svoju.

Sin moli Oca:

" I vise nisam u svetu, a oni su u svetu, i ja dolazim tebi. Oce sveti,

sacuvaj ih u ime tvoje, one koje si mi dao,

da budu jedno kao mi ."

Sin moli Oca, ali sada ne samo kao Sin nego i Lik Oca apostolima.

Oni koji su vrse Pastirsku sluzbu danas mole se za nas i brinu o nama kao Sin o apostolima tada, tako rukopolozeni Duhom sada. Kroz odnos i odnosom koji razvijamo sa svestenicima, sinovskim odnosom prema Ocu, duhovniku. Vode nas kao nekada Sin apostole i mole se Ocu kao sto se Sin molio.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

negde smo se u temi dotakli fanatizma...do sada je uglavnom bilo reči o verskom fanatizmu...no nešto što mi je smetalo u poslednje vreme a na šta nisam posebno obraćala pažnju je nešto drugo..fanatizam nevernika ili ateiste..isto opasan koliko i verski fanatizam..čitanje jednog foruma danas  me je zaista sablaznilo koliko površnošću toliko mržnjom koja je isijavala iz svake reči..i opet se pitam čega se oni u stvari boje...svoje nevere ili nečije vere mocart

Подели на овим сајтовима

Istina Tanja, mada ovo pitanje otvara mnogo tema , kao recimo i poverenje koje se najbolje moze videti u odnosu roditelj-dete. Kada majka uci dete da hoda ( a znamo da deca u tom periodu bezuslovno veruju i vole roditelje) ono onda sa mukom, a  bez straha prohoda uzdajuci se i potpuno se predajuci majci ili ocu (what ever). Zna da ga nece pustiti da padne, veruje joj, zna da ako bude gladno dobice svoju porciju. Apostoli su verovali Hristu i prohodali su i hodali . Cak i sam Hristos se pred samo raspece molio ocu da ga ta casa mimoidje ,ali ipak ,neka bude volja Oca, sto je esencija poverenja, prepustanja. Dok svestenici  na Liturgiji predstavljaju samoga Hrista a mi njihovu - njegovu decu pa ih samim tim i zovemo oce, jer nas oni vode i uce?!

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Bravo Jelena, vi ste od svih dali najprecizniji odgovor - najjasniji! Hvala vam na tome. Dakle, pojam otac svoj koren ima u Liturgiji, gde svestenik predstavlja ikonu Hrista. Zapravo tu ikonu predstavlja vladika ali i svestenik sa obzirom da je sluzi u ime vladike, po blagoslovu vladike. Zato ga i oslovljavamo na Liturgiji terminom vladika - blagoslovi vladiko, prinesi vladiko i td i td. Kao sto vidimo, ponovo je odgovor - Liturgijski, logican i prijemciv, treba samo malo razmisliti, prepustiti se i dozvoliti sebi da pravilno razmisljamo oslanjaju ce se na vlastito Liturgijsko iskustvo. Tako na najbolji moguci nacin svedocimo, jer sve ostalo je opisivanje a samo vlastito iskustvo jeste secanje, nesto sto delimo i cime se prepoznajemo kao i ime - mnogo je ljudi ali samo je jedna Tanja, Jelena, Danica... a opet mnoge su i Tanje, Jelene, Danice... zato je i potrebno to Liturgijsko iskustvo - nase licno - jer njime ostvarujemo identitet, autenticnost i neprolaz. Mislite o tome. Jos jednom - bravo Jelena!

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da, da, da... Radujte se i veselite se, jer je velika vasa plata na Nebesima! Svest o toj plati i o Radosti gradjanstva tog Neba s ljubavlju trebamo svedociti u svetu a sopstvenom svakodnevicom i vlastitom recju. To jeste nasa obaveza, upravo prema tom istom svetu i prema tim istim ljudima koji ostaju napolju kada djakon proiznese - Dveri, dveri, sa mudroscu pazimo. Sa mudroscu, jer imamo lampe i imamo ulja u njima i jesmo, i nasli smo se, sa one druge strane zida, sa one druge strane Realnosti, koju predokusamo vec sada i ovde svaki put kada Vladika, Otac, svecano objavi - Blagosloveno Carstvo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova - a narod to isto potvrdi - AMIN. Da, amin... amin Boze daj. Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

P.S. Maran ata!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sta mislite o verskoj, kao i o bilo kojoj drugoj, prenaglasenosti. Koji su motivi, potrebe, za tako nesto, tako necim; sta zapravo se tim ponasanjem zeli staviti do znanja okolini? Pre svega, treba znati da to nije ni kulturno, kamo li umesno kao nacin verskog izraza. Fanatizam je tamna strana, korak napred, takvog ponasanja, sagledavanja realnosti koja nas okruzuje i koju predokusamo, samim tim i svedocimo. Te, sta zapravo predokusamo ako to na takav nacin svedocimo? Mislite o tome... nisu samo siroti fanatici krivi 0703_read

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Sta mislite o verskoj, kao i o bilo kojoj drugoj, prenaglasenosti. Koji su motivi, potrebe, za tako nesto, tako necim; sta zapravo se tim ponasanjem zeli staviti do znanja okolini? Pre svega, treba znati da to nije ni kulturno, kamo li umesno kao nacin verskog izraza. Fanatizam je tamna strana, korak napred, takvog ponasanja, sagledavanja realnosti koja nas okruzuje i koju predokusamo, samim tim i svedocimo. Te, sta zapravo predokusamo ako to na takav nacin svedocimo? Mislite o tome... nisu samo siroti fanatici krivi 0442_feel

Bog vas blagoslovio - Ugrin

????????????? ??????????? ???? ?????? ???? ????????? ???????,

? ??? ?? ?? ??? ?????? ? ????????, ????? ????? ? ????? ?? ???.

?????? ?????? ?? ????? ???????? ??, ???? ?? ??, ???????????? ????????

???? ?? ???? ????????? ? ?????? ? ???? ?? ????? ?????? ????

? "????" ??? ??? ?? ? ???? ?? ???. ? ??????, ???? ?? ????? ?????????? ? ?? ???? ?? ?? ???.

??? ?? ????, ??? ?????????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

ne volim nijednu vrstu prenaglašenosti ni u čemu a posebno ne u isticanju svoje veroispovesti, nikada mi to nije bilo jasno niti potreba drugih za tim, ja verujem zbog sebe a ne zbog drugih, jedino "obeležje" koje nosim je krstić oko vrata, brojanica i samu sebe...mislim da mi ništa više nije ni potrebno, ne mogu da razumem kada mirjani nose veći krst oko vrata i od samog vV 0409_feeladike

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pomaze Bog,oce Ugrine!

Upravo sam videla Vasu temu u pdf Duhovana aristokratija i htela da postavim dva pitanja.Ali su suvise prizemna za taj pdf.

Elem,kad sam bila klinka,to pitanje me nije mucilo,tako je rekao veroucitelj i to je za mene bio zakon.Zanima me bas Vase misljenje o tome.

Zasto nosimo maramu na sluzbe?I moramo li da ih nosimo?Nije meni tesko da je nosim.Ali,posteno govoreci,same se sebe gadim kad je stavim u porti,i cim izadjem iz crkve,u porti,skinem!Zar to nije farisejstvo sui generis?Po mom laickom misljenju,to je isto kao kad bi svestenik dosao do porte

u sortsu i papucama,pa ti obukao mantiju i stavio kamilavku.

A drugo pitanje se odnosi na mirenje religioznosti i erosa.Sta se,po Vasem misljenju,podrazumeva pod Sedmom Bozijom zapovescu?Zar je greh voleti?

Napominjem,da su obe teme,mozda i glupe i nedolicne,ali primecujem vec godinama da marama i sexualnost muci mnoge mlade devojke.A znam i puno njih,koje bas to dvoje tera od Crkve,samim tim i od Hrista.

Svako dobro od Gospoda!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...