Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 6 минута, Матусал рече Meni nije jasna ona prica oko umnozavanja hlebova. Cemu ono insistiranje na brojkama punih kotarica i naroda itd. Zar nije bilo dovoljno reci sa koliko hlebova nahraniste 5000 ljudi? Nego postoji striktno nabrajanje u oba umnozavanja a brojke su razlicite i nisu u nekoj vezi. I jos im na kraju kaze kada navedu sve koliko je cega bilo ,, kako ne razumete,,. Eto ja ne razumem tu simboliku ako je ima. Ja je možda razumem. Evo saberi danas 5000 ljudi na jednom mestu i propovedaj im tako što će iskreno poverovati da su jedna porodica da su svi braća i sestre. I sada kažeš da se preispitaju među sobom u tih 5000 ljudi sa koliko raspolažu? Svi zajedno. I kad počne svako od njih da priča šta poseduje i kad se to stavi u kotarice ispada da ima tu viška i da je čovečanstvo bogato ustvari a ne siromašno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 A čudo se sastojalo u tome da su se tih 5000 ljudi Božjom voljom zaista i povezali i čuvali jedni druge da neko ne propadne u siromaštvu i bedi.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Искрено, не разумем те. Прво напишеш да те одувек интересовало значење Христових метафора, а сад пишеш да нећеш да читамо свете оце о метафорама. Тумачење типа "ја мислим" без потврде од светих отаца је чист протестантизам и врло опасан терен - живо блато, одлично тло за рађање јереси. Него, боље да питаш, и да видимо шта кажу свети, а ти онда упореди своје промишљање. Машта је добар слуга али зао господар, као и све стихије... Матусал је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Управо сада, Јанко рече Искрено, не рсзумем те. Прво напишеш да те одувек интересовало значење Христових метафора, а сад пишеш да нећеш да читамо свете оце о метафорама. Тумачење типа "ја мислим" без потврде од светих отаца је чист протестантизам и врло опасан терен - живо блато, одлично тло за рађање јереси. Него, боље да питаш, и да видимо шта кажу свети, а ти онда упореди своје промишљање. Машта је добар слуга али зао господар, као и све стихије... Dobro nisi nov ovde, forum je nije živa reč pa da se potpuno razumemo. Da pričamo uživo jasno bi ti bilo, da kažem da su tumačenja svetih otaca više nego dobrodošla u razgovoru a upućivanje na čitanje svetih otaca da bi se razgovor prekinuo nije dobrodošlo. Jer ajde da zatvorimo teološke teme onda a? Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja je možda razumem. Evo saberi danas 5000 ljudi na jednom mestu i propovedaj im tako što će iskreno poverovati da su jedna porodica da su svi braća i sestre. I sada kažeš da se preispitaju među sobom u tih 5000 ljudi sa koliko raspolažu? Svi zajedno. I kad počne svako od njih da priča šta poseduje i kad se to stavi u kotarice ispada da ima tu viška i da je čovečanstvo bogato ustvari a ne siromašno. Разумем делимично. Можда прича значи и да се предата реч Божија умножава и враћа још изобилније. Ево Марко 8, 19. Кад оних пет хљебова разломих на пет хиљада, колико пуних котарица комада накуписте? Рекоше му: дванаест. 20. А кад оних седам на четири хиљаде, колико пуних котарица комада накуписте? А они рекоше: седам. 21. И рече им: Како не разумијете? Имају ли те бројке неко значење или онако чиста случајност? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Управо сада, Матусал рече Разумем делимично. Можда прича значи и да се предата реч Божија умножава и враћа још изобилније. Ево Марко 8, 19. Кад оних пет хљебова разломих на пет хиљада, колико пуних котарица комада накуписте? Рекоше му: дванаест. 20. А кад оних седам на четири хиљаде, колико пуних котарица комада накуписте? А они рекоше: седам. 21. И рече им: Како не разумијете? Имају ли те бројке неко значење или онако чиста случајност? Tako je Reč im je dao i pokazivao kako niko gladan ne može da ostane i oni su mu poverovali nahranio ih je. E sad da li je opasnije predstavljati si kao ja da im je pokazao da je zemlja dovoljno bogata ako svi ljudi budu porodica i da ih može sve nahraniti ako niko od nikoga ne otima a da pri tom nijedan sveti otac to nije izrekao onda ne znam šta da kažem... Gde je moje u suprotnosti sa Markovim jevanđelijem kojeg si citirao ne znam ali vidim da nekima smeta ovakva vrsta razgovora. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 5 минута, Матусал рече Имају ли те бројке неко значење или онако чиста случајност? Pa neko osipanje sigurno ima nisu svi primili reč Božju. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Takođe si mogu predstavljati da ako svet sluša reč Božju biće kotarice pune i ako nema puno osipanja u slušanju reči, neće biti ni gladnih. Ali gde da nađem sada svete oce i da ih citiram sa ovim nemam pojma ali mi se čini da svetitelji o tome i govore. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Tako je Reč im je dao i pokazivao kako niko gladan ne može da ostane i oni su mu poverovali nahranio ih je. E sad da li je opasnije predstavljati si kao ja da im je pokazao da je zemlja dovoljno bogata ako svi ljudi budu porodica i da ih može sve nahraniti ako niko od nikoga ne otima a da pri tom nijedan sveti otac to nije izrekao onda ne znam šta da kažem... Gde je moje u suprotnosti sa Markovim jevanđelijem kojeg si citirao ne znam ali vidim da nekima smeta ovakva vrsta razgovora. Па не знам имаш права на своје интерпретације и прихватљиве су док не одступају од учења цркве и наравно да су у складу са контекстом тј. здравим и разумским поимањем поједине приче и догађаја са нормалним и логичким системом закључивања. Него мене су занимале бројке седам и дванаест котарица као и седам хлебова на четири хиљаде и пет на пет хиљада да ли имају неко значење тј. метафору како си навео у наслову? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Управо сада, Матусал рече Па не знам имаш права на своје интерпретације и прихватљиве су док не одступају од учења цркве и наравно да су у складу са контекстом тј. здравим и разумским поимањем поједине приче и догађаја са нормалним и логичким системом закључивања. Него мене су занимале бројке седам и дванаест котарица као и седам хлебова на четири хиљаде и пет на пет хиљада да ли имају неко значење тј. метафору како си навео у наслову? Hvala zdravom razumu što te imam i što kažeš sve što ne odstupa od Pisma i svetih otaca za mene je predmet razgovora. Hvala još jednom. E sad imaju po meni simboliku u značenju upravo i drugim pričama o tome da se nekome reč Božja primi odmah po usahne .. itd.. da ne ponavljamo jevanđelijske priče. Dakle ospianja ima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 U suštini poenta jeste da li ih je Hristos tamo čudom Božjim i Rečju Božjom naučio kao da uvek imaju za hleb i bez hleba nikada ne ostanu ili ih je nahranio kao mađioničar. Ako je poenta hleb nasušni, verovatno nije odvajao materijalno od duhovnog nego ga je spojio. Dakle svi znamo kad izgovaramo da je Hristos nebeski hleb ali izvini druže ne bi bio nebeski da me nije naučio i dao, da ga i sam ispečem vodeći se Njegovim rečima. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Значи, да маштамо...Говорио је јеврејима.Јевреји имају симболику бројева.Тако дванаест котарица може бити и да Његове хране (мисли се и на храњење душа, наситио је пет/четири хиљада душа осим жена и деце - овде можда апелује и на умудривање "разумних" тј мушкараца, деца су неразумна али чисте душе а жене емоционалне па с њима иде лако ил' никако ) има довољно за цео народ (свих 12 племена). У другом случају, седам може бити и да је има увек (7 дана у недељи, затим Стварање - свих седам дана до почетка 8. дана, тј до почетка вечног живота итд). Ако ћемо машти на вољу а да није супротно Писму...14000 витлејемске деце је 2*7*1000, где би број хиљаду у јеврејском кодексу значио мноштво, а ова два опет имају своје сакрално значење...144 000 из изабраног народа у Откровењу је 12*12*1000... ronin, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 1 hour ago, Јанко рече 144 000 из изабраног народа у Откровењу је 12*12*1000... Pa el hoće taj izabrani da se umnožava dalje ili su to samo muška deca? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 пре 1 сат, Јанко рече Откровењу је 12*12*1000... Sav narod Božji? Јанко and Bernard је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Ako svi slušaju i drže Reč onda je sav narod Božji. A ako imao onih koji sušaju pa im sklizne Reč iz srca, jedva da se nakupi 7. ? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука