Jump to content

Hristove metafore.

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Матусал рече

Вино је и симбол новог Христовог учења. ,, не сипа се ново вино у мехове старе....,,

Njegove direktne posvećenosti za razliku od rajske priče i starog adama?

A mehovi stari bi bili stari adam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Svadba u kani je prvi put gde obična voda potreba spajanja muškarca i žene se pretvara u vino i brak doživljava blagoslov i direktno pokrovteljstvo samoga Boga.

Подели на овим сајтовима

Evo malo od Nikolaja

4. Крин као символ безбрижности. Погледајте на љиљане (кринове) у пољу како расту; не труде се нити преду (Мат. 6, 28). Ипак су тако лепо одевени као никада цар Соломон у свој слави својој. Нил Синајски пише о символици крина па вели: „о савршеној души речено је, да је она као крин у трњу; а ово означава душу, која живи без бриге усред забринутих о многоме“ (Нил Синајски: О среброљубљу).
5. Маслина као символ благодатног избрања, Господ је изабрао био народ Израиљев као маслину између дивљег дрвећа, да Му буде народ изабрани (Јер. 11, 16). Још се маслинама називају Илија и Енох, који ће се јавити као претече другог доласка Христовог. Њих су предвидели и пророк Захарије и свети Јован у визији, како стоје пред престолом славе на небесима у виду две маслине (Зах. 4,3; Откр. 11, 4). Као дрво које даје уље и као дрво најдужега века међу дрвећем земаљских маслина символише и сваког благодатног човека, који се светли милошћу и истином од Духа Божјега и који је вером укоренио себе у вечном животу. Псалмист сведочи: а ја, као маслина зелена у дому Господњем, уздам се у милост Божју без престанка и до вијека (Пс. 51, 8).
6. Семе је символ речи Божје. Њива је свијет, каже Господ. Добро сјеме синови су царства, а кукољ синови зла (Мат. 13, 37-38).
7. Пшеница означава науку Божју, науку Христову, добро семе насупрот кукољу, који означава семе ђаволско. А кад људи поспаше, дође његов (домаћинов) непријатељ и посија кукољ по пшеници (Мат. 13, 25). Хришћани, који одрже у себи божанско Христово и однегују га до жетве, биће спасени; небрижљиви пак, који однегују у себи уродицу место пшенице, пропашће. То је посведочио и свети Јован Претеча говорећи, како ће Бог отребити гумно своје и скупиће пшеницу своју у житницу, а уродицу ће сажећи огњем вјечним. И тако пшеница још означава праве хришћане, који су одржали у себи семе Божје, а уродица означава невернике грешнике. Трулење пшеничног семена под земљом навео је Господ као слику Своје смрти и васкрсења, а у исто време као слику умирања старог и рађање новог човека у сваком од нас (Јов. 12, 24; I Кор. 15, 36).
8. Грожђе и трње, смокве и чичак, символи су добрих и злих људи. Еда ли се бере с трња грожђе, или с чичка смокве? Не него са лозе и са смокве бере се добар род, а с трња и чичка зао род. Тако свако добро дрво родове добре рађа, а зло дрво родове зле рађа. Не може дрво добро родова злијех рађати, нити дрво зло родова добријех рађати. Свако дакле дрво које не рађа рода добра сијеку и у огањ бацају. И тако дакле по родовима њиховијем познаћете их (Мат. 7, 16-20). О коме овде говори Господ? О дрвећу или о људима? Очигледно о људима. Дрвеће се узима само као символ људи, било добрих или злих.
9. Чокот је символ Христа, а лоза символ следбеника Христових. Ја сам чокот, а ви лозе, рекао је Господ ученицима. Чокот је делом видљив, а делом скривен. Тако је и Син Божји делом знан, а делом незнан. Лоза без чокота нити може расти ни рода доносити. Зато је Он још рекао: без мене не можете чинити ништа. Добри људи црпе животни сок из Христа, хране се Њиме и доносе добар род, као добра лоза на чокоту. А зли људи одсецају себе од Христа, те остају суви и безродни као одсечене лозе. Зато ће се они први одржати као плодне лозе, а ови други ће се у огањ бацити као суве лозе (Јов. 15, 1-6).
10. Дрво горушично символ је царства небеског у смислу његовог растења од малог к великом. Најмање од свих семена, али кад узрасте веће је од свега поврћа, и буде дрво, да птице небеске долазе и сједају на његовим гранама (Мат. 13, 32). Тако и царство небеско у души човековој узрасте веће од свега другог што у души расте, и гранама својим улази у небеса, и ангели Божји спуштају се на његове гране.
11. Палма и кедар ливански символи су праведних људи. Праведник се зелени као палма, као кедар на Ливону, узвишује се… Родни су и у старости, једри и зелен (Пс. 92, 12).
12. Босиљак и смиље – нарочито босиљак – веома су омиљени код православних хришћана на Балкану. Они су символ душе праведничке, која утолико више мирише небеским миомиром уколико више тело стари и вене. Јер ова два цвета имају лепши мирис кад увену и осуше се него док су сирови. Босиљак се употребљава и при свећењу воде. У овом случају он је символ благодатног благоухања вишњег света, које, уз крсну силу, чува воду од кварежи.
13. Трава и цвеће уопште символ су пролазности телесног живота и спољашње славе људске. О томе пише апостол Петар овако: Јер је свако тијело као трава, и свака слава човјечија као цвијет травни: осуши се трава, и цвијеш њезин отпадне (I Пет. 1, 24; Пс. 103, 15). Према Псалмисту судба траве символ је судбе безбожника. Кад безбожници ничу као трава, и цвијетају сви који чине безакоње, то бива зато да би се истријебили до вијека (Пс. 92, 7). Опет на другом месту говори: Немој се жестити гледајући неваљале, немој завидјети онима који чине безакоње. Јер се као трави брзо косе, и као зелено биље вене (Пс. 37, 1-2). Праведници су као трава само у погледу телесном, а безаконици су у сваком погледу као пролазна трава.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Матусал рече

Evo malo od Nikolaja

Da sam ovo od Nikolaja ja potpisao, neki bi ovde rekli, ma dobro je to ali moramo da proverimo šta sveti oci kažu na tu temu. :))

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Матусал рече

8. Грожђе и трње, смокве и чичак, символи су добрих и злих људи. Еда ли се бере с трња грожђе, или с чичка смокве?

Zamislite još sada Sina Božjeg začuđenog da ne samo da na smokvi ne nađe plod, nego ni čičak bre ama baš ništa :))

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sam dakle u pravu da je vino plod posvećenosti Božje prema čoveku i da čovek jeste u stanju i mora biti Božanskog delovanja plod?

Vino je tu simbol Novog Zaveta. 

Ovo je krv moja Novog Zaveta ... itd.

Poznato je da vina nema bez grozdja, grozdja bez loze, loze bez cokota. To je kao neka zajednica svi elemenata. 

To je simbolicno. 

Ali da ne sirimo neke dezinformacije. Ima ko treba da se bavi ovom temom.   :mahmah:

reading.gif

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Princess Bella рече

Vino je tu simbol Novog Zaveta. 

Ovo je krv moja Novog Zaveta ... itd.

Poznato je da vina nema bez grozdja, grozdja bez loze, loze bez cokota. To je kao neka zajednica svi elemenata. 

To je simbolicno. 

Ali da ne sirimo neke dezinformacije. Ima ko treba da se bavi ovom temom.   :mahmah:

Ja ne širim dezinformacije, pusti onda da se i dalje bavimo tom temom :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Princess Bella рече

Pustam vas, ali prvo morate da mi objasnite, kakve koristi imamo od ove teme? 

Pa sad ako me optužuješ da sam te nasilno uveo na temu, stvarno nije lepo.

A ja imam velike koristi, jer bi u tom slučaju Pismo umeo da čitam sažetije i jasnije, gde mi metafore Hristove ne bi predstavljale bajke u kojima 7 patuljaka zaljubljenih u snežanu, pobeđuju zlu vešticu i prisustvuju poljupcu snežane i princa joj, gde će pobediti sopstvenu ljubomoru i uzradovati se istinskoj ljubavi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa sad ako me optužuješ da sam te nasilno uveo na temu, stvarno nije lepo.

A ja imam velike koristi, jer bi u tom slučaju Pismo umeo da čitam sažetije i jasnije, gde mi metafore Hristove ne bi predstavljale bajke u kojima 7 patuljaka zaljubljenih u snežanu, pobeđuju zlu vešticu i prisustvuju poljupcu snežane i princa joj, gde će pobediti sopstvenu ljubomoru i uzradovati se istinskoj ljubavi.

Ja te samo pitam, ti mi odgovaras.

Caskamo. 

Ali da ti ne zatrpavam temu. Bajke su price za decu.  

reading.gif

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

:aplauz:

Drago mi je da si otvorio ovu temu i da je teolozi neće bojkotirati kao temu o Jovu. Spremam se, odlazim na odmor, javiću se kad se vratim!:mahmah:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Da sam ovo od Nikolaja ja potpisao, neki bi ovde rekli, ma dobro je to ali moramo da proverimo šta sveti oci kažu na tu temu. :))

U delu ,, o simvolima i signalima,,  Nikolaj govori o ovome

Подели на овим сајтовима

Zamislite još sada Sina Božjeg začuđenog da ne samo da na smokvi ne nađe plod, nego ni čičak bre ama baš ništa :))

Negde sam citao da je on taj plod trazio u vreme kada smokve jos nisu radjale. Da i od nas ne zatrazi rod u ,, nevreme,,

Подели на овим сајтовима

Meni nije jasna ona prica oko umnozavanja hlebova. Cemu ono insistiranje na brojkama punih kotarica i naroda itd. Zar nije bilo dovoljno reci sa koliko hlebova nahraniste 5000 ljudi? Nego postoji striktno nabrajanje u oba umnozavanja a brojke su razlicite i nisu u nekoj vezi. I jos im na kraju kaze kada navedu sve koliko je cega bilo ,, kako ne razumete,,. Eto ja ne razumem tu simboliku ako je ima.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Матусал рече

Вино је и симбол новог Христовог учења. ,, не сипа се ново вино у мехове старе....,,

Da naravno nego ja ovde hoću da diskutujem o metaforama a ne da čitam svete oce o metaforama. (znam da ti to znaš)

Po meni je ta osušena smokva upravo stari adam, odnosno potomak starog adama koji je u vreme dok je Hristos hodao po zemlji i slušao Hristove zapovesti odbijao da daje bilo kakve plodove a da pri tom nije nužno da mu drvo rodi vidljivo čičak umesto smokve. Ali i to drvo koje smokvu ne daje nema nikakve koristi isto je kao da je rodilo i čičak samo što bi čičak bio vidljiviji. Zato se osuši i u oganj baca jer jedino to koristno od njega imaš.

Kd se u metafori kaže da smokvi još nije bilo godišnje doba da rodi, takođe se i pominje da joj je sam Hristos zapovedio da rodi a pošto je to smokva odbijala onda je ista kao stari adam koji bi osušen i izbačen iz raja u oganj.

Zato Hristos kaže ko ima vere i reč moju sluša pomeraće i sve prirodne zakone nama ljudima poznate: Reci gori ovoj da se pomeri sa onog mesta na ovo iona će se pomeriti.

Metafora je jasna, nemoj čekati dobra dela da bi ih činio u Casrtvu već se Carstvo nalazi u tebi i čini dela Carska i ovde iako još nije došlo vreme Carsko, vreme Carstva Božjeg. Jer ako to ne činiš, ti nisi smokva u pravom i izvornom smislu i pojmanju tog drveta.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...