EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Evo raspadam se da zamislim šta možemo više dobiti od Hrista Isusa osim Njega samog i to fizički sjedinjenog sa nama. To što smo u glinenim sudovima ne pretstavlja nikakvu prepreku sjedinjenja, jer naša trošna glina nije prepreka sjedinjenja. Smrt se ima desiti ali to se imalo dessiti i samom Isusu Hristu a on je i pre stradanja govorio Otac i Ja jedno smo. To što mi danas zovemo predukus Carstva je ništa drugo do čekanje na prirodni proces vraćanja u prah gline ali ni taj predukus nije moguć ukoliko se ti sada u glinenim sudovima ne sjediniš fizički sa Isusom Hristom Sinom Božjim. Dakle sjedinjenje i to fizičko se ima desiti sada za života u glinenim sudovima a ne posle smrti. Ukoliko vi mislite da Hristos sada već u svoj svojoj (ne našoj) punoći ne živi u nama, onda se vi i ne morate nadati vaskrsenju i Carstvu. Ukoliko živi u svoj svojoj punoći u nama, onda ne razumem repliku na moje odgovore. "Trošna glina" tj. ogrehovljenost i konačnost ljudske prorode je itekako prepreka za sjedinjenje sa Bogom. Priroda ljudska mora biti preobražena tj. vaspostavljena, ali ne na taj način, kao što ti misliš, vraćajući se u prvobitno stanje (to mi smrdi na origenizam) već u vaspsotavljanje u budućnosti kako kaže Irinej Lionski. To što se navodi da Hristos živi u nama (poslanica Galatima) jeste samo jedna forma, i više kao metafora za praktično - moralno stanje duha i tela tj. sozercanje Božanskih vrlina gde se kao posledica ima opit u Hristu, ali on ne živi u punoći u nama. Celo Sveto Pismo je protkano time da se baš ta punota, a i saglasno učenju Otaca, tek ogleda u Eshatonu kada će se rasejani narod sabrati oko Mesije i uteloviti u njegovo Telo tj. Crkvu, pa prema tome participacija u ovome životu se ogleda u Evharistijskom sabranju gde se recepira Hristos, koji nažalost nije bio recepiran za života: "....svoji ga ne primiše". "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa šta hoćeš da kažeš ustvari? On je i vaskrsnuo kao Sin Čovečji i popeo se na nebo a niko se nije popeo na nebo a da pre toga nije sišao sa tog istog neba. Tko sam Isus za sebe svedoči. Ja kažem da je stradala ljudska priroda koju je On primio na sebe a Božanska s kojom je bila u neslivenoj i neradeljivoj zajednici nije niti može jer je božanska,večna i besmrtna.Tako kaže pravoslavna hristologija. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Ja kažem da je stradala ljudska priroda koju je On primio na sebe a Božanska s kojom je bila u neslivenoj i neradeljivoj zajednici nije niti može jer je božanska,večna i besmrtna.Tako kaže pravoslavna hristologija. Ovo može da zbuni. Slažem se da pravoslavna hristologija (koja je u suštini hristologija Kirla Aleksandrijskog) smatra, u konačnoj analitici, da je stradala čovečanska priroda. Ali mora se stavljati akcenat da strada kao Bog, tj. kao Ličnost, a samim tim strada i sjedinjenje njegovih priroda (4. vaseljenski). Dakle, poenta je da strada kao Ličnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 8 минута, EshatoloskiIkonizator рече To što se navodi da Hristos živi u nama (poslanica Galatima) jeste samo jedna forma, i više kao metafora za praktično - moralno stanje duha i tela tj. sozercanje Božanskih vrlina gde se kao posledica ima opit u Hristu, Praštaj brate od ovoga dalje nisam mogao da pročitam tvoj post do kraja. Ovo se toliko razilazi sa mojim dosadašnjim shvatanjem, da ne želim da rizikujem bilo kakav dalji opis i obrazloženje. Ja u sebi nosim istinsko Telo i Krv Gospoda Isusa Hrista i svako tajmiranje dalje mi je nepotrebno da znam zbog čega neko to želi da pokaže i dokaže. Carstvo Nebesko nije ni vrt, ni njiva, niti kakav prostor, Carstvo Nebesko nisu plodovi ni darovi, niti su zvezde sijalice niti planete da ti put ne bude dosadan a boravak u Njemu nezanimljiv. Carstvo Božje je sam ovaploćeni Božanski Logos, prisnije rečeno Sin Božji, preobraženi i vaskrsli Bogočovek. Bog je poslao sina svoj Jedinorodnog da Oboži čoveka i preko čoveka svu tvar a to se nije moglo desiti drugačije no fizički sjediniti se sa Sinom Božjim. Da je Carstvo Božje vrt, onda bi bila dovoljna Reč, koja bi otvarala ili zatvarala vrata tog prostora. Greh nije više prepreka, bio je do ovaploćenja Logosa ali Sin Božji vlast imaše opraštati grehove, očistiti i vodom i Duhom, te nas i fizički sjediniti sa Njim, sada i ovde i u sve vekove. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 7 минута, Кратос рече Ja kažem da je stradala ljudska priroda koju je On primio na sebe a Božanska s kojom je bila u neslivenoj i neradeljivoj zajednici nije niti može jer je božanska,večna i besmrtna.Tako kaže pravoslavna hristologija. Stradala i vaskrsla, Smrti u smrt poprav. Smrt je pobedio smrću. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Praštaj brate od ovoga dalje nisam mogao da pročitam tvoj post do kraja. Ovo se toliko razilazi sa mojim dosadašnjim shvatanjem, da ne želim da rizikujem bilo kakav dalji opis i obrazloženje. Ja u sebi nosim istinsko Telo i Krv Gospoda Isusa Hrista i svako tajmiranje dalje mi je nepotrebno da znam zbog čega neko to želi da pokaže i dokaže. Carstvo Nebesko nije ni vrt, ni njiva, niti kakav prostor, Carstvo Nebesko nisu plodovi ni darovi, niti su zvezde sijalice niti planete da ti put ne bude dosadan a boravak u Njemu nezanimljiv. Carstvo Božje je sam ovaploćeni Božanski Logos, prisnije rečeno Sin Božji, preobraženi i vaskrsli Bogočovek. Bog je poslao sina svoj Jedinorodnog da Oboži čoveka i preko čoveka svu tvar a to se nije moglo desiti drugačije no fizički sjediniti se sa Sinom Božjim. Da je Carstvo Božje vrt, onda bi bila dovoljna Reč, koja bi otvarala ili zatvarala vrata tog prostora. Greh nije više prepreka, bio je do ovaploćenja Logosa ali Sin Božji vlast imaše opraštati grehove, očistiti i vodom i Duhom, te nas i fizički sjediniti sa Njim, sada i ovde i u sve vekove. Kako imaš izopačene stavove, skroz ograničeno razmišlanje bez imalo kritičnosti i metode. Neću se truditi nimalo da te opovrgavam, živi u neznanju, lakše ćeš proći. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Da li vi razumete da bi se ja nepovratno plašio da umrem a da nemam Isusa Hrista u sebi jer je u Njemu vaskrsenje iz mrtvih a ne u meni. Vi meni govorite kako ja imam nekog tamo polovičnog Isusa Hrista u sebi sada, da to što je On sam meni dao svoje Telo i Krv i fizički se sjedinio sa mnom deluje ustvari kao bomba koja ima tajmer a taj tajmer se ima tek zbiti. Ono što ja sada uzimam kao Telo i Krv jeste istinsko Telo i Krv ali ne može fizički da mi se primi, jer se ima tek zbiti? Ma bravo. Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 15 минута, EshatoloskiIkonizator рече Ovo može da zbuni. Slažem se da pravoslavna hristologija (koja je u suštini hristologija Kirla Aleksandrijskog) smatra, u konačnoj analitici, da je stradala čovečanska priroda. Ali mora se stavljati akcenat da strada kao Bog, tj. kao Ličnost, a samim tim strada i sjedinjenje njegovih priroda (4. vaseljenski). Dakle, poenta je da strada kao Ličnost. Ja to razumem u smislu da je Ipostas osetila svu tragediju pale ljudske prirode u greh i smrt.Hristos je osetio bol kao što bi ga osetio i svaki čovek u stradanju.Ali nikako u smislu da je druga Ipostas Svete Trojice umrla na krstu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Pitam se samo, hoćete li i vi Hrista dodirnuti kao što ga je dodirnuo apostol Toma kad je proveravao da li Sin Čovečji ima telo ili je duh? To telo sam ja jeo a ne neko drugo, to telo će me i dočekati u Carstvu Božjem a ne neko novo. To Telo je i sada ovde u nama i sedi sa desne strane Oca i to Telo je Crkva u svoj svojoj suštini. Zato se i okupljamo na Liturgijama da uzmemo Telo a ne da filosofiramo o budućnosti, jer je Carstvo unutra u nama i niti će doći niti je već prošlo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Da li vi razumete da bi se ja nepovratno plašio da umrem a da nemam Isusa Hrista u sebi jer je u Njemu vaskrsenje iz mrtvih a ne u meni. Vi meni govorite kako ja imam nekog tamo polovičnog Isusa Hrista u sebi sada, da to što je On sam meni dao svoje Telo i Krv i fizički se sjedinio sa mnom deluje ustvari kao bomba koja ima tajmer a taj tajmer se ima tek zbiti. Ono što ja sada uzimam kao Telo i Krv jeste istinsko Telo i Krv ali ne može fizički da mi se primi, jer se ima tek zbiti? Ma bravo. Niko ne spori da se fizički sjedinjujemo sa njim, bukvalno zubima, jezikom i usnama primamo u krvotok i organizam Njegovu Krv i Telo. I poželjno je da to radimo što češće, ali ti moraš da se zapitaš kako ti vidiš život posle smrti, gde, kako, s kim, u kome, pa tek onda da uvidiš da je krajnje ograničeno shvatanje da je to što ti primaš Hrista impretiv da ćeš Ga primiti i u Eshatonu. Šta ako nemaš nimalo ljubavi na priemer, ili nimalo ne poštuješ Zakon? Ne vredi ti ni trista pričešća. Uvidi da to nije određujuće. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 2 минута, Кратос рече Ja to razumem u smislu da je Ipostas osetila svu tragediju pale ljudske prirode u greh i smrt.Hristos je osetio bol kao što bi ga osetio i svaki čovek u stradanju.Ali nikako u smislu da je druga Ipostas Svete Trojice umrla na krstu. Pogledaj odluke 4. vaseljenskog sabora i videćeš 9 tačku gde se navodi da strada i umire Ipsotas Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
EshatoloskiIkonizator Написано Фебруар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pitam se samo, hoćete li i vi Hrista dodirnuti kao što ga je dodirnuo apostol Toma kad je proveravao da li Sin Čovečji ima telo ili je duh? To telo sam ja jeo a ne neko drugo, to telo će me i dočekati u Carstvu Božjem a ne neko novo. To Telo je i sada ovde u nama i sedi sa desne strane Oca i to Telo je Crkva u svoj svojoj suštini. Zato se i okupljamo na Liturgijama da uzmemo Telo a ne da filosofiramo o budućnosti, jer je Carstvo unutra u nama i niti će doći niti je već prošlo. Nonsens.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Управо сада, EshatoloskiIkonizator рече Njegovu Krv i Telo. I poželjno je da to radimo što češće, ali ti moraš da se zapitaš kako ti vidiš život posle smrti, gde, kako, s kim, u kome, pa tek onda da uvidiš da je krajnje ograničeno shvatanje da je to što ti primaš Hrista impretiv da ćeš Ga primiti i u Eshatonu. Šta ako nemaš nimalo ljubavi na priemer, ili nimalo ne poštuješ Zakon? Ne vredi ti ni trista pričešća. Uvidi da to nije određujuće. Svašta, pa upravo moj pogled poziva na delovanje na Ljubav, jer više ne treba da živimo mi nego Hristos u nama. Mi više ne treba da delujemo i da se okupljamo iz naših potreba, nego Hrista radi, da činimo čovekoljubiva dela ne zato što to mi umemo najbolje, nego da dozvolimo Hristu da to dela preko nas i u nama. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 Управо сада, EshatoloskiIkonizator рече Pogledaj odluke 4. vaseljenskog sabora i videćeš 9 tačku gde se navodi da strada i umire Ipsotas Hrista. Božanska Ličnost da je umrla?Zar ne bi to uvelo promene onda u samom Bogu? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2017 пре 1 минут, EshatoloskiIkonizator рече Nonsens.. Toma nije dodirnuo Hristovo eshatološko telo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука