Jump to content

Утицај националне перцепције о жени на православно виђење исте

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Kratos рече

Kako se boriš za ravnopravnost i tretman ljudskog bića kada ti  ideologija nosi naziv isključivo jednog pola?Da si rekla da si humanista pa i ajde ovako potenciraš samo jednu stranu kao ugroženu i ugnjetavanu.I muškarci su bili robovi u vlasništvu tamo nekih bogato udatih gopodarica pa mi ne pravimo sad neku halabuku oko toga.

Bogato udata gospodarica je bila vlasništvo muža, tako da je rob bio njegov.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Natasa. рече

Bogato udata gospodarica je bila vlasništvo muža, tako da je rob bio njegov.

Ih to formalno pravno.Faktički ona je bila gospodarica manipulišući sa pravednim rimskim muškim dušama.12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Kratos рече

Naravno.Ne znam odakle si izvukla ovu priču o čoveku jer u svim prevodima stoji:

Reče joj Isus: Idi zovni muža svog, i dođi ovamo.(Dan-Kar)

Isus još reče: "Idi, zovni muža svojega i dođi onda opet ovamo!"(Šart-Mart)

Reče joj: Idi, zovi muža svoga i dođi ovamo! (Stef)

Jesus saith unto her, Go, call thy husband, and come hither.(KJ)

"Аndros" u originalu znači čovek, što i mi koristimo kad kažemo "moj čovek" umesto "moj muž".

пре 35 минута, Kratos рече

Kako se boriš za ravnopravnost i tretman ljudskog bića kada ti  ideologija nosi naziv isključivo jednog pola?Da si rekla da si humanista pa i ajde ovako potenciraš samo jednu stranu kao ugroženu i ugnjetavanu.I muškarci su bili robovi u vlasništvu tamo nekih bogato udatih gopodarica pa mi ne pravimo sad neku halabuku oko toga.

Ja sam i anti-rasistkinja i priznajem da oni svetlije boje kože gotovo uvek imaju društvenu prednost u odnosu na one tamnije boje kože. I moja težnja za jednakošću mora priznati tu početnu nejednakost, a ne pretvarati se da ne postoji.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Kratos рече

Ih to formalno pravno.Faktički ona je bila gospodarica manipulišući sa pravednim rimskim muškim dušama.12:smeha:

Ajde da malo onda izokrenemo situaciju. Da muškarci nemaju nikakve formalno-pravne privilegije, da ne budu ni građani nijedne države jedno par milenijuma, i da sve što mogu dobiti - hranu, stan, obrazovanje, dozvola za rad - može doći samo od neke žene koja se smiluje na njih (majka, žena, sestra). Pa neka im se umile ako žele bila šta. I onda možemo isto tako da kažemo da će faktički biti gospodari kroz manipulaciju nežnim ženskim dušama.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Ajde da malo onda izokrenemo situaciju. Da muškarci nemaju nikakve formalno-pravne privilegije, da ne budu ni građani nijedne države jedno par milenijuma, i da sve što mogu dobiti - hranu, stan, obrazovanje, dozvola za rad - može doći samo od neke žene koja se smiluje na njih (majka, žena, sestra). Pa neka im se umile ako žele bila šta. I onda možemo isto tako da kažemo da će faktički biti gospodari kroz manipulaciju nežnim ženskim dušama.

A kada to žene nisu imale nikakve formalno pravne privilegije?Ti izjednačavaš položaj žena sa položajem roba a to ipak nije isto.Robovi su klasna kategorija bili ne polna.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Kratos рече

A kada to žene nisu imale nikakve formalno pravne privilegije?Ti izjednačavaš položaj žena sa položajem roba a to ipak nije isto.Robovi su klasna kategorija bili ne polna.

Sada već stvarno po prvi put pomišljam da imam posla s nekim ko nema osnovna istorijska znanja.

Imaš mozak, koliko sam shvatila, i pismen si. Pogledaj malo kako i kad i gde su žene dobijale osnovna građanska prava - što je značilo da su nezavisne građanke koje smeju za sebe da žive i privređuju i ne moraju da se udaju ili zavise od milosti oca da bi bile žive.

Msm, ono, teško mi da poverujem da ne znaš.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Sada već stvarno po prvi put pomišljam da imam posla s nekim ko nema osnovna istorijska znanja.

Imaš mozak, koliko sam shvatila, i pismen si. Pogledaj malo kako i kad i gde su žene dobijale osnovna građanska prava - što je značilo da su nezavisne građanke koje smeju za sebe da žive i privređuju i ne moraju da se udaju ili zavise od milosti oca da bi bile žive.

Msm, ono, teško mi da poverujem da ne znaš.

Rekla si da nemaju nikakve formalno pravne privilegije to u prevodu znači da su bile robovi a nisu.Da su bile potčinjene to ja ni ne sporim ali nisu bile robovi niti su bile tretirane kao takve ali jesu imale manja prava u odnosu na muškarce.Uzmi na primer Kleopatru,ona po tvojoj priči nikada ne bi mogla da postane kraljica Egipta jer ne bi imala nikakva formalno-pravnih osnova da nasledi svoga oca a imala ih je i iskoristila ih je.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Kratos рече

Rekla si da nemaju nikakve formalno pravne privilegije to u prevodu znači da su bile robovi a nisu.Da su bile potčinjene to ja ni ne sporim ali nisu bile robovi niti su bile tretirane kao takve ali jesu imale manja prava u odnosu na muškarce.Uzmi na primer Kleopatru,ona po tvojoj priči nikada ne bi mogla da postane kraljica Egipta jer ne bi imala nikakva formalno-pravnih osnova da nasledi svoga oca a imala ih je i iskoristila ih je.

Nisu bile robinje, već samo posed muža ili oca bez mogućnosti slobode, posedovanja, nezavisnog rada i priveđivanja, i političkog života, sa dozvolom da je muž ubije zbog preljube. Ali razlikujemo to po pitanju posedovanja građanskih prava od 'roba' iz nekih razloga. Valjda. Ne znam, ne razumem logiku. 'Građanin' je još koju hiljadicu godina u velikom broju zemalja bio otac, muž, sin.

A u Egiptu je ćerka faraona imala neke privilegije. Je li to išta značilo drugim Egipćankama? Drugim ženama koje su živele u Rimskom Carstvu?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Sad si me naterala da kopam ali evo šta kaže Wikipedija:

У древном Египту, жене су уживале највећи број права у односу на жене у осталим античким друштвима.[3] Оне су уживале скоро потпуну равноправност са мушкарцима, имале су пуну правну и пословну способност. Жена у Египту је имала право на сопствену приватну имовину, која је могла обухватати: земљу, стоку, робове, слуге итд. Имала је право да наследи све што јој је неко завештао, као и да своје ствари завешта другима. Имала је право да се разведе од свог мужа, док би сва имовина која припада њој, укључујући и мираз, остала у њеном власништву. Посебно треба истаћи да жена може да реши сва ова законска питања без мушкарца који би је заступао. Међутим, мушкарци су и даље много бројнији од жена на многим позицијама, док се просечна жена бавила пословима око куће и породице. Што се тиче учешћа жена у власти , важно је напоменути да је власт у Египту била снажно централизована и под јаким утицајем врховног владара-фараона. Фараони су долазили на влас на основу свог порекла, а са ње одлазили искључиво смрћу. Зато не можемо говорити о праву гласа у Египту, али је битно истаћи да је било жена које су се налазиле на функцији управница провинције, а било је и више фараонки, као сто су Хатшепсут, Клеопатра и друге

https://sr.wikipedia.org/sr/Женска_права

Sad priznaj poraz pa da otvorimo po pivo.:pivo:

PS.Egipat je ipak bio generalno izuzetak u tom pogledu.:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Kratos рече

Sad priznaj poraz pa da otvorimo po pivo.:pivo:

PS.Egipat je ipak bio generalno izuzetak u tom pogledu.:)

Egipat je bio izuzetak, posebno u Rimskom Carstvu. :D

Pivo uvek! :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

... ali je pitanje kompleksnije. Da, postoje neke zakonske dozvole, za razliku od ostatka Rimskog Carstva u to vreme, ali nema realne jednakosti ni jednakog nasleđivanja ni priznavanja jednakih prava. Izuzetak ne potvrđuje pravilo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Egipat je bio izuzetak, posebno u Rimskom Carstvu. :D

Pivo uvek! :D

Ali su ih ipak smatrali građankama Rima i višom klasom u odnosu na robove.Izuzetak u odnosu na druge civilizacije.Eno recimo kod Grka čak su spartanke bile u boljem položaju u odnosu na atinjanke.Čak su imale i nasledno pravo po smrti mužića patrijarhalnog pužića.Al morale su prvo da rode male spartance:D

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Natasa. рече

Ko je ova leba ti?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Kratos рече

Eno recimo kod Grka čak su spartanke bile u boljem položaju u odnosu na atinjanke.Čak su imale i nasledno pravo po smrti mužića patrijarhalnog pužića.Al morale su prvo da rode male spartance:D

Pa Sparta je bila još i super. Atinjanke su bile smatrane za nežne i suptilne, previše da bi smele nešto da misle i odlučuju i žive. A Spartanke su bile smatrane za čvrste i opasne, pa su neku šansu i imale nezavisno.

Isto tako, i kod nas i kod sličnih, može žena eventualno da zaradi neko poštovanje, ali samo ako rodi sina. A tek se nedavno iz zapadnijih krajeva pojavljuje ideja o nekoj nežnoj i krhkoj princezastoj ženi. Ipak je ova kultura bliža spartanskoj no atinjanskoj.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...