Jump to content

На који начин у Цркви лаик може да изрази своје неслагање са одлукама црквених власти?

Препоручена порука

• Гости

IMG_9961.jpg

Ако је лаик (од laos - народ) конститутивни елемент Цркве, без кога је и немогуће говорити о Цркви као таквој, да ли он може да изрази свој став или неслагање са одлукама црквених власти?

На пример, пре неки дан је уручена грамата захвалности г. Драгану Ј. Вучићевићу, уреднику дневних новина "Информер". Грамата је уручена зато што је г. Вучићевић допринео изградњи храма, а не зато што пише по новинама то што пише. Но, то је изазвало салве народног незадовољтва. (Btw, тему на форуму је покренуо атеиста, али то не мења ствар, покрено би је и неко од нас верника)

Такође, постоје разне појаве у Цркви које јесу за критику као лоше и контрапродуктивне. Но, често се дешава, да не кажем увек, да црквене власти доживљавају критику као директан напад на Цркву и рушење ауторитета Цркве. Често се тим очима и гледа писање на форуму. 

Но, да ли је то баш све тако? Има много оних који критикују гледајући Цркву изван, које не занима Црква као Тело Христово, као Дом спасења, већ је гледају као некакву ретроградну институцију која кочи некакав назови прогрес, напредак. Али има много оних којима је Црква мајка- и брину о њој, те сматрају да неке појаве и одлуке у Цркви треба да се промене и да су штетне по саму Цркву.

Јасно је и то да која год одлука у Цркви да се донесе, ако не прође кроз рецепијенте, кроз народ и народ је не прихвати- од те одлуке нема ништа. То је и један од главних принципа Канонског права.

Имате ли и ви нешто да кажете на ову тему?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, R2D2 рече

Ако је лаик (од laos - народ) конститутивни елемент Цркве, без кога је и немогуће говорити о Цркви као таквој, да ли он може да изрази свој став или неслагање са одлукама црквених власти?

Ne da može nego mora.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Putem javnih medija - internet pricaonica, komentara na vijesti, ili na forumu, moze, ali stvarno, da bude saslusano i da dopre i da se uzme u obzir, mislim, veoma malo. Moze da se obrati pismeno, kao i svakom 'organu', i ostane bez odgovora. Moze da se 'lobira' za nesto preko ljudi, popova koji smiju i hoce, ali ravnopravnog dijaloga tu nema. Onda radi ravnoteze, 'revnitelji' podriju narod 'teorijama izdaje' da narod masovno dize bunu i 'spasava pravoslavlje', sto ispada da narod jedino i moze, da nastupa kao masa. Crkva da nema takav stav da je javno priznanje bilo kakve slabosti klira urusavanje same crkve, ne bi zataskala one nesrecne slucajeve kojim je trebalo da se pozabavi krivicni sud, na sramotu i greotu svih nas koji se zovemo Crkva. Ali je negativni odjek toga mnogo veci nego sto oni mogu i da zamisle. Ap. Pavle rece 'istjerajte zlog izmedju sebe'. Da se to postuje, bilo bi mnogo vise postovanja crkve.

Ne podnosim pljuvanje po crkvi, neodmjeren rjecnik, ogovaranje vladika i popova u smislu 'jao, gle'te me, sto sam ja upucen, bla bla truc truc pljuc pljuc, hrak pljuuuuuc!', ali kamo srece da se primjerena i odmjerena kritika cuje i prima, ne mora ni da se prizna to javno, ali da se vidi da se nesto mijenja. 

Подели на овим сајтовима

Обично Цркву и стање у њој, критикију оно који се држе за дугме кад виде попа.

И онда се то њихово блебетање претвори у крајњи безобразлук.

Критика треба да буде поткрепљена аргументима.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Драгана Милошевић рече

Обично Цркву и стање у њој, критикију оно који се држе за дугме кад виде попа.

И онда се то њихово блебетање претвори у крајњи безобразлук.

Критика треба да буде поткрепљена аргументима.

Pahomije recimo,svi su znali da je pedofil i krili su to i na kraju izmuvali nešto na sudu,kao zastareo slučaj beše ili ne znam šta a on i dalje episkop.Misim...bolje da ništa ne kažem....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мислим да је најбољи начин за изражавање незадовољства разговор са парохијским свештеником. Свештеник то може да пренесе владици ако чује од више људи. Не свиђа ми се јавно критиковање, нема ефекта а ствара лошу атмосферу. Лично нисам до сада имао жељу да нешто критикујем, нисам ни толико дуго у Цркви а и уздам се у расуђивање црквених власти.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...