Jump to content

Да ли је вода живо створење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину, постала су права сензација. Научници су експериментално доказали да крсни знак убија микробе и мења оптичке особине воде.

И остатак за оне који воле линкове...

http://pravoslavna-srbija.net/Pravoslavlje/Bog%20i%20nauka/Snaga%20Casnog%20Krsta/snagaKrsnogZnaka.htm

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

http://www.examiner.com/orthodox-christian-living-in-columbus/holy-water-poisoning-controversy-russia?render=print

Цитат из текста:

''At the eve of Epiphany, the faithful flocked to the Church of Archangel Michael in Irkutsk to take holy water to their homes and take a dip in the waters of a nearby lake after it was blessed by the church’s priests.''

Модерна медицина: Свака вода која се остави да дуже стоји се поквари и није погодна за пиће.

Православље: Света вода се не квари.

Одлучите шта хоћете, али немојте да се правите да је религија у било каквој сагласности са модерном науком.

Ћао.

:nene: 0110_hahaha 0110_hahaha

какав си ти краљ, прво си дао пет линкова који ти напрасно не одговарају и које си прочитао колико ти је одговоарало, а онда си нашао ШЕСТИ линк који преко пола планете даје неку своју верзију догађаја и то на основу читања на нету.

једино што могу да се сложим је да је текст врло сумњив и нигде не упире директно прст која је вода освећена и да ли је језерска вода уствари освештана или не.

врло посвећено истини, нема шта.

брате, ти ћеш изгледа да фураш своју причу док не измислиш и седми линк и добијеш опомену.

Подели на овим сајтовима

Е,па видиш,нико се никада није од причешћа заразио и ми хрићани то знамо,а ти имаш право говорити само о ономе што си лично доживео и искусио или у супротном испадаш...

Ако се будеш причешћивао и заразио,онда дођи и реци нам да је све ово лаж,пошто ми знамо да се никада нико није заразио од причешћа у коме се,као што ми Хришћани знамо,налазе нетварне енергије Живога Бога.

Све што је медицински "логично" не значи и да је истинито,брате мој.

Ne brate, vi ste ti koji ispadate. Teorija o Zaraznim bolestima je potvrdjena do nivoa cinjenice. Toerija da se ne mozes zaraziti na liturgiji nije, i u rangu je sa homeopatijom i lecenjima kristalom, uz to je i opasna. To bi se moglo u principu testirati, tako da testirajte, slobodno.

Nisam rekao da vi lazete, nego prosto verujete u nesto u sta nemate osnova da verujete. I to je tako, bez obzira koliki broj vas se skupi da tvrdi 'zna' da se niko nije razboleo. Primitivizam.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину, постала су права сензација. Научници су експериментално доказали да крсни знак убија микробе и мења оптичке особине воде.

И остатак за оне који воле линкове...

http://pravoslavna-srbija.net/Pravoslavlje/Bog%20i%20nauka/Snaga%20Casnog%20Krsta/snagaKrsnogZnaka.htm

Ovakve gluposti nam bas ne sluze na cast jer ne samo sto su atninaucne nego su i antipravolslavne.

Подели на овим сајтовима

И то врло селективно памћење. Нешто као политичари или народ опијен њиховим бајкама. Занимљиво је да вода памти хомеопатски ”лек”, али зато брзо заборавља свој контакт са, рецимо, септичком јамом.  :cheesy:

4chsmu1

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Nisam rekao da vi lazete, nego prosto verujete u nesto u sta nemate osnova da verujete. I to je tako, bez obzira koliki broj vas se skupi da tvrdi 'zna' da se niko nije razboleo. Primitivizam.

Човек је слободно биће и може да верује и у оно зашта нема нужних основа да верује. По мени је примитивизам веровати да се стварност исцрпљује само оним што је рационално или научно нужно. Постоје ствари које су недоступне таквом поимању. И у самој науци их имаш. Јеси ли себи некад поставио питање о границама и безграничности космоса? Покушај да дођеш до рационалног одговора и нећеш моћи. Разбијаћеш главу жестоким апоријама.

Подели на овим сајтовима

Ali mi se dopao jedan deo govora jednog lika koji je govorio o vodi, neki inžinjer mašinstva ili elektrotenike valjda...

ako je ko gledao neka zanemari one stvari koje je lik kasnije pričao, suviše su "metafizičke", nego je spomenuo da je voda ne bez razloga vezana za skoro sav organski život koji je nama poznat, a to upravo  zbog njenih hemijskih i fizičkih osobina. Izgleda je jedna od tih osobina na koje su naučnici manje obratili pažnju valjda, i ta da voda menja svoju strukturu, svoju rešetku u zavisnosti od toga šta je u njoj bilo otopljeno, prilagođava se onim supstancama koje su bile u njoj otopljene. I to ne traje dugo. To je ono "pamćenje" vode. Sad, kako deluje da izmenjena struktura vode na bilo šta je pitanje za sebe, ali mi se dopalo ovo što je čovek primetio.

Naši su stari govorili da je voda čista kad prođe preko 9 kamenova i zemlje i čega već...

To homeopate tvrde - da voda ima memoriju... nikad nisu dokazali bilo sta slicno naravno.

И то врло селективно памћење. Нешто као политичари или народ опијен њиховим бајкама. Занимљиво је да вода памти хомеопатски ”лек”, али зато брзо заборавља свој контакт са, рецимо, септичком јамом.  :cheesy:

Ne, nisam mislio da "pamti" bukvalno, voda nema memoriju već njena struktura (seti se bezbrojnih oblika kristala leda, molekule vode mogu da se spajaju na brojne načine), zadržava određeni oblik u zavisnosti od toga s čim je bila u kontaktu, šta je bilo otopljeno u njoj itd.

Jednostavno ovo mi je interesantno, ne navijam ni za koga posebno.

Ako je ovo istinito lako se može dokazati.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Постоје ствари које су недоступне таквом поимању. И у самој науци их имаш. Јеси ли себи некад поставио питање о границама и безграничности космоса? Покушај да дођеш до рационалног одговора и нећеш моћи. Разбијаћеш главу жестоким апоријама.

Znam ja to vrlo dobro. Ne napadam religiju ovde vec tvrdnju o nezarazovosti na pricescu.

Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje. Svi mi koristimo neku metodologiju da razanamo dobre ideje od nebuloza, ali imnogi ovde prosto nemaju ni zrnce te vestinu, ili je ne primenjuju konzistentno u svim oblastima. I onda zavrsis sa nekim prilicno primitivnim verovanjima.

Mislim, stekao sam ja na ovom forumu izvestan rispekt za pravoslavlje i koliko moze da bude pozitvna sila ljudima u zivotu, ali brate ovakvi addendumi nicim izazvani o neprenosivosti bolesti su vam potpuno nepotrebni i opasni.

Подели на овим сајтовима

За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy:

4chsmu1 ...

Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni.

Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas ;) ...

Подели на овим сајтовима

Постоје ствари које су недоступне таквом поимању. И у самој науци их имаш. Јеси ли себи некад поставио питање о границама и безграничности космоса? Покушај да дођеш до рационалног одговора и нећеш моћи. Разбијаћеш главу жестоким апоријама.

Znam ja to vrlo dobro. Ne napadam religiju ovde vec tvrdnju o nezarazovosti na pricescu.

Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje. Svi mi koristimo neku metodologiju da razanamo dobre ideje od nebuloza, ali imnogi ovde prosto nemaju ni zrnce te vestinu, ili je ne primenjuju konzistentno u svim oblastima. I onda zavrsis sa nekim prilicno primitivnim verovanjima.

Mislim, stekao sam ja na ovom forumu izvestan rispekt za pravoslavlje i koliko moze da bude pozitvna sila ljudima u zivotu, ali brate ovakvi addendumi nicim izazvani o neprenosivosti bolesti su vam potpuno nepotrebni i opasni.

Ја ти пријатељу само сведочим своје искуство и искуство многих људи које познајем. А, сложићеш се, искуство је нешто што је вредно барем малог поштовања. Ја не желим да овде доказујем било какве мађионишарске трикове или чаробњачке вештине, па да ме са правом назовеш примитивним. Ја говорим овде оно што редовно живим и имам у искуству. Твој проблем да то очигледно кошење са законима биологије и медицине прихватиш као нешто ипак нормално и истинито је у томе што ти негираш Бога. Ја не негирам Бога и зато ме овакве ствари нимало не чуде. Ти си Бога избрисао из стварности и зато ти је све ово примитивизам. А добро ми је познато како се вируси и бактерије преносе.

Запитаћу те још нешто. Имам једно веома специфично искуство у Цркви. Ако хоћеш да ми верујеш, ево да ти испричам. Моја млађа ћерка, када је имала непуне две године, изненеда је добила алергију на глутен. Није смела да једе ништа што у себи садржи ову материју, која се највише налази у брашну. Дакле, хлеб је потуно био искључен из исхране. Оболење су прегледом утврдили и дијагностиковали најбољи лекари са дечије клинике у Тиршовој (међу њима и начелник оделења, професор). Када би малецка појале мало хлеба појављивао би се жесток пролив. Ипак, у Цркви је без проблема јела нафору (хлеб који остаје након вађења агнеца који се користи за причешће). Да ли сам се плашио тога? Јесам ли био скептичан? Па наравно да јесам. Међутим, она је ко за инат јела, по пуне шаке иако сам ја дозвољавао само мало (толика је моја вера била, много мања него мој огромни скептицизам). И видиш, никада јој се пролив није појавио од  хлеба (нафоре) у Цркви. Код куће је понекад крадом јела хлеб или нешто друго са брашном и редовно добијала пролив. Сад ми ти објасни како и зашто? Ако мене пита: немам рационално објашњење. А десило се и то не једном већ је трајало дуго времена.

Подели на овим сајтовима

За тебе ћемо припремити скафандер и стерилну кашичицу,не брини се. :cheesy:

4chsmu1 ...

Elem zasto insistiram - moze da bude opsano. Ovako nije strasno, sta kapljicno mozete da dobijete neki grip ili prehladu sto ce te verovatno dobiti i ovako i onako u sezoni.

Medjutim ako izbije neke epidemija rakunskog (ili koje je vec sledeci na redu) gripa, ugrozavate i sebe i sve nas oko vas ;) ...

Леп је имати "ракунски грип"...свиђају ми се они кругови око очију које добијеш приликом инфицирања истим...теби не?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi trebali da otvorim temu o zdravom skepticizmu, i kada neke tvrdnje postaju opravdane za verovanje.

хоћеш да уведеш медицински оправдане услове за причешћивање после 20 векова црквене праксе?  :cheesy: 4chsmu1 ;)
Подели на овим сајтовима

@Александар

Pa ne znam Aco, mislim da sve zavisi to od raznih stvari. Evo recimo ta nafora, koliko se sećam, to nije običan hleb, jesam li u pravu? Ili su ga služili bajatog ili su ga natopili vinom. A ako su ga natopili vinom, možda je gluten izreagovao sa nečim i promenio se?

A ta čuda koja prkose zakonima fizike, mislim da mi ateisti imamo svako pravo da budemo jako skeptični kada je to u pitanju. I nije mi jasno, kako to da kada je u pitanju evolucija, onda se zastupa teza da je ona priznata od strane religije zato što je ona (religija) ontološki sistem, egzistencijalistička filozofija, i ne nudi objašnjenja za te stvari kojima se u tom slučaju bavimo a to je epistemološka oblast.

A ti si u svom postu napisao taj događaj, ne sumnjam u to da govoriš istinu ali nudiš objašnjenje da je to delo (B)boga a očigledno je da se to izgleda selektivno primenjuje - onako po potrebi.

Okej, koristimo isti princip - šta je sa sveštenikom Valentinom iz Moldavije koji je na krštenju ono nesrećno dete udavio? Čega je to delo?

Mislim da to nije dokaz ni za šta.

http://www.alo.rs/vesti/29498/Pop_udavio_decaka_pri_krstenju

Svako dobro.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...