Jump to content

Zivot i vjera Ibrahima a.s.(Abrahama ili Avram)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Rado bih da ovdje malo porazgovaramo o Ibrahimu a.s. i njegovom zivotu.

Kao prvo da samo pojasnim sta znaci Islam i Musliman

Islam znaci u prijevodu MIR sto znaci vjera Islam je vjera mira

Musliman znaci onaj koji je Allahu swt(Bogu) potpuno predan

znaci svako ko vjeruje u Jednog Boga je musliman

Evo par Ajeta o Ibrahimu a.s.

Kuran 2

124. A kada je Ibrahima Gospodar njegov s nekoliko zapovjedi u iskušenje stavio, pa ih on potpuno izvršio, Allah je rekao: "Učiniću da ti budeš ljudima u vjeri uzor!" – "I neke moje potomke!" – zamoli on. – "Obećanje Moje neće obuhvatiti nevjernike" kaza On.

125. I učinili smo Hram utočištem i sigurnim mjestom ljudima. "Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrahim bude prostor iza koga ćete molitvu obavljati!" – I Ibrahimu i Ismailu smo naredili: "Hram Moj očistite za one koji ga budu obilazili, koju budu tu boravili i koji budu molitvu obavljali."

126. A kada je Ibrahim zamolio: "Gosodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!" – On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa, a onda ću ga prisiliti a uđe u paklenu vatru, a grozno će ona prebivalište biti!"

140. Kako govorite; "I Ibrahim, i Ismail, i Ishak, i Jakub, i unuci su bili Jevreji, odnosno kršćani?" Reci: "Znate li bolje vi ili Allah? Zar je iko gori od onoga koji skriva istinu znajući da je od Allaha? – A Allah motri na ono što radite."

258. Zar nisi čuo za onoga koji se sa Ibrahimom o njegovu Gospodaru prepirao, onda kada mu je Allah carstvo dao? Kad Ibrahim reče: "Gospodar moj je Onaj koji život i smrt daje", - on odgovori: "Ja dajem život i smrt!" – "Allah čini da Sunce izlazi sa istoka" – reče Ibrahim -, "pa učini ti da grane sa zapada!" I nevjernik se zbuni. – A Allah silnicima neće ukazati na pravi put.

Kuran 3

65. O sljedbenici Knjige, zašto se o Ibrahimu prepirete, pa zar Tevrat i Indžil nisu objavljeni poslije njega? Zašto ne shvatite?

66. Vi raspravljate o onome o čemu nešto i znate, a zašto raspravljate o onome o čemu ništa ne znate? Allah zna, a vi ne znate!

67. Ibrahim nije bio ni Jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik.

68. Ibrahimu su od ljudi najbliži od ljudi oni koji su ga slijedili, zatim ovaj vjerovjesnik i vjernici. – A Allah je zaštitnik vjernika.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 228
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Смешно...поготово ово болодовано и његова намера.

Solomone ja do sada nigdje nisam za stihove u Bibliji rekao da su smijesni.

А ја сам глуп па нисам схватио болодовано и његову намеру,је л'? Шта хоћеш овим болодавним ајетима да поручиш "јеврејима и хришћанима",живо ме интересује?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Смешно...поготово ово болодовано и његова намера.

Solomone ja do sada nigdje nisam za stihove u Bibliji rekao da su smijesni.

...али си се својски потрудио да их таквим прикажеш.

Подели на овим сајтовима

Још нешто...има сасвим довољно тема у овом подфоруму и молим све форумаше да не отварају нове теме које,само под сличним називом,већ постоје,или које су суштински обухваћене неком већ постојећом темом ширег,обухватнијег карактера.

Подели на овим сајтовима

1 Mojsijeva 21

A Avramu beše sto godina kad mu se rodi sin Isak.

1 Mojsijeva 17

24 A beše Avramu devedeset i devet godina kad obreza okrajak tela svog.

25 A Ismailu sinu njegovom beše trinaest godina kad mu se obreza okrajak tela njegovog.

26 U jedan dan obreza se Avram i sin mu Ismailo,

Po ovome je prvenac Ismail koji se rodio kada je Avram imao 86 godina

Da li je to tacno?Onda je prvenac Ismail koji je trebao biti od Avrama ubijen kao iskusenje?

Подели на овим сајтовима

Исмаил је као ропско дете,са крви роба у себи,био небитан у патрилинеарној примогенитури старозаветног света...поготово када човек добије дете са законитом женом.

Једино је битно,поготово за тебе,да прочиташ шта Бог преко анђела Божијег прориче ко ће бити "Исмаил":" А биће човек убица; рука ће се његова дизати на сваког а свачија на њега, и наставаће на погледу свој браћи својој". (1.Мојс.16,12)

Подели на овим сајтовима

Исмаил је као ропско дете,са крви роба у себи,био небитан у патрилинеарној примогенитури старозаветног света...поготово када човек добије дете са законитом женом.

Једино је битно,поготово за тебе,да прочиташ шта Бог преко анђела Божијег прориче ко ће бити "Исмаил":" А биће човек убица; рука ће се његова дизати на сваког а свачија на њега, и наставаће на погледу свој браћи својој". (1.Мојс.16,12)

Znaci robovi su po starom zavjetu bili niza bica?
Подели на овим сајтовима

Rodoslovlje se vodi po ocu kako u Starom tako i u Novom Zavetu:

A Ismail je bio sin Ibrahinma a.s.

Tu dolazi do problema

Gal. 4

22 Jer je pisano da Avraam dva sina imade, jednog od robinje, a drugog od slobodne.

1 Moj. 16:15, 1 Moj. 21:2

1 Moj. 16

15 I rodi Agara Avramu sina; i nadede Avram sinu svom, kog mu rodi Agara, ime Ismailo.

16 A beše Avramu osamdeset i šest godina kad mu Agara rodi Ismaila.

1 Moj. 21

5 A Avramu beše sto godina kad mu se rodi sin Isak.

A onda se govori u Bibliji zrtvuj svog jedinca sina

To su vec problemi oko toga

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...