Jump to content

Москва обележила 75 година од војне параде са које су младићи директно отишли у рат са нацистичком багром!

Препоручена порука

47 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па не знам, незахвално је коментарисати овакве теме јер је неразумевање загарантовано... Ал` ајде. 

"Јунак" је нека идеја несебичне жртве, када човек својевољно одлучи да брани своје ближње. Ови младићи нису ишли својевољно, они су киднаповани и присиљени да гину. Кажу да су Совјети имали посебне јединице НКВД које су ишле иза регуларних војника и спречавале их да се повлаче. Мислим да је у неком смислу увреда за те несрећне младиће када их називамо "јунацима", јер тиме имплицирамо да су они желели да гину и сакате се за неки "виши циљ". А већина вероватно није то желела...

И тако... Можемо само да плачемо, молимо Бога за опроштај и да се више никад не понови.

А оће... јер сав свет у злу лежи.

Све то стоји, али у случају пораза те младиће и њихове наближе је чекала или ликвидација, или ропство, или протеривање и уништавање свега што су имали. Немачки планови у случају победе над СССР-ом су били кристално јасни и ту није било много места филозофирању. 

Не знам, ако мене неко пита мислим да су ти људи међу највећим мученицима у људској историји. Са једне стране партија и комесари који ће их ликвидирати за и најмању непослушност или дезертерство и шаљу их на фронт где ако преживе један дан то је успех; са друге стране непријатељ који их сматра полуживотињама које треба слободно убијати, поробљавати и протеривати. Генерације изгубљене у паклу лудила две болесне идеологије. Ми бре не можемо ни да сањамо како је њима било...

Подели на овим сајтовима

44 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па не знам, незахвално је коментарисати овакве теме јер је неразумевање загарантовано... Ал` ајде. 

"Јунак" је нека идеја несебичне жртве, када човек својевољно одлучи да брани своје ближње. Ови младићи нису ишли својевољно, они су киднаповани и присиљени да гину. Кажу да су Совјети имали посебне јединице НКВД које су ишле иза регуларних војника и спречавале их да се повлаче. Мислим да је у неком смислу увреда за те несрећне младиће када их називамо "јунацима", јер тиме имплицирамо да су они желели да гину и сакате се за неки "виши циљ". А већина вероватно није то желела...

И тако... Можемо само да плачемо, молимо Бога за опроштај и да се више никад не понови.

А оће... јер сав свет у злу лежи.

Читао сам књигу "Рат нема женско лице", о другом светско рату кроз сећање жена које су учествовале. И неће бити да су киднаповани. Можеш да киднапујеш десетак хиљада и добићеш војску која се предаје чим види непријатеља. И сигурно се неће борити до последњег. А бориле су се и гинуле стотине хиљада, милиони , и мушкараца и жена. И то многи добровољно, без неке индокринације. Једноставно, непријатељ је напао њихову земљу и бранити се мора. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, -Владимир- рече

Читао сам књигу "Рат нема женско лице", о другом светско рату кроз сећање жена које су учествовале. И неће бити да су киднаповани. Можеш да киднапујеш десетак хиљада и добићеш војску која се предаје чим види непријатеља. И сигурно се неће борити до последњег. А бориле су се и гинуле стотине хиљада, милиони , и мушкараца и жена. И то многи добровољно, без неке индокринације. Једноставно, непријатељ је напао њихову земљу и бранити се мора. 

I ja sam je čitala ... ali za mene to nije knjiga koja u središte pažnje stavlja rat ...   

:351780:

Подели на овим сајтовима

58 minutes ago, Arsenija рече

I ja sam je čitala ... ali za mene to nije knjiga koja u središte pažnje stavlja rat ...   

Наравно,  али се и лепо описује храброст и родољубље руских жена.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Pontifex Emeritus рече

но, не воле Срби Достојевског. Срби воле Маркса. а онда кажу како смо православци.

Одакле теби овакве идеје? Како можеш, на овакав начин, да етикетираш цео један народ, без обзира о ком се народу ради, а овде се ради о твом рођеном народу.

Да те подсетим то је радио и Хитлер. И то баш на такав начин.

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Pontifex Emeritus рече

кад је пригорело до ноката, онда се матори сетио Невског, Донског, Кутузова и осталих. зашто није рекао- другови пролетери, друг Маркс и друг Лењин вас посматрају. напред, у револуцију!

гамад бољшевичка.

Ако ћемо искрено, Стаљин је прошлости почео да се присећа пре напада на СССР и уопште пре рата. Први филмови о славној руској прошлости почели су да се приказују много пре него што је пригорело до ноката. Зато су га (Стаљина) троцкисти и мрзели, између осталог. Стаљин је, иначе, због својих ставова о Русима, руској историји, још од самог Лењина означен као ,,великоруски националиста". 

Не браним Стаљина, само истичем неке чињенице. 

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Pontifex Emeritus рече

Срби воле Маркса. а онда кажу како смо православци.

Па кад погледаш комунисте и ове данашње "патријоте" осим кореографије тешко да има разлике...

- Мрзе капитализам и запад. (шта би им ђен. Дража рекао на то?)
- Воле Русију
- Воле "јаку државу"
- Оће "обавезан војни рок"
- Оће планску економију
- Оће контролу увоза и избацивање страних производа
- Не желе стране компаније
- ...

Само су уместо петокраке ставили други знак и цепају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па кад погледаш комунисте и ове данашње "патријоте" осим кореографије тешко да има разлике...

Овде мислим да грешиш.

7 minutes ago, Grizzly Adams рече

Мрзе капитализам и запад. (шта би им ђен. Дража рекао на то?)

Не верујем да мрзе капитализам. Мада, сигурно има и таквих, али треба разликовати противљење неолиберализму од противљења капитализму. Јер, то није исто. Јер имаш ти многе десне, националне партије, не само у Србији, већ широм Европе који су жестоки противници неолибералног концепта. Не можеш их тек тако све назвати ,,марксистима".

9 minutes ago, Grizzly Adams рече

Воле Русију

Па? Сви Срби, традиционално, воле Русију. Какве везе то има са Марксом? И Дража је волео Русију, па чак и ону Совјетску Русију (да, јесте тако). 

У ствари, пре ће бити да русофобија има више везе са Марксом, јер је Маркс био велики русофоб. То је чињеница. Не могу да верујем да неко блискост Срба према Русији (што је једна сасвим природна и нормална појава) доводи у везу са марксизмом, чији је творац био русофоб. 

11 minutes ago, Grizzly Adams рече

Оће "обавезан војни рок"

То хоће и многи људи који нису комунисти, чак напротив. Немој тако да поједностављујеш ствари.

12 minutes ago, Grizzly Adams рече

Само су уместо петокраке ставили други знак и цепају.

Ниси у праву. Извини, али ниси. 

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Православни Србин рече

Не верујем да мрзе капитализам. Мада, сигурно има и таквих, али треба разликовати противљење неолиберализму од противљења капитализму. Јер, то није исто.

То ценим! Нажалост многи наши "десничари" не знају за ту разлику.

28 minutes ago, Православни Србин рече

Ниси у праву. Извини, али ниси. 

Богу хвала, некад ми је драго да нисам у праву.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

49 minutes ago, Православни Србин рече

али треба разликовати противљење неолиберализму од противљења капитализму. Јер, то није исто.

Izvini, jel ti ne bi bio problem da razjasnis sta podrazumevas kad ovo kazes? :)

Hvala...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...