mila Написано Мај 4, 2013 Пријави Подели Написано Мај 4, 2013 Zato sam i stavio pod navodnicima. 1. Pa ne pise kakva je svjetlost u pitanju. 2. Dakle, imamo svjedocanstvo da se dogodilo. 3. Dakle, imamo pisanje o tome. I kao sto vidis, u citatu se kaze "ne samo culnim ocima nego i visokim apostolskim umom", sto znaci da je vidio i jednim i drugim, te se moze zakljuciti da se ne radi o nestvorenoj svjetlosti. 4. "Oil-lamp was lighted with holy fire and was on fire during all the Easter service". Prevod: "kandilo je bilo zapaljeno svetim ognjem i bilo je u plamenu tokom cijele vaskrsnje sluzbe". A opet ne znam kakve veze sa istinitoscu cuda ima to od kada datira najraniji spis o tome? 1. Да би разумео о каквој је светлости реч, упознај се с аргументацијом св. Григорија Паламе у спору с Варламом. "Светлост је виђена очима, али не простим него апостолским, и то од изабраних апостола, и то у Духу, мада и нејасно" (Антир. 4 21 55). 2. Немамо сведочанство да се то догодило на Велику Суботу и да је имало било какве везе с пасхалним догађајима. Ушао човек у храм ко зна кад и кандило се упалило само, као у овом примеру: http://podmaine.blogspot.com/2013/03/blog-post_7.html. 3. в. поенту 1. 4. енглески превод са сајта holyfire.org је потпуна небулоза, тога нема у тексту Евсевија Памфила. Нити се помиње Силоамска бања, нити благодатни огањ, нити Велика Субота. Не знам о каквим најранијим списима говориш. Ово што си досад навео нема апсолутно никакву тежину. И не знам какву уопште силу могу имати било какви списи кад пред собом имамо текст молитве коју чита Патријарх. Шта је по твом мишљењу претежније? Још једном аутоцитат: Из текста молитве се се, дакле, види да се ми сећамо Христа Који је истински тиха и жељена светлост (односно реминисцирамо, као што су све службе Страсне Седмице реминисценција новозаветних догађаја), МИ чинимо светојављање, изображавајући/иконишући богојављање које нам је Он састрадално учинио, узимајући побожно светлост која непрестано и свагдасветло гори на Његовом светлоносном Гробу, и молимо Га и умољавамо да је учини даром освећења и испуњеном сваке Његове божанске благодати. Зашто се молимо да се освети и испуни благодаћу оно што нам директно шаље Свети Дух с неба? Зар то већ није свето и испуњено благодаћу? Једина непропадљива светлост за коју се молимо је светлост у нашим срцима. Нигде помена силаска Светлости/Oгња с неба, нигде се не молимо ни за какво чудо. Што је сасвим у реду, да се не бисмо уподобили онима које Господ проклиње и каже: Род зли и прељуботворни тражи знак, и неће му се дати осим знака Јоне пророка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 4, 2013 Пријави Подели Написано Мај 4, 2013 1. Kakve veze ima Palama sa citatom J. Damaskina? 2. Poenta je da se to desilo, nebitno je li bila Velika Subota ili ne. 3. Nema sta da gledam poentu jer je citat G. Niskog jasan. 4. Mozda ima, ali nisi nasao. Ne bi lagali. Sto se tice molitve, tvoj prevod sa ruskog je uzasan. Evo engleske verzije molitve http://www.jerusalem-patriarchate.info/en/agion_fos.htm Znaci, ne moli se da Bog osveti tu svjetlost nego da ta svjetlost bude "dar osvecenja" onima koji je prihvataju i da njih osveti. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Мај 4, 2013 Пријави Подели Написано Мај 4, 2013 1. Kakve veze ima Palama sa citatom J. Damaskina? 2. Poenta je da se to desilo, nebitno je li bila Velika Subota ili ne. 3. Nema sta da gledam poentu jer je citat G. Niskog jasan. 4. Mozda ima, ali nisi nasao. Ne bi lagali. Sto se tice molitve, tvoj prevod sa ruskog je uzasan. Evo engleske verzije molitve http://www.jerusalem-patriarchate.info/en/agion_fos.htm Znaci, ne moli se da Bog osveti tu svjetlost nego da ta svjetlost bude "dar osvecenja" onima koji je prihvataju i da njih osveti. 1. Зато што је Палама онај који је после свих и за све који дођу после њега протумачио смисао свих пројављивања нетварне светлости. Није да православни људи нису знали и пре њега на шта је мислио Дамаскин у Октоиху, али католичким и латиноумујућим попут тебе то је требало поентирати једном заувек. 2. Као што је поента да се кандило упалило и Олги са подмаинског сајта. 3. Теби очито није јасан. Чак и да оставимо по страни питање тварног-нетварног, надам се да си у стању да макар разликујеш светлост од ватре. Где св. Григорије помиње било какав огањ??? 4. Важи, ако ти је то нека утеха. Ја проверила све цитате (да бар нису навели шатро тачна места у текстовима, па ајде де), кад оно међутим. Иди па се жали издавачима текстова Октоиха, Григорија Ниског и Евсевија Памфила, ја с тим немам никакве везе. И мој превод текста молитве је, на твоју жалост, потпуно тачан превод с руског. Да си видео руски превод или да уопште знаш руски, не би имао шта да му замериш. У међувремену је упоређен с грчким преводом и све је у реду, до последњег детаља. Овде је оригинал молитве, који су на сајту Јерусалимске патријаршије доста изџезирали, што је њима на савест, мада мало ли је тога у вези с овом темом што им не би могло оптеретити савест: http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AHoly_Fire. Хајде да се не споримо, ово је ствар свачије процене. Ти веруј како ти је лакше. Христос Васкрсе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 4, 2013 Пријави Подели Написано Мај 4, 2013 Necu se vise raspravljati sa tobom o citatima jer je besmisleno. Nemas niti jedan dokaz da je blagodatni oganj lazan. Navodis nesto "rekla-kazala" i to je sve. I onda sam ja katolik? Prije ce biti da si ti, samo sto se krijes iza maske pravoslavca. Cak vise licis na protestanta. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Blagodatni oganj iliti mađioničarski trik star 1300 godina Blagodatni oganj Jedno od omiljenih čudesa pravoslavnih crkava, Blagodatni oganj u Jerusalimu, više od 1000 godina, donosi velike prihode pravoslavnim crkvama. O čemu se radi? Naime, svake godine, na Veliku subotu, Patrijarh Jerusalimski se spušta u navodno mesto gde su pripremali Hrista za sahranu, gde danas stoji Hram vaskrsenja Hristovog. Tamo, na njega se spušta Sveta vatra i on od te vatre pali sveću, potom izlazi iz prostorije, predaje sveću svim ostalima, koje šire plamen, i nose ga na sve četiri strane sveta. Ovaj običaj je prvi put pomenut 870. godine naše ere, a pomenuo ga je hodočasnik Bernard. Detaljan opis je dao ruski iguman Danilo koji je prisustvovao ceremoniji 1106. godine. Nekoliko puta se desilo i da se ne dogodi "spuštanje Svetog Duha" u vidu vatre. Godine 1099. kad su Krstaši osvojili Jerusalim, pokušali su da molitvom spuste plamen i, navodno, pošto nisu uspeli, izbila je pobuna u novoosvojenom gradu. Takođe, 1579. godine, jermenski patrijarh se molio celu subotu, dan i noć, ali se plamen nije upalio na svećama. U prošlom veku, 1969. i 1970., jerusalmiski patrijarh Benedikt je, po dogovoru koji ne napravljen na svetskom savetu Crkava u Đenovi, prešao na Gregorijanski kalendar. Međutim, vatra se nije pojavila. Posle godinu dana, kada su se vratili na Julijanski kalendar, Sveti duh se opet spustio. Takođe, verujući tvrde da vatra, u stvari, Duh sveti, je hladna i da ne pali odeću, kožu i dlake, tj. da je bezopasna. Ne, ne, ne! O čemu se, ovde, zapravo, radi? Ono malo podataka što je uspelo da se sačuva tokom vekova, Crkva je pažljivo uništavala i sakrivala od javnosti. Ipak, neki podaci su sačuvani. Na primer: Kad su Krstaši preuzeli Jerusalim 1099. godine, i kad se vatra nije pojavila, došlo je do naglog prestanka interesovanja zapadnih hodočanika za ovo čudo. Manji priliv hodočasnika, manja zarada od turizma. Zato je već sledeće godine Boldvin I Jerusalimski vratio pravoslavne sveštenike da vrše dati obred i tako je nastavljena tradicija svete vatre. Islamski istoričar XII veka, Ibn al-Kalanisi, opisao je koji se sve materijali koriste: „...da bi im oganj došao po ulju balzamovanog drveta i njegovih derivata, a njegovo je svojstvo stvaranje vatre u dodiru sa jasminovim uljem, a vatra je jarko svetla i ima svojstvo blještavilosti. Katolički poglavar Papa Gregorije IX je 1238. godine je proglasio blagodatni oganj prevarom i zabranio katolicima da u ovom obredu učestvuju. Otomanski putopisac, Evlija Čelebija, tvrdio je da je jedan pravoslavni monah bio zadužen da iz skrivenog odeljka sipa belu naftu niz lanac na mesto gde treba da se zapali plamen. Na grčkoj državnoj televiziji (na youtube linku dole) Mihail Kalopulos je izveo demonstraciju samozapaljivanja sveća koje prethodno umočio u beli fosfor. Ruski Vladika Porfirije (Uspenski) je u svojim dnevnicima jasno stavio do znanja da je Blagodatni oganj prevara koju sveštenstvo u Jerusalimu praktikuje vekovima. Za one koji znaju ruski, skeptik Igor Dobrohotov je detaljno istražio ceo slučaj. Zašto?Na kraju se postavlja pitanje zašto se ova prevara održava toliko vekova. kao i uvek kad su ovakve stvari u pitanju, glavna pokretačka snaga su finasije. I dok su Jerusalimom vladali katolici, i kad su vladali pravoslavni, i kad su vladali muslimani, a i sad, kad vladaju Jevreji, prihodi od ove vrste hodočasništva su ogromni. Postoje zapisi, još iz XIII veka, da je odgovor koji su hrišćanski monasi dali jednom muslimanskom caru, koji je hteo da sazna tajnu Blagodatnog ognja bio sledeći: Šta je draže caru: bogatstvo koje se dobija na takav način; ili znanje o tajni koja može da se raširi ako previše ljudi za to zna? Kada je car to čuo, shvatio je potrebu da se čitava stvar drži u tajnosti i pustio da se i država i crkva bogate. (Na prvoj slici gore se nalazi Igor Dobrohotov koji pokazuje na sebi, da vatra, iz kog god oblika dolazila, ne može ništa ako se dovoljno kratko nanosi na sebe.) Објавио Prokleti Ateista у 18.57 http://prokletiateista.blogspot.com/2013/05/blagodatni-oganj-iliti-maionicarski.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Марко Екмеџић Privukao ga je naslov - prokleti ateisti Nije privuklo me ovo madjionicarski trik Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 znam ja da ti volis madjionicarske trikove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 11, 2013 Пријави Подели Написано Јул 11, 2013 Evo kako sektasi objasnjavaju ovo cudo Otkrivenje 13,13 Čini znamenja velika: i oganj spušta s neba na zemlju naočigled ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Април 14, 2014 Пријави Подели Написано Април 14, 2014 А овако у тексту од пре недељу дана о Благодатном Огњу говори начелник духовне мисије Руске Православне Цркве, архимандрит Исидор: http://www.rusdm.ru/pictures/Beseda%20arh%20Isidora%20o%20Blagodatnom%20Ogne_.pdf "Године 2001. Чувар патријаршијског Престола Јерусалимске Цркве митрополит Петарски Корнилије у интервјуу у емисији “GКРIZES ZONES” на грчком каналу «MEGA» подсетио је да је 'свако створење Божје добро, јер се освећује речју Божјом и молитвом' (1Тим. 4, 4-5). Према његовим речима, у случају Благодатног Огња или, како га зову на грчком - Свете Светлости, 'ради се о природној светлости, али молитве које читају Патријарх или други архијереј који га замењује освећују ту природну светлост и због тога он има благодат Свете Светлости. То је природна светлост коју пале из Неугасивог Кандила које се чува у ризници храма Васкрсења. Али молитве имају моћ да освећују природну светлост и он постаје натрпиродна светлост. Чудо је у епиклези, у молитви архијереја; њом се освећује та светлост'. Како сад схватити ове речи? Поготово кад дођу са тако високог места. Пре три године је и ђакон Курајев изазвао пометњу кад је пренео речи патр. Теофила у вези с Благодатним Огњем, које је чуо лично из патријархових уста - http://kuraev.ru/smf/index.php?topic=142404.msg1523535#msg1523535: "Једнако искрен био је и његов одговор у вези с питањем о благодатном огњу: 'То је церемонија која представља representation, као и све друге церемоније Страсне седмице. Као што је некад пасхална вест засијала од гроба и осветлила читав свет, тако и ми сада у тој церемонији савршавамо репрезентацију тога како се вест о васкрсењу од кувуклије раширила по свету'. Ни речи 'чудо', ни речи 'силазак', ни речи 'благодатни огањ' у његовом одговору није било". Buduci da skoro sve na ovom forumu proslo kroz sumnju, citam ovde da je i Blagodatni Oganj navodno nekakva ujdurma Jerusalimskog patrijarha. Ne znam dokle vise sa ovim provokacijama! Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 14, 2014 Пријави Подели Написано Април 14, 2014 GeniusAtWork and dzo ni је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 Видите између 10 и 20 секунде ове ватрене кугле. Снимак је овогодишњи Данче* and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 Видите између 10 и 20 секунде ове ватрене кугле. Снимак је овогодишњи баш лепа, мирна, достојанствена атмосфера пред појаву Ватре коју је самибог послао. [emoji45] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 6 minutes ago, dzo ni рече баш лепа, мирна, достојанствена атмосфера пред појаву Ватре коју је самибог послао. Сматрам то као радост; само превише ових смартфона и апарата мени смета Православни Палестинци увек су тако дочекивали Благодатни Огањ : Чула сам такву историју, да један пут, кад неко (не знам, јевреји или свештенство) није њима дозволио да уђу у Базилику, Огањ није жисао док није се њима дозволио да уђу -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 Православни Палестинци увек су тако дочекивали Благодатни Огањ : Чула сам такву историју, да један пут, кад неко (не знам, јевреји или свештенство) није њима дозволио да уђу у Базилику, Огањ није жисао док није се њима дозволио да уђу ма супер! достојанствено, како приличи. Како је лепо од Бога што се баш њима показује кроз Огањ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 5 hours ago, Dominika рече Видите између 10 и 20 секунде ове ватрене кугле. Снимак је овогодишњи tri puta gledam snimak, gde su ti te "vatrene kugle"? 8 minutes ago, dzo ni рече ма супер! достојанствено, како приличи. Како је лепо од Бога што се баш њима показује кроз Огањ! Bolje porazmisli cime si svog boga naljutio da te lisava ovog jedinstvenog iskustva... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука