Jump to content

Надбискуп Хочевар: Очекујемо долазак папе у Србију; КЦ се није мјешала у канонизацију Николаја Велимировића

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 926
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ispod mene je mesnica, drže je Grci. Drma uvijek tamo balkanska muzika pa pomislim da sam usred Bosne, ahahahaha. Ovo ja gledam svako malo kad su grčke slave neke državne ili crkvene i folklormi ferstivali. Tu je sve sami Grk a ima i Makedonaca i Bugara dosta:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Saopštenje za javnost

99bf2d484dd94191bf3c1b0fec61938c

Potpisani Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, dajem prvu i poslednju izjavu u vezi članka u dnevnom listu „Politika“ od dana 28. 10. 2016., sa naslovom: “Katolička crkva u Srbiji očekuje dolazak Pape”, kao i u vezi sa prenošenjem u drugim medijima moje izjave date tom dnevnom listu.

Znamo svi da naslov postavlja uredništvo. Odgovarajući pak na novinarska pitanja kao pastir Crkve, dužan sam bio da prezentujem pitanja koja mi vernici postavljaju čudeći se. Niko od vernika – a najmanje ja – nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost.

Ipak, pitamo se zbog čega vernici Katoličke Crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije? Aktualizovano je i pitanje da li važe ista merila u tumačenju istorije, pa tako i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost? To su najlegitimnija pitanja! Utoliko više jer ih postavlja manjinska zajednica. No, sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija… Ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina.

Nakon razmišljanja i savetovanja uputiću pismo s predlogom za dijalog Svetom arhijerejskom Sinodu SPC-a, jer sam ubeđen da samo to priliči članovima Hristove Crkve.

Toliko više u ovim ozbiljnim vremenima i sa još ozbiljnijim teološkim i pastirskim pitanjima. Odlučan u promovisanju autentičnog dijaloga, molim Gospodara istorije da svima nama udeli mir i radost.

U Beogradu, 04. 11. 2016,

+ Stanislav Hočevar

nadbiskup beogradski i mitropolita

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

A ovo je komunističko zlodelo zvano Vidikovac...pre komunista tu su bili vinogradi, bašte i svinjci. Za vreme komunista tu su bili radnici koji su sa svojim platama u Rakovici mogli da ishrane čopor dece...dok na s Vojtila nije oslobodio...

Pa stajalo se u redu na banane, sad ima banana al nema para, teško namjestit i ugodit dva dobra istovremeno. Inače tamo gdje su igrali oni Grci na videu ispred Rathausa, vijećnice, tamo za vrijeme 2ww bila izvješena obludno velika naci zastava sa hakenkrojcem, svastikom. Ne mogu naći tu fotografiju. To ovdje živjeli sve sami Švabe, Čeha tu nije bilo ni 20% pa ih poslije rata sve strpali za Njemačku i poslali tamo jer su razbjesnili Čehe sa Henleinom, Hitlerjugendom, nackama već 1938 a za poslije da ni ne spominjem. Ma fotka kakvu niste vidjeli ni u filmovima kod Kusturice. Pokažem vam ponovo onu moju zgradu al sa bolje fotke: ta prva lijevo s tim crvenim cvijećem je biblioteka a ta druga potom je ta gdje ja stanujem. Vidi se najbolje ovako jer preko puta je odmah ta pošta i nikad ju ne možeš uhvatit cijelu jer je to preblizu.  Inače ovdje su te neke istorijske fotke ali tu sa svastikom tamo nisu stavili, valjda da ne bi ispalo to kao skrivena reklama i propaganda nacizma. Tamo na toj temi vam postavim baš te ratne slike, nacističke da vidite kako je to ovdje izgledalo, strašno, tako nešto ne uvidite ni u filmovima. Tu na facebooku su te normalne istorijske slike, ja ću vam postaviti te Protektoratne sa Švabama, masovnim hajlovanjima itd. Dolaziio je tu i Hitler. Imaju i videa o tome pa ću vam naći i ta videa i slike. Njemci i dan danas plaču za Alt Gebirge kako oni taj dio  Sudeta nazivaju. Ustvari su to čehoslovački Karpati.

https://www.facebook.com/krnovzaniklemesto/photos/?tab=album&album_id=1423169541284560

ScreenShot999.jpg

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Ivan Marković рече

Evo da malo nerviramo avu:

Amfilohije unapredio arhimandrita Joila Bulatovića u čin velike shime. A Joil krsti rimokatolike....ccc, kaka hereeeeza:ani_biggrin:

12:smeha::))12:smeha::ok:

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Zayron рече

Pa stajalo se u redu na banane, sad ima banana al nema para, teško namjestit i ugodit dva dobra istovremeno.

Ehm, nisam ja baš toliko mali, sećam se tog vremena i bilo je banana dosta. Jedino su bile restrikcije na benzin, neko vreme, par nepar i jedno vreme je falila kafa...ali je rane i grejanja bilo dovoljno. Uostalom šta će mi benzin i kafa da bi ranio đecu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...