Jump to content

Pravila za vladare

Оцени ову тему

Avocado

Препоручена порука

Interesantan klip sa sjajnog kanala... interesantne ideje...

Any comments?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је суштина погођена. Ономе на власти је битно да се одржи на власти, те стога му је потребна подршка оних који га могу довести на власт. А ко га може довести на власт? То већ зависи од конкретног случаја. Занимљива је идеја генерално када се примјени на демократије, јер објашњава многе ствари - од скретања лијевице удесно по економским питањима, преко слабе оријентисаности политичара ка најрањивијим и најслабијим групама до многих демократских револуција ( или "револуција" ), укључујући и петооктобарски преврат. Центри моћи који имају довољно моћи да створе и одржавају власт су их привукли или одобрили такво понашање, док они који немају власт остају запостављени. Но управо ту лежи, како изгледа, кључ рјешавања неких политичких аномалија. Они небитни морају постати довољно битни, имати довољно "кључева" ( тј. моћи ), а у либералној демократији то могу постићи на разноврсне начине ( тако би нека лијевичарска странка требала форсирати социјалну помоћ за угрожене који би заузврат њој давали гласове - управо ствар за коју многи оптужују Демократе у САД-у да раде са илегалним имигрантима ). Ово чак и објашњава велики утицај Јевреја у политици кроз историју - једноставно су током вијекова скупили солидан број "кључева" кроз своју јаку солидарност и економичност.

Ово је здраворазумски закључак ( који уједно већ и постоји код одређеног дијела становништва ) само јако детаљно и квалитетно објашњен. Занимљиво је како многи наши користе управо ову логику када причају о изборима у Америци ( "ништа се код њих неће промијенити, јер други иза завјеса држе власт" ), али за неке државе према којима гаје симпатије ( попут Русије ) то не спомињу. Све је, значи, питање система "рука руку мије".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ћириличар рече

Ово је здраворазумски закључак ( који уједно већ и постоји код одређеног дијела становништва ) само јако детаљно и квалитетно објашњен.

Baš je jednostavno obrazloženo... zato mi se i dopada i zato sam istovremeno i skeptičan...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Господин Дареалис рече

Чим завршиш партију Civ-a вероватно. :)

Just... one... more...  turn...

Već završio dve... :D

Jedan Domination victory sa Brazilcima i jedan Culture sa Grcima...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Jedan Domination victory sa Brazilcima i jedan Culture sa Grcima...

Јел исто са туризмом oно све? 

У петици је Бразил био за културу и туризам, а Грци за доминацију и дипломатију... :)   Атила - рана доминација, најбоље.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Baš je jednostavno obrazloženo... zato mi se i dopada i zato sam istovremeno i skeptičan...

Осјећаш да негдје има нека варијабла која ремети рачуницу :D И има, јер немогуће је да се сви процеси одвијају само по овом образцу. Негдје некад народ се заиста сам дигне, негдје се правила игре толико поремете и треба времена да се све врати у свој уобичајени ток. Али, у најгенералнијем смислу савршено је тачно.

Узмимо овај образац и примјенимо га само на нас уназад неких 20-30 година. Невјероватно добро објашњава неке догађаје ( као успони Туђмана и Милошевића ), док друге ставља у нешто конкретнији контекст ( нпр. убиство Ђинђића ). Наравно, то све иде под претпоставком да су ти догађаји производ ових политичких превирања, али увијек може неки други фактор унијети пометњу у игру ( нпр. вођа који је доведен на власт испадне превелики идеалиста па не поштује сва ова правила и онда... десе се неке ствари ). Но то уношење пометње је више изузетак него правило.

А опет, Греј еј ово све извукао укратко из књиге коју би ваљда вриједило прочитати за више детаља :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...