Jump to content

Zašto treba privatizovati Nasu

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

8 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Ћирко и није либертаријанац. Либертаријанци сматрају да све треба да буде приватно и да држава не треба апсолутно ништа да финансира. Ћирко то никада није сматрао. Иако је за то да што је могуће више ствари буде приватно, не смета му да држава финансира нешто за шта тржиште нема интерес. Не мисли да Насу треба приватизовати зато што све треба приватизовати, већ зато што мисли да је у овом конкретном случају то далеко боља опција. Лепо је написао у тексту -  кад је у питању експлоатација и евентуална колонизација свемира, ту више нема научних питања. На пример, претпостављам да мисли да нема ничег лошег у томе да држава финансира истраживања гравитационих таласа, али је бесмислено да држава сада прави ракете. Било би заиста лепо да се академско истраживање претресе уздуж и попреко да би се одвојиле заиста фундаменталне ствари од ствари које су одавно требало да буду искључиво у приватном сектору.

Tačnije Milan svemu prilazi analitično, što na primer Ivan ne radi jer nastupa ideološki.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

@Grizzly Adams

Пре неки дан си на некој теми споменуо (још увек) неисплативост електричних аутомобила, те да не би уопште опстали да их владе не субвенционишу. Што ће рећи, Елон не би имао пара за ово играње са ракетЛама да није било субвенција. Шта о свему томе мислиш у читавом овом контексту? 

Не значи да не би опстали, само да би било другачије. Верујем да би Тесла и даље имао купце. 

Мислим, прво, као што неко постави илустрацију кад би баталили ратовање да би у САД било пуно више милијардера од којих би многи били авантуристичког духа и "гађали у звезде". Можда би било мало касније или сл. Вероватно би били принуђени да траже ефикасније технологије... Није то или-или. Само значи да би се ишло другим путем. Нпр. комерцијална ствар су комуникациони сателити, можда би се прво то највише развило. Онда сервисирање и сл. Одатле би можда била потреба да људи иду у орбиту, сервисне станице итд. Па би се то проширило на Месец и даље. Природним путем...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Ronald рече

Juan a šta ti misliš da li država treba da subvencionise Elonovu Gigafactory?

Не знам, али треба субвенционисати Ричардова путовања у егзотичне крајеве.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Grizz

Manji nameti preko kojih se finansira vojska bi oslobodili više kreativnosti za finansiranje drugih zanimljivijih projekata.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Не знам, али треба субвенционисати Ричардова путовања у егзотичне крајеве.

Pa da tu se dobija inspiracia za projekte čija uspešnost kasnije prevazilazi iznos subvencija :) Znaš da sam protivnik subvencija, ali Elon nije neki klovn koji se izmotava, covjek je u poslu preko 15 sati dnevno i ove subvencije imaju druge pozitivne efekte jer smanjuju potencijalno broj vozila sa fosilnim sogorijevanjem, ali imaju još jednu bolju svrhu udaraju na državne naftne kompanije.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Џуманџи рече

Ко је Иван сад? :D

Janković koji takodje piše na TR.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ronald рече

pozitivne efekte jer smanjuju potencijalno broj vozila sa fosilnim sogorijevanjem, ali imaju još jednu bolju svrhu udaraju na državne naftne kompanije.

То "позитивне" је дискутабилно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

То "позитивне" је дискутабилно...

Jeste, ali i državne naftne kompanije i njihovo poslovanje je diskutabilno i monopolizovano. Diskutabilno je i finansiranje banaka koje su prodavale kredite u obliku hipotekarnih obveznica i na taj način pokrivale rizik, sve potpomognute državom koja štiti ljude koji uzimaju prevelike kredite. Država je toliko novca spiskala na budalaštine i konstantno ga troši s tim da to trošenje nema potencijalno nikakve pozitivne efekte, dok ovo Elonovo možda ima, ali mozda. Znam, znam, postoji mogućnost da i on pukne jer subvencije predstavljaju oportunitetni trosak i uvijek su od starta gubitak, ali prije bih dao njemu nego nekim kretenima, farmerima itd.

Подели на овим сајтовима

Takodje Grizz kad se uporedi sa ulaganjem u vojsku i besmislene ratove i ogromne poreze koji kad se saberu su dosta veći nego u Skandinavskim zemljama( pa neka neko kaže USA je slobodnija od Skandinavskih zemalja) tačno mu vracaju, ono što mu otimaju kroz fiskalnu politiku, možda čak i manje.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Deja Vu рече

Stvar je prilicno jednostavno - pustis ljude da slobodno rade sa svemirom sta  hoce.

E bas me zanima sta li to mogu da rade sa svemirom sto se vec sad ne radi... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, obi-wan рече

E bas me zanima sta li to mogu da rade sa svemirom sto se vec sad ne radi... :smeh1:

Пуно тога што не можемо ни да замислимо. Је л си могао пре триес година да замислиш мобилне, таблете, интернет итд?

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Grizzly Adams рече

Пуно тога што не можемо ни да замислимо. Је л си могао пре триес година да замислиш мобилне, таблете, интернет итд?

Mozes li da mi das neki konkretan primer sta bi to mnogo vise donela ta privatizacija?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Grizzly Adams рече

Dobro Marks reče kapitalizam je za 200 godina stvorio više bogatstva nego čitava civilizacija prije toga. Kad bi vidio svijet sad vjerovatno bi bio najveći kapitalista.:)

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, obi-wan рече

Mozes li da mi das neki konkretan primer sta bi to mnogo vise donela ta privatizacija?

То је питање од милијарду долара... :)

Да знам, сад би имао своје тропско острво. Само знам да где се допусти приватна конкуренција иновације превазиђу сва предвиђања. Види само IT индустрију... Какав је телефон био пре 50 година а какав данас? А ракете су скоро исте ко пре 50 година, ево тек сад неке иновације почињу - наравно код приватника.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...