selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 prvo je bilo usmeno predanje poslije isusove smrti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Да. Након извесног времена Јеванђелисти су одлучили да сведочанства запишу. Од њих је Јован био најмлађи, и будући да је у старости записао Јеванђење оно је и најмлађе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Драги брате Селкоба, Битан догађај после смрти и васкрсења Исуса се догодио 50 дана после, а то је силазак Светог Духа на Апостоле. 2. Педесетница: силазак Светога Духа на апостоле. Петрова проповијед о Исусу Месији. Обраћење три хиљаде вјерника и прва заједница - Црква у Јерусалиму. (Зач. 3). 1. И кад се наврши педесет дана, бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. 2. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; 3. И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. 4. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују. 5. А у Јерусалиму борављаху Јудејци, људи побожни из свакога народа који је под небом. 6. Па кад настаде ова хука, скупи се народ, и смете се; јер сваки од њих слушаше гдје они говоре његовим језиком. 7. И дивљаху се и чуђаху се сви говорећи један другоме: Гле, зар нису сви ови што говоре Галилејци? 8. Па како ми чујемо сваки свој језик у коме смо се родили: 9. Парћани и Миђани и Еламити, и који живе у Месопотамији и Јудеји и Кападокији, у Понту и Азији, 10. У Фригији и Памфилији, у Египту и крајевима Либије близу Кирине, и дошљаци Римљани, и Јудејци и прозелити, 11. Крићани и Арапи, чујемо гдје они говоре на нашим језицима о величанственим дјелима Божијим? 12. И сви се дивљаху и бијаху у недоумици говорећи један другом: Шта би ово могло бити? 13. А други се подсмијеваху и говораху: Напили су се слаткога вина. (Зач. 4). 14. А Петар стаде са једанаесторицом и подиже глас свој и рече им: Људи Јудејци, и сви ви који боравите у Јерусалиму: ово нека вам је на знање, и саслушајте ријечи моје. 15. Јер ови нису пијани као што ви мислите, јер је тек трећи час дана. 16. Него је то оно што је рекао пророк Јоил: 17. И биће у посљедње дане, говори Господ, излићу од Духа мојега на свако тијело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видјеће виђења и старци ваши сањаће снове. 18. Па и на слуге своје и на слушкиње своје у те дане излићу од Духа мојега, и прорицаће. 19. И даћу чудеса горе на небу и знаке доље на земљи: крв и огањ и пушење дима. 20. Сунце ће се претворити у таму и мјесец у крв прије него дође велики и славни Дан Господњи. 21. И биће да ће се спасти сваки који призове име Господње. (Зач. 5). 22. Људи Израиљци, чујте ријечи ове: Исуса Назарећанина, човјека од Бога потврђена међу вама силама и чудесима и знацима које учини Бог преко њега међу вама, као што и сами знате, 23. Овога, по одређеном савјету и промислу Божијем преданог узесте и рукама безаконика приковасте и убисте. 24. Њега Бог васкрсе, раздријешивши муке смрти, јер не бјеше могуће да га она држи. 25. Јер Давид говори за њега: Господа непрестано гледах пред собом, јер ми је с десне стране, да се не поколебам. 26. Зато се развесели срце моје и обрадова се језик мој, па још и тијело моје почиваће у нади. 27. Јер нећеш оставити душу моју у аду, нити ћеш дати да Светац твој види труљење. 28. Показао си ми путеве живота, испунићеш ме весеља лицем твојим. 29. Људи браћо, нека је допуштено са слободом рећи вам за праоца Давида да и умрије, и укопан би, и гроб је његов међу нама до овога дана. 30. Будући, дакле, да је био пророк, и знајући да му се Бог заклетвом заклео да ће од плода бедара његових по тијелу подигнути Христа да сједи на пријестолу његову, 31. Предвидјевши говори за васкрсење Христово да не би остављена душа његова у аду, нити тијело његово видје труљења. 32. Овога Исуса васкрсе Бог, чему смо сви ми свједоци. 33. Десницом, дакле, Божијом вазнесе се, и примивши од Оца обећање Светога Духа, изли ово што ви сада видите и чујете. 34. Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: Рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране, 35. Док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим. 36. Чврсто, дакле, нека зна сав дом Израиљев да је и Господом и Христом учинио Бог њега, овога Исуса, кога ви распесте. 37. А када чуше, ражали им се у срцу и рекоше Петру и осталим апостолима: Шта да учинимо, људи браћо? (Зач. 6). 38. А Петар им рече: Покајте се, и да се крсти сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење гријехова; и примићете дар Светога Духа. 39. Јер обећање је за вас и за дјецу вашу и за све даљне које ће дозвати Господ Бог наш. 40. И другим многим ријечима свједочаше, и мољаше их говорећи: Спасите се од овога покваренога рода. 41. Тада они који радо примише ријеч његову крстише се; и додаде се у тај дан око три хиљаде душа. 42. И бијаху постојани у науци апостолској, и у заједници, у ломљењу хљеба и у молитвама. 43. А уђе страх у сваку душу, јер апостоли чинише многа чудеса и знаке у Јерусалиму. 44. (Страх велики бијаше на свима њима.) А сви који вјероваше бијаху на окупу и имаху све заједничко. 45. И тековину и имање продаваху и раздаваху свима како је коме било потребно. 46. И сваки дан бијаху истрајно и једнодушно у храму, и ломећи хљеб по домовима, примаху храну с радошћу и у простоти срца, 47. Хвалећи Бога, и бијаху омиљени код цијелог народа. А Господ сваки дан додаваше Цркви оне који се спасаваху. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Да. Након извесног времена Јеванђелисти су одлучили да сведочанства запишу. Од њих је Јован био најмлађи, и будући да је у старости записао Јеванђење оно је и најмлађе. Usmeno predanje je trajalo ca. 30 godina Istorijske cinjenice kazu da je nakon 65-70 godina poslije smrti Isusa nastalo markovo evandjelje kap prvo(tj. najstarije)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Да. Након извесног времена Јеванђелисти су одлучили да сведочанства запишу. Од њих је Јован био најмлађи, и будући да је у старости записао Јеванђење оно је и најмлађе. Usmeno predanje je trajalo ca. 30 godina Istorijske cinjenice kazu da je nakon 65-70 godina poslije smrti Isusa nastalo markovo evandjelje kap prvo(tj. najstarije)? Na ovo jos pitanje da li je Marko bio jedan od 12 Apostola? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Колико знам, временске разлике између писаних Јеванђеља су веома кратке. Мислим да су године или до две деценије у питању. Али требало би да знаш ову ствар. Свако Јеванђеље које је записано, било је у времену док су још били живи сведоци и очевици живота и страдања Исусовог. Сагласност ових са истинитошћу Јевенђеља била је њихова потврда. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Колико знам, временске разлике између писаних Јеванђеља су веома кратке. Мислим да су године или до две деценије у питању. Али требало би да знаш ову ствар. Свако Јеванђеље које је записано, било је у времену док су још били живи сведоци и очевици живота и страдања Исусовог. Сагласност ових са истинитошћу Јевенђеља била је њихова потврда. Sve istorijske cinjenice kazu da je nakon(otprilike) 65-70 godina poslije smrti Isusa nastalo markovo evandjelje kao prvo(tj. najstarije)? To kazu sve istorijske cinjenice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 I teoloska istrazivanja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Na ovo jos pitanje da li je Marko bio jedan od 12 Apostola? Није. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Ove istorijske cinjenice i teoloska istrazivanja nisu moje rijeci nego dokazi da ne kazete kako ja izmisljam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Evandjelje od Mateja je nastalo (otprilike) izmedju 80-100 godina nakon Isusove smrti (po istrazivanjima i istoriji) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Ја се не бих бавио оним што теби ,,чеше уши''. 0409_feel Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Скренулу смо са теме.... А тема је била да су апостол Јован уз Богородицу, њену сестру и Марију Магдалену били сведоци распећа и смрти Исуса. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Ја се не бих бавио оним што теби ,,чеше уши''. 0409_feel Nemoj sad na saluJa ti navodim istorijske i teoloske cinjenice koje tvrde da je markovo evandjelje nastalo 65-70 god. nakon Isusove smrti i Matejevo koje je nastalo 80-100 nakon Isusove smrti i Lukovo izmedju 90-120 god nakon Isusove smrti i Jovanovo izmedju 90-120 god. nakon Isusove smrti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Најбитнији податак је да је Богородица била сведок, јер ни једној мајци не може да се учини да види своје дете а у ствари је неко друго. И још нешто колоко година после смрти Мухамеда је написан куран? ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука