Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Ako ti je za utehu... Ja sam često prolazila pored jedne crkve.I jednog dana sam poželela da udjem,čisto da vidim kako izgleda unutra i da li se nešto promenilo od kada sam bila mala.Ništa više,samo da vidim kako izgleda,sećam se da je tada bilo hladno,dosadno,da je bilo crvenih detalja,da je sveštenik bio strašan i ružan sa velikim očima koje me gledaju i da nisam htela da se pričestim. Ali tog dana ja odlučujem da udjem ponovo... Ja sam verovala u Boga više nego u bilo šta,ali me crkva nikad nije privlačila.Čula sam sve što je moglo da se čuje . Na veonauku nisam išla,nisam znala ništa osim onoga što me je Baba naučila,a to je bilo da se prekrstim i da celivam ikonu. I sa svojim bogatom znanjem ja ulazim u crkvu i od jednom se nalazim na nekom bogosluženju.Prva rekacija je bila -šok. Koliko je sati? Zar se u crkvu ne ide nedeljom i to samo ujurtu?Da li se ovi ljudi mole ceo dan ili je neko umro?Stvarno sam mislila da je umrao neko važan.Ja nisam znala da postoje episkopi,znala sam samo da je Patrijarh glavni i da se za sve pita . Posle me je interesovalo samo da vidim kako to izgleda. Ono,da ne ispadnem glupa ako nekad treba da odem u Crkvu. I tako je sve počelo. Ni danas ne razumem pola stvari,ali mislim da ne treba biti strog po tom pitanju bangin . Volim da se osećam slobodno. A opet kao deo celine. Da, jeste mi uteha. Jer sam baš u velikom grču i strahu. Što reče moj sveštenik: "Preuzela si ti sestra Srdašce, prevelike brige na sebe. " Sigurno je čovek u pravu. Ništa, onda nema druge. Mic - po mic, polako. Pa kako Bog da. Hvala ti na ovom sjajnom postu , dočaranom iz tvog životnog iskustva. @Amin and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 ja vjerujem da je poklon način i priprema za pad "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 ja vjerujem da je poklon način i priprema za pad priprema za pad???? Ja mislim da je izraz pokornosti Gospodu... :bendoff: Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 priprema za pad???? Ja mislim da je izraz pokornosti Gospodu... :bendoff: Pa u redu, mrzjelo me da pišem dvije strane, da bih preveo takve romantičarske gluposti i došao do ovoga što sam ja napisao "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Pa u redu, mrzjelo me da pišem dvije strane, da bih preveo takve romantičarske gluposti i došao do ovoga što sam ja napisao gluposti? stvarno mi nisi jasan šta zagovaraš...ali, svako ima pravo na svoje mišljenje... :bendoff: Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Da li je u ovim danima od Vaskrsa do Duhova zabranjeno ciniti bilo kakve metanije cak i kada pise pored molitve uciniti poklon? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 12 минута, grigorije22 рече Da li je u ovim danima od Vaskrsa do Duhova zabranjeno ciniti bilo kakve metanije cak i kada pise pored molitve uciniti poklon? Могу да ти кажем за литургију да се у току службе више пута помиње поклањање од стране свештеника као и у песмама након причешћа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аполоније Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 https://svetosavlje.org/metanije/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече Могу да ти кажем за литургију да се у току службе више пута помиње поклањање од стране свештеника као и у песмама након причешћа. A kucnoj varijanti? Citao sam da ustav SPC u ovim danima zabranjuje metanije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Управо сада, grigorije22 рече A kucnoj varijanti? Citao sam da ustav SPC u ovim danima zabranjuje metanije. Па сад... како оно што радиш кући може бити правилније или боље од онога што се ради на литургији? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аполоније Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 9 минута, grigorije22 рече A kucnoj varijanti? Citao sam da ustav SPC u ovim danima zabranjuje metanije. Матаније се не забрањује зато што је лоше клањати се Богу, већ зато што то, у одређеним случајевима, није пожељно, било из практичних разлога (за матаније је потребан простор), било зато што такве јавне демонстрације супериорног пијетета нису на душевну корист матанишујућих. Просто, неки од тога праве представе и тако се издижу у односу на друге. Користе нешто чему је циљ да се искаже поштовање Богу зарад јавног рекламирања своје наводне побожности. Колутају очима, крсте се и кад треба и кад не треба, и ваљају се по поду, заузимајући довољно простора за петоро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 5 минута, Хаеул рече https://svetosavlje.org/metanije/ "Стога, препоручујем Ти да се у току Свете литургије молиш Богу и пратиш чин Литругије без „појасних метанија“, али са пажљивим и активним молитвеним учешћем у Светој литургији. Благослов и поздрав од о. Душана" Ово је контрадикторан савет јер они који пажљиво и активно молитвено учествују на литургији јасно могу да чују да их свештеник позива на поклон, и то више пута, а и сами ће то да изговоре у: "Видјехом свјет истиниј; пријахом Духа Небеснаго; обрјетохом вјеру истинују, нераздјељњеј Тројицје поклањајемсја, та бо нас спасла јест." Мислим да није добро расуђивање доводити људе у литургијске контрадикције да би се по сваку цену сачувале неке локалне традиције. Радиш како ти каже литургија и нема шта да филозофираш. Ако некога збуњује литургија има чији је посао да га поучи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аполоније Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 7 минута, Vladan :::. рече "Стога, препоручујем Ти да се у току Свете литургије молиш Богу и пратиш чин Литругије без „појасних метанија“, али са пажљивим и активним молитвеним учешћем у Светој литургији. Благослов и поздрав од о. Душана" Ово је контрадикторан савет јер они који пажљиво и активно молитвено учествују на литургији јасно могу да чују да их свештеник позива на поклон, и то више пута, а и сами ће то да изговоре у: "Видјехом свјет истиниј; пријахом Духа Небеснаго; обрјетохом вјеру истинују, нераздјељњеј Тројицје поклањајемсја, та бо нас спасла јест." Мислим да није добро расуђивање доводити људе у литургијске контрадикције да би се по сваку цену сачувале неке локалне традиције. Радиш како ти каже литургија и нема шта да филозофираш. Ако некога збуњује литургија има чији је посао да га поучи. Добро, то стоји, али поента је да током литургије човек не треба да се истиче и понаша као појединац, већ управо супротно. Реално, у пола цркава, бар кад су пуније, човек нема могућност да се поклони. У најбољу руку, може мало да климне горњим делом тела, и то је то. Ако се нико други не клања, па онда не требамо ни ми - бар не претерано демонстративно - јер и у том грму се крије нечастиви. А ако Црква жели да врати неке од тих обичаја у праксу, нека обучи десетак верних (оних довољно скромних да им то не удари у главу), и стави их на неко видније место током литургије, да се остали угледају на њих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Ја сам питала једног свештеника за метаније од Васкрса до Духова. Каже он- ма, само се ти моли. Додуше, ја сам мислила на појасне, не на земне поклоне. пре 5 минута, Vladan :::. рече на литургији јасно могу да чују да их свештеник позива на поклон, и то више пута, Пре пар година ме је на Литургији једна душебрижна систер опоменула да не правим појасне метаније после Причешћа. Каже- унела си живог Христа у себе, како сад правиш поклоне. А видим да сви, па и свештеници праве појасне поклоне после Причешћа. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Pre citanja akatista se citaju molitve. I onda ima onih 7 molitava na pocetku gde pored svake pise poklon. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука