Deja Vu Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 9 hours ago, Grizzly Adams рече Па не може. Тамо каже да "народ" има право да укине или промени власт, а не да власт има права да окупира народ који се противи власти... Не знам зашто би федерација била важнија од нечијег живота и слободе. Ако Тексас оће да буде независна држава мени ту ништа не смета. Можда се и преселим тамо. A ako Teksas hoce da uvede carine, kontrolise uvoz-izvoz, nametne dosadne kontrole na granicama, uvede neke komplikovane birokratske procedure za dobijanje drzavljanstva ili posla? 9 hours ago, Grizzly Adams рече То је тачно, посебно у деловима света где још увек владају неки, да кажемо, "племенски односи"... Требало је да кажем да се моје филозофирање односи на напредније делове света где су ти односи на мало "вишем нивоу", ај` да условно кажемо оно што се обично подразумева под "запад". Где односи у друштву више нису племенски, расни или класни него "грађански". Националистичке сецесије као код нас су бесмислене и често контрапродуктивне. Бивше републике СФРЈ скоро ни једна ништа нису добиле управо из тог разлога. У суштини, подржавам сваку сецесију колико год је то практично изводљиво. Да ли је то округ, град или село није толико важно. Pa kad pogledamo danasnji Zapad videcemo da naprotiv u ovom trenutku gradjanski mentalitet slabi u odnosu na plemenski. Dovoljno je videti propagandne naslove Trampa i Faradza, i rastucu podrsku desnicarima poput Le Pen. Izjava o tome da se napravi zid na granici sa Meksikom se nimalo ne razlikuje od izjave jednog poglavice plemena Zuzu da napravi ogradu oko sela kako pripadnici plemena Lulu ne bi ulazili u isto. Stavise, plemenskih odnosa nema u nekim zabacenim delovima sveta, nego naprotiv ima ih svuda. Danasnji odnosi Srbije, Hrvatske, Bosne i Albanije su plemenski odnosi. Odnosi Indije i Pakistana, Japana i Kine, Rusije i Ukrajine, pa cak i Nemacke i Francuske i SAD i Meksika su plemenski odnosi. GeniusAtWork, Ћириличар, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 11 hours ago, Господин Дареалис рече Јесте. https://sr.wikisource.org/sr/Устав_Федеративне_Народне_Републике_Југославије_(1946) Овде каже да су Срби конститутивни фактор у Хрватској федералној јединици: https://sr.wikipedia.org/wiki/Земаљско_антифашистичко_вијеће_народног_ослобођења_Хрватске Дакле, све и да су могле да се отцепе федералне јединице, ФР Хрватска није могла да се отцепи без сагласности Срба у њој. Buraz, taj ustav je nebitan jer je novi donesen 1974. i u njega gledaj ako zelis odgovor da li su pravo na otcijepljenje imale samo republike ili i narodi. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 14 hours ago, Juan рече Кад смо код бубс и топлеса, јеси ли се сликао с онм цицама на Тајмс Скверу? Ако јеси, стави слике да види народ ту слободу у пракси. Много ми апстрактан тај устав, фали нешто опипљиво. Па не могу брате, замисли модератор се сликао са цицама... Завршио би на насловној Курира... Juanito, Aquilius Cratus, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 17 hours ago, Господин Дареалис рече Очигледно им је било веома важно то, чим су ставили у први члан прве главе. Федеративна Народна Република Југославија је савезна народна држава републиканског облика, заједница равноправних народа, који су на основу права на самоопредељење, укључујући право на отцепљење, изразили своју вољу да живе заједно у федеративној држави. Nije valjda da zaista misliš ako isečeš deo mog pitanja pri quote-ovanju da ću zaboraviti šta sam te pitao??? U toj odredbi ne piše "да су државе искористиле своје право на самоопредељење и да се то питање више не може отварати". Цитат Без сагласности српских представника у скупштини федералне јединице, није било могуће отцепљење. Тачније, по питању одлучивања о статусу те федералне јединице нема прегласавања. Туђман је једностраним актом укинуо статус Срба у Хрватској, па су преко ноћи постали национална мањина. Sve to što navodiš apsolutno nigde nije pisalo... ni da nije moguće otcepljenje, ni da nema preglasavanja, ni da postoje bilo kakve vrste etničkog glasanja i prebrojavanja u predstavničkim telima, ni bilo šta slično... (prosto, dnevnici RTSa, izdanja Politike i Miloševićevi govori sa početka 90ih nisu baš pouzdan izvor informacija)... ali sve to i da zanemarimo, mene zapravo najviše interesuje: Kako si ti uopšte zamislio to??? Kako se pravno određuje ko su "srpski predstavnici" u skupštini Socijalističke Republike Hrvatske? Jel po tome koju nacionalnost su upisali u partijsku knjižicu KPJ? Toliko je nebulozno da zaista ne znam ni kako si zamislio da to funkcioniše. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2016 7 hours ago, Avocado рече Sve to što navodiš apsolutno nigde nije pisalo... ni da nije moguće otcepljenje, ni da nema preglasavanja, ni da postoje bilo kakve vrste etničkog glasanja i prebrojavanja u predstavničkim telima, ni bilo šta slično... (prosto, dnevnici RTSa, izdanja Politike i Miloševićevi govori sa početka 90ih nisu baš pouzdan izvor informacija)... ali sve to i da zanemarimo, mene zapravo najviše interesuje: Kako si ti uopšte zamislio to??? Kako se pravno određuje ko su "srpski predstavnici" u skupštini Socijalističke Republike Hrvatske? Jel po tome koju nacionalnost su upisali u partijsku knjižicu KPJ? Toliko je nebulozno da zaista ne znam ni kako si zamislio da to funkcioniše. Ovo je znanje o desavanjima 101, ne kapiram zasto me uopste pitas? Kako bi se izvelo u praksi ne znam, bio je neki referendum na srpskim etnickim i istorijskim teritorijama (koji zagrebacka kamarila nije priznala, razume se). Mozda bi glasali ljude za u skupstinu ili sta vec... Jel treba ja tebi kao pravniku da objasnjavam kako se ljudi izrazavaju u pravnom i demokratskom procesu? Sto uopste mislis da su jednostranim aktom ukinuli status konstitutivnosti srpskog naroda u Hrvatskoj ako to ne bi sluzilo kao uvod za otcepljenje? Jesi li zaista toliko naivan? Ili mislis da je nebitno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2016 16 hours ago, Ћириличар рече Buraz, taj ustav je nebitan jer je novi donesen 1974. i u njega gledaj ako zelis odgovor da li su pravo na otcijepljenje imale samo republike ili i narodi. I sta kaze citap? Ja sam citao nesto i malo sam razumeo u onoj konstrukciji sa svom pravnickom terminologijom i 'zargonologijom'. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2016 5 hours ago, Господин Дареалис рече I sta kaze citap? Ja sam citao nesto i malo sam razumeo u onoj konstrukciji sa svom pravnickom terminologijom i 'zargonologijom'. Nesam ckolovala taj ustav jer je... Pa... "ogroman i komplikovan" bi bilo malo reci. Jedan je od najduzih ustava u istoriji zapravo Ali, ako zelis traziti ko je imao pravo secesije, samo u njega mozes gledati. Mislim da je on ipak predvidjao pravo republika na odvajanje, ali za narode ne znam. No ne drzi me za rijec. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2016 15 hours ago, Господин Дареалис рече Ovo je znanje o desavanjima 101, ne kapiram zasto me uopste pitas? Pitam zato što je to podjednako "znanju" da se akcija NATO u Jugoslaviji zvala "Milosrdni andjeo"... kao što rekoh: dnevnici RTSa, izdanja Politike i Miloševićevi govori sa početka 90ih nisu baš pouzdan izvor informacija... Razumem ja da si ti hiljadu puta to čuo... samo ja ti lepo kažem da to nije tačno i da ako mi ne veruješ, imaš pravne akte u kojima to možeš da pročitaš svojim očima... sam si našao Ustav iz 1946. godine, možeš da nađeš i pročitaš i ostale Ustave i ni u jednom nećeš naći odredbe koje regulišu dozvoljenost secesije (i mehanizam sprovođenja iste) niti zabranjenost secesije. Ni u jednom od pravnih akata SR Hrvatske nećeš naći izraz "konstitutivni narod", nećeš naći neka posebna prava za "konstitutivne narode" (jer su svi građani jednaki) niti bilo kakav mehanizam etničkog glasanja. Te ideje potiču od: a) ideje o secesiji iz raznih preambula u kojima (teatralno) piše kako je došlo do ujedinjenja (da su se republike i/ili narodi ujedinili iskoristivši pravo na samoopredeljenje) ali ne piše da li je nakon toga secesija dozvoljena ili zabranjena, b) ideje o konstitutivnosti iz toga što se u hrvatskim ustavima posebno imenice pominjao i srpski narod ("nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država narodnosti koje u njoj žive") a tzv. "ukidanje konstitutivnosti" se svodi na to njihovim Ustavom iz 1990. prethodno navedeno promenjeno u "Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta" Цитат Kako bi se izvelo u praksi ne znam, bio je neki referendum na srpskim etnickim i istorijskim teritorijama (koji zagrebacka kamarila nije priznala, razume se). Mozda bi glasali ljude za u skupstinu ili sta vec... Jel treba ja tebi kao pravniku da objasnjavam kako se ljudi izrazavaju u pravnom i demokratskom procesu? Ja kao pravnik ti kažem da je to u pravnom smislu nebuloza. U pravnom i demokratskom procesu modernih zemalja nema nikakvog mesta takvoj vrsti etničkog glasanja i prebrojavanja JER SU SVI GRAĐANI JEDNAKI bez obzira na nacionalnost. Ima samo u BIH zbog specifičnosti Dejtonskog sporazuma... što se rutinski proglašava nedemokratskim i kršenjem ljudskih prava. Цитат Sto uopste mislis da su jednostranim aktom ukinuli status konstitutivnosti srpskog naroda u Hrvatskoj ako to ne bi sluzilo kao uvod za otcepljenje? Jesi li zaista toliko naivan? Ili mislis da je nebitno? Izmenili su Ustav i napisali onakav Ustav kakav im je odgovarao... taj isto kaže da je Hrvatska država Srba samo ih navodi kao nacionalnu manjinu... apsolutno nikakve pravne posledice to nije imalo po otcepljenje... političke posledice i reakcija Srba na to su druga priča... svakako da su pojedini ljudi iz oba naroda emotivno doživljavali to pitanje... a naročito oni koji pogrešno drže da narodi imaju nekakva prava i nekakvu volju, iako zapravo i volju i prava imaju pojedinici (pripadnici tih naroda)... Pravni osnov otcepljenja im je bilo to što je po Ustavu iz 1990. referendum obavezujuć, na referendumu su građani glasali za otcepljenje i kraj priče. E sad, ako u nekom ranijem hrvatskom ustavu nađeš odredbu da za usvajanje takvog ili bilo kojeg referenduma mora da glasa i većina Hrvata i većina Srba (kako god se to prebrojavalo) odmah ću priznati da si u pravu... do tada, mani se... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука