Страле Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Пећка патријаршија је постојала од 1557. до 1766. године. Султан ју је укинуо на захтев Цариградске патријаршије, али пре свега због тога што су патријарси и митрополити често били на челу борбе против османлијске власти. Наводимо одломак из Царске одлуке о укидању Патријаршије. Цариградско-грчки патријарх и митрополити станујући овде у мојој царској престоници, представили су у мој царски диван потврђену печатима молбу оваквог садржаја: Како је већ нестало патријарха над митрополитима налазећим се у (у патријаршијској) области пећкој, то неки у току последње две године - сваки својим средствима - назначавајући кандидате на престо споменуте патријаршије, учинише од ње извор грамзљивог прихода; а они који су постајали патријарсима стараху се само о својим интересима, скупљајући новце од подвлашћеног им народа преко одређене им у бератима таксе. Пре свега тога, такви људи, дошавши до звања патријарха, будући, међутим, из простог необразованог сталежа, дакле, не будући најмање спремни за тај високи чин и при том, не припадајући монашком реду, постали су предвесници латинства међу рајом (православним хришћанима), код које се заиста већ и очитовао покушај напустити православну веру. Па не буду ли одсад предузете све потребне мере за одомаћивање сталног мира и поретка међу тамошњим хришћанима, то ће још жалоснији постати њихов положај, који им ионако прети савршеном пропашћу, као што се то јасно види као божји дан... Извор:Милутин Перовић, Михаило Војводић и Љубо Спаравало,Историјска читанка за 7. разред основне школе, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2000. године, стране 32-33 александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Уплаши ме! Зашто у наслову теме не пише "Султан укида Пећку патријаршију" јер се наводи одломак из Царске одлуке о укидању Патријаршије, а и каже се да је преузето из: Милутин Перовић...Историјска читанка за 7.разред основне школе, Београд 2000...Иначе пишем овде о Пећкој патријаршији (прикупљена је огромна грађа), јасно је да садашња Српска православна црква представља обновљену Пећку патријаршију, па не може бити да је укидају наредних дана. Збуњујући наслов наравно, па сам за преименовање, али претпостављам да знаш шта ћеш даље са темом. Радујем се читању. RYLAH, Страле, Лидија Миленковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Нисам желео никога да уплашим. Наслов теме је дат из перспективе националне историје, а не црквене историје. Свакако је погоднији наслов ''Султан укида Пећку патријаршију'' зато што је прецизнији. Нов сам, те нисам вешт да променим наслов, неке инструкције би ми доста помогле. Тања1 and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Нисам знао за сајт http://peckapatrijarsija.blogspot.rs/, али колико сам на брзину сада успео да видим, фантастичан је! Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 25 minutes ago, Страле рече Нисам знао за сајт http://peckapatrijarsija.blogspot.rs/, али колико сам на брзину сада успео да видим, фантастичан је! Није сајт, већ бесплатан блог сервиса blogspot, али планирам да га уредим у сајт. Мора да буде фантастичан, јер сам одрастала (рано детињство) у дворишту Патријаршије, брчкала се у бистрички поток који протиче кроз двориште...и... То је све што имам да изјавим за дневник Pontifex Emeritus, Ignjatije, zuti car and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Само једно питање, како да променим наслов теме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Ако мислиш да промениш, пракса је да се замоли уредник да преименује, па ти замоли на пример Дијану да промени наслов и обрише ову нашу преписку ако ти је нелагода за тему (мени је сувишна) ако не, нека остане. Страле је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Промењен наслов, онај претходни је заиста изазивао саблазан. Страле and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Страле, има овде на форуму тема Пећка патријаршија од 1557 до 1766 године, како члан Млађо написа у уводном посту реч је о периоду од 200 година, а у једном посту је фактички објаснио термине који пружају јаснију слику о догађају из 1557., па прочитај, пост је занимљив, а можда би се могли спојити на ту тему, јер на пример укидању предстоји период у којем ће морати тако нешто да се одлучи на овај или онај начин, из перспективе националне историје или црквене, о чему би се могао повести разговор. Страле је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 13 hours ago, Страле рече Нисам знао за сајт http://peckapatrijarsija.blogspot.rs/, али колико сам на брзину сада успео да видим, фантастичан је! 13 hours ago, Тања1 рече Није сајт, већ бесплатан блог сервиса blogspot, али планирам да га уредим у сајт. Мора да буде фантастичан, јер сам одрастала (рано детињство) у дворишту Патријаршије, брчкала се у бистрички поток који протиче кроз двориште...и... То је све што имам да изјавим за дневник Браво, Тања! Велики поздрав и братски пољубац. Можда би било добро да Твој сајт буде рубрика на Поукама? Тања1 and Страле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Замолио сам Дијану да промени име теме у ''Султан укида Пећку патријаршију''. 37 minutes ago, Тања1 рече Страле, има овде на форуму тема Пећка патријаршија од 1557 до 1766 године, како члан Млађо написа у уводном посту реч је о периоду од 200 година, а у једном посту је фактички објаснио термине који пружају јаснију слику о догађају из 1557., па прочитај, пост је занимљив, а можда би се могли спојити на ту тему, јер на пример укидању предстоји период у којем ће морати тако нешто да се одлучи на овај или онај начин, из перспективе националне историје или црквене, о чему би се могао повести разговор. Хвала за упутницу ка још једном извору информација. Нисам до сада наишао на ту тему на форуму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 56 minutes ago, александар живаљев рече Можда би било добро да Твој сајт буде рубрика на Поукама? А. Живаљев, одговорићу ти овде. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Pecka Patriarsija je imala samo nekih 10 godina zlatnih pod osmanskom vlast, posle toga su toliko manastire opljackali Turci, da se Pecka Patijarsija oporavila sto godina. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 30 minutes ago, Pontifex Emeritus рече тако је. иначе, код нас се и даље провлачи једна гнусна лаж да је Мехмед-паша Соколовић заслужан за обнову Пећке Патријаршије. он је заслужан за невиђену пљачку српских цркава и манастира кроз чувену конфискацију целокупне имовине, и каснији откуп кроз огромне таксе. тај злотвор је био џелат Српске Цркве. Патријаршију је обновио велики везир Рустем-паша Опуковић, потурчени Србин из Бутмира (околина Сарајева). О заслузи Мехмед - паше Сокловића писао је српски академик, професор Београдског универзитета, Васо Чубриловић, предавач на катедри Историје Југославије, који такође каже код нас се у историјској науци "тврди": Српска православна црква под Турцима од XV до XIX века Код нас се у историјској науци обично тврди да је султан Сулејман обновио 1557. Пећку патријаршију по препоруци Мехмеда Соколовића. Доиста, овај доцније чувени велики везир турски био је у то доба румелијски беглер-бег. Он је посредовао да се обнови Пећка патријаршија 1557. и да се на њено чело доведе као српски патријарх његов рођак Макарије Соколовић. За коју десетину година у другој половини XVI века, слично некада српској цркви за време Немањића људи из исте куће заузимају положаје високих државних функционера, а стоје на челу цркве. Док једна грана братства Соколовића а, као потурчењаци, седе на највишим положајима Турског Царства: Мехмед-Паша Соколовић као велики везир 1565-1579, Ферхат-паша Соколовић и Мустафа-паша Соколовић као босанске паше, румелијски и будимски беглербези, дотле Друга грана Соколовића управља православном црквом на Балкану: Макарије 1557-1574, Антим 1572-1575 и Герасим Соколовић 1575-1586, Сава Соколовић 1586. Пећки патријарси. За време управљања породице Соколовића Турским Царством изграђује се у другој половини XVI века макаријевска црквена организација код Срба. Извор Е сад колико је све тачно, показује и показаће време. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 9 minutes ago, Pontifex Emeritus рече драга Тања, то су глупости. Мехмед-паша нема никакве заслуге за обнављање Пећке Патријаршије. напротив, он је нашу Цркву финансијски сасвим упропастио, да се од њега више није могла ни опоравити. само у Београду срушио је четири цркве и од камена саградио своје вакуфе. нема никаквих доказа ни да патријарх Макарије потиче из породице Соколовић. читај мало савремену литературу, остави се романтичарских заблуда старих писаца. Читам и савремену и старе писце, мој претходни пост не говори о томе да ли верујем старим писцима или савременицима, већ да је време најбољи показатељ, па ме нека да простудирам не морам сада да се сложим са тобом, пробаћу други пут драги Pontifex. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука