Milan Subasic Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 Поштовани чланови поздрав свима.Имао бих једно питање за све.Како нпр неки Срби и Муслимани имају иста презимена.Дјевојачко презиме моје баке(са мајчине стране) је било Субашић.Презиме је настало од ријечи субаша(турски надзорник у селу или неки представник турске власти у неком мјесту)Сад много Муслимана има то презиме као и много Срба.Да ли је могуће да је она потомак неког турског субаше(иако су јој родитељи били чисти Срби ((Милош и Калина(Радоја) Субашић))Бојим се ако је тако да и ја онда имам неке турске гене.Осјећам се страшно због тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 8 minutes ago, Milan Subasic рече Бојим се ако је тако да и ја онда имам неке турске гене.Осјећам се страшно због тога. Је л' се ти за***аваш или си озбиљан?! Ignjatije, Ronald, verum est in beer and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 5 minutes ago, Milan Subasic рече Како нпр неки Срби и Муслимани имају иста презимена. Можда зато што су из истог јужнословенског народа? Исто као што пуно Хрвата и Срба имају иста презимена. 10 minutes ago, Milan Subasic рече Бојим се ако је тако да и ја онда имам неке турске гене.Осјећам се страшно због тога Шта су по теби тачно турски гени и зашто би се ти осећао страшно због тога? Ronald and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 2 minutes ago, GeniusAtWork рече Шта су по теби тачно турски гени Вероватно они гени који узрокују анемију српастих ћелија... Paradoksologija, Justin Waters, АлександраВ and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 17 minutes ago, Milan Subasic рече Поштовани чланови поздрав свима.Имао бих једно питање за све.Како нпр неки Срби и Муслимани имају иста презимена.Дјевојачко презиме моје баке(са мајчине стране) је било Субашић.Презиме је настало од ријечи субаша(турски надзорник у селу или неки представник турске власти у неком мјесту)Сад много Муслимана има то презиме као и много Срба.Да ли је могуће да је она потомак неког турског субаше(иако су јој родитељи били чисти Срби ((Милош и Калина(Радоја) Субашић))Бојим се ако је тако да и ја онда имам неке турске гене.Осјећам се страшно због тога. Naravno da imaš turske gene, ali raduj se jer nemaš ništa sa Vucicem Justin Waters, GeniusAtWork, Juanito and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 7 minutes ago, GeniusAtWork рече Можда зато што су из истог јужнословенског народа? Исто као што пуно Хрвата и Срба имају иста презимена. Шта су по теби тачно турски гени и зашто би се ти осећао страшно због тога? Pa kako šta su, geni da će imati harem a ne jednu ženu, može li gore od toga za jednog hriscanina Ћириличар and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 24, 2016 Пријави Подели Написано Јул 24, 2016 22 minutes ago, GeniusAtWork рече Шта су по теби тачно турски гени и зашто би се ти осећао страшно због тога? To je vjerovatno niz nukleotoda koji kad se dekodiraju na turski jezik oznacavaju pojmove tulumbi i baklava, a mozda i tahan alve. Ronald, Јелена011, Juanito and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 25, 2016 Пријави Подели Написано Јул 25, 2016 14 hours ago, Milan Subasic рече Поштовани чланови поздрав свима.Имао бих једно питање за све.Како нпр неки Срби и Муслимани имају иста презимена.Дјевојачко презиме моје баке(са мајчине стране) је било Субашић.Презиме је настало од ријечи субаша(турски надзорник у селу или неки представник турске власти у неком мјесту)Сад много Муслимана има то презиме као и много Срба.Да ли је могуће да је она потомак неког турског субаше(иако су јој родитељи били чисти Срби ((Милош и Калина(Радоја) Субашић))Бојим се ако је тако да и ја онда имам неке турске гене.Осјећам се страшно због тога. Балкански муслимани и Срби су истога поријекла - потичу од Словена који су се доселили у ове крајеве у 7. вијеку. Када су Османлије дошле на ове просторе, многи хришћански Словени и Власи су прешли у ислам али су задржали своја презимена ( тако имаш Бошњаке који се презивају Филиповић, Јовановић и сл. ) док су други ново презиме направили од неке турске ријечи ( Ећимовић од "хећим", што је љекар, Самарџић од "самарџија", Изетбеговић је ваљда дошло од неког Изет-бега и сл. ). Турака, правих анадолских Турака код нас једва да је и било, већ се све у питању Словени и Власи. Рецимо, у Босни муслимани су себе звали "Турцима" иако ријечи турског нису знали и иако су словенског поријекла. Све су то наши људи, Словени, Срби и Хрвати и Власи који су прешли на ислам. А сад, ако се бринеш да имаш турских гена, не будаласај. Камо среће да имамо мало више турскога у себи, пола свијета бисмо похарали и попалили А и хареми нису лоша ствар да ти речем RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 25, 2016 Пријави Подели Написано Јул 25, 2016 Ево ако те баш интересује поријекло твог презимена, пиши њима http://www.poreklo.rs/ Вјерујем да ће ти помоћи, ако већ нису ставили то презиме на свој сајт. И немој да се осјећаш страшно због тога ако су твоји преци Муслимани. Моја прабака се звала Граница, а њена сестра Луција из Црне Горе. 'Ајд сад ти мени реци шта су оне!? Ignjatije and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 25, 2016 Пријави Подели Написано Јул 25, 2016 14 hours ago, Milan Subasic рече Да ли је могуће да је она потомак неког турског субаше Ne brini. I on je Adamov potomak . verum est in beer and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 No, sve je to pogrešno. Subašić može da dolazi i iz paleoslovenske riječi sobaš, subaš što znači svadba a ne samo od te turske "subaša": sobaš, subaš (ne crkvenoslovenskog, crkvenoslovenski se to kaže brak: бракы) a znači to prosto "svadba". Otprilike kao kad bi se neko prezivao Svadbar, Svatovski ili slično po ovoj današnjoj aktualnoj normi. Zato imamo sačuvana kod nas ta prezimena u izvornoj formi tj. samo "subaš" bez "ić" i ta mladja "subaš-ić". Poslije je došlo do morfološkog homonimskog prekrivanja značenja sa "subaša". Homonimi su riječi koje izgledaju isto na prvi pogled ali imaju sasvim različito značenje, porijeklo (etimologiju) a negdje čak potiču i iz sasvim drugih jezika. To novo značenje je potom sasvim istisnulo to staro slovensko da se danas teško može islijediti da li imate prezime subašić od Sobaša ili Subaša ili po novom otomanskom od Subaše. Moravský svatební slovník V Živote Konštantínovom, ktorý tesne po jeho smrti roku 869 napísna Veľkej Morave Kliment alebo Gorazd v úzkej spolupráci s Metodom sa takto opisuje recepcia, konaná na Konštantínovu počesť počas jeho misie u Chazarov: Dalje čitajte ovde. Zanimljiv text. Tamo je to i o objedu i o svadbi i o gozbi: OBED, OLOVRANT A SVAČINA A ovo je taj "sobaš" ili "subaš" tj. "svadba" Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Inače poznato je da su Turci rado poturčavali naša slovenska prezimena u najrazličitijim kombinacijama a to rade i danas u Turskoj kod Bošnjaka slovenskog porijekla koji tamo žive a služe se pri tom svim dostupnim sredstvima od homonimije do prevodjenja na turski pa do stvaranja hibridnih tursko-slovenskih imena tj. prezimena. To su radili od kad su upali na Balkan a to rade i u savremenoj Erdoganovoj Turskoj sve do danas s tim Bošnjacima koji tamo u Turskoj žive, nasilno im administrativno mjenjaju prezimena, na primjer Muhamed Filipović u Muhamed Fatoglu i sl. U Turskoj ne možete ni dobiiti nikakav dokument, ličnu, kartu, vozačku, pasoš a da bi tamo pisalo nekakvo drugačije ime od turskog ako ste turski državljan. Nema teorije. Neće vam izdat nikakav dokument na kojem će pisat Muhamed Filipović, to Filipović promjene u Fatoglu i slično, to ne postoji. Na to se stalno žale udruženja Bošnjaka u Turskoj da ih Turci nasilno poturčuju i desloveniziraju. Znam to iz prve ruke od naših slovenskih aktivista tamo. naravno da je to nepoštivanje osnovnih ljudskih sloboda i nasilna asimilacija. A minimalnu osnovnu integraciju Turaka u Njemačkoj (nikakvu asimilaciju) sam Erdogan proglašava zločinom protiv ljudskosti provodjenim nad Turcima! Zanimljivo. Turecko odmítá integraci muslimů v Evropě. "Asimilace je zločin proti lidskosti" Erdogan: Rozumím migrantům, asimilace je zločin proti lidskosti! Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Edit: To novo značenje je potom sasvim istisnulo to staro slovensko da se danas teško može islijediti da li imate prezime Subašić od Sobaša ili Subaša (Sobáš, Subáš - dugo a) ili po novom otomanskom od Subaše (titula subaša - kratko a). A ovo je kad subaša dodje na sobáš tj. na subáš (na svadbu) Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 Не секирај се, брате. Сви народи су на одређен начин Срби. Слушао сам једног др-а историје, име му је Јован. Тако да се ни ја много не секирам, без обзира што не знам даље од прачукун ђеда који беше пребегао у моје родно место из Бугарске. Та и Бугари су Срби вазда колико и њиове комшије Турци. Тек када би знао колико србизма има у турском језику.... већма но у санскриту индијскоме. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2016 Пријави Подели Написано Јул 26, 2016 25 minutes ago, Ignjatije рече Не секирај се, брате. Сви народи су на одређен начин Срби. Слушао сам једног др-а историје, име му је Јован. Тако да се ни ја много не секирам, без обзира што не знам даље од прачукун ђеда који беше пребегао у моје родно место из Бугарске. Та и Бугари су Срби вазда колико и њиове комшије Турци. Тек када би знао колико србизма има у турском језику.... већма но у санскриту индијскоме. Kod nas je to drugačije. Kod nas su Česi i Lužičani zapadni Moravani, Poljaci i Bjelorusi sjeverni Moravani, Slovaci centralni Moravani kao i mi, Ukrajinci, Rusi i Rusini istočni Moravani a sve to dole na Balkanu podunavski i panonski južni Moravani od Slovenije pa do Bugarske. Madjari i Austrijanci su demoravizirani, odnarodjeni blatnogradski i karantanski Moravani. To se tako uče ti mladenci kod nas na vojnoj akademiji i svuda drugdje po osnovnim i srednjim školama. Sve je to Velika Morava! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука