Jump to content

Sudbina cijelog svijeta i naše civilizacije zavisi samo od jednog stiha iz Jevandjelja!

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 minute ago, kordun рече

nemam ideju na sta mislis, pominjes vjersku grupu, jesi i ti dobio strah od muslimana, ja njih bas gotivim, rade super stvar u evropi

Kakvu super stvar? Terorizam?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Kakvu super stvar? Terorizam?

terorizam je vrlo plastican pojam, irci u svojoj rodjenoj irskoj su nazivani teroristima, srbi u svojoj rodjenoj krajini su nazivani teroristima,  svako ko digne glavu pod tiranijom se moze proglasiti teroristom, a sta je terorista? zapadni svijet neprekidno terorise ostatak palnete otkad je covijek smislio prevozna sredstva na velike udaljenosti, dodje ti na isto ako pogine dijete u libiji od granate  u sukobu koji je rezirao zapad zarad svojih interesa ili ako pogine dijete u varsavi kad dodje neki samoubica pa aktivira eksploziv,  dijete je dijete, a teror je i jedno i drugo, sa tim sto zapad pravi i ovaj drugi teror iz osvete, zapad je dupli krivac i nema toga ko to moze da negira

Подели на овим сајтовима

За овај цитат се често ухвате они којима је то образложено као потврда народу на послушност цару и као некакву превару смишљену за прости народ. Неретко сам слушао од другара док је студирао право да им профа на факсу то испричао, да не улазим у то да ли је дотични адекватан за ту врсту разговора.

Мудар одговор Исуса је био да треба чинити и једно и друго. Међутим питање је било постављено тако да ако би рекао да треба одбио би народ а ако би рекао не, био би осуђен од Римљана.

Иначе ово је један од првих цитата који сам научио и незнајући ништа о Св. Писму. Био сам клиња од можда 6-7 година и наравно нисам капирао деду зашто ми то говори :)

Може се наравно применити и данас. Ја га схватам као велику мудрост и поједностављену верзију хришћанског начина живота, као какав баланс, можда хармонију духовног и материјалног постојања.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, kordun рече

terorizam je vrlo plastican pojam, irci u svojoj rodjenoj irskoj su nazivani teroristima, srbi u svojoj rodjenoj krajini su nazivani teroristima,  svako ko digne glavu pod tiranijom se moze proglasiti teroristom, a sta je terorista? zapadni svijet neprekidno terorise ostatak palnete otkad je covijek smislio prevozna sredstva na velike udaljenosti, dodje ti na isto ako pogine dijete u libiji od granate  u sukobu koji je rezirao zapad zarad svojih interesa ili ako pogine dijete u varsavi kad dodje neki samoubica pa aktivira eksploziv,  dijete je dijete, a teror je i jedno i drugo, sa tim sto zapad pravi i ovaj drugi teror iz osvete, zapad je dupli krivac i nema toga ko to moze da negira

Otišli smo daleko od teme, nisu u pitanju instrumenti i sredstva već namjere i svrha i ciljevi. Ne radi se o njihovom opravdavanju, relativizaciji ili apologiji. Tema tj. suština spora je nešto drugo! Da mislimo isto kao muslimani ili oni istzo kao i mi ne bi bilo nikakvog spora! Problem je u tom što niti mi mislimo kao oni a niti oni kao mi.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, ИгорМ рече

Може се наравно применити и данас. Ја га схватам као велику мудрост и поједностављену верзију хришћанског начина живота, као какав баланс, можда хармонију духовног и материјалног постојања.

Da, o tom se tu radi, ti si najbliži odgovoru! Razvedem to u sljedećem postu.

Подели на овим сајтовима

Imao sam nekog posla, zato taj prekid, izvinjavam se na čekanju. radi se sukob sekularnog (u hrišćanstvu) i uslovno rečeno "teokratskog" (islam) a uslovno zato što mi hrišćani samo Presvetu Trojicu smatramo Bogom i nikog više ni dalje pa onda taj izraz "teokratski" za nas ima smisla samo ako se odnosi na jevrejstvo. Dakle to je sukob koncepta liberalnog, slobodnog, Isusovog koji poznaje i priznaje autonomiju sfere svjetske, odvojene od te sfere spiritualne i istovremeno ne priznaje nikakav totalitarizam niti svjetski a ni "teokratski" (tim mišljeno taj jevrejski, nikakvog islama tada još nije bilo, znači podložnost Zakonu, kamenovanje itd.) već rješenje nudi u harminiji i slobodi za oboje, slobodno ispovijedanje vjere i slobodan život u slobodnom svijetu. U hrišćanstvu je najvećom vrijednosti ljudska sloboda iz koje se jedino može roditi LJUBAV prema Bogu, iz lanaca se ljunav ne radja, robovi se boje ali ne ljube, i djavli vjeruju, znaju da postoji Bog ali se tresu strahom zbog toga. U islamu je najvećom vrijednosti - extremna ropska poslušnost, ljubav je za njih nebitna. Nastavim dalje dok vidim šta sam sve napisao a šta još trebam.

Подели на овим сајтовима

Smisao hrišćanstva treba dakle tražiti u harmoniji i skladu, stariji naziv za to je Simfoniji, saglasju svjetskog, sekularnog, državnog, materijalnog ii eklisijalnog, crkvenog, duhovnog tj. spiritualnog ne zapostavljajući nijedan od tih spekata a niti kojem dajući apsolutnu prednost i značenje. Dakle to dvoje mora u idealnoj situaciji biti u ravnoteži, sekularizovanost ne smije otići tako daleko  i potisnuti i ugušiti bilo kakav javni izraz duhovnosti i crkvenosti a ni crkvenost i duhovnost  se ne smije promjeniti u totalitarizam koji će potom u praksi ograničiti ili potpuno ukinuti slobode ljudi, zavesti jednomišlje i kvazispiritualni teror. Lišavajući ljude slobode lišavamo ih i mogućnosti ljubiti Boga. U današnjoj Evropi su nažalost prisutna ta dva oba extrema i extremno sekularistički i extremno kvazispiritualni ("farizejski kvasac", kako bi to rekao Isus) a mi hrišćani branimo pravo ljudi na slobodu i ljubav i zato ne pripadamo ni jednim a ni drugim. U sukobu smo s oba ta nazora no s tim hipersekularnim smo se naučili živjet "demokratski" tj. svako si gleda svoja posla, ko je svet nek se još više sveti a ko pogan jest nek se pogani, kako to piše u Otkrovenju. No s tim islamskim svjetonazorom koji je totalitarni kvaziteokratski i sektaški smo u problemu i mi i ti "sekularisti" jer oni ne priznaju ni njihov, ni naš a ni ničiji drugi stav - samo taj svoj islamski. A realizuju ga i milom i silom.

Подели на овим сајтовима

Sad vidite i sami da vas nisam slagao i da je to zaista tako, sve to je sadržano u tom jednom jedinom stihu iz Jevandjelja. U tom je suština danas aktualnog konflikta koji prijeti medjukonfesionalnim ratom izmedju hrišćanstva i sekularizma na jednoj strani i islama jer su to stavovi nepomirljivi, nažalost. Nedaju se pomiriti niti izgladiti nikakvom "diplomatijom" ni državnom a još manje crkvenom. Mi moramo ostati vjerni tome što je naučavao Isus Hristos a ako smo tome vjerni uvijek ćemo se neminovno naći u sukobu i sa sekularistima i sa muslimanima ili komunistima i nacistima kao što smo bili od 1917. i 1933. A svi oni jesu ili su nekad bili na svoj način totalitarni, porobljivački i neprijatelji ljudskih sloboda. No sa sekularistima taj sukob je bio više spiritualni, bogoslovski i filozofski a odvijao se na literarnom polju a taj s muslimanima je i literarno-filozofsko-bogoslovski ali i oružani jer oni prosto vjeruju samo u snagu mača još i danas a ne priznaju nikakvu "demokraciju" i nazorovu, vjersku i ideološku raznolikost. Dakle nisam vas slagao jer vas ni Isus nije slagao, rekao vam/nam je istinu! Nikakva "prazna ambalaža"!

Sad vidite i sami kakvu težinu i značaj ima samo JEDAN JEDINI stih iz Jevandjelja! Jer to je Božije SLOVO, LOGOS!

„Dajte dakle caru carevo, a Bogu Božije.“

Подели на овим сајтовима

Takođe mislim da se taj stih zloupotrijebio da hrišćanstvo okvalifikuje kao instrument kojim vladajuća manjina drži u pokornosti većinu, validujući je kao datu od boga.

Mislim da bi prije stihovi koji usavršavaju čovjeka iznutra i oplemenjuju odnos s bližnjim mogli promijeniti sudbinu cijelog ljudskog roda, kad bi ih se SVI pridržavali. Dakle, etički imperativ.

Npr. 'Ne čini drugom što ne želiš drugi tebi da čini', ili, možda, 'budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi'.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Дијана. рече

Takođe mislim da se taj stih zloupotrijebio da hrišćanstvo okvalifikuje kao instrument kojim vladajuća manjina drži u pokornosti većinu, validujući je kao datu od boga.

Mislim da bi prije stihovi koji usavršavaju čovjeka iznutra i oplemenjuju odnos s bližnjim mogli promijeniti sudbinu cijelog ljudskog roda, kad bi ih se SVI pridržavali. Dakle, etički imperativ.

Npr. 'Ne čini drugom što ne želiš drugi tebi da čini', ili, možda, 'budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi'.

Slažem se, to bi mogli i ti stihovi, "zlatno pravilo" u svakom slučaju a zavisno je to najviše na nama, koliko se toga budemo pridržavati. No, prije je tu riječ o potenciji - posjedovati sposobnost (harizmu, dar odozgor, milost  ili blagodatod Boga) postati boljim, savršenijim i svetijim. Nikad nismo toliko dobri da bolji ne možemo biti. Isto tako važi i obrnuto, možemo se samo jednim zlim djelom ili čak i mišlju stropoštat na dno i pokvarit sve ostalo u čemu smo bili dobri i pravedni. No, ovdje nije mišljen taj ůpotencijalů već realizovano i dostignuto stanje ili pozicija u odnosu na nešto. A to je naš stav da , kako sam to rekao, nastojimo uravnotežit tu dualnu poziciju u kojoj se nalazimo. Niko od nas nije isključivo ni duhovan ani isključivo tjeůlesan, k životu trebamo oboje i svijet i duhovni život. A ne pretjerujemo u jednom na štetu drugog, niti se po cijeli dan samo molimo a da ne uradimo ništa niti je dobro samo raditi i ne moliti se uopšte. Tako je to na individualnom planu. A tu ravnotežu nastojimo udržati i na socijalnom planu, ne pravimo od kuće crkvu niti od crkve kuću. I jedno i drugo ima svoje mjesto u našem životu i caru dajemo carevo a Bogu Božije. No, islam takvu tu dualnost ne poznaje ni ne priznaje jer ne priznaje sekularnost a ni demokraciju. Izvjesna mjera sekularnosti je uvijek bila svojstvena i tipična za hrišćanstvo. Smisao hrišćanstvo nikad nije bio ni u teokratskom extremizmu ili totalitarizmu a ni u profanom extremizmu ili totalitarizmu. A hrišćanstvo je kao takvo, to znaři "dualno" utemeljeno upravo ovim Isusovim izričajem:

„Dajte dakle caru carevo, a Bogu Božije.“

Dokaz toga imamo u liturgiji, akatistima, molitvama gdje slavimo Boga koji je čovjeka stvorio uzvišenijeg od andjela, na svoju sliku i priliku. Ali takodjer znamo i čovjeka propadljivog smrti i podložnog svim zakonima materije nakon izgona iz Raja kao posljedica praistočnog, prvorodnog grijeha. Činmo grešku kad u sekularnosti vidimo samo negativa. Sekularnost sama po sebi nije protiv duha hrišćanstva i svakako da je u duhu hrišćanstva jer sam Isus Hristos je bio da to pojednostavimo prvi "sekularista" koji je sekularizirao stari formalizovano i okoštalo, fosilizirano jevrejstvo i udahnuo mu novi smisao i život. Naravno da je tu vrlo važna i mjera te sekularizacije ili teokracije.  Kao što u zdravom čovjeku ima biti zdrav i duh i tijelo tako u zdravom društvu trebaju biti prisutna oba pola i duhovni i materijalni  a ta dva aspekta bi se imala uzajamno prožimati i dopunjavati a ne rezultirati samo jednom extremnom situacijom, sasvim svjetovnom, profanom ili sasvim teokratski pojmljenom. profanosti ima biti titi toliko kako nam ne bi smetala u crkvenosti i duhovnosti a duhovnosti toliko kako bi uzdigao taj naš svjetski život na viši nivo a ne ga uništio, obogaljio, izmasakrirao i porobio i oneslobodio. Islam to smatra antagonizmima gdje profano ima biti zamjenjeno sakralnim a hrišćanstvo u tom vidi harmoniju u prožimanju i približavanju jednog k drugom, profanog k sakralnom.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, kordun рече

otiso je zajron u  minKen, nesto ga iznervirali muslimani, ne zna se kad ce se vratiti

Kakav crni Minken, tamo se već puca i ratuje a sestra mi je tamo,

sad će ona morat bježat s djecom odande, ja sam još na Moravi:

Online: Mrtvých při útoku v Mnichově je nejméně devět. Střelci jsou na útěku, může jít o teroristy

FB VIDEO: Aktuální video z Mnichova

Подели на овим сајтовима

On 7/21/2016 at 2:00, Zayron рече

U današnjoj Evropi su nažalost prisutna ta dva oba extrema i extremno sekularistički i extremno kvazispiritualni ("farizejski kvasac", kako bi to rekao Isus) a mi hrišćani branimo pravo ljudi na slobodu i ljubav i zato ne pripadamo ni jednim a ni drugim. U sukobu smo s oba ta nazora no s tim hipersekularnim smo se naučili živjet "demokratski" tj. svako si gleda svoja posla, ko je svet nek se još više sveti a ko pogan jest nek se pogani, kako to piše u Otkrovenju. No s tim islamskim svjetonazorom koji je totalitarni kvaziteokratski i sektaški smo u problemu i mi i ti "sekularisti" jer oni ne priznaju ni njihov, ni naš a ni ničiji drugi stav - samo taj svoj islamski. A realizuju ga i milom i silom.

Zanimljivo tumačenje ovog stiha. Ja sam imala u vidu ono što je napomenuo Igor, tj. zloupotrebu tog stiha od strane vladajućih društvenih grupa a i istovremena osuda hrišćanstva kao ideološke osnove takvog poretka. No,  'caru carevo' nije nužno i sekularistički princip, teokratije su primjer. 

U svakom slučaju, zanimljivo je da si najvažniji stih iz Jevanđelja vidio kao takav koji bi imao objektivno opredmećenje u društvenim odnosima; a ja sam mislila na 'unutarnju revoluciju' izmjene svakog ponaosob što sve zajedno može dovesti do boljitka svijeta. Zar nisu to osnovni principi zapadnog i istočnog hrišćanstva inače -  KC kao veoma aktivna u svijetu, i PC sa svojim naglašenim monaho-misticizmom...

Sa ovim o islamu što govoriš ovde se u potpunosti slažem, i zato sam otvorila ovu temu 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...