Jump to content

Војни пуч у Турској?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jedan zanimljiv komentar sa mycity foruma:

" Морам да се јавим после дуже паузе јер ми многи овде иду на *****. 
О чему причате? Аматерски изведен пуч и остале глупости. 
Пуч није успео. Није изведен аматерски. Није успео јер није ухваћен владар. У овом случају Ердоган. 
Остало је изведено прописно. 
Када нису ухватили Ердогана (из ко зна ког разлога) кренули су у резервну варијанту. А то је побуна! 
Није успео пуч. Није успела ни побуна. 
Суштина пуча јесте у брзини извођења и у дезинформацијама. Оног тренутка када се владар појави у јавност и позове на одбрану уставног поретка пуч је пропао. Следи или предаја пучиста или побуна. 
Када је у питању побуна онда побуњеници пободу баријак и позивају на устанак симпатизере. 
Очигледно је да је кључни тренутак био тај што Ердоган није ухваћен. Колико сам ја прочитао пучисти су заробили добар део војног врха. Заузели су војне и полициске институције и заузели су државну телевизију. Али НИСУ ухватли Ердогана и НИСУ ставили под котролу најважнији град у Турској Истамбул. "

...

http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Vojni-puc-u-Turskoj_65.html

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I jos jedan zanimljiv, a sasvim suprotan komentar:

" Jedna po meni vrlo uverljiva i sa mnogo istinitosti urađena analiza dosadašnjih dešavanja u Turskoj. 
http://www.vestinet.rs/tema-dana/zlatko-dizdarevic.....ku-prevaru 
Zlatko Dizdarević: Erdogan je izveo veliku prevaru 
Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u sinoćnja događanja u Turskoj, istakavši da je cela akcija izvedena na veoma neuobičajen način. 
Dizdarević, koji kaže da nije pristalica teorija zavere, iznenađen je neuobičajeno “traljavim načinom” na koji je izvedena akcija i za to, kaže, postoji niz dokaza. 
“A da je stvar veoma sumnjiva što se njene ozbiljnosti tiče jeste na primer to da nisu zauzeti blagovremeno mediji, nisu prekinute društvene mreže, za aerodrom Ataturk je rečeno da je okupiran, a onda na njega sleteo Erdoganov avion?”, naveo je Dizdarević. 
Napominje da je iz svega turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, barem prividno i za sada, izašao mnogo jači. Posebno mu je kaže pažnju skrenula Erdoganova izjava da je “sam bog doneo ovu akciju da očiste vojsku od svojih neprijatelja”. 
“Ko hoće da analizira tu izjavu i ko je izašao kao apsolutni pobednik, Erdoganu će, svakako, ovo ići u prilog. Njegova inače velika ambicija će porasti i to na način, koji za nas sve skupa i region, neće biti dobar”, rekao je Dizdarević u izjavi za regionalnu N1TV. 
Inače, ovaj diplomata i poznavalac prilika na Bliskom istoku kaže da ga ova previranja u Turskoj nisu iznenadila, te da su isporovocirana politikom Erdogana i njegovom abicijom, kao i nizom pogrešnih poteza koje preduzima. 
Dizdarević, pritom, nije jedini koji sumnja u način izvođenja vojnog udara tim pre što je, na primer, Erdogan nenadano sleteo na aerodrom Ataturk u Istanbulu, a ne u Ankari, te da sve što se desilo ide njemu u prilog. 
Podseća se i na to da je Erdogan svojevremeno bio gradonačelnik Istanbula.Posebno je neobičn, kažu stručnjaci, bio odnos vojske i građana, koji su na ulicama Istanbula i Ankare, navodno brnili demokratiju iako se demokratija brani na izborima. 
I najzad, kažu analitičari, zanimljivo je da je sinoćna akcija prenošena na svim TV samo iz Istanbula, a ne i iz Ankare odakle je, inače, bilo veoma malo informacija.Sve to, ako je bilo smišljeno, napravljeno je da bi vlast u Turskoj još vise bila koncentrisana samo u jednom čoveku. 
(Beta,Tanjug) "

...

http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Vojni-puc-u-Turskoj_66.html

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2016. at 10:46, obi-wan рече

I jos jedan zanimljiv, a sasvim suprotan komentar:

Expand  

ето, и ја читам различите коментаре, не знам шта да мислим.... иснтересантно је да нема фотографија мртвих цивила, а мртвих војника и фотографија малтретираних војника, укључујући и оног обезглављеног имате на свим друштвеним мрежама.... нигде ни једне жене... на снимцима славља на улицама све некако уређено, сви носе исте заставице, изгледају некако уиграно...

Подели на овим сајтовима

Jos jedan komentar, sa sasvim trecom pricom:

" Erdogan nije pobjedio – on je imao sreće 
Državni prevrat će s velikom vjerojatnošću završiti neuspjehom ali to nikako ne možemo označiti Erdoganovom pobjedom. Koraci koje su vojni pučiti poduzeli i više su nego ozbiljan pokazatelj Erdoganovih problema. Veliko nezadovoljstvo unutar vojske nije samo rezultat, kako se to voli naglašavati, velikih čistki koje je Erdogan učinio odmah na početku svoje vlasti kada je smjenio i osudio „cvijet“ turske vojne elite i tako pripremio teren za prijelaz zaemlje iz sekularnog sustava u polu-teološki s tendencijom rasta. Nezadovoljstvo vojne elite, poglavito časnika iz redova pukovnika koji su i nositelji sinoćnjeg pokušaja prevrata, kumulira se zbog radikalizacije općeg stanja u zemlji, koketiranja vlasti s terorizmom, konkretno „Islamskom državom“, nepotrebnim otpočinjnjem „protuterorističke“ akcije protiv domaćih kurda, bogaćenjem predsjednikove obitelji i njezinog uskog kruga sumnjivim poslovima (poput šverca ukradene Sirijske nafte) i još previše toga. Pučisti su uspjeli na svoju stranu pridobiti najznačajnije elemente svake vojske – zračne snage i tenkovske jedinice, kao i žandarmeriju koja je jedina zadužena za sadašnje vođenje operacija protiv domaćih kurda. Oni su uspjeli blokirati Glavni stožer OS, presijeći glavne arterije u Istambulu i Ankari i pokušali uhititi samog Erdogana, kojim činom bi puč vjerojatno bio riješen u njihovu korist. Za to su izabrali i precizno određen trenutak kada je Erdogan boravio izvan Ankare i Istabmula, tog ključnog turskog grada, i boravio na odmoru u svojoj ljetnoj rezidenciji u Marmarisu na Sredozemnom moru, koja je i bila prvi cilj akcije. Međutim, Erdogan je nekako uspio izbjeći uhićenje (možda zbog prethodne dojave, sada se to ne može zbati), što je već u samom početku ukazalo na vjerojatnu propast vojnog prevrata. Erdogan je posredstvom CNN Turka vidljivo uplašen uspio odaslati poruku i time pokazati građanima ono najvažnije – da je još živ, kazavši im pritom kako puč neće uspjeti te ih pozvao na ulice i na istambulsku zračnu luku „Mustafa Kemal Ataturk“ (poziv na ulice, a ne izjava da ostanu u kućama i čekaju mirni obračun države s pučistima dokaz je da on tada i nije upravljao stanjem već je poduzeo očajni korak podizanja naroda na bunt). Čim su se građani ohrabrili i izišli na ulice Ankare i Istambula, udar je zapravo bio gotov, a Erdogan je nedugo potom ušao u Istambul. 

Dakle, Erdogan nije pobjedio – on je jednostavno imao puno sreće. Unutarnji raskol u zemlji je toliko velik, da s razlogom „miriši“ na opasnost od građanskog rata (koji je de facto i u tijeku ukoliko kurde smatramo, a moramo ih smatrati, dijelom turskog društva). Vojska je podjeljena u puno većoj mjeri nego što se to ranije smatralo. U prvim objavama „Mirovnog vijeća“ (sazdanog od strane pučista) navedeno je kako Turskoj predstoji katastrofa ukoliko Erdogan ostane na vlasti, a stvarnost možda i nije daleka od njihovih prognoza. Neki dijelovi vojske su već dugo neprijateljski nastrojeni prema Erdoganu. Nemali broj svjetskih analitičara u više je navrata govorio kako je upravo vojni vrh spriječio Erdoganovu visoko-rizičnu želju da vojno intervenira u Siriji. Nezadovoljstvo je najviše izraženo u srednjem časničkom kadru, poglavito spomenutom pukovničkom. Žandarmerija trpi najveće udare u borbi protiv boraca Radničke stranke Kurdistana i kroz sve brojnije terorističke napade u zemlji. Valja se prisjetiti (a moguće da je to i nukleus propalog puča) i terorističkog napada od 17. veljače ove godine u Ankari, gdje je od 28 poginulih njih 22 bilo vojnih časnika- pilota. U medijima se tada objavljivalo kako je Erdogan osobnom intervencijom taj podatak pokušao zataškati, što je izazvalo gnjev dijela generala i pukovnika turskih zračnih snaga, a što se pokazalo i u sadašnjem puču. Erdoganom su nezadovoljni i oporbeni političari, mediji i td. "

...

http://geopolitika.news/analize/analiza-turskog-prevrata-erdogan-nije-pobjedio-je-imao-srece/

Подели на овим сајтовима

Inace, citam i to da su poma`nitali islamisti, koji su navodno branili rezim i poredak, prosle noci u velikim grupama pokusali da udju u predgradja Carigrada `de zive Kurdi i Jermeni, i dobili su po tintari.

CngvuZJWYAA6f8x.jpg

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2016. at 11:01, АлександраВ рече

ето, и ја читам различите коментаре, не знам шта да мислим....

Expand  

Pa to i ja kazem, em sto ne znam ni ovako, em kad postavim ove komentare jos manje mi je jasno...

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2016. at 11:13, obi-wan рече

Inace, citam i to da su poma`nitali islamisti, koji su navodno branili rezim i poredak, prosle noci u velikim grupama pokusali da udju u predgradja Carigrada `de zive Kurdi i Jermeni, i dobili su po tintari.

CngvuZJWYAA6f8x.jpg

Expand  

Nije ovo nista, moj drugar na doktorskim u Istanbulu mi je prije koji mjesec ukazao da bi se ovo moglo desiti i da radikalni islamisti samo cekaju ovako nesto. Ovoga se ja bojim u BiH, jer bi za kratko vrijeme mnogo njih odmah preslo u radikalizam kad bi dobili finansijsku injekciju.

Подели на овим сајтовима

A pazite sad ovo: citam temu o ovome na mycity forumu, i jedan od clanova postavio je link ka sasvim trecem forumu (prvi put vidim da uopste ima ovakvog), na kome se ocigledno i inace prica o politici. Pitaju izvesnog g-dina koji je otprilike strucnjak za medjunarodnu politiku (rek`o bih tako po tome kako mu se drugi obracaju), i evo sta on kaze o ovom desavanju u Turaka.

Postavljam link kao sliku, tako mi lakse, klik na sliku da je uvecate do pune velicine ili da je preuzmete kod sebe na racunar...

ogxaprk.png

http://srpskapolitika.com/diskusije/index.php?topic=1998.msg23503#new

Подели на овим сајтовима

I jos jedan komentar koji obrazlaze zasto je ovo po njemu sve sultanova pozorisna predstava:

" Ма ово је све исценирано и организовано од стране Ердогана... добра представа за глупи народ и међународну заједницу. 
Његови људи су у војсци потпалили појединце, ови се примили ко баба на саучешће и на видело су испливали елементи из војске који су против њега тј официри јер је човек кренуо да постане султан. 
Не заборавите да је спреман нови устав који му даје огромна овлашћења и да је имао велики број противника, а ово је одличан начин да их се решиш у једном потезу. 
Медије је већ ставио под своју контролу, сада је очистио или ће очистити војску, онда 3000 судија је добило педалу... дакле ставио је три сектора где је имао највеће противнике под своју контролу. 
Правосуђе, војска и медији су сада његови (нису ваљда судије правиле војни пуч). 

Сад има изговор да ухапси било ког политичког противника без да се боји да ће му неко нешто рећи, а тек што позива народ на улице па ме то неодољиво подсећа на Маову културну револуцију у Кини кад се друг Мао решио "противника" само мањег обима. 

А тек пуч што је смејурија и аматеризам, оно пуча није ни видело... прво су требали (пре него што су ишта преко медија објавили или блокирали мостове и улице) да заробе Ердогана, премијера, министре итд... па тек онда изађе војска на улице и изда се саопштење да је диктатор ухапшен и да је војска преузела власт, једноставно ставиш народ и државу пред свршен чин, а не парадирати по улицама, а овамо Ердоган, премијер и министри се слободно шеткају, лете и ћаскају преко Скајпа и медија и позивају народ на улицу. 

Некако ми здрав разум и логика не дозвољавају да мислим да је ово ишта друго осим добро исцениране представе од стране Ердогана да истера на чистину противнике из војске и да се реши својих непријатеља. 
Такође не треба заборавити кад је недавно изгубио парламентарне изборе и кад су Курди ушли у парламент како је одмах исценирао сукоб са Курдима и прекинуо мировне разговоре након чега му је нагло скочио рејтинг и добио поновљене изборе. 

Ко је гледао серију Пад династије Обреновић могао је да види школски пример како се планира, прави и организује пуч Smile "

...

http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Vojni-puc-u-Turskoj_72.html

Подели на овим сајтовима

I taman kad mislis da si pobrojao sve mogucnosti, pojavi se jos jedan, koji misli nesto jedanaesto:

"... Možda je puč insceniran, možda nije, ali sve ovo mene navodi na zaključak da je do trenutka forsaža F-16 nad gradovima, kao signala za početak pičvajza, došlo do lomova i dvoumljenja unutar same vojske i "rukovodstva" puča. To donekle može da objasni mali broj izašlih "na teren" i "propustie" u izvršenju same akcije, jer kao što smo videli - tek delimično su neki ciljevi ostvareni, koji nisu izgleda bili praćeni ostvarivanjem drugih zamišljenih ciljeva. Više nego polovična izvedba. Liči mi na dvoumljenje vojnog vrha oko puča uopšte ili oko trenutka početka, deluje mi kao da je neko "tvrđe" krilo krenulo u akciju nadajući se da će ostali da ih isprate kad otpočne šiz. 
Verovatno bi ga i uhvatili (Erdogana) da nije bilo ovih "lomova" unutar vrha pučista i meni deluje kao dojava u zadnjem trenutku gde ovaj spašava živu glavu, a očekujem da "šaptač" bude visoko pozicioniran u bliskoj budućnosti. "

http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Vojni-puc-u-Turskoj_72.html

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2016. at 11:41, obi-wan рече

I taman kad mislis da si pobrojao sve mogucnosti, pojavi se jos jedan, koji misli nesto jedanaesto:

Expand  

:smeh1:

како год, изгледа да је Ердоган из ове приче изашао јачи... е сад, до када, то је питање...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nadam se da ne zamerate sto sam ovako izredjao sve ove komentare, ovako mi izgleda preglednije...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Jedan komentator koji smatra da je dobro sto je ovako ispalo, mada mu je komentar skroz sci-fi, ali da vidite da ljudi i ovako razmisljaju:

"Како би онда изгледала лоша вест. Тако што би војска – коју свет углавном представља као носиоца турског секуларизма и европејства иако се она много чешће и уверљивије појављује као главни носилац турског атлантизма – збацила султана. Већ ујутро би се појавило десетак турских генерала са рејбанкама на глави, све питомци са Вест поинта, објављујући да земљу враћају секуларизму, Кемал-паши и демократији. Око поднева би се однекуд појавио Давутоглу, из Америке би долетео Гулен, а одмах затим и подршка Обаме са речима да очекује како ће немили догађаји вратити Турску у породицу демократских народа. Већ до понедељка и генерали са рејбанкама и Ахмет-бег били би обема ногама у Сирији, у уторак би поново оборили руски авион или штагод, у среду би Руси оборили све турско што може да се одлепи два метра од земље, у четвртак би се из пензије вратио генерал Бридлов и већ следећи петак био би црн за већи део света."

"Таман за толико западне агентуре и медији могу мање него што су могле пре петка увече. После краха са Анкаром, и сам Београд је теже освојива тврђава него што је био дан пре. И то је можда најважнији одјек турских догађаја, који ће се веома брзо осетити у Србији."

http://www.standard.rs/svet/35182-ердоган

http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Vojni-puc-u-Turskoj_74.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...