Jump to content

Поновно слављење Славе? - мало историје из моје породице

Оцени ову тему

Препоручена порука

6 minutes ago, Ћириличар рече

Христијанизација Словена је значила и христијанизацију њихових паганских обичаја ( што је била специјалност православне цркве, док је римокатоличка била доста ригиднија, иако је и она усвојила доста паганских обичаја, углавном римско-грчких ). Култ породичног свеца је замијенио ранији култ поштовања духа заштитника куће и породице ( оног што Руси називају домовој ). Ту заштитну улогу је преузео онај светац на чији дан је нека породица постала хришћанска, или кога је сама породица изабрала у супротном случају. У суштини, Слава је од почетка имала смисао молитве за опстанак и заштиту породице.Има доста сличности са, рецимо, римским ( заправо било којим ) обичајем култа предака. Сад, пошто сам историјски штребер, не могу а да не гледам тако на све ово :)))

Био сам на часу када се то учило, него ја рекох у другом, оном верском смислу :)

7 minutes ago, Ћириличар рече

Достојан у смислу способности да будем самосталан. Ето, након покоља, преживјели ( мој ђед и његов брат ) су са 17 и 20 и нешто година сами сазидали себи куће, основали породице, постали самостални угледни "у селу" итд. Сада су другачија времена и потребно је другачије ствари постићи да би се тај степен самосталности постигао ( а и доста више се треба урадити, вала ), па због тога и тако размишљам. Бити човјек је све красно и фино, но усвојио сам та нека гледишта средине у којој сам одрастао, и та гледишта су доста... приземнија, практичнија ( додуше, модификована мало у мојој глави ). Слава значи нешто више од само прославе свеца заштитника, то значи одржавање породице, а то је улога главе породице. Парадоксологија би могла комотно рећи да је у питању патријархат, јер и јесте :D

Самосталност је и да сам славиш славу ;)

Хоћу да кажем, немој да гледаш ко је шта постигао у животу, већ шта ћеш ти урадити од свог живота, али не да будеш нечија копија, већ да будеш независтан и да искористиш свој таланат, све остало је оправдање за не чињење. Па је тако и оправдае да не славиш славу јер хоћеш да будеш као преци, али из приче.

Они само треба да ти буду светли примери поноса, али не и слепо копирање, јер околности, време, личности... не могу да се пореде.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, verum est in beer рече

Самосталност је и да сам славиш славу ;)

Хоћу да кажем, немој да гледаш ко је шта постигао у животу, већ шта ћеш ти урадити од свог живота, али не да будеш нечија копија, већ да будеш независтан и да искористиш свој таланат, све остало је оправдање за не чињење. Па је тако и оправдае да не славиш славу јер хоћеш да будеш као преци, али из приче.

Они само треба да ти буду светли примери поноса, али не и слепо копирање, јер околности, време, личности... не могу да се пореде.

Да, и управо ту, због још пар ствари, заиста још не осјећам да сам спреман за право обиљежавање Славе ( али подстакао си ме да размишљам за почетак о неком скромном обиљежавању ). Добро, себи постављам нешто веће стандарде него у односу на друге људе, ал' то је већ ствар читав моје психе којом себе иначе гурам напријед у животу. Није ни чудо што волим Швабе :D

У праву си, само што сам ја знао те претке, дакле нису из приче ( осим прадједа, ето ) :D Видјео сам одређене квалитете које сматрам да још не посједујем. Далеко од тога да их желим копирати,чак сам у многим стварима и квалитетнији од њих, али наставити њихове стопе док себе видим као неспремног за то... мало је страшно за помислити :) 

Био сам на часу када се то учило, него ја рекох у другом, оном верском смислу

А знам, али ја каурин па каурин :)

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ћириличар рече

Да, и управо ту, због још пар ствари, заиста још не осјећам да сам спреман за право обиљежавање Славе ( али подстакао си ме да размишљам за почетак о неком скромном обиљежавању ). Добро, себи постављам нешто веће стандарде него у односу на друге људе, ал' то је већ ствар читав моје психе којом себе иначе гурам напријед у животу. Није ни чудо што волим Швабе :D

У праву си, само што сам ја знао те претке, дакле нису из приче ( осим прадједа, ето ) :D Видјео сам одређене квалитете које сматрам да још не посједујем. Далеко од тога да их желим копирати,чак сам у многим стварима и квалитетнији од њих, али наставити њихове стопе док себе видим као неспремног за то... мало је страшно за помислити :)

Знаш како брате, мене је подстакла твоја искреност и жеља, из којих си и поставио ову тему, што је веома лепо од тебе. Види се да теби то значи и да те "копка", па сам из тог разлога и дао неке одговоре.

Ја волим да се конкретно прича и не волим завијено у обланде, пошто прво, мислим да православље није секта и не мислим да треба силом да те терам да у овом случају славиш славу, већ ми је наум да размислиш о свему. Боље бити чист пред собом и пред другима, него да неко иде теби или ти некоме уз длаку. Зато ти директно и искрено одговарам, као што си и ти искрено поставио питање.

Ја бих искрено волео да се пронађеш у томе, а за помоћ и питања, наравно да у сваком тренутку можеш да нам се обратиш. Али ако у томе не видиш себе у овом тренутку онда "силом баба у рај не иде", али даће Бог да једном видиш себе у свему томе. И немој бити као данашња "младеж": нећу се оженити/удати, док не направим кућу, пропутујем проведем се... јер тога никада неће бити или никада неће бити довољно, гледај да си задовољан тренутним стањем и да то искористиш на најбољи могући начин.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Dragi рече

Nije to sramota, ili tragedija pa da se ne sme, jer sve su ono učinili i samom Hristu pa i apostolima Petru i Pavlu koje slavite, razapeli ih, polomili im kosti, probodeše im rebra i odrubiše im glavu. Vidiš li zajednicu koju imaš sa njima?

Пффф, име сам добио по једном од њих, па ти види каква је онда веза ту :D

Ја бих искрено волео да се пронађеш у томе, а за помоћ и питања, наравно да у сваком тренутку можеш да нам се обратиш. Али ако у томе не видиш себе у овом тренутку онда "силом баба у рај не иде", али даће Бог да једном видиш себе у свему томе. И немој бити као данашња "младеж": нећу се оженити/удати, док не направим кућу, пропутујем проведем се... јер тога никада неће бити или никада неће бити довољно, гледај да си задовољан тренутним стањем и да то искористиш на најбољи могући начин.

Доћи ће и то вријеме. Само не желим да нешто урадим половично, због пијетета према том догађају, који је и слика и прилика историје ових простора :) Хвала на одговору, у сваком случају :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, poelbuster рече

Видим из твојих других коментара да си изградио једно измешано мишљење формирано интернетом, ако те стварно интересује слава иди код неког вредног свештеника(веровао или не има и таквих) па га замоли да ти приближи слављење славе из православне перспективе, а не као што је сада посматраш из неке протестантске....

Мислим да сам напоменуо да сам усвојио ове ставове из своје околине у којој сам одрастао. Дакле, интернет нема никакве везе конкретно са мојим ставовима поводом овога. Зато је још бесмисленије рећи да имам "протестантски" однос према слави. Прије ће бити да је "народски", јербо потиче из овдашњег народа који је помало специфичан у односу на околину.

Но, у праву си за мог оца, није био при цркви, али и гријешиш - није се двоумио ( као што се ни ја не двоумим ). Жеља да се слави је увијек постојала код обојице, само што је он одлучио да сачека нешто у животу ( никад нисам сазнао шта ), као што сам и ја. Једино моје двоумљење сада јесте да ли раније да почнем обиљежавати Петровдан на скроман начин ( значи без гостију, трпезе и свега тога ), или да сачекам како сам првобитно планирао. Ипак, није Слава само вјерски обичај, као што није пука традиција. Има више димензија при себи и ја се држим оне историјске и традиционалне ( другачије и не могу јер нисам истински вјерник, иако се не сматрам ни потпуним невјерником ).

И да, људи са интернета су опет људи. Макар сам извукао корист од овога да ме је Верум гурнуо ка размишљању ранијег почетка слављења. Једино ту се тренутно двоумим.

Подели на овим сајтовима

Ћириличар, а зашто се не осећаш достојним да наставиш славу?

Ти ниси одговоран за то шта су твој отац и деда радили.

Славу можеш да прославиш и без позивања гостију и самим тим без већег трошка. 

У сваком случају треба да се посаветујеш са духовником, али моје скромно мишљење је да треба да славиш славу без одлагања.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Suncokret54 рече

... џаба се узбуђаваш, човек шатро тражи мишљење, а  у ствари би да се натеже... како може, код овакве оморине...:)

Ајд добро, како кажеш :scratch_head:

1 hour ago, Dragi рече

Sa obzirom da ne pripadam onima koji smatraju da nam je kultura stala pre 1.400 godina i od tad mrtva mačka i da nam se kultura nije razvijala, nije napredovala, nije se menjala, nije novo stvarala a starije ostavljala. Ovo su gluposti, kada su nacionalromantičari 19. veka tražili nešto "autohtono" u Srbe što ne bi bilo tursko ni švapsko pa ni grčko ili vizantijsko itd. Ovo su onda primili ateisti i drugi bogoborci i nastavili tu priču, da su najzad i mnogi Hrišćani poverovali u to.

Добро, боље ми је да не почињем са поријеклом обичаја, јер мислим да би се ти прекрстио по сто пута када бих исписао шта је све хришћанство преузело и трансформисало :D Ионако то није тема. 

1 hour ago, Dragi рече

Niko ne zna, osim Boga, kako je nastala naša krsna slava, koje poreklo vuče i ostalo. Ono što znamo jeste da je ona hrišćanska i da je imamo jedino mi pravoslavni Srbi. A ko govori nešto drugo, nek se lepo nosi u ...

Одоше сви наши историчари на веома топло мјесто :D

Но небитно, ионако и вама двојици хвала јер сте ипак изнијели аргументе са чисто вјерске стране ( и поред очигледне емотивности у одговорима О.о ), што и јесте ми корисно. Први пут сам чуо такве аргументе, вјеровали или не. А то је стога што, како рекох, углавном сам се овим питањем бавио уз аргументе људи из мог краја, који на вјеру гледају више народски него већина људи на овом форуму.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ненад. рече

Ћириличар, а зашто се не осећаш достојним да наставиш славу?

Ти ниси одговоран за то шта су твој отац и деда радили.

Славу можеш да прославиш и без позивања гостију и самим тим без већег трошка. 

У сваком случају треба да се посаветујеш са духовником, али моје скромно мишљење је да треба да славиш славу без одлагања.

Зашто, забога, сви мисле да сам одмах мислио на славу уз велику богату гала трпезу, када то нигдје нисам споменуо? О.о Је ли по Србији то толика пошаст? Чак напротив, највећа прослава коју имам на уму јесте какав ручак уз породицу и пар пријатеља, што се тиче тога.

Осјећам то јер желим је наставити као остварен човјек, тј. када се осјетим као такав, као што је и настрадали ми предак био ( мада, био је пун себе, ако су приче тачне, онај просјечни Срба :D ). Није ни то далеко, ако све буде ишло мање-више по плану. И опет, рекао сам, консултовани су свештеници и омјер је био 50-50 за "да" и "не", а понуда свештеника код мене... па није баш похвална што се тиче њихове удубљености у вјерска питања ( или макар мени не уливају повјерење својим личним примјерима ). Има један додуше којег изузетно цијеним урпаво јер је живи примјер хришћанског свештеника, али његов одговор већ знам, веома једноставан је - "Ма слави када будете спремни. То је све." :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Dragi рече

A ti misliš da se ja ne bavim istorijim? :D

I šta je istorija, harmonika koja nastaje u Francuskoj krajem 19. veka? Tesla ili čiča Draža nisu slušali "narodnjake". Možda pasulj, krompir, paradajiz, paprika, buranija, kukuruz? Za sve ovo nismo znali pre 18. veka jer poreklom iz Amerike. A sad zamislimo srpsku kuhinju bez pasulja ili proje... ili naše bašte i njive bez krompira, paradajiza, kukuruza.

Mnogo, što mi mislimo da je staro i da imamo oduvek, nije baš toliko staro. Ali iako je novo, ušlo je u našu esencijalnost, postalo je deo naše nadvremenske kulture, ličnosti i duše, kao što i mi živimo prilično nekih sedam godina, umiremo, ali ponovo se rađamo (ovo što nam ćelije žive oko sedam godina), no duša i ličnost su nam uvek iste. Ili ko si ti ako je onaj Ćiriličar od pre sedam godina mrtav? Onaj, čisto biološki, više ne postoji... A o ovome je apostol Pavle, nadahnut Svetim Duhom, govorio još pre dve hiljade godina, kada piše da je telo poput ogrtača te svučeš stari i obučeš novi, i ovo je tako i mislio, da ti umre staro telo i dobiješ novo telo. Pa dakle, ko si ti?

:)

Mi barem imamo dušu i verujemo da je ona večna. Pa neka nam telo i umire, naša duša opstaje i uvek je ista.

Па нисам стекао такав утисак, искрено. Мада, историја је широк појам. Свако се бави нечим посебним унутар ње, неким њеним аспектом па можда нисам примјетио да се занимаш за неко друго поље. 

Да, нешто је ново а брзо смо га прихватили, а нешто је старо, или макар се наслања на нешто старо и наставља његову улогу на другачији начин ( "исто то, само мало друкчије" ). Све зависи од конкретног случаја. Тако то иде.

Ја сам све што јесам. 

Него, скрећемо са теме, па нећу ништа даље дубити.

1 hour ago, Suncokret54 рече

... нешто као гласање, аукција, или, као што рекох, натезање конопца...:)

А свештеници. Мо'ш мислит. Додуше, има ту хијерархијски аргумент - мислим да је епископ био рекао да се треба славити, док су неки нижи говорили супротно. Мени је то просто чудновато било слушати кад се о томе расправљало :D

Подели на овим сајтовима

Увек ЗА Славу, па како год је славио.

П.С. ( за верне)  Знате већ да ће  Бог да се побрине за остало. Не би се ни предомишљао наш Ћ. да Њему то није угодно. 

Подели на овим сајтовима

Kad sam ja vratila slavu jelte, posto je slavu jedno vreme slavio moj stric pa prestao..moj otac je odavno bio pokojni...moja majka je tad bila u stilu mani me Boga i Crkve i slave i svega...

ja sam sa mojom kumom i par prijatelja isla u Crkvu, kupila bih kolac i malo zita, mi bismo posle seli ili u crkvi ili u obliznjem kaficu i sve to pohasali :D pa je onda moja mama pristajala da pravi zito, to je bila ukusnija varijanta :D a tek posle nekoliko godina, dosao je i svestenik kod nas u kucu i sad se ona sama zena cudi kako to neko slavi slavu bez svestenika :D

Tako samo polako, za neke promene treba puno strpljenja mic po mic :) i onda ti postane prirodno ;)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Знам само да нико не може да ме одвоји од Славе, а покушали су и покушаваће.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...