Desiderius Erasmus Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 21 minutes ago, Arsenija рече Ali , Jelena , nije rec o zavisti ... Covek radi , pa zaradi i ustedi neki novac , kupi auto kakav hoce i vozi se ... Ali monasi su siromasi , oni ne rade ... Samo se voze , dok se deca u bolnicama kupaju u smrdljivim kupatilima . Upravo to. Kao što je patrijarh Pavle jedared primetio: "Šta li bi tek vozili da se nisu zavetovali na siromaštvo?". kamila је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 35 minutes ago, Arsenija рече Ali , Jelena , nije rec o zavisti ... Covek radi , pa zaradi i ustedi neki novac , kupi auto kakav hoce i vozi se ... Ali monasi su siromasi , oni ne rade ... Samo se voze , dok se deca u bolnicama kupaju u smrdljivim kupatilima . Како да не, по цео дан се излежавају и пијуцкају коктелчиће док их музе 'ладе палминим гранама. А јел имамо ми државу и министарство здравља? Јесу ли болнице у надлежности Цркве или државе? Црква може да помогне, али не може свима, то је потпуно илузорно. Или, хајде овако, зашто Црква не би имала своју клинику? Ја не знам како би са правне стране такав неки пројекат могао да се оствари, али чисто као идеја, зашто да не? Е у том контексту ја кажем да ти аутомобили нису највећи проблема, штавише далеко су од тога. Главни проблем је нефункционалност и пасивност, чекање да ће се неко други: владика, држава, Тито, краљ, неко митско биће, але, змајеви... ухватити у коштац са стварношћу која је тмурна. Да, сви чекамо Месију, али док не дође ми смо у овом свету а земаљског месије нема. Зашто онда иницијатива не би потекла од нас, одоздо? Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 26 minutes ago, Desiderius Erasmus рече Samo sam citirao Đoleta, koji je time verovatno hteo da kaže da smo kao narod, generalno gledano, prilično siromašni, sa čim se slažem. Ja lično pošteno zarađujem svoj hleb i, Bogu hvala, imam sasvim dovoljno. Да, написао је тачно тако "шупљи нам џепови, немамо пребијеног динара", али цитирајући га ти си се сложио и за себе, не?! Иза значења сложити се, истог мишљења или у истом положају по том питању. Међутим видим сада да си разговарао случај и на крају имате исти став о том питању, што се тебе тиче. То је као што видиш сложено, зашто се слажеш да су теби празни џепови ако ниси у истом положају по том питању? Једно значење је "сагласно са погледом и случајем друге особе", друго значење је "истог мишљења или става". То је више као свој хлеб једе, а туђу бригу води. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Opet Djole brkas pojmove... Ispada da ljudi ovde zagovaraju da vladike ili ne smeju imati automobil ili smeju voziti ali samo moskvic,trabant ili jugo. Dakle,da prvo kazemo da vladikama trebaju automobili i da svaki vladika ima potrebu za automobilom i da je normalno shodno tome da automobil i ima. Medjutim,sve ono sto smo imali prilike da gledamo ispred sabora cast izuzecima to nisu automobili,to su zverine,zverine koje kostaju po 20,30,50 000 eura. I pritom takve automobile u Srbiji voze iskljucivo "biznismeni",kriminalci i poltiicari. Da li ti hoces da kazes da je to potreba?? Da li hoces da kazes da ispod 20,30 000-50.000 eura ne mozes imati dobar automobil sa ok opremom koji cete sluziti? sa kojim ces moci da predjes od tacke a do tacke b ? Da li je sve ispod toga krs i nesto sto ce stalno ostavljati vladike na putu zbog kvarova? Monasi su se zavetovali na siromastvo...I naravno da to nije najveci ili najbitniji problem,ali tema postoji i o tome se diskutuje. Pritom kolika je cena odrzavanja tih automobila sta mislis? koliko trose goriva ti automobili sa 3.0 kubikazom? koliko je registracija? i to kazes je potreba? ne zezaj. Iskreno ja nisam ocaran tim zverinama sto imaju vladike,niti sam u svojoj nemastini sad ljut jer ne mogu imati isto,sta vise i da imam dovoljno da mogu da kupim neki od tih primeraka mislim da ne bi kupovao,a kamoli bacao pare i stavljao ko seljak svoje inicijale na tablice i slicno em je seljanija em je preskupo davati tolike pare za sopstveni ego,samo me jako nervira sto time ruze i sablaznjavaju narod i sto time daju povoda pljuvacima da pljuju a da mi koji smo deo pastve cutimo ili nemusto branimo kao sto radimo kad smo u prici sa nekim ko to cini. Vladike nisu marsovci,nego pastiri naseg naroda,mozda bi bilo dobro da se ponasaju ipak prihvatljivije,sramota je bahatiti se u ovom vremenu u Srbiji. Desiderius Erasmus, kamila and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 I kod mene je skup auto ali ja sam ga sama zaradila, a onaj sto trosi narodne pare ne moze kako hoce. Neša_ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 2 minutes ago, kamila рече I kod mene je skup auto ali ja sam ga sama zaradila, a onaj sto trosi narodne pare ne moze kako hoce. Сама зарадила сигурно ниси! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 On 6/27/2016 at 13:44, Милан Ракић рече А (могући) доказ за то је и чињеница да сем нативне подршке у смислу да су Поуке.орг (и Црква.нет) део Мисионарског одељења СПЦ, наш пројекат и даље није на неки начин регулисан, те тако овакви (ако је истина), "анализичари" за свој рад добијају одређена финасијска средства, а ми и даље, сем "тапшања по рамену", морамо сваког месеца да молимо чланове Форума да нам помогну за хостинг сајта. Толико! А, још не ставите лијепо да се стално види обавјештење о уплатници, него сваког мјесеца копај по форуму Шалим се, но мислим да си овим одговорио и на причу о архијерејским лимузинама. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 5 hours ago, Ronald рече Pa nisu trebali da žure, mogli su da sačekaju da prodje jos vremena jer su od Vladike uglavnom u stvarnosti izašle neke stvari koje su pogrešne, dok je njegov lični podvig zanemaren čak i sad. Ko bi rekao da je on bio tako snažan molitvenik i isposnik da nije bilo monaha Kalista. Ja mislim da su sa njim trebali jos da čekaju za razliku od Ave Justina. Moras biti oprezan, i samo one za koje postoje najveći mogući razlozi treba proglasiti kao starac Porfirije, Pajsije, mislim da bi i starca Tadeja trebali proglasiti za deceniju, jer postoje razlozi, čak ti moji prijatelji mogu navesti jer su bili kod njega i htjeli da se zamonaše, prisustvovali su čudima za života, imamo i iscjeljenja i za života i posle upokojenja, čudotvorna dejstva njegovih molitvi, zatim njegov život i otkrivanje blagodati i njenog delovanja na ljudsku dušu, i tek na kraju i kult koji je vođen približavanju Gospodu i gdje on nikad za zivota nije sebe stavio u prvi plan već ljubav za bliznjeg i Boga. Za Patrijarha se ne može dosta toga navesti, još je i njegova pozicija nosila odgovornost i njegovi potezi su mogli biti negativni za odredjene ljude. Treba biti oprezan jer se i mirjani ali i vladike ponekad povedu previše emotivno i vidimo šta biva Pop Maca svetitelj, a pola Pljevalja zna za njegove monstruozne stvari i to su ozbiljni ljudi, a ne dokoni vernici kojima sve smeta. Neki od njih su meni bliski. Иако сад није тема,мислим да већина тих негативних ствари нису потекле од св.владике Николаја него непријатеља нашег и наше цркве,једноставно сви су они упознали и схватили величину нашег владике и нормално је да измишљају. Баш зато мислим да би пролонгирање одлука таквих штетило,јер би испало да сама црква верује у такве ствари и приче. Оно што је свети владика Николај посејао и урадио,плус лични подвизи,плус још разноразни докази који иду у прилог његовој светости је меродавно да се таква ситуација и деси. Какав би био нонсенс нпр кад помињеш исто светог и дивног аву Јустина,да код њега није требало чекати,а сам ава Јустин је о св.владици Николају говорио да је највећи Србин после Светог Саве. Иначе епархија Шабачко-Ваљевска се према св.владици Николају молитвено обраћала и притом у границама епархије уврстила међу светитеље још раних 90тих година,тако да мислим да грешиш то што си рекао да је то митрополит Амфилохије убрзавао,ипак је он званично проглашен за светитеља тек 10так година касније. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 18 minutes ago, Тања1 рече Сама зарадила сигурно ниси! Ma kako nisam nego ko je, ne znas ti mene ne grabim ja od tudje grbace, nego od svog rada. Neša_ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 5 minutes ago, МилошБГ рече Иако сад није тема,мислим да већина тих негативних ствари нису потекле од св.владике Николаја него непријатеља нашег и наше цркве,једноставно сви су они упознали и схватили величину нашег владике и нормално је да измишљају. Баш зато мислим да би пролонгирање одлука таквих штетило,јер би испало да сама црква верује у такве ствари и приче. Оно што је свети владика Николај посејао и урадио,плус лични подвизи,плус још разноразни докази који иду у прилог његовој светости је меродавно да се таква ситуација и деси. Какав би био нонсенс нпр кад помињеш исто светог и дивног аву Јустина,да код њега није требало чекати,а сам ава Јустин је о св.владици Николају говорио да је највећи Србин после Светог Саве. Иначе епархија Шабачко-Ваљевска се према св.владици Николају молитвено обраћала и притом у границама епархије уврстила међу светитеље још раних 90тих година,тако да мислим да грешиш то што си рекао да је то митрополит Амфилохије убрзавао,ипак је он званично проглашен за светитеља тек 10так година к su асније. Miloše ima nekih stvari koje su nejasno recene, mogu dvostrano da se tumače, onda je i on malo gotivio indijski misticizam, malo je lutao dok je bio Mladjo teoloski, tek kad je došao u Ohrid onda je dao pun gas. Naravno da je svetitelj, ali kod nas su znali da budu brzopleto, eto za tog Popa Macu, to je neverovatno, tako da kad postoji neka netrpeljivost onda treba čekati duže, on je i tako svetitelj to ljudi dolazeći kod njegovih mošti u kolonama potvrđuju, potvrda je samo formalnost. Ali pop Maca, mislim to će mi uvijek biti nejasno, još kad sam i gledao dokaz protiv njega. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Управо сада, Ronald рече Miloše ima nekih stvari koje su nejasno recene, mogu dvostrano da se tumače, onda je i on malo gotivio indijski misticizam, malo je lutao dok je bio Mladjo teoloski, tek kad je došao u Ohrid onda je dao pun gas. Naravno da je svetitelj, ali kod nas su znali da budu brzopleto, eto za tog Popa Macu, to je neverovatno, tako da kad postoji neka netrpeljivost onda treba čekati duže, on je i tako svetitelj to ljudi dolazeći kod njegovih mošti u kolonama potvrđuju, potvrda je samo formalnost. Ali pop Maca, mislim to će mi uvijek biti nejasno, još kad sam i gledao dokaz protiv njega. Светост у православљу није безгрешност. Светитељ наравно да је грешио јер је био и човек,али је битно да ли је стао на ноге или није у духовном смислу. Том логиком можемо се запитати што је Христос за свог ученика узео апостола Павла,што није сачекао,ипак је св.апостол Павле био Савле итд. Што се тог попа Маце тиче,нисам сигуран али мислим да он није баш сам по себи светитељ, него да је СПЦ већу групу мученика уврстила у ред мученика који су страдали од комунистичке руке,па да је онда и тај поп маца у том кошу,зар не ? није да су баш њега лично прогласили свецем,нити да постоји икона итд. него је повећа група страдалника проглашена за мученике,а да је тај поп пошто је исто страдао на исти начин само по себи у тој групи. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, Ђоле Пролеће рече Како да не, по цео дан се излежавају и пијуцкају коктелчиће док их музе 'ладе палминим гранама. А јел имамо ми државу и министарство здравља? Јесу ли болнице у надлежности Цркве или државе? Црква може да помогне, али не може свима, то је потпуно илузорно. Или, хајде овако, зашто Црква не би имала своју клинику? Ја не знам како би са правне стране такав неки пројекат могао да се оствари, али чисто као идеја, зашто да не? Е у том контексту ја кажем да ти аутомобили нису највећи проблема, штавише далеко су од тога. Главни проблем је нефункционалност и пасивност, чекање да ће се неко други: владика, држава, Тито, краљ, неко митско биће, але, змајеви... ухватити у коштац са стварношћу која је тмурна. Да, сви чекамо Месију, али док не дође ми смо у овом свету а земаљског месије нема. Зашто онда иницијатива не би потекла од нас, одоздо? Ne znam da li se izlezavaju , sta pijuckaju i da li se hlade klimom ili se radije kupaju u bazenu ... To je bio moj osvrt na temu ... Jer ja svaki put kad udjem u kupatilo da se tusiram pomislim na tu decu ... Ne mogu da ih izbrisem iz secanja ... Eto , toliko . kamila је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 13 minutes ago, МилошБГ рече Какав би био нонсенс нпр кад помињеш исто светог и дивног аву Јустина,да код њега није требало чекати,а сам ава Јустин је о св.владици Николају говорио да је највећи Србин после Светог Саве. Да, суштински је владику Николаја канонизовао отац Јустин. Чак је једанпут рекао "и већи од Светог Саве", па се брзо поклонио и прекрстио:"Опрости ми, Свети Саво" Био сам на званичној канонизацији и владике Николаја и аве Јустина (тада и Преподобног Симеона Дајбабског), дакле учествовао у оном народном:Амин!, али ми баш и допушта да могу у себи да "полемишем" са неким ставовима двојице светитеља. Иначе, тог Мирка Ђорђевића, довео је у Патријаршију Атанасије Јевтић осамдесетих година на предавања на Православном народном универзитету, тада јединој црквеној трибини у Београду, држаној послије дивних акатиста Србима светитељима у Саборној цркви. Мирко Ђорђевић је био преводилац, добро преводио Берђајева, али социологију никада није видео, сем што га ови на Пешчанику и даље зову "социологијом религије". Као Голооточанин, вјероватно с оправдањем патолошки је мрзео Црногорце, а у каноне Цркве се ич није разумио па је годинама подржавао "Црногорску православну цркву" колумнама у "Монитору" итд. Међутим, писма владике Николаја "Кроз тамнички прозор" заиста на први мах могу да се схвате као антисемитска, а јесу, што овим нашим полтронима највише смета, антиевропска, потпуно у духу тадашњег разочарења свих водећих интелектуалаца у Европу (види предратну књигу интервјуа с њима Богдана Радице: "Агонија Европе"). Чудним путевима Господњим сад опет доспесмо у исту агонију. Смијемо ли то да кажемо? Ronald and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 4 minutes ago, МилошБГ рече Светост у православљу није безгрешност. Светитељ наравно да је грешио јер је био и човек,али је битно да ли је стао на ноге или није у духовном смислу. Том логиком можемо се запитати што је Христос за свог ученика узео апостола Павла,што није сачекао,ипак је св.апостол Павле био Савле итд. Што се тог попа Маце тиче,нисам сигуран али мислим да он није баш сам по себи светитељ, него да је СПЦ већу групу мученика уврстила у ред мученика који су страдали од комунистичке руке,па да је онда и тај поп маца у том кошу,зар не ? није да су баш њега лично прогласили свецем,нити да постоји икона итд. него је повећа група страдалника проглашена за мученике,а да је тај поп пошто је исто страдао на исти начин само по себи у тој групi Slažem sa prvim dijelom, ali Popa Macu nisi ni trebali proglasiti svetiteljem u tome je stvar. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 5 minutes ago, Ronald рече ali Popa Macu nisi ni trebali proglasiti svetiteljem u tome je stvar. Потпуно се слажем. Јесте како каже @МилошБГ он канонизован у групи, али то би требало исправити. Иначе, није тема Срби светитељи, него вјерски аналитичари (светитељи наших дана, Боже ме прости). Има нешто труло у односу Цркве и медија, како то исправити не знам. Најгоре је што ни официјелни ни "алтернативни" медији Цркве више ничему не служе него да се види које су владике "у којој струји", какву је јерес открила интернет братија неке катакомбе и прочаја. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука