Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

29 minutes ago, Paradoksologija рече

Nacionalnost jedni koriste u značenju 'etnička pripadnost', a drugi u značenju 'državljanstvo'. Kod nas se u poslednje vreme odomaćilo ovo prvo upravo usled buđenja nacionalizma (ovde: ideje da etnička pripadnost i državljanstvo treba da budu što uže povezani, neretko po svaku cenu).

Zaista je zanimljivo šta sve 'Britanac' može da znači - i kroz ovde gore navedene kategorije, ali i koliko značenja variraju geografski/istorijski. Neki će vam 'Britanci' (mahom keltskog porekla) reći, na primer, da Englezi nisu pravi 'Britanci', već anglosaksonski dođoši :D

Lijepo si ovo napisala, mada etnicka pripadnost je mnogo nejasniji fenomen, zar ne? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Lijepo si ovo napisala, mada etnicka pripadnost je mnogo nejasniji fenomen, zar ne? 

Naravno. Državljanstvo se dobija na osnovu jasno ustanovljenih kriterijuma i dokazuje opipljivim dokumentima.

Za etničku pripadnost, kao što sam ranije pisala, ima čitav niz mogućih kriterijuma koje ljudi koriste da odluče da li neko 'pripada', a jedini zvanični je lično izjašnjavanje.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Naravno. Državljanstvo se dobija na osnovu jasno ustanovljenih kriterijuma i dokazuje opipljivim dokumentima.

Za etničku pripadnost, kao što sam ranije pisala, ima čitav niz mogućih kriterijuma koje ljudi koriste da odluče da li neko 'pripada', a jedini zvanični je lično izjašnjavanje.

Pa da, imas i situaciju da su pojedinci povezani sa mnog kultura i kazu da se osjecaju kao gradjani svijeta. Pontifex koristi u znacenju drzavljanstva, i to je Ok. Medjutim u formularima imamo polje za drzavljansto i drugo za nacionalnu pripadnost, tako da se kod nas i institucionalno utvrdila ova razlika. Mene zanima u kojem smislu se koristi ovo Srpska u nazivu SPC?

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ronald рече

Pa da, imas i situaciju da su pojedinci povezani sa mnog kultura i kazu da se osjecaju kao gradjani svijeta. Pontifex koristi u znacenju drzavljanstva, i to je Ok. Medjutim u formularima imamo polje za drzavljansto i drugo za nacionalnu pripadnost, tako da se kod nas i institucionalno utvrdila ova razlika. Mene zanima u kojem smislu se koristi ovo Srpska u nazivu SPC?

У географско - националном, као и све помесне Цркве, јер је основа географска територија, али се временом ширило и на друге територије, углавном по националном принципу. Али ни то није нешто искључиво, више је полазна тачка.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Odlično pitanje - i mislim da bi trebalo da otvoriš temu.

Ukratko - a došla bih ti i na novu temu - čini se da SPC koristi 'srpska' u oba značenja - za geografsku teritoriju/državu i sve u njoj, koji su dobrodošli, ali i (a ovo se posebno očitava van granica Srbije) za pripadnike srpskog etnosa.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, RYLAH рече

У географско - националном, као и све помесне Цркве, јер је основа географска територија, али се временом ширило и на друге територије, углавном по националном принципу. Али ни то није нешто искључиво, више је полазна тачка.

Rile upravo zasto sto je otpala ova geografska odrednica, da li se i ovde misli na etnicku pripadnost u pogledu nacionalnosti?

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Paradoksologija рече

Odlično pitanje - i mislim da bi trebalo da otvoriš temu.

Ukratko - a došla bih ti i na novu temu - čini se da SPC koristi 'srpska' u oba značenja - za geografsku teritoriju/državu i sve u njoj, koji su dobrodošli, ali i (a ovo se posebno očitava van granica Srbije) za pripadnike srpskog etnosa.

Hajde ti otvori, pismenija si od mene, ja sam samo dobar u ovim misaonim igricama:) Je li Grcka promijenila i zasto?

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ronald рече

Rile upravo zasto sto je otpala ova geografska odrednica, da li se i ovde misli na etnicku pripadnost u pogledu nacionalnosti?

Шире је то код СПЦ. Имаш монаха и Цигана и Американаца, и свих нација, не дискриминишу они. Мисли се на етнички принцип споља а на географски у Србији, ал то није толико закључано.

Мислим да је више фора због осталих помесних цркава и мисионарења по Африкама и Америкама, да не упадају у зоне искључиве надлежности једни другима, па су у иностранству узели етницитете само као зоне искључиве надлежности, али су отворени и за све друге, али да они сами акценат пре свега бацају на географску територију Србије.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Кад смо код тога,  један Амер се крстио у грчкој цркви у Америци и риба му ладно каже: ”Добродошао, сад си постао Грк!”

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, RYLAH рече

Шире је то код СПЦ. Имаш монаха и Цигана и Американаца, и свих нација, не дискриминишу они. Мисли се на етнички принцип споља а на географски у Србији, ал то није толико закључано.

†Seraphim Rose је био монах СПЦ такође. :)

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, RYLAH рече

Мислим да је више фора због осталих помесних цркава и мисионарења по Африкама и Америкама, да не упадају у зоне искључиве надлежности једни другима, па су у иностранству узели етницитете само као зоне искључиве надлежности, али су отворени и за све друге, али да они сами акценат пре свега бацају на географску територију Србије.

Jasno mi je ovo oko nadleznosti i cini mi se da je to u redu. Ali me zanima ovaj etnicki princip spolja, da li bi trebali da ukljucimo etnicnost drugih etnickih grupa. Jer postoji diskriminacija u praksi, navodio je Klaus Kent, slicno kao Juan u ovom primeru, kad dovede nekog Njemca protestanta U SPC u Svajcarskoj, Srbi mu kazu ne moze on biti Srbin, tako i Grci itd. i zbog toga otjeraju covjeka od pravoslavne vjere. Kako im razjasniti da je naziv cisto reda radi kad im je to bas bitno, mislim na eticku pripadnost. Tako i kad neko besjedi mozes cuti, mi Srbi, pa nastavi dalje...

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Џуманџи рече

Кокаин ме више не ради к'о некад...

Imaju ekseri, napraviš si ih sam/a, ukucaš si ih gdje hoćeš i stvar riješena

:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...