Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

Rile od Brajana Kaplana ima knjiga racionalni glasac, vjeruj mi da bi se smijao sta ljudi sve ne znaju, tako da veoma cesto osim u nekim odredjenim primjerima tipa Svajcarska pobjedjuje populizam i neznanje.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Rile od Brajana Kaplana ima knjiga racionalni glasac, vjeruj mi da bi se smijao sta ljudi sve ne znaju, tako da veoma cesto osim u nekim odredjenim primjerima tipa Svajcarska pobjedjuje populizam i neznanje.

Нисам рекао да су гласачи рационални, него да је референдум далеко од ирационалне ствари.

Ал ајд сад, да не ширимо више тему, и овако одосмо у дубине.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, RYLAH рече

Али стратешке одлуке се праве за период од тридесет до сто и више година

Онда морају да имају кристалну куглу јер је математички могуће показати да је понашање комплексног система попут друштва немогуће предвидети. Пази, не тешко, него немогуће

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Онда морају да имају кристалну куглу јер је математички могуће показати да је понашање комплексног система попут друштва немогуће предвидети. Пази, не тешко, него немогуће

Glde, neko pametno izrekao ono što ja ovde na sto strana pokušavam da kažem.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juan рече

Брате, што скачеш на мене? Немам везе са тим причама, само сам читао како то функционише. Ако ти се не свиђа како систем функционише и како се одлуке доносе, ја сам погрешна адреса.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Paradoksologija рече

Ogromna većina mladih bila je za ostanak, kao i većina Londona, Škotske, S. Irske, i Velsa.

Za ostanak u EU glasali svi veći gradovi: London, Mančester, Liverpul, kao i većina mladih ljudi.
Za izlazak iz EU glasali stariji ljudi iz ruralnih vukojebina.
Zvuči poznato?

Подели на овим сајтовима

53 minutes ago, RYLAH рече

није краљ Артур зацртао Европску Унију па онда излазак Велике Британије из Европске Уније, али институције које то јесу виделе као интерес Енглеске из неког разлога трају од краља Артура и све време су ту, и њихов утицај и моћ у друштву је веома велики, а пошто имају и континуитет и институционалну меморију, имају и довољно снаге да тако нешто спроведу у дело у највећем броју случајева.

I dalje nije jasno kako to institucije odlucuju sta ce sa Britanijom biti kao da su institucije nekakvi zivi entiteti, a kao sto znamo predstavljaju okvire u kojima politicari razlicitih stavova igraju svoju igru ciji rezultat nekad bude ulazak u EU, a nekad izlazak. Pritom ne moze se govoriti o hiljadugodisnjim institucijama kada Britanija sada i Britanija pre 100,200, 1000 godina nisu iste jer su se eto bas te institucije menjale, danas su na snazi demokratske institucije koje postoje svuda u Evropi i koje su relativno mlade, u Britaniji demokratija pocinje da cveta tek od druge polovine 19. veka bez obzira sto je vekovima pre toga postojao Parlament kao najbitnija demokratska institucija u Britaniji. Stim sto se ta demokratija u Britaniji razlikuje od ovih kontinentalnim i nekim nijansama, ali je i dalje demokratija.

Ovo sto se sada desilo nije rezultat institucija, nego igre politicara, prosto izasli ovi desnicarski populisti koje imas svuda i smarali ljude kako treba izaci pritom mnogi mediji su antiEU nastrojeni i odneli pobedu. Ovo se isto moze desiti u Francuskoj, Danskoj, Austriji, Nemackoj bez obzira sto sve imaju drugacije institucije i ''institucionalnu memoriju''.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Paradoksologija рече

Glde, neko pametno izrekao ono što ja ovde na sto strana pokušavam da kažem.

Pa Hajek je prvi toliko o tome pricao jer ako bi mogli predvidjati u ekonomiji onda bi mogli i u biologiji tacno da opisemo kako ce covjek evoluirati, jer ni biologija i pored toga sto je prirodna nauka nije poput fizike koja se bavi jednostavnim fenomenima i cija su predvidjanja toliko precizna, naravno i hemija.

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Paradoksologija рече

Jer mladi (i ne tako mladi), pristojni i obrazovani ljudi koje znam a koji su protiv Brexita računaju na to da će dosta ekonomski izgubiti izlaskom.

Са те стране ће само добити. :)

Јер одавно се не ради о free trade нити је то суштина ЕУ... Није ни мир и стабилност и шта већ.  

ЕУ је један мутантски етатистички корпоративни социјализам. 

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, RYLAH рече

Брате, што скачеш на мене? Немам везе са тим причама, само сам читао како то функционише. Ако ти се не свиђа како систем функционише и како се одлуке доносе, ја сам погрешна адреса.

А зашто дискусију видиш као скакање?

Мени се чини из твог писања да ти подржаваш тај начин доношења одлука и сматраш га суштинским за добро фунционисање друштва. Исправи ме ако грешим. А ја, као неко ко се на разне начине бавио математичким моделовањем система, тврдим да су друштвена предвиђања немогућа, нарочито дугорочна. О важности стабилности институција се слажемо, око њихове улоге не потпуно. Око предвиђања и прављења дугорочних стратегија нимало. 

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Juan рече

А зашто дискусију видиш као скакање?

Мени се чини из твог писања да ти подржаваш тај начин доношења одлука и сматраш га суштинским за добро фунционисање друштва. Исправи ме ако грешим. А ја, као неко ко се на разне начине бавио математичким моделовањем система, тврдим да су друштвена предвиђања немогућа, нарочито дугорочна. О важности стабилности институција се слажемо, око њихове улоге не потпуно. Око предвиђања и прављења дугорочних стратегија нимало. 

Juan ti si bio kvantni hemicar ili sm pogrijesio?:)

Подели на овим сајтовима

Еј народе, читали смо и ми Попера али има наких баја по свету које Попер уопште не интересује него раде по своме ћеифу и фикс идејама. То је оно што ви нећете да укапирате. 

Рецимо један пример. Макиндер тамо негде 1903. напише свој рад Географски пивот историје. И онда прође скоро 100 година и Бжежински напише скоро исто то, само мало другачије, у својој Шаховској табли.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Господин Дареалис рече

Са те стране ће само добити. :)

Јер одавно се не ради о free trade нити је то суштина ЕУ... Није ни мир и стабилност и шта већ.  

ЕУ је један мутантски етатистички корпоративни социјализам. 

Buhuhuhu jos samo fali Mladjo pa da krene ljibsterska prica kako je izlazak UK iz komunjisticke EU nesto najbolje sto se desilo u poslednje vreme.

Naravno da je free trade temelj temelja EU i u proslosti i danas i u buducnosti. Sve ostale stvari i politike tipa toliko vama omrznute monetarne unije, raznih regulacija, standarda itd. je sporedno i sve one mogu da propadnu a da se neki veci potres ne oseti, ali probaj ukinuti to jedinstveno trziste 500 miliona ljudi ce krepati. Toga su naravno svesni svi ti u EU institucijama, pre svega oni u Savetu jer tu sede ministri iz drzava, a bas je njima u interesu da pored i ovakve kilave politicke tvorevine prave jos vecu. Tako da taj etitatizam korporativizam socijalizam okaci macku u rep.

Naravn tacno je da neke regulacije postoje, ali daleko je vise koristi od EU nego stete.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...