Jump to content

Да ли је могуће спасити се а не бити ни у браку ни у монаштву?

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

У томе и јесте ствар да уопште немам жељу да идем из света, а имам жељу да живим у целибату.

Има клирика који говоре о таквом избору као позитивном, легитимном избору..Али мени се бар у овом тренутку чини како је духовно најздравије и најзрелије донети одлуку о јасном и потпуном посвећивању:или као породичан човек-хришћанин у свету или као монах-молитвеник у манастиру.Наравно,после темељног преиспитивања себе ако се јавља та дилема.

Не односи се ово конкретно на тебе већ причам генерално о већ помињаном "трећем путу".

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Има клирика који говоре о таквом избору као позитивном, легитимном избору..Али мени се бар у овом тренутку чини како је духовно најздравије и најзрелије донети одлуку о јасном и потпуном посвећивању:или као породичан човек-хришћанин у свету или као монах-молитвеник у манастиру.Наравно,после темељног преиспитивања себе ако се јавља та дилема.

Не односи се ово конкретно на тебе већ причам генерално о већ помињаном "трећем путу".

To make relativly a very long story short: Мени лично се чини (овако како тренутно стање стоји) да бих поступио себично отишавши у монаштво. Хипотетичка ситуација: човек нема породицу, а ради високоплаћен посао, при чему тај човек живи аскетски. Дакле минималан трошак на себе, а све остало у добротворне сврхе - да нека беба не буде абортирана, да неко не гладује, да неко оде на операцију, да се неко дете одшколује итд.

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

У томе и јесте ствар да уопште немам жељу да идем из света, а имам жељу да живим у целибату.

Baš celibat ili ono nećeš da te žena smara?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

ја гласам за монаштво :D :rolleyes:

• Волим 1

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327082816' post='564823]

знаш како се зове кад само један бубрег ради?

пс. сва срећа, па монаси постају а не рађају ...

Ха ха...па добро,ово је било субјективно...Али наравно да не сумњам да су оба пута-путеви спасења...свакако јесу. :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

нико те не пита шта си био, него шта желиш да постанеш ...

и да ли се кајеш за грешке, а ваљда и врапци до сад знају шта је погрешно.

Подели на овим сајтовима

Ne bih mogao brate da se saglasim sa tobom! Jeste Bozja zapovest "idite I mnozite se", ali monastvo je nesto sasvim drugo, monah ne moze biti svako, on se odrive svog zivota zarad sveta I ljudi u njemu! On provodi svoj zivot u blizini Boga u molitvi za svet! Zato pre toga mora biti iskusenik, jer to breme nije svako u stanju da ponese! Tu bih dao moje misljenje da su svi ljudi rodjeni za svetu tajnu braka, ali malo je onih koji su rodjeni za manaski poziv.

Подели на овим сајтовима

Ne bih mogao brate da se saglasim sa tobom! Jeste Bozja zapovest "idite I mnozite se", ali monastvo je nesto sasvim drugo, monah ne moze biti svako, on se odrive svog zivota zarad sveta I ljudi u njemu! On provodi svoj zivot u blizini Boga u molitvi za svet! Zato pre toga mora biti iskusenik, jer to breme nije svako u stanju da ponese! Tu bih dao moje misljenje da su svi ljudi rodjeni za svetu tajnu braka, ali malo je onih koji su rodjeni za manaski poziv.

фала Богу, па свештеници нису смислили искушеништво за брак greengrin greengrin greengrin

шалу на страну, излупетао си се ко максим по дивизији, а што је још горе - све си испромашивао.

обe СЛУЖБЕ БОГУ су избор, а не судбински таленат. по теби, монаштво би онда било хороскоп и детерминизам, а то значи да би сваки убица био предодређен за убиство, пошто ако је човек за једно предодређен, онда је и за све остале ствари ... сем тога што је сваки детерминизам осуђен као јерес.

батали се тих залудних идеја, на време :D

Подели на овим сајтовима

фала Богу, па свештеници нису смислили искушеништво за брак greengrin greengrin greengrin

шалу на страну, излупетао си се ко максим по дивизији, а што је још горе - све си испромашивао.

обe СЛУЖБЕ БОГУ су избор, а не судбински таленат. по теби, монаштво би онда било хороскоп и детерминизам, а то значи да би сваки убица био предодређен за убиство, пошто ако је човек за једно предодређен, онда је и за све остале ствари ... сем тога што је сваки детерминизам осуђен као јерес.

батали се тих залудних идеја, на време :D

U pravi si da su oba slucaja sluzbe Bogu izbor, kao I za sve ostalo sto covek ima slobodu izbora! Moje misljenje je samo da ne moze svako biti monah, sad eto plasticno da objasnim kao odgovor da covem mora biti predodredjen za sve- ne bukvalno za sve u zivotu, ali ze neka zanimanja mora imati dar da bi u tome uspeo, kao npr ne moze svako biti sportista, naucnik ili umetnik. Neko ima talenat za fudbal, neko za glumu, neko za matematiku .. Na to sam mislio.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...