Jump to content

Да ли би патријарх Павле отишао на свеправославни сабор?

Оцени ову тему

Да ли патријарх Павле отишао на Свеправославни Сабор на криту?   

8 члановâ је гласало

1. 1. Да ли патријарх Павле отишао на Свеправославни Сабор на криту?

• Би, ишао би
      7
    • Не, никако
      1

Препоручена порука

Колико је познато Павле је писао предлоге о посту за будући Сабор. Предлози су укључивали скраћење постојећих постова. Осим тога, често је писао да се поједина питања могу само саборски решавати, као нпр. календар.

Подели на овим сајтовима

40 minutes ago, Жељко рече

Јесте тешко, али је добро за размишљање.

Свакако. Умировљени епископ Атанасије је свједочио како патријарх Павле није хтио да мијења било који детаљ словенске богослужбене традиције без консултације са руским патријархом. С друге стране, по природи је био такав да би отишао свуда гдје је постојала нада у сагласност.

Међутим, као и садашњем, и Блаженопочившем патријарху, теже је (било) да измири српске владике.:)

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за прву опцију. Слажем се са неким коментарима. Мислим, он је живео саборно, живео за јединство. Није џабе наслов оног документарног филма о њему "Живот по Јеванђељу".

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, R2D2 рече

Сигурно би ишао. Уопште не сумњам. Зато мислим да је одлично што су наши Епископи одлучили да иду на овај веома битан сабор.

Ја не знам каква је наша Црквена политика суштински, шта је заиста патријарху и владикама у главама, али је ово сјајна прилика да подигнемо углед наше Цркве и у Православљу и шире, ако будемо "играли" саборно, и да будемо истинска спона између Москве и Цариграда. Да преузмемо мало иницијативу и одговорност, да се покаже плод оца Јустина.

Наравно, то су само моје жеље.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...