Jump to content

САБОР НА КРИТУ 2016.

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 6/24/2016 at 16:53, александар живаљев рече
Наравно, кључно питање остаје: до које границе заједништво може поднети различитост. Али управо зато потребан је искрен и одговоран дијалог, пре свега са католицима али и са осталим хришћанима, а не став умишљености и снисходљивог опхођења према свима који нису православни.

Zajednistvo podnosi razlicitosti do granice onoga u cemu smo isti i to je mera rasta istine u Hristu koju neko moze da primi. A mera jednakosti u kojoj smo jedno u Hristu u cemu smo svi jednaki je smrt u cemu se i On izjednacio sa nama covekom , da bi i mi vaskresenjem sa Njim bili jedno

Подели на овим сајтовима

ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТА, ПРОФЕСОРУ ЗОРАНУ РАДОВАНОВИЋУ, ПОВОДОМ ИСТУПАЊА ЕПИСКОПА ИГНАТИЈА НА СВЕТОМ И ВЕЛИКОМ САБОРУ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Поштовани професоре,
Данас је Светом Литургијом завршен Свети и Велики Сабор Православне Цркве на Криту. Као пензионер имао сам времена, а као неко ко се труди да буде православни хришћанин (тешко је себе "окамењено" квалификовати по питању вере, у сваком случају сам уредан члан Православне Цркве Христове), имао сам и велики мотив да пратим збивања на том историјском догађају за православље.

На критском Сабору је иступио и своје излагање (што није уобичајена пракса) публиковао, епископ браничевски СПЦ, редовни професор догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, Игнатије (др Мидић). Преносим његово излагање у целини:

„Савремени свет је већ сам створио један зачарани круг из кога се све теже може извући. Еколошки проблеми, све мање извора енергије будући да су они прекомерно исцрпљивани и уништавани, појава безброј нових непознатих болести које су управо производ овакве научне медицине, све више угрожавају човека. Многи нагомилани друштвени проблеми међународног карактера, а који су и сами производ потрошачког светског система, озбиљно прете да дефинитивно униште свет. У оваквој стварности шта треба чинити да би се свет спасао? Одустајање од производње нових лекова је исто толико опасно колико и њихово настављање. Производња све нових технологија којом ће се ублажити еколошка криза, проузрокује нову. Да ли уопште, питамо се, има начина да свет изађе из кризе у коју је запао? Једино решење, чини се, лежи у промени самих темеља на којима је савремена цивилизација и створена. То свакако није лако; захтева другачије вредновање живота и света, тражи један другачији начин живота. А тај другачији начин живота, ма колико неуверљиво звучало, може да понуди једино Православље. Живот који ће у своме темељу имати Православну литургију. Стога, свако враћање Православном предању, а то и није враћање, то је спасоносни ход напред, представља наду у спасење света.“

Запањила ме је, у најмању руку, паушална оцена, епископа Игнатија:

"појава безброј нових непознатих болести које су управо производ овакве научне медицине, све више угрожавају човека."

Искрено, не очекујем толико непознавање "научне медицине" једног владике у Светосавској цркви, и то онога ко се залаже за враћање предању, јер је управо оснивање ове цркве везано за настанак "научне медицине" у Срба.

С обзиром, да је ова изјава дата на највишем могућем телу Православне Цркве и онда проширена интернетом, а да сам се увек залагао за дијалог науке и вере, замолио бих Вас као председника Етичког комитета Српског лекарског друштва, да је ставите на дневни ред тог тела, не у смислу некаквог суђења ("Не судите да вам се не суди"), већ у виду молбе уваженом епископу и професору државног универзитета да свој став према "научној медицини" појасни. На сајту Православног богословског факултета није дата библиографија професора Мидића, па не знам да ли се питањима биомедицинске етике научно бавио.

Што се тиче апорије епископа Игнатија:

"
Одустајање од производње нових лекова је исто толико опасно колико и њихово настављање."

морам да признам да је нисам разумео.

П.С. Иако сам Вам ово написао службено, као председнику Етичког комитета СЛД, немам ништа против да ово писмо проследите Вашој мрежи коресподената у којој има много лекара, фармацеута и других стручњака који дивно сарађују без обзира на разлита религиозна уверења.

С поштовањем,
др Александар Живковић
Подели на овим сајтовима

12 hours ago, александар живаљев рече

АРХИМАНДРИТ САВА ЈАЊИЋ ПРИЈЕ ЈЕДАН САТ НА ПОУКАМА У СВОЈОЈ РУБРИЦИ:

Православни сабор на Криту данас је завршен уз похвалне речи Васељенског Патријарха. Ипак, одсуство представника 2/3 православног света доводи под знак питања његов свеправославни значај. Званичан захтев СПЦ да сабор остане отворен, како би се за неколико месеци наставио саборни процес новим седницама, уз учешће четири Патријаршије које нису учествовале у овом сабрању, наишао је, нажалост, на неразумевање организатора, што баца сенку на цели догађај. Инсистирање организатора да се тако озбиљна питања закључе за само шест радних дана, крајње је проблематично, тако да овај сабор поставља много више питања него што је успео да их реши. 

Sve bre neke inadžije. A inat je između ostalog srpska osobina. Znači Srbi - Srpi - Srci - Grci. Gde je sad onaj Deretić! :smeh1:

Подели на овим сајтовима

УСВОЈЕНИ САБОРСКИ ДОКУМЕНТИ:

1. ПОСЛАНИЦА

https://www.holycouncil.org/-/message?inheritRedirect=true&redirect=%2F

2. ЗНАЧАЈ ПОСТА И ЊЕГОВО ПРАКТИКОВАЊЕ

https://www.holycouncil.org/-/fasting?inheritRedirect=true&redirect=%2F

3. ОДНОС ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СА ОСТАЛИМ ХРИШЋАНСКИМ СВИЈЕТОМ

https://www.holycouncil.org/-/rest-of-christian-world?inheritRedirect=true&redirect=%2F

4. АУТОНОМИЈА И НАЧИН ЊЕНОГ ПРОГЛАШЕЊА

https://www.holycouncil.org/-/autonomy?inheritRedirect=true&redirect=%2F

5. ПРАВОСЛАВНА ДИЈАСПОРА

https://www.holycouncil.org/-/diaspora?inheritRedirect=true&redirect=%2F

6. ТАЈНА БРАКА И ПРЕПРЕКЕ ЗА ЊЕГА

https://www.holycouncil.org/-/marriage?inheritRedirect=true&redirect=%2F

7. МИСИЈА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У САВРЕМЕНОМ СВИЈЕТУ

https://www.holycouncil.org/-/mission-orthodox-church-todays-world?inheritRedirect=true&redirect=%2F

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, александар живаљев рече

ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТА, ПРОФЕСОРУ ЗОРАНУ РАДОВАНОВИЋУ, ПОВОДОМ ИСТУПАЊА ЕПИСКОПА ИГНАТИЈА НА СВЕТОМ И ВЕЛИКОМ САБОРУ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Поштовани професоре,
Данас је Светом Литургијом завршен Свети и Велики Сабор Православне Цркве на Криту. Као пензионер имао сам времена, а као неко ко се труди да буде православни хришћанин (тешко је себе "окамењено" квалификовати по питању вере, у сваком случају сам уредан члан Православне Цркве Христове), имао сам и велики мотив да пратим збивања на том историјском догађају за православље.

На критском Сабору је иступио и своје излагање (што није уобичајена пракса) публиковао, епископ браничевски СПЦ, редовни професор догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, Игнатије (др Мидић). Преносим његово излагање у целини:

„Савремени свет је већ сам створио један зачарани круг из кога се све теже може извући. Еколошки проблеми, све мање извора енергије будући да су они прекомерно исцрпљивани и уништавани, појава безброј нових непознатих болести које су управо производ овакве научне медицине, све више угрожавају човека. Многи нагомилани друштвени проблеми међународног карактера, а који су и сами производ потрошачког светског система, озбиљно прете да дефинитивно униште свет. У оваквој стварности шта треба чинити да би се свет спасао? Одустајање од производње нових лекова је исто толико опасно колико и њихово настављање. Производња све нових технологија којом ће се ублажити еколошка криза, проузрокује нову. Да ли уопште, питамо се, има начина да свет изађе из кризе у коју је запао? Једино решење, чини се, лежи у промени самих темеља на којима је савремена цивилизација и створена. То свакако није лако; захтева другачије вредновање живота и света, тражи један другачији начин живота. А тај другачији начин живота, ма колико неуверљиво звучало, може да понуди једино Православље. Живот који ће у своме темељу имати Православну литургију. Стога, свако враћање Православном предању, а то и није враћање, то је спасоносни ход напред, представља наду у спасење света.“

Запањила ме је, у најмању руку, паушална оцена, епископа Игнатија:

"појава безброј нових непознатих болести које су управо производ овакве научне медицине, све више угрожавају човека."

Искрено, не очекујем толико непознавање "научне медицине" једног владике у Светосавској цркви, и то онога ко се залаже за враћање предању, јер је управо оснивање ове цркве везано за настанак "научне медицине" у Срба.

С обзиром, да је ова изјава дата на највишем могућем телу Православне Цркве и онда проширена интернетом, а да сам се увек залагао за дијалог науке и вере, замолио бих Вас као председника Етичког комитета Српског лекарског друштва, да је ставите на дневни ред тог тела, не у смислу некаквог суђења ("Не судите да вам се не суди"), већ у виду молбе уваженом епископу и професору државног универзитета да свој став према "научној медицини" појасни. На сајту Православног богословског факултета није дата библиографија професора Мидића, па не знам да ли се питањима биомедицинске етике научно бавио.

Што се тиче апорије епископа Игнатија:

"
Одустајање од производње нових лекова је исто толико опасно колико и њихово настављање."

морам да признам да је нисам разумео.

П.С. Иако сам Вам ово написао службено, као председнику Етичког комитета СЛД, немам ништа против да ово писмо проследите Вашој мрежи коресподената у којој има много лекара, фармацеута и других стручњака који дивно сарађују без обзира на разлита религиозна уверења.

С поштовањем,
др Александар Живковић

Уважени доктор Живковић,пре овог излагања,требало би да зна и да разуме,на крају крајева,да наша Црква још увек нема у својим редовима,величину као што је Митрополит Никола Хаџи Николау који је,ако ћемо искрено,можда и у целој васелени један од ретких који би могли сасвим достојно да изнесу ову тему.

Ако им је стало,да се искристалишу нека питања биомедицинске етике,онда нека се обрате Митрополиту Николи.Епископ Игњатије се само површно дотакао теме.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, александар живаљев рече

1. ПОСЛАНИЦА

Нијесу проглашени Васељенским Фотијев и Паламин Сабор. Тиме је сам Свети и Велики Сабор, довео у питање своју васељенкост и свеправославну рецепцију.

Како је, навео сам раније, то ријешено још у четвртак 23.06: https://www.holycouncil.org/-/news-bulletin-number-3?inheritRedirect=true&redirect=%2F

поставља се питање шта је делегација СПЦ даље радила на Сабору? Што нијесу предузјели мјере као Атинска архиепископија у истрајавању на поштовању одлука сопственог помјесног Архијерејског Сабора?

На страну, што је Ђедо, који је како су тврдили моји Црногорци на Фејсбуку "постројавао на Сабору", насамарен.:)

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, александар живаљев рече

Како је, навео сам раније, то ријешено још у четвртак 23.06: https://www.holycouncil.org/-/news-bulletin-number-3?inheritRedirect=true&redirect=%2F

поставља се питање шта је делегација СПЦ даље радила на Сабору? Што нијесу предузјели мјере као Атинска архиепископија у истрајавању на поштовању одлука сопственог помјесног Архијерејског Сабора?

Полако, болан, прво политичка питања, па све остало... :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

ОДГОВОР ПРОФЕСОРА ЗОРАНА РАДОВАНОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА НА МОЈ ДОПИС

Поштовани колега Живковићу,

Захваљујем Вам на поруци. Мислим да је она довољно аргументована да, формално гледано, захтева да буде стављена на дневни ред Етичког комитета (мада нећу да преузимам улогу наших правника из стручне службе СЛД). Слажем се, наравно, с Вама да тај потез никако не би смео да има призвук суђења, иако расправа на Етичком комитету, сама по себи, већ импликује оптужбу и кривицу.

Скоро сам сигуран да текст који цитирате (http://beleskesasabora.blogspot.rs/2016/06/blog-post_81.html?m=1) не представља интегрално излагање професора Мидића, већ резултат незграпног сажимања. Отуда ћу се одмах обратити професору Мидићу с молбом за разјашњење.

Лично бих више волео да се, уместо расправе на Етичком комитету, уприличи дебата у облику јавне трибине или округлог стола. Но, у овом тренутку нисам овлашћен да доносим такву одлуку.

Остајемо у контакту.

С колегијалним поздравом,

Зоран Радовановић

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, александар живаљев рече

Нијесу проглашени Васељенским Фотијев и Паламин Сабор. Тиме је сам Свети и Велики Сабор, довео у питање своју васељенкост и свеправославну рецепцију.

Из посланице сабора:

"..Тhe Conciliar work continues uninterrupted in history through the later councils of universal authority, such as, for example, the Great Council (879-880) convened at the time of St. Photios the Great, Patriarch of Constantinople, and also the Great Councils convened at the time of St. Gregory Palamas (1341, 1351, 1368), through which the same truth of faith was confirmed, most especially as concerns the procession of the Holy Spirit and as concerns the participation of human beings in the uncreated divine energies, and furthermore through the Holy and Great Councils convened in Constantinople, in 1484 to refute the unionist Council of Florence (1438-1439), in 1638, 1642, 1672 and 1691 to refute Protestant beliefs, and in 1872 to condemn ethno-phyletism as an ecclesiological heresy."

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, александар живаљев рече

ОДГОВОР ПРОФЕСОРА ЗОРАНА РАДОВАНОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ЕТИЧКОГ КОМИТЕТА СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА НА МОЈ ДОПИС

Поштовани колега Живковићу,

Захваљујем Вам на поруци. Мислим да је она довољно аргументована да, формално гледано, захтева да буде стављена на дневни ред Етичког комитета (мада нећу да преузимам улогу наших правника из стручне службе СЛД). Слажем се, наравно, с Вама да тај потез никако не би смео да има призвук суђења, иако расправа на Етичком комитету, сама по себи, већ импликује оптужбу и кривицу.

Скоро сам сигуран да текст који цитирате (http://beleskesasabora.blogspot.rs/2016/06/blog-post_81.html?m=1) не представља интегрално излагање професора Мидића, већ резултат незграпног сажимања. Отуда ћу се одмах обратити професору Мидићу с молбом за разјашњење.

Лично бих више волео да се, уместо расправе на Етичком комитету, уприличи дебата у облику јавне трибине или округлог стола. Но, у овом тренутку нисам овлашћен да доносим такву одлуку.

Остајемо у контакту.

С колегијалним поздравом,

Зоран Радовановић

Ali opet ne mogu da vjerujem da Vladika Ignjatije moze onako nezgrapno da pise o tako ozbiljnim pitanjima, mislim sramota. Ispade kao da je rekao sve je katastrofa,  medjutim pravoslavlje je lijek za sve. Na sta su pojedini profesori na teoloskom dosli, i bice sve gore ukoliko ne ubace nekoliko kurseva iz etike, bioetike, kosmologije, biologije, neuronauka, bogerontologije i vjestacke intaligencije, bar na osnovnom nivou kako bi se upoznali.

Подели на овим сајтовима

Зашто не би могли да верујемо? :)

Свакодневно прецењујемо људе,тако и Владику Игнатија,то је наш проблем,не његов :)

Мене би нпр,изненадило да Владика Атанасије сузи своје предавање из патрологије на пола сата,не дотакавши се,уопште,географског положаја и најмање речице која протиче кроз то и то место :) то би ме на пример дотукло хехе....

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Макрина рече

Зашто не би могли да верујемо? :)

Свакодневно прецењујемо људе,тако и Владику Игнатија,то је наш проблем,не његов :)

Мене би нпр,изненадило да Владика Атанасије сузи своје предавање из патрологије на пола сата,не дотакавши се,уопште,географског положаја и најмање речице која протиче кроз то и то место :) то би ме на пример дотукло хехе....

Vladika Atanasije zna da suzi jedino kad vrijedja Oca Zorana Djurovica, Bogrdana Lubardica i jos jednog teologa:)

Подели на овим сајтовима

Скоро сам сигуран да текст који цитирате (http://beleskesasabora.blogspot.rs/2016/06/blog-post_81.html?m=1) не представља интегрално излагање професора Мидића, већ резултат незграпног сажимања. Отуда ћу се одмах обратити професору Мидићу с молбом за разјашњење.

Радовановић је одговорио разумно. Није да владика није имао испада, али, опет, хајде да му дамо простора и времена да се изјасни.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ronald рече

Vladika Atanasije zna da suzi jedino kad vrijedja Oca Zorana Djurovica, Bogrdana Lubardica i jos jednog teologa:)

Зато су му они одговорили нашироко ;) 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...