Jump to content

Da li je oprostaj uvek lekovit?

Koliko brzo oprastate?  

24 члановâ је гласало

1. 1. Kada vas neko razljuti, povredi, razocara nekim svojim postupkom, da li mislite da brzina kojom oprastate znak duhovnog napretka?

• Da, uvek
      15
    • Ponekad jeste tako, ali postoje situacije u kojima nije dobro tako brzo oprostiti i zaboraviti
      8
    • Ne, sposobnost da sto pre oprostimo drugome nema veze sa duhovnoscu
      1
  2. 2. Sta za vas znaci oprostiti?

• Oprostiti znaci zaboraviti i truditi se da sacuvate odnos
      7
    • Oprostiti ne ukljucuje zaborav, jer jednom naruseni odnosi se ne mogu popraviti
      1
    • Oprostiti znaci odustati od mrznje i povratne akcije koja bi ukljucivala "oko za oko zub za zub"
      15
    • Oprostiti znaci preneti odgovornost na onoga koji nas je povredio, mi nismo odgovorni za tudje postupke
      1
  3. 3. U kojim se tvrdnjama najvise pronalazite?

• Ako ne mogu odmah da oprostim nisam dobar covek, samo dobri ljudi mogu lako i brzo sve oprostiti
      0
    • Moja duznost kao vernika je da se potrudim da zaboravim i oprostim kako bi meni Bog oprostio
      5
    • Sto vise budem napredovao brze i lakse cu oprastati
      13
    • Postoje ljudi kojima vise oprastam bez obzira da li su to zasluzili ili nisu nekim svojim ponasanjem
      6
    • Neke stvari mogu lakse da oprostim od drugih
      8
    • Trudim se da ne mrzim nikoga, ali neke krupne "izdaje" retko zaboravljam
      3
    • Ako me neko povredi retko pruzam drugu sansu
      1
    • Ja nemam sta da oprostim drugima, za sve sam sam\a kriv\a
      3
    • Razbesnim se lako kada me neko povredi i imam potrebu da vratim drugome
      3
    • Ne dozvoljavam drugima da me povrede i obicno je potrebno dosta vremena da nekog pustim toliko blizu da bi mi mogao nesto lose uraditi
      1

Препоручена порука

Pitanje je na koga se misli kada je reč o lekovitosti,na onoga ko prašta ili kome se prašta?

Neko je lepo negde rekao-ako naučiš dete da ne zgazi gusenicu,to je jednako važno za dete,kao i za gusenicu.Praštanje je nekako uvek povezano sa ljubavlju,koju imamo ili nemamo,dovoljno ili nedovoljno,a ne sa lekovitošću.Ja ako sam u stanju da oprostim time pokazujem svoje najuzvišenije trenutke,a tako gledam i na onog ko oprašta meni.Ili mogu ili ne mogu,ili možeš ili ne možeš.Tu se merimo nekako kao hrišćani.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 132
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

7 hours ago, Нифада рече

Pitanje je na koga se misli kada je reč o lekovitosti,na onoga ko prašta ili kome se prašta?

Neko je lepo negde rekao-ako naučiš dete da ne zgazi gusenicu,to je jednako važno za dete,kao i za gusenicu.Praštanje je nekako uvek povezano sa ljubavlju,koju imamo ili nemamo,dovoljno ili nedovoljno,a ne sa lekovitošću.Ja ako sam u stanju da oprostim time pokazujem svoje najuzvišenije trenutke,a tako gledam i na onog ko oprašta meni.Ili mogu ili ne mogu,ili možeš ili ne možeš.Tu se merimo nekako kao hrišćani.

Međutim,do proštaja se ipak stiže nekim putem,i oproštaj se zaslužuje.Stvari nisu uvek tako jednostavne kao što izgledaju u životu.Svaki primer ima svoju priču i svoj kontekst.

Подели на овим сајтовима

On 9/30/2016 at 21:42, Grizzly Adams рече

Наравно, чак и Чак Норис је свим својим непријатељима опростио.

Постхумно...

I Đura je oprostio Jakovljeviću što ga je tukao.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Не у случају када се ради неискрен опроштај,а то је да из неког свог интереса глумиш опроштај према некој особи, а заправо чекаш тренутак да јој вратиш када се најмање нада.

Са друге стране искрен опроштај, када долази од срца, је увек лековит без обзира на околности.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Arsenija рече

Iskreno , mozda i ne treba . 

Da li treba ? 

Pa da mislim da treba, do sad bih oprostila :)

A s druge strane, Bog nas uči drugačije... da opraštamo svojim neprijateljima, ma koliko nam zgrešili. Dakle, ja nisam sposobna za iskreni oproštaj... pa se nadovezujem i na ovaj citat:

16 hours ago, Ненад Р. рече

Не у случају када се ради неискрен опроштај,а то је да из неког свог интереса глумиш опроштај према некој особи, а заправо чекаш тренутак да јој вратиш када се најмање нада.

Са друге стране искрен опроштај, када долази од срца, је увек лековит без обзира на околности.

a kakav je oproštaj ako kažeš nekome: "eto, opraštam ti" - a ne osećaš to iskreno u sebi?

"Lepota je u oku onog ko gleda, tako nas i Bog vidi s one strane neba." - Marčelo.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Debora рече

Pa da mislim da treba, do sad bih oprostila :)

A s druge strane, Bog nas uči drugačije... da opraštamo svojim neprijateljima, ma koliko nam zgrešili. Dakle, ja nisam sposobna za iskreni oproštaj... pa se nadovezujem i na ovaj citat:

a kakav je oproštaj ako kažeš nekome: "eto, opraštam ti" - a ne osećaš to iskreno u sebi?

Опроштај је ствар онога који прашта и ономе који се прашта.Опроштај може да се деси у сусрету ,искреном разговору,заокрету у комуникацији,односу са неким.Неки би да им буде опроштено онако,са дистанце,у комуникацији преко других,преко друштвених мрежа.До опроштаја се стиже стрмом литицом,а неки би онако равно,испијеш чашу лимунаде и опростиш,као у ријалити шоуима.Опроштај подразумева ипак неки макар потенцијално сизифовски пут,да можда ипак неће бити опроштено,макар због тога да убудуће људи буду опрезнији када нешто раде,за све треба прећи неки пут и учинити неки напор,ако смо искрени и озбиљни људи.

Но,људи воле да долазе до закључака без кључних актера,онога ко прашта и коме се прашта.Мозик није мозаик чак иако само један каменчић недостаје.

Подели на овим сајтовима

Праштање је хришћански одговор на нечију слабост,јер неко најчешће у слабости својој повређује друге.Али праштање не може бити предмет нечије манипулације

Исто тако,неко може опростити ствари које су му познате,исконструисане лажи,од стране више актера,из неког интереса,нису тема праштања,неке ствари су ипак за неки други ниво.

Тема о праштању је веома сложена,као и анлиза нечијих текстића на друштвеним мрежама,поготово када с препознају они о којима појма немаш.

Од неких ствари не би требало правити лакрдију.

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Debora рече

Mozda ce Bog to prepoznati kao nameru da oprostis i bice prihvaceno kako oprostaj ...   :sunce: 

Eto , bas ne znam sta da ti kazem . Vazno je da si na tom putu , jer oprastanje je proces . Potrebno je vreme . 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

jao sad kad ja odvalim nešto kao tipa oproštaj je ontološka stvar , a ne psihološka i kako je divni Sv. Maksim to najlepše moguće objasnio svojim učenjem o Logosu i logosima...

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, ivona рече

jao sad kad ja odvalim nešto kao tipa oproštaj je ontološka stvar , a ne psihološka i kako je divni Sv. Maksim to najlepše moguće objasnio svojim učenjem o Logosu i logosima...

Nijesi ništa odvalila samo si dala pećat.

Ono što je Hrista najviše preokupiralo u delu spasenja jeste rečenica koju je bilo najteže razumeti a ona skraćeno glasi: MILOST TRAŽIM.

Ne postoji oboženje čoveka bez da i čovek bude deo bezuslovne i bezinteresne milosti koju daje i dobija.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

55 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne postoji oboženje čoveka bez da i čovek bude deo bezuslovne i bezinteresne milosti koju daje i dobija.

Ништа у животу човек не ради без интереса.

Волиш друге и помажеш друге.И то је интерес јер ти одговара када је другима добро и лепо се осећаш .Ништа човек у животу не ради, а да му није, из било ког разлога, у интересу.Не заваравајмо се таквим стварима.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ненад Р. рече

Ништа у животу човек не ради без интереса.

Волиш друге и помажеш друге.И то је интерес јер ти одговара када је другима добро.Ништа човек у животу не ради, а да му није, из било ког разлога, у интересу.Не заваравајмо се таквим стварима.

Neko reče: Budite dobri bez razloga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Neko reče: Budite dobri bez razloga.

Све се своди на сверу интереса, јер, ни у купатило не идеш, а да немаш интереса да нешто тамо урадиш.:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...