JESSY Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 "Један од Богоносних Отаца, стојећи на молитви и бивајући у усхићењу, чуо је глас Господа нашег Исуса Христа, који је разговарао са Пречистом и Пресветом Богородицом, Својом Мајком, и рекао јој :- Реци ми , Мати Моја, колико си највећих патњи које постоје на свету, пропатила Мене ради?И рече Пресвета:-Сине и Боже Мој! Пет највећих патњи које сам пропатила Тебе ради су: прва - када сам чула од Пророка Симеона, да ћеш бити убијен; друга – када сам Те три дана тражила по Јерусалиму и нисам Те видела; трећа – када сам дознала да су Те Јевреји ухватили и везали; четврта – када сам Те видела на крсту распетог међу разбојницима; пета – када сам Те видела у гробу положена.И рече јој Господ:- Кажем ти, Мати Моја: ако неко за сваку патњу Твоју свакога дана прочита молитву моју ''Оче наш'' и Архангелско радовање ''Богородице Дјево радујсја'' – за прву патњу даћу му свест о гресима и кајање због њих; за другу – даћу му опроштај свих грехова; за трећу – вратићу му његове врлине које је кроз грехе изгубио; за четврту – нахранићу га на самрти, Телом и Крвљу Мојом Божанском; за пету – Сам ћу се јавити у часу смртном и примити његову душу у живот вечни. Амин.''По виђењу тог Богоносног старца, светом Димитрију Ростовском било је изложено следеће молитвено правило.ПЈАТОЧИСЛЕНЕ МОЛИТВЕ Почиње се овим молитвама:Слава Теби, Христе Боже наш, јер ме ниси погубио са безакоњима мојим, већ Си све до сада грехове моје истрпео. (Поклон)Помози ми, Господе, да се овога дана сачувам од греха; подари ми Господе, да ни речју, ни делом, ни помишљу не прогневим Тебе, Саздатеља мога, већ да сва дела моја, речи и помисли буду у славу Пресветог имена Твога. (Поклон)Боже, милостив буди мени грешној, у све дане живота мога: по смрти и по кончини мојој не остави ме. (Поклон)Онда, павши ничице на земљу, говори:Господе Исусе Христе, Сине Божији, прими мене умрлу душом и умом. Прими ме грешну, блудну, нечисту душом и телом. Одузми од мене злобу велику и не одврати лице Своје од мене, чуја глас мољења мога; спаси ме, јер си веома дарежљив и не желиш смрти грешника; нећу Те оставити Саздатеља мога, и нећу одступити од Тебе док ме не услишиш и даш опроштај свим гресима мојим, ради молитава Пречисте Матере Твоје, заступништвом часних бесполотних Сила Небеских, светога славнога Анђела чувара мога, пророка и претече Твога Крститеља Јована, красноречивих Апостола, светих и добропобедних мученика, Преподобних и Богоносних отаца наших и свих светих Твојих, помилуј и спаси ме грешну. Амин.Царе Небесни... Трисвето... Оче наш... Јер је Твоје Царсвто и Сила и Слава у векове. Амин.Богородице Дјево, радујсја... МОЛИТВА 1. О, Милосрдна мати, Дјево Маријо, ја грешна и непотребна раба Твоја , сећајући се Твојих патњи, када си чула од пророка Симеона о немилосрдном убиству Сина Својега, Господа нашег Исуса Христа, приносим Теби ову молитву и Архангелско радовање, прими их у част и спомен патњи Твојих и умоли Сина Свога, Господа нашег Исуса Христа, да ми дарује познање грехова и кајање због њих. (Поклон)МОЛИТВА 2. Оче наш... Јер је Твоје Царство... Богородице Дјево, радујсја...О, Богоблажена и Пренепорочна Мати и Дјево, прими од мене, грешне и непотребне рабе Твоје, ову молитву и Архангелско радовање у част сећања на Твоје патње, када си изгубила Сина Свога, Господа нашег Исуса Христа, у храму и три дана Га ниси видела; умоли Га и испроси од Њега опроштај свих грехова мојих, Једина Благословена. (Поклон)МОЛИТВА 3. Оче наш... Јер је Твоје Царство...Богородице Дјево, радујсја...О, Мати света, Преблагословена Дјево Богородице, прими од мене, грешне и непотребне рабе Твоје, ову молитву и Архангелско радовање у част и спомен патње Твоје, када си чула да је Син Твој, Господ наш Исус Христос, ухваћен и везан. Умоли Га да ми поврати врлине које сам због грехова изгубила, да Те, Пречиста величам у векове. (Поклон)МОЛИТВА 4. Оче наш...Јер је Твоје Царство...Богородице Дјево радујсја...О, Милосрђа Источниче, Дјево Богородице, прими од мене грешне и непотребне рабе Твоје, ову молитву и Архангелско радовање у част и спомен патње Твоје, када си на крсту међу разбојницима видела Сина Свога, Господа нашег Исуса Христа, Кога умоли, Владичице, да ми подари милосрђа Својега у часу моје смрти и да ме нахрани Телом и Крвљу Својом Божанском, да Тебе, Заступницу, славим у векове. (Поклон)МОЛИТВА 5. Оче наш...Јер је Твоје Царство... Богородице Дјево, радујсја...О, Надо моја, Пречиста Дјево Богородице, прими од мене, грешне и непотребне рабе Твоје, молитву ову и Архангелско радовање у част и спомен патње Твоје, када си видела Сина Својега, Господа нашег Исуса Христа, у гробу положенога, Кога умоли, Владичице, да ми се јави у часу моје смрти и да прими душу моју у живот вечни. Амин. (Поклон)О, Премилостива Дјево Госпођо Богородице, чедољубиво Прихватилиште, небеса и земље Самодржавна Царице, љубазна Пријемнице свих који ти се моле, ожалошћених Утешитељнице, прими од мене, грешне и непотребне рабе Твоје, пјаточислено ово мољење, у коме помињем земаљске и и небеске Твоје радости, умилно вапијући к Теби овако:(Земаљске радости) Радуј се, која си у утроби бесемено зачела Христа Бога нашега. Радуј се, у утроби си без муке носила Њега. Радуј се, породила си се на чудесан начин. Радуј се, примила си од мудраца – царева дарове и поклоњење. Радуј се, јер си живела у време учитељства Сина Свога и Бога. Радуј се, јер је рождество Твоје преславно из мртвих устало. Радуј се, јер си видела Саздатеља Свога како се вазноси, и к Њему и сама душом и телом вазнела си се. (Небеске радости) Радуј се, девства ради Својега, изнад ангела и свих светих Преславна. Радуј се, крај Пресвете Тројице просијала си. Радуј се, Миротворице наша. Радуј се, Владарко, која владаш свим небеским силама. Радуј се, више од свих смелости према Сину и Богу Својему имаш. Радуј се, милосрдна Мати свих, који Ти прибегавају. Радуј се, јер Твоја радост траје у векове!И мени недостојној, по истинитом обећању Твоме, у дан исхода мога милостиво предстани, да Твојим руковођењем упућена будем ка горњем Јерусалиму, у коме славно царујеш са Сином Својим и Богом нашим. Њему приличи свака слава, част и поклоњење са Оцем и Прессветим Духом у векове векова. Амин.Од скверних уста мојих, од мрскога срца, од нечиста језика и од оскврњење душе прими Госпођо Царице ове похвале, Радости моја. Прими ово као што си примила две удовичине лепте, и даруј ми да Твојој доброти принесем достојан дар. О, Владичице моја, Пречиста Дјево, Царице Небесна, научи мене која силно желим, шта ми приличи говорити Теби, Матери Божјој, Која си грешника једино уточиште и решење. Радујсја Владичице, да и ја , многогрешна раба Твоја, радосно кличем к Теби, прослављеној Матери Христа Бога нашега. Амин.На Твоју Пресвету икону гледајући, као да видим праву Тебе Богородицу, срдачно верујући, свом душом припадам и клањам се Предвечном Младенцу, Кога си на Својој руци држала, Господу нашем Исусу Христу, достојно поштујем и молим Те са сузама, заштити ме покровом Својим, од непријатеља видљивих и невидљивих, Ти која си род људски увела у Царство Небесно. Амин. Затим:Достојно јест јако воистину...Слава и Благодарење Господу за све! Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel Hvala ti draga moja sestro. Mnogo se radujem kad članovi postavljaju teme u ovom pdf-u. Ovo što si postavila zaslužuje svaku pohvalu klapklap klapklap klapklap klapklap 4chsmu1 girl_jumping girl_jumping algabacaju Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 29, 2016 Хоћеш ли да будеш здрав? Хоћеш ли да се спасеш? Ако ти сам то хоћеш, онда ће те премудрост Моја научити, милосрђе Моје ће те помиловати, а свемоћ Моја помоћи ће ти и спасиће те. Али, ако ти сам не желиш спасење, ако ти сам бежиш од вечног живота, ако више волиш своју пропаст него спасење, онда ни мудрост Моја, ни милосрђе Моје, ни свемоћ Моја неће моћи да ти помогну. Може ли топли восак да се залепи за лед? Не може никако! Тако ни милосрђе Моје, ни мудрост Моја, ни свемоћ Моја не могу да се залепе за тебе ако је твоје срце хладно као лед и нема нимало топлине жеље за спасењем. Али, кад ти само пожелиш да се спасеш, тада ћу Ја са радошћу да ти помогнем. Тада ће се због тебе обрадовати и ликовати Моји Анђели: Радост бива Анђела на небесима због једнога грјешника који се каје (Лк 15, 10). Џуманџи and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 29, 2016 Човек, док се год држи Бога, свога Творца и Животодавца, Којим живи и креће се и постоји, дотад он пред Богом није мртва душа, дотад у његовој души живи Бог, дотад његову душу оживљава Божија благодат. Али, чим се човек одвоји од Бога и од врлинског живота какав приличи истинском хришћанину, чим се окрене скверним безакоњима, Бог се истог часа одваја од његове душе, удаљава се од њега са Својом животворном благодаћу, повлачи се отеран смрадом греховним, као пчела отерана димом, и та душа чини себе мртвом. За таквог човека може се рећи да је мртав: „Има име да је жив, а мртав је“. ~ Зло – то је оно што наноси штету човеку; а горе од тога је – оно што не само штети, него и потпуно убија човека и истребљује га из заједнице живих на земљи. Зло – то значи дуго времена лежати на болесничком одру, као раслабљени из Јеванђеља који је лежао тридесет осам година; горе од тога је – умрети. Зло је – упасти у јаму, а још горе је – никад не изаћи из јаме и остати у њој покривен земљом заувек. Зло је – задобити некакву рану на телу, горе је – бити убијен. Зло – то је сагрешити једном или двапут, а горе од тога – грешити увек, и после покајања чинити то исто, јер грех, често понављан, не само да раслабљује душу, већ је и умртвљује, не само да обара душу у љуту јаму пада, већ је и засипа прашином очајања, не само да рањава, него и убија, не само да шкоди, него и потпуно погубљује. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 29, 2016 Човек који се после покајања враћа својим старим гресима умирује себе надом говорећи: сагрешићу, а онда ћу се поново покајати, као што сам се и пре кајао; разгневљујем Бога, а затим ћу од Њега измолити опроштај, као што сам и раније измољавао; оскврнићу се, и поново ћу се очистити покајањем, као што сам се и раније чистио. О, заслепљена надо грешника! О, глупи разуме! О, сујетно очекивање! Па већ је Господ одступио од тебе, одступила је сила Божије благодати која ти је раније помагала. Већ су ево руке иноплеменика на теби, руке твојих адских непријатеља већ су на теби. Већ су те шчепали, изболи су твоје разумне очи, оковали су те злим греховним навикама, и сад се више не зна да ли ћеш се ослободити, да ли ћеш се ишчупати из њихових руку. Не зна се да ли ће ти бити дато време за покајање. Не зна се да ли ће ти се дати прави тренутак када ће се сила Божије благодати поново вратити теби и подићи те из твог љутог пада, зато што је отишла од тебе, отресавши прах са ногу својих, говорећи: „Ево се оставља дом твој пуст“; и ући ће у тебе седам ужасних греховних злих духова, и последња падања у грех биће ти гора од првих. Гора зато што ћеш, павши у дубину зала, постати немаран и почећеш да очајаваш, а шта следи после очајања, то и сам знаш. ~ ~ ~ О, како је ужасно зло то враћање старим греховима и безакоњима после покајања! Какво зло може да буде горче од оног кад Господ говори: „Да ти не буде горе“? Горе од свега је оно што потпуно погубљује човека и истребљује га из заједнице живих, и то га истребљује заувек, у бесконачне векове. Већ само жалошћење и прогневљивање Бога за таквог човека је погубно. Бога ништа тако не жалости и не гневи као то што се човек после покајања поново враћа злим делима, тешећи себе надом у ново покајање и опроштај, и без страха греши, у нади на Божије милосрђе. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2016 Шта је то „благочешће“? „Благочешће“ означава благо, то јест, добро поштовање Бога. Јер јер реч „благочешће“ састоји се из две речи: „благо“ и „часно“. Благо и часно, уједињени у једно, састављају благочешће. На делу се благочешће показује у добром, истинитом, нелицемерном поштовању Бога. Јер много нас, хришћана, али не сви, поштујемо Бога „благо“; чешће Га поштујемо само устима, док срцем стојим далеко од Њега; само чувамо лик благочешћа, побожности, а силе његове се одричемо; само се називамо хришћанима, а чинимо дела незнабожаца. Зар је у томе побожност, да се називамо правовернима, а да следујемо невернима? Устима исповедамо истиниту веру, а безаконим животом одбацујемо Онога, у Кога верујемо? Челом се поклањамо Христу до земље, а нечистим делима и ругањем Га распињемо по други пут? Зар је у томе богопоштовање? Зар је у томе хришћанство? На сваког од тих се односи реч Господа у Апокалипси: „Знам твоја дела, да имаш име да си жив, а мртав си.“ (Откр. 3:1). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 10, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 10, 2017 У свим недаћама, жалостима и искушењима велика утеха бива то да се у свему ослонимо на вољу Господњу, која је свакако добра, која нам увек жели добро, и која све устројава на нашу корист. Јер шта год да Он учини с нама, иако нам се чини и непријатним, све бива на добро. И виноград, чистећи врт и виноград, одсеци гране и гранчице, али тиме не повређује дрво или лозу, него га чак чини још плодоноснијим: Сваку – речено је – лозу… која род рађа чисти је да више рода роди (Јн 15,2). Тако и Бог попушта на нас невоље не због наше штете, већ да би нас обогатио духовним плодовима, и када Он види да ми трпимо и повинујемо се Његовој вољи, тада Он невољу претвара у благостање, и жалост у радост. Зато предајмо све Његовој светој вољи, говорећи: устрој са мном све како хоћеш, да се на мени испуни Твоја света воља. елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука