Аурор Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Са муслиманима заиста теже иде јер је та вера по себи фанатична То служи да компензује недостатак истине, тј. Истине. Одувек је била таква - фанатична и агресивна. Ово је песма коју је један персијски песник (Омар Хајам) написао, управо имајући посла са исламистима (у 11. веку још): “And do you think that unto such as you A maggot-minded, starved, fanatic crew God gave a secret, and denied it me? Well, well—what matters it? Believe that, too!” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Мислим да се овде мешају две ствари. На питање да ли је могућ мешовит брак између две зреле личности које у причу ступају са жељом да превазиђу своје разлике или, још боље, да их преточе у предност, одговара се да није могућ складан брак једне толерантне особе са верским фанатиком и лудаком. Наравно да ово друго није ни могуће, а ни пожељно. Ако двоје људи желе да живе заједно упркос неким разликама, ко смо ми да им кажемо да то није могуће? А ако једно од њих мисли да то није могуће, онда опет туђе мишљење није битно. Неће ни бити могуће јер ”какве су ти мисли, такав ти је брак”. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 На питање да ли је могућ мешовит брак између две зреле личности које у причу ступају са жељом да превазиђу своје разлике или, још боље, да их преточе у предност Па могућ је можда, али је питање... Боље је да су компатибилни и ту, шта знам. Да су нпр. обоје Хришћани. MiraM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 U teoriji je sve moguce , ali prakticno veoma tesko . Jedino onda kada im je veroispovest jedini problem , moze se reci da nema problema , ali ako ima nekih drugih problema , tada sve postaje problem , pa je onda i logicno da zena zbog neke druge stvari kaja nema veze sa religijom kaze muzu - Ekumenisto ! I da se on naljuti . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 U teoriji je sve moguce , ali prakticno veoma tesko . Jedino onda kada im je veroispovest jedini problem , moze se reci da nema problema , ali ako ima nekih drugih problema , tada sve postaje problem , pa je onda i logicno da zena zbog neke druge stvari kaja nema veze sa religijom kaze muzu - Ekumenisto ! I da se on naljuti .Razlika u pogledu vjeroispovjesti (ako su oboje odani svojoj vjeri) ce i izroditi sve druge probleme. Vjeroispovjest ne predstavlja problem ako se oboje izjasnjavaju kao ateisti. (A ja u ateizam ne vjerujem, ali dobro neki to tako potenciraju.) Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Razlike u veri su najmanji problem. Problem stvaraju vise razlike u kulturi, tradiciji, prioritetima. Evo vam banalan primer iz mog braka: kod Italijana je cvrsto ukorenjeno verovanje da covek ne sme da se kupa u moru bar 3 sata nakon jela, tako da sam ja muku mucila da se izborim sa muzem da kupamo nasu bebu leti u moru, jer bebe, jelte, sisaju i na manje od 3 sata... Meni je takvo njegovo ubedjenje bilo neshvatljivo, ali sam vremenom shvatila da to nisu njegove licne nebuloze vec stvar opste kulture u Italijana. Njemu se recimo povracalo kad je moja mama spremila dzigericu... Nikad nije shvatio kako covek moze da uziva u tuznoj muzici, to je takodje njima potpuno strano, a nama Slovenima neizbezno. Jedna od glavnih odlika naroda iz njegove oblasti je izrazena nepoverljivost, sto kod nas nije slucaj, i odatle opet isticu mnoge nesuglasice... Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Razlika u pogledu vjeroispovjesti (ako su oboje odani svojoj vjeri) ce i izroditi sve druge probleme. Vjeroispovjest ne predstavlja problem ako se oboje izjasnjavaju kao ateisti. (A ja u ateizam ne vjerujem, ali dobro neki to tako potenciraju.) Zamisli da ne mogu da se dogovore da li će dete krstiti u pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi, ili da li će ga uopšte krstiti! Zamisli da slave Vasrks i Božić po različitim kalendarima. Kako deca to mogu da shvate i dožive. Plašim se da je takva porodica u startu podeljena, osim ako se supružnici ujedine i dođu do jednomišlja na neki način. MiraM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Razlike u veri su najmanji problem... ne sme da se kupa u moru bar 3 sata nakon jela Naprotiv, to s morem je skroz banalno, jer ne razdeljuje porodicu, potpuno ti je svejedno da li ćeš se okupati sad ili posle. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Zamisli da ne mogu da se dogovore da li će dete krstiti u pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi, ili da li će ga uopšte krstiti! Zamisli da slave Vasrks i Božić po različitim kalendarima. Kako deca to mogu da shvate i dožive. Plašim se da je takva porodica u startu podeljena, osim ako se supružnici ujedine i dođu do jednomišlja na neki način.O tome ja pricam sve vrijeme. Meni je to sve konfuzno i neshvatljivo.Rekoh "ne moze se dva gospodara sluziti". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Naprotiv, to s morem je skroz banalno, jer ne razdeljuje porodicu, potpuno ti je svejedno da li ćeš se okupati sad ili posle. Pa nema sta naprotiv, ja i napisah da je banalno...cisto da pokazem kako nam se ubedjenja razmimoilaze cak i u tako malim stvarima, a zakljucak bi trebalo da bude da su razlike jos i vece u nekim krupnijim...nego, da ne idem u sitna crevca... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Ljudi su samo ljudi, pogresivi, skloni padu i kako god ocete to da nazovete sloni geskama. Svi smo mi potekli iz jednog svog mikrosveta i bilo kakvo prilagodjavanje drugome koji potice iz pak sopstvenog mikrosveta zahteva trud, rad, zrtvu il opet nazovite to kako zelite. Kada na to dodate probleme u prostoj komunikaciji, bude prilika za svadju svaki minut. Uopste nije bitno da li je ove ili one vere, boje koze ili slicno, jel da jeste ne bi vam se dopao, dopala na samom pocetku zar ne? Bitno je koliko vas ta osoba cini boljom i koliko je moguce sa njom uspostaviti slobodne dogovore postujuci razlicitosti svakog od vas. To moze biti prilicno tesko i sa "srbinom pravoslavcem crkvenim" ako je njegov karakter takav da ne pogoduje saradnji, razgovoru, otvorenoj komunikaciji, ako ima neka negativna uverenja, predrasude i slicno... Taj nacin na koji sa nekim uspostavljate odnos ne zavisi od vere, mozda cak obrnuto zavisi i kakvu ce veru taj neko imati. Ali kada nekog vidimo iz daleka mnogo drugacije izgleda nego izbliza. Tako da recenica "srbin pravoslavac, crkveni vernik" meni ne znaci puno, za razliku od recenice "cini me srecnom, ume da me nasmeje, pokusavamo da se razumemo i postujemo jedno drugo". E sad pronaci nekoga pored koga se osecate ispunjeno moze zahtevati da pokucate komsiji na vrata ali i da predjete pola sveta. Ako vam je praktikovanje vere bitno prosto to ce se iskristalisati na samom pocetku pa neko zadrt bilo koje vere bas vas nece ni privuci zar ne? A mali licni primer, udate za srbina pravoslavca, teologa...dok se nismo usaglasili, samo muzevljevo citanje molitvi ono iz pravila kao zajednicko je mene dovodilo do ludila toliko da sam par puta htela da kosu cupam Takvim tonom ih je citao i takvom brzinom da je to meni bilo mucenje I sada da nismo normalni ljudi ne bismo seli i razgovarali o tome...a eto iste smo vere i slicnih pogleda na svet. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Ljudi su samo ljudi, pogresivi, skloni padu i kako god ocete to da nazovete sloni geskama. Svi smo mi potekli iz jednog svog mikrosveta i bilo kakvo prilagodjavanje drugome koji potice iz pak sopstvenog mikrosveta zahteva trud, rad, zrtvu il opet nazovite to kako zelite. Kada na to dodate probleme u prostoj komunikaciji, bude prilika za svadju svaki minut. E pa to... Koliko mi je samo trebalo da shvatim da na italijanskom "moras", koje mene izludjuje, i nema toliko jacinu kao na srpskom...cesto znaci "trebalo bi da"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Evo vam banalan primer iz mog braka: kod Italijana je cvrsto ukorenjeno verovanje da covek ne sme da se kupa u moru bar 3 sata nakon jela, tako da sam ja muku mucila da se izborim sa muzem da kupamo nasu bebu leti u moru, jer bebe, jelte, sisaju i na manje od 3 sata... Meni je takvo njegovo ubedjenje bilo neshvatljivo, ali sam vremenom shvatila da to nisu njegove licne nebuloze vec stvar opste kulture u Italijana. А промаја? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Naprotiv, to s morem je skroz banalno, jer ne razdeljuje porodicu, potpuno ti je svejedno da li ćeš se okupati sad ili posle. Претпостављам да немаш искуство иоле дужег заједничког живота с неком женом? Тај заједнички живот се састоји од милион ”баналности”. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Претпостављам да немаш искуство иоле дужег заједничког живота с неком женом? Тај заједнички живот се састоји од милион ”баналности”. I to banalnosti koje mogu da te izlude nacisto Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука