Ромејац Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 To bi bilo kao kad bi ja rekao da je manastir Sisatovac iz 20 veka,posto je srusen tokom drugog svetskog rata,pa tek kasnije obnavljan i radjen skoro ispocetka,iako je manastir iz 16 veka,to je ta logika?! Manastir Zica je nekoliko puta do kraja porusen,pa je iznova hram se dizao,pa to ne znaci da ne znamo da je Zica iz 13 veka. Dakle Valjevska Gracanica je manastir iz najkasnije 15 veka,kasnije je na temeljima ostataka tog manastira gradjena nova crkva,ali ne znam kakve to veze ima. Погледај шта пише на сајту завода за заштиту споменика културе: https://www.pouke.org/forum/topic/42476-потапање-ваљевске-грачанице-о-чему-се-ту-ради/?p=1423383 Занимљиво је да су шишатовачку цркву, у XVIII веку рушили сами монаси, да би на њеном месту градили већу цркву. Какве би све бљувотине "верни" говорили о монасима да се ово десило у наше време? Апсолутно је прихватљива обнова сваке цркве (манастира...) који је порушен. Прича да је манастирска црква стара вековима (из времена немањића) без објашњавања да није познато како је грађевина изгледала ни пре него су је Вукосав Веселиновић и Милосав Томић сазидали (обновили) за време књаза Милоша, јесте покушај обмане. Јер Драган и његови пратиоци, који на сва уста причају о вишевековној цркви само смућују народ и воде га ван Цркве... АлександраВ, Grizzly Adams, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 pa i vladika se bori protiv te odluke?! da li on kleveta crkvu i sebe samog?! Па што онда владика не стане на чело протестатора и поведе литије кроз Ваљево и испред Владе, наложи свештенству да одржи молебане, верницима да појачају молитве? RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Evo par slika da steknete malo bližu predstavu o kakvih razmjera se to crkvi radilo, to je ta što je bila u tom Mostu u sjeverozapadnoj Češkoj prevezena na šinama i sa temeljima komplet, sva od kamena, teška visoka gotika, nikakva kapelica, skoro katedrala, to je ona. Zato je i sačuvana jer spada u bisere gotičke arhitekture ravne tim što ih imaju Francuska i Njemačka: Klenba, strop, to je poezija, simfonija od kamena. Gubitak takvog nečeg malo je reći da bi bio nenadoknadiv. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Па што онда владика не стане на чело протестатора и поведе литије кроз Ваљево и испред Владе, наложи свештенству да одржи молебане, верницима да појачају молитве? Zato sto je crkva porobljena od 1945,udba u ovom ili onom obliku je i dalje itekako prisutna. A sto se tice molebana,molitvi,to je sve vec bilo. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Како се бори? Једним саопштењем? Јел мислиш да је то заиста све што један владика може да уради? Naravno da ne. Za istinu bilo je vise saopstenja,ali ko sto rekoh crkva je porobljena,potlacena i pritom ucenjena Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 10, 2016 Гости Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Nenad Vesic Postoji nekoliko pitanja u svemu ovome!!!! Procitao sam da je prvo dogovoreno preseljenje Gracanice (onako kako je to uradjeno vec mnogo puta - npr.: man. Piva, hramovi Abu Simbela itd). Izgovor da je to nemoguce uraditi iz razloga trosnosti materijala jednostavno ne moze da stoji (ovo strucno komentarisem jer bi u tom slucaju svaki ulazak u zgradu do sada bio igranje glavom!)!!!! Sve se MOZE preneti, naravno ako postoji razlog za tako nesto. Takodje naidjoh na podatke da je manastir iz doba Nemanjica, pa iz 15 veka, no ocigledno je i najzatucanijem amateru da je gradjevina koju gledamo znatno znatno znatno mladja (nikako ne starija od 18 veka)! Takodje negde procitah da ima dva (!!!!) sloja zivopisa! Da je tako onda bi negde video barem fragmenat!!!!! Daklem, da zakljucim: osim narodne legende/predanja itd. da je manastir star, nisam video dokaze koji bi ga povezivali sa periodom Nemanjica ni sa 15im vekom (ako neko ima nesto da doda ovom molim da iznese dokaze!)!. Kao gotovo savremena gradjevina njeno premestanje nije prioritet (nije ga NEMOGUCE uraditi no ako je ekonomski nerentabilno mogu se ispitati i druge opcije)! Dovoljna je verna rekonstrukcija na nekoj visoj koti u blizini (normalno sa originalnim ikonostasom, mobilijarom, mozda izmestenom trpezom, arhitektonskim elementima itd.). U ovom pitanju me bune mermerne ploce sa imenima u zidovima, tj. zasto nisu prenesene. Da li je nova crkva rekonstruisana Gracanica (nova Gracanica kako je neki zovu) ili nije???????????? Ako jeste, sve je ok, no ako nije e onda postoji problem - doduse bez problema kao takvog, ali posto je narog dovoljno nadrazen da ga Dragan i kojekakvi vuku za nos..... razumete me! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 10, 2016 Гости Пријави Подели Написано Март 10, 2016 О.Тјодор Толстојевски To je zavrsena stvar jos pre 30 godina, a 2003 potvrdjena ugovorom o zameni zemljista izmedju eparhije sabacko valjevske i Kolubare.Uostalom ima zvanicno saopstenje i SPC i eparhije valjevske. Sad kada bi i spasili manastir opet bi bio kriv patrijarh i SPC. Ovde nije u pitanju samo "odbrana manastira".Sto niko pre 13 godina nije protestovao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Naravno da ne. Za istinu bilo je vise saopstenja,ali ko sto rekoh crkva je porobljena,potlacena i pritom ucenjena Поробљена, потлачена и притом уцењена црква? Зашто? Зато што не ради онако како ти мислиш да би требало да ради? Или се владика борио, али се није борио онолико колико ти сматраш да је требало да се бори? Или је требало да стане у букачи заједно са овим букачима који се скупе свуда где треба да направе неко с*ање, само да би се чуло за њих? ОК, ако је Црква поробљена, потлачена и притом уцењена, на који се начин то манифестује? Можеш да кажеш да Црква не ради довољно, да многе високе клирике заболе за сопствену паству, да ни народ није нешто заинтересован за Цркву, то је из авиона јасно. Ал ајд ми објасни како се манифестује то поробљавање, потлаченост и уцењеност? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Погледај шта пише на сајту завода за заштиту споменика културе: https://www.pouke.org/forum/topic/42476-потапање-ваљевске-грачанице-о-чему-се-ту-ради/?p=1423383 Занимљиво је да су шишатовачку цркву, у XVIII веку рушили сами монаси, да би на њеном месту градили већу цркву. Какве би све бљувотине "верни" говорили о монасима да се ово десило у наше време? Апсолутно је прихватљива обнова сваке цркве (манастира...) који је порушен. Прича да је манастирска црква стара вековима (из времена немањића) без објашњавања да није познато како је грађевина изгледала ни пре него су је Вукосав Веселиновић и Милосав Томић сазидали (обновили) за време књаза Милоша, јесте покушај обмане. Јер Драган и његови пратиоци, који на сва уста причају о вишевековној цркви само смућују народ и воде га ван Цркве... Manastir Valjevska Gracanica Као манастир, Грачаница се помиње у турским пописима из 1560. године, али поједини гробови и делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века. На месту старог манастира подигнута је скромна црква вероватно пре 1926. године благословом и залагањем епископа Николаја Велимировића plus Radjen je sa spajanjem u jednoj ravni,liniji sa manastirom Jovanja (15 vek) i manastirom Pustinja (15 vek) sto govori da je vrlo verovatno da je i sam manastir Valjevska Gracanica takodje vezan za taj isti vek. Sto se tice monaha nemonaha Antonija, ako sam ikog video sa revnoscu da vodi narod crkvi,da iako je izopsten iz crkve odlazi i moli nadleznog episkopa da posalje svestenika i da sluzi liturgiju,da revnosno posecuje i odlazi na liturgije,ako on kao takav vodi narod van crkve,onda ne znam. Evo jednih od liturgija od nadeznog svestenika kojeg je poslao nadlezni vladika SPC Ako je ovo vodjenje naroda van crkve,onda ne znam sta vise da ti kazem. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Поробљена, потлачена и притом уцењена црква? Зашто? Зато што не ради онако како ти мислиш да би требало да ради? Или се владика борио, али се није борио онолико колико ти сматраш да је требало да се бори? Или је требало да стане у букачи заједно са овим букачима који се скупе свуда где треба да направе неко с*ање, само да би се чуло за њих? ОК, ако је Црква поробљена, потлачена и притом уцењена, на који се начин то манифестује? Можеш да кажеш да Црква не ради довољно, да многе високе клирике заболе за сопствену паству, да ни народ није нешто заинтересован за Цркву, то је из авиона јасно. Ал ајд ми објасни како се манифестује то поробљавање, потлаченост и уцењеност? Kako? Tako sto ce se patrijarh i vladika pobuniti protiv nekog sporazuma sa Kosovom,pa ce sa vise instance doci da ti popovi trebaju da cute,pa ce onda patrijarh povuci reci i govoriti kako je neko ko je to izrekao spas za Srbiju i darivati mu orden,npr. Tako sto su mnogi ucenjeni kompromitovanjem i raznoraznim drugim stvarima. Zato sto imas vladike koji su bili saradnici udbe bili i ostali. Jedan od clanova moje familije kad je dobio parohiju sredinom 80tih godina bio je presretnut u gradu i odveden na "sastanak" sa pripadnicima udbe koji su mu predocili da je od sada njihov saradnik,posle toga je odbio parohiju i nije pristao da bude svestenik,koliko njih su pristali i koliko njih je na rukovodecim polozajima u crkvi? itd itd itd. Ali zar ja da ti govorim to?! Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Поробљена, потлачена и притом уцењена црква? Зашто? Зато што не ради онако како ти мислиш да би требало да ради? Или се владика борио, али се није борио онолико колико ти сматраш да је требало да се бори? Или је требало да стане у букачи заједно са овим букачима који се скупе свуда где треба да направе неко с*ање, само да би се чуло за њих? ОК, ако је Црква поробљена, потлачена и притом уцењена, на који се начин то манифестује? Можеш да кажеш да Црква не ради довољно, да многе високе клирике заболе за сопствену паству, да ни народ није нешто заинтересован за Цркву, то је из авиона јасно. Ал ајд ми објасни како се манифестује то поробљавање, потлаченост и уцењеност? daj brate ovo je sramota cijele nacije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Tako sto ce se patrijarh i vladika pobuniti protiv nekog sporazuma sa Kosovom Патријарх се побунио против бриселских споразума? Кад и где? Zato sto imas vladike koji su bili saradnici udbe bili i ostali. Мислиш као Качавенда и слични? Они које борбаши за веру и слични велики верници зову "староверцима" или "антиекуменистима", чим овај "уцењени црквени врх" покрене причу о њиховој смени или макар казни?! Ајде онда прво да се одлучимо ко уцењује овај црквени врх? АКо то није фамозна УДБ-а, чије сараднике овај црквени врх настоји да смени, па се онда такви бране као некакви "антиекуменисти", ајде онда да видимо ко то има толико информација да уцењује патријарха, и да га тера не само да ћути, него и да смењује кадрове ДБ-а? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Neverovatno mi je kako je ovaj forum,dakle verski,pravoslavni okrenuo celu gnusnu pricu oko potapanja svetinje na to ko je protiv potapanja,ko organizuje proteste i sto nisu ikone iznete,a sve ostalo je ostalo po strani i sve ostalo je najnormalnije to ubacimo cisto kroz pricu kako nam se ne svidja ali to je najmanje bitno sto se svetinja unistava. Imate bre svedocenja ljudi ciji preci su ostali pod tim prokletim jezerom,oni cije su grobove prekopali,imate rake koji su pod vodom,groblja,imate sanduke,imate neocisceni deo,imate unistavanje prirode,izvora,zdrave vode,imate unistavanje svetinje...pa imate li bre srca? Pa nemojte bre mene slusati,pocujte malo ocu Savu Janjica,pa mi se borimo da siptari ne preuzmu nase manastire a sami svoje manastire unistavamo,pa smeju nam se siptari i ostali dusmani naseg naroda. Neverovatno... kordun and Војвода7 је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Pa nemojte bre mene slusati,pocujte malo ocu Savu Janjica Зар није тај исти Сава Јањић пре само две године био лик који шурује са Албанцима и странцима да продаје косовске светиње и изграђује назависно Косово? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Зар није тај исти Сава Јањић пре само две године био лик који шурује са Албанцима и странцима да продаје косовске светиње и изграђује назависно Косово? И какве сада то има везе са његовим ставом о потапању Ваљевске Грачанице ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука