Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Гледам по фб профилима,како разно разни талибани,артемијевци, националисти,традиционалисти и слична екипа,сузе рони и проклиње СПЦ због овога случаја,а нико од њих не иде у Цркву, него се ту нешто фолирају и бусају у груди српске, док ови катакомбци покушавају да придобију нове овце за своје прелешћено стадо...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Па верујем да у уговорима који се потписују има статус правног лица, па имаш особу која је овлашћена да склапа уговоре итд.

Договор је после измењен да се направи храм "у замену" и Црква је то прихватила.

Мислим брате, види - мене срце боли кад видим храм под водом, посебно кад је ту историја итд. Ја би радије преместио брану него потопио нечију брвнару, а камо ли храм. Али много ме више боли кад видим како се клевета Црква, Патријарх, свештенство, па и верници - за нешто што није тачно. То ме више боли него потапање храма. Јер храм је само зграда коју можемо да направимо нову. А ово друго је Храм - Тело Христово. Ко то руши, боље да не кажем шта мислим о таквом...

Nije crkva prihvatila nego jedan covek u ime crkve.

Po nasem ucenju i nasoj veri ljudi su gresni svi odreda,pa bio on moler,stolar,episkop ili patrijarh,dakle nije kao u RC da je papa bezgresan i da se u njegove odluke ne sme ulaziti i procenjivati. Vladika nije direktor firme,nego je nadzornik i nastojatelj,kao sto imas u manastiru igumana i nastojatelja ili arhimandrita,zamisli da u slavu dobrog biznisa vladike prodaju kulturna blaga nase crkve za neku cenu.

Ko ti kleveta crkvu i patrijarha i svestenstvo???

Pa ljudi koji su dolazili i borili se i bore se za manastir Valjevsku Gracanicu su isli kod vladike Milutina i molili ga da vrati Bogosluzenje u tu svetinju,vladika je na NJIHOVU molbu vratio liturgiju u manastir i svestenik je redovno dolazio nedeljom i o praznicima do prosle nedelje.

I ti sad nekog ubedjujes da su ti ljudi u stvari protiv SPC,da blate episkopa i patrijarha i svestenstvo?! neverovatno,pa ti ljudi su molili vladiku i kumili da posalje svestenika da mogu da imaju liturgiju u svojoj crkvi i manastiru a sad su oni u stvari protivnici vladike,svestenstva i spc? Pa valjda da je tako nista od toga ne bi radili.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Гледам по фб профилима,како разно разни талибани,артемијевци, националисти,традиционалисти и слична екипа,сузе рони и проклиње СПЦ због овога случаја,а нико од њих не иде у Цркву, него се ту нешто фолирају и бусају у груди српске, док ови катакомбци покушавају да придобију нове овце за своје прелешћено стадо...

Isto kao i ovaj tuzni prilog TV Prva. Odjednom se zanimaju za crkvu i istoriju.

Подели на овим сајтовима

Садашња црква је подигнута после Првог Светског Рата, на темељима старије грађевине. Све приче о томе да је стара вековима су обмањивање народа!

Bravo Romejac, napokon neko da kaže!! [emoji106]

Послато са HTC Desire 610 уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

Ne mora se puniti do vrha. I to je vladika rekao u konsultaciji sa stručnjacima, nije napamet to izjavio....

Na pamet je izjavio, zato sto voda mora proticati nekud. Voda iz jezera protice do preliva projektovanog na 360m. Ne moze da se zaustavi punjenje na 333 ako nema alternativnog preliva. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Садашња црква је подигнута после Првог Светског Рата, на темељима старије грађевине. Све приче о томе да је стара вековима су обмањивање народа!

Pa i ja gledam sve vreme fotke i razmišljam kako ovo može biti viševekovna crkva, ova plafon ima 150 godina.

Al reko opet, od kud znam...

Подели на овим сајтовима

Мени пре неки дан стигне нека секташка порука о томе да су поплаве ове задње заправо казна од Бога јер смо "потопили манастир".

На страну што вода тад још није била ни близу манастира, не знам ни сад где је вода, ал ето ко води ове кампање.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ваљевска Грачаница је сад привукла пажњу али овакве и сличне ствари се дешавају често. Ето скоро је посечен и храст стар 600 година. По градовима се руше  куће  старе стотине година (често и под заштитом државе) да би никли неки нови пословни простори.

Ово је заправо наш однос према архитектонском и сваком другом наслеђу.

Неко други би то све сачувао, прилагодио, позвао странце да им покаже своју баштину. Али ми не. 

Ми се зато поносимо богатим ноћним животом.

Подели на овим сајтовима

Pa i ja gledam sve vreme fotke i razmišljam kako ovo može biti viševekovna crkva, ova plafon ima 150 godina.

Al reko opet, od kud znam...

Manastir Valjevska Gracanica se prvi put pojavljuje u Turskim spisima u 15 veku,tacnije negde oko 1550 godine,tadasnji manastir je izgradjen na temeljima starog manastira koji je verovatno bio srusen.

Kasnije 1900 i neke je izgradjena nova crkva opet na temeljima,kasnije je sv.vladika Nikolaj gradio zvonik i obnavljao manastir.

Ono sto je specificno da u neverovatnoj preciznosti 3 manastira se spajaju u jednoj ravni manastir Jovanja koji je oformljen pocetkom 15 veka prema istorijskim cinjenicama,manastir Valjevska Gracanica koji je isto obnovljen i potice prema turskim spisima iz 15 veka kao sto rekoh i na kraju manastir Pustinja koji je gle cuda isto iz 15 veka.

Sva tri manastira su napravljena na temeljima i ostacima starijih manastira.

tri-svetinje-300-dpi.jpg

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Manastir je gradjen i rusen vise puta. Prema istorijskim cinjenicama manastir je iz 15 veka,ali jei tadasnji manastir iz 15 veka sazidan na rusevinama manastira koji je jos stariji bio iz doba Nemanjica. Posle prvog svetskog rata je obnovljen,kao sto je obnovljena od strane sv.vladike Nikolaja kasnije kupola i zvonik. Kao sto su cinjenica da je vladika Nikolaj govorio da je ta svetinja od ogromnog znacaja,da je govorio da Srbima ne treba da idu na Svetu Goru,da im je isto kad dodju u Valjevsku Gracanicu.

Takodje je kao stari manastir i svetinja pod zastitom drzave Srbije,koja ne zasticuje ono sto nije vekovno u praksi.

Prema tome nemoj lagati.

Нисам лагао, друже.

Колико год да ти мој пост смета остаје чињеница да је црква изграђена 20-их година прошлог века (на темељима старије грађевине). Оно што сведочи да је манастир из XV века јеси надгробни споменици (око цркве) и делови конака.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Нисам лагао, друже.

Колико год да ти мој пост смета остаје чињеница да је црква изграђена 20-их година прошлог века (на темељима старије грађевине). Оно што сведочи да је манастир из XV века јеси надгробни споменици (око цркве) и делови конака.

I oni su sad pod vodom.Toliko o brizi o svetinjama našeg naroda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Нисам лагао, друже.

To bi bilo kao kad bi ja rekao da je manastir Sisatovac iz 20 veka,posto je srusen tokom drugog svetskog rata,pa tek kasnije obnavljan i radjen skoro ispocetka,iako je manastir iz 16 veka,to je ta logika?!

Manastir Zica je nekoliko puta do kraja porusen,pa je iznova hram se dizao,pa to ne znaci da ne znamo da je Zica iz 13 veka,zamisli da neko sad kaze ma kakvi 13 vek nemojte lagati to je obnovljeno posle drugog svetskog rata.

Dakle Valjevska Gracanica je manastir iz najkasnije 15 veka,kasnije je na temeljima ostataka tog manastira gradjena nova crkva,ali ne znam kakve to veze ima.

Подели на овим сајтовима

Nije crkva prihvatila nego jedan covek u ime crkve. Po nasem ucenju i nasoj veri ljudi su gresni svi odreda,pa bio on moler,stolar,episkop ili patrijarh,dakle nije kao u RC da je papa bezgresan i da se u njegove odluke ne sme ulaziti i procenjivati. Vladika nije direktor firme,nego je nadzornik i nastojatelj,kao sto imas u manastiru igumana i nastojatelja ili arhimandrita,zamisli da u slavu dobrog biznisa vladike prodaju kulturna blaga nase crkve za neku cenu.

Брате, то су наша унутрашња правила.

Кад Црква потпише уговор са неком фирмом или државом, онда ту не важе наша правила него закон Републике Србије. А по том закону, уговори морају да се поштују.

Ko ti kleveta crkvu i patrijarha i svestenstvo??? Pa ljudi koji su dolazili i borili se i bore se za manastir Valjevsku Gracanicu su isli kod vladike Milutina i molili ga da vrati Bogosluzenje u tu svetinju,vladika je na NJIHOVU molbu vratio liturgiju u manastir i svestenik je redovno dolazio nedeljom i o praznicima do prosle nedelje.

I ti sad nekog ubedjujes da su ti ljudi u stvari protiv SPC,da blate episkopa i patrijarha i svestenstvo?! neverovatno,pa ti ljudi su molili vladiku i kumili da posalje svestenika da mogu da imaju liturgiju u svojoj crkvi i manastiru a sad su oni u stvari protivnici vladike,svestenstva i spc? Pa valjda da je tako nista od toga ne bi radili.

Онда нека смирено прихвате одлуку Цркве. Не можеш да се "бориш" за нешто што је већ потписано и договорено. Онда се бориш да Црква прекрши договор и против онога ко га је прихватио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Брате, то су наша унутрашња правила.

Кад Црква потпише уговор са неком фирмом или државом, онда ту не важе наша правила него закон Републике Србије. А по том закону, уговори морају да се поштују.

Онда нека смирено прихвате одлуку Цркве. Не можеш да се "бориш" за нешто што је већ потписано и договорено. Онда се бориш да Црква прекрши договор и против онога ко га је прихватио.

pa i vladika se bori protiv te odluke?! da li on kleveta crkvu i sebe samog?!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...