Jump to content

Папа: Не треба нам новац зарађен експлоатациjом радника

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јер као што сам већ рекао, били су уништени од хуманих Јапанаца. Они су се, може се рећи, за кратко време уздигли, али им није пало са неба, нити су им то омогућили радници у израбљивачким компанијама. То је био државни пројекат, а не успех сваког појединца који је направио компанију.

И нема шта да одустајем или не, једноставно ме ниси убедио, а имамо различите погледе на то. Исто тако могу да кажем да и ти не одустајеш, а сам си рекао да си Индусима дао хумане услове, а браниш ове што их израбљују.

Па није баш. Кину је уништавао комунизам, а и дан данас их кочи. Могли би да се развијају још брже и да народ много боље живи. Њихов "државни пројекат" био је само да отворе границе у неколико "слободних економских зона" и пусте компаније из развијеног света да слободно раде. Ништа друго они ту нису урадили. Све остало донеле су им "израбљивачке компаније".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 87
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја то не спорим, само хоћу да ти кажем, да поред тога што економија јача доласком тих компанија, постоје случајеви где се оне понашају варварски (у пуном смислу те речи). Дакле, не причам о томе како би било боље да оду и да ти људи остану без посла, већ да компаније (неке, не све, дакле не генерализујмо ситуацију, нити су све добре, нити су све лоше) могу да послују тамо и без злостављања радника, као што то на истом месту чине и друге компаније из богатијег дела света.

И у праву си када кажеш да је главни кривац држава (Кина, Индија итд.), али то није никакав изговор за оне који се окоришћавају положајем тих људи.

Па постоје разни случајеви на овом свету, живот је тежак. Има незгодних људи, оних који хоће да искористе лошу ситуацију. Све то стоји.

Али проблем је што се често прави генерализација како су све те компаније "зле" и "експлоатишу" пола света - што је небулоза и глупост. У тим компанијама радимо ми, нормални људи, који покушавамо да направимо нормалне односе и да направимо нешто добро на овом свету. Да га поправимо. И огромна већина њих заиста неизмерно поправља живот људи који у њима раде. Често људима који су живели у великој беди доноси пристојан живот и просперитет.

Тој комунистичкој митологији о "злим експлоататорима" треба већ једном забити глогов колац у срце и да се врати у смрдљиви марксистички гроб из кога је изашла. Довољно су већ зла нанели овом свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па постоје разни случајеви на овом свету, живот је тежак. Има незгодних људи, оних који хоће да искористе лошу ситуацију. Све то стоји. Али проблем је што се често прави генерализација како су све те компаније "зле" и "експлоатишу" пола света - што је небулоза и глупост.

Па нико није ни генерализовао, овде се не прича о свим компанијама, него се само ставља акценат на оне који експлоатишу, а то је ваљда и поента теме, где је и папа рекао нешто о томе, а нико није генерализовао, било би тотално дебилно, јер има фирми који су прави примери како се ради, развија и у каквим условима раде радници и ту није битно да ли је нека велика компанија или мало предузеће, пошто човек може бити човек и успети у послу, без да израбљује. И није ту само Америка, да не помисли неко да се само на њу ставља акценат, ето и Самсунг, као и многе Европске компаније су исто оптужене за нехумане услове које пружају радницима у земљама трећег света, а да не причамо о рудницима дијаманата и томе слично. Исто тако има као што је већ поменуто, где саме земље, као и народи тих земаља малтретирају свој народ. Тако да мени нема разлике између неке велике компаније из Европе која експлоатише раднике и Индуса који има малу фирму и исто експлоатише свог сународника.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Први случај: Рудар има плату 80 $ месечно.

Други случај: Рудар има плату 2000 $ месечно.

Да ли папа мисли да је само први рудар есксплоатисан?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Радила су деца код нас на селу до скоро само тако (могуће је да још увек понегде раде).

Mislim da nema nista lose u tome da rade, ukoliko su uslovi u zemlji katastrofalni i od toga im zivot zavisi.

Подели на овим сајтовима

Па нико није ни генерализовао, овде се не прича о свим компанијама, него се само ставља акценат на оне који експлоатишу, а то је ваљда и поента теме, где је и папа рекао нешто о томе, а нико није генерализовао, било би тотално дебилно, јер има фирми који су прави примери како се ради, развија и у каквим условима раде радници и ту није битно да ли је нека велика компанија или мало предузеће, пошто човек може бити човек и успети у послу, без да израбљује. И није ту само Америка, да не помисли неко да се само на њу ставља акценат, ето и Самсунг, као и многе Европске компаније су исто оптужене за нехумане услове које пружају радницима у земљама трећег света, а да не причамо о рудницима дијаманата и томе слично. Исто тако има као што је већ поменуто, где саме земље, као и народи тих земаља малтретирају свој народ. Тако да мени нема разлике између неке велике компаније из Европе која експлоатише раднике и Индуса који има малу фирму и исто експлоатише свог сународника.

А, па јесте он генерализовао. Није ова изјава у вакууму, ради се о папи који отворено критикује капитализам и то са скоро марксистичких позиција. Па је чак објавио и посланицу која се бави (и) тим питањем: http://w2.vatican.va/content/francesco/en/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20131124_evangelii-gaudium.html

Ово што он каже не односи се на неке "зле појединце", већ на читаво слободно друштво које по њему не ваља јер га сматра за узрок "неједнакости", а наводно се брине за сиромашне. Многи указују да је сам себи је контрадикторан јер никад у историји ништа није више људи извукло из сиромаштва него капитализам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Iza ogromnog bogatstva najmlađe milijarderke krije se MRAČNA, MRAČNA TAJNA

Najmlađa milijarderka na listi "Forbsa", Norvežanka Aleksandra Andersen (19), zaradila je 1,5 milijardi dolara na plantažama duvana, na kojima rade deca stara samo deset godina.

Aleksandra i njena sestra Katarina (20) nasledile su unosan porodični posao u duvanskoj industriji.

Njihov otac Johan Andersen prestao je da puši 2012. godine, dok je još 2005. prodao akcije u svojoj kompaniji iz "moralnih razloga".

Zaradio je 500 miliona dolara i novac investirao u nekretnine i fondove.

Andersen, ipak, na kraju nije donirao novac, zbog čega ga je prozvao i multimilijarder Bil Gejts.

Međutim, Andersen mu je odgovorio da će novac zadržati, bez obzira na to da li se to sviđa Gejtsu ili ne.

Kada su ga pitali kako se oseća, "pošto je njegova firma nastala na poslovima koju su uzrokovali smrt i patnju", Andersen je odgovorio: "O tome nisam razmišljao više od onih u Ministarstvu finansija koji su pokupili porez od tih istih poslova".

On je bio peta generacija koja je u porodici vodila korporaciju "Tiemans tobaks fabrik", najveću duvansku kompaniju u Norveškoj.

Nasljednica Aleksandra bavi se jahanjem i najviše vremena provodi sa svojim konjima.

Do sada je pobedila na više takmičenja, podsećaju mediji, koji navode da su na plantažama u Malaviju i Zimbabveu radila - sasvim mala djeca.

- Protivimo se radu dece, ali ne možemo da učinimo ništa kako bismo to sprečili - objašnjava potrparol kompanije.

Karl Erik Lund, naučnik i istraživač sa norveškog Instituta za zdravlje, napominje da je porodica Andersen bogata, "delimično, zahvaljujući tome što je odgovorna za patnju djece".

Подели на овим сајтовима

ради се о папи који отворено критикује капитализам и то са скоро марксистичких позиција.

А можда очекујеш од Папе да грамзивост и похлепу прогласи врлинама како би то, ето, било у складу са "идеологијом" глобализма? Ил' не знам ни ја чега ту, либералног капитализма.

Подели на овим сајтовима

А можда очекујеш од Папе да грамзивост и похлепу прогласи за врлину како би то, ето, било у складу са "идеологијом" глобализма? Ил' не знам ни ја чега ту, либералног капитализма.

А марксисти нису грамзиви и похлепни?

Грамзивост и похлепа немају никакве везе са економским и друштвеним системом. Од тога пате сви људи без разлике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А марксисти нису грамзиви и похлепни?

Грамзивост и похлепа немају никакве везе са економским и друштвеним системом. Од тога пате сви људи без разлике.

Па не знам ово за марксисте, вероватно негде и јесу, али једино глобализму данас полази за руком да среброљубље представи као једину и искључиву идеологију.

Подели на овим сајтовима

Па не знам ово за марксисте, вероватно негде и јесу, али једино глобализму данас полази за руком да среброљубље представи као једину и искључиву идеологију.

Никад нисам чуо да неки представља среброљубље као идеологију, ал` ајде... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

И у марксизму су "среброљубиви", само што је то на штету свих а на слободном тржишту на корист. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...