Иван ♪♫ Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Analiticki pristup:-) grešite obojica, delimično, jer čovek nije samo racionalno, već i emotivno biće, i više možda emotivno nego racionalno. Duša, duh se ne trenira samo, ona se gaji, raste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Наравно. Нико није ни рекао да је човек само рационално биће, али није ни потпуно ирационално. Ми можемо да имамо утицај и контролу над својим умом. Можемо да пратимо шта се у њему дешава и расуђујемо о томе. И свети оци уче да треба "стражити над својим умом", пратити своје мисли и осећања, научити да их препознамо и савладамо. Наш унутрашњи живот није нешто што једноставно препуштамо случају, па шта буде нека буде. Као што пратимо температуру, пулс и друге телесне знаке, тако треба да пазимо и на унутрашње знаке, научимо шта који значи и шта са којим да се ради. Никола Поповић and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 ух, мрзи ме да прочитам сада све стране, али... моје мишљење је да неки просто природно нагињу ка песимизму, а неки ка оптимизму. Хајде нека то буде први фактор. Други, а можда и најјачи фактор по мени је стање душе и поверење у Господа. Чини ми се да песимизам највише произилази од чињенице да не верујемо довољно Господу да ће бити добро и отуда све сумње, мрачне помисли, безнађе, а самим тим и песимизам... Није лако песимисти. Само то знам. Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 grešite obojica, delimično, jer čovek nije samo racionalno, već i emotivno biće, i više možda emotivno nego racionalno. Duša, duh se ne trenira samo, ona se gaji, raste. [/quotProcitaj vezano za Isusovu molitvu i vidjeces da za neke stvari moras malo i da se tjeras u pocetku jer ako ti ocekujes da ce sve doci samo od sebe I prepustiti se emocijama onda tesko, to bi iskljucivalo podvig a dusa ne moze bez toga zadobiti blagodat. U pocetku to je jedna vrsta treninga kasnije Gospod udostoji covjeka odredjenom darovima I ljubav ispuni njegovu dusu. Pa ne bi monasi imali odredjene pravila koja im u pocetku pomazu da bi kasnije zadobili blagodat:-) Nije lose pokusati prema sebi biti sto vise racionalan, a pun ljubavi za druge. To jeste najteze, ali nekako se kretati prema tome. Grizzly je govorio za pristup poslu, ali on se moze primjeniti I na sve ostalo u ljubavi sa Bogom. Grizzly je napravio dosta toga u zivotu I mislim da bi se mnogi ljudi mogli ugledati na njega bar kada je taj dio u pitanju, nazvao bih to optimisticnim analiticki pristupom:-) http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 То није песимизам. То је реализам. Баш тако. Бог никада није, нити ће бити прсимиста. Бог је светлост, љубав и једина нада и као такав Он све реално и праведно сагледава. Мени је вера донела знатно више оптимизма. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Наравно. Нико није ни рекао да је човек само рационално биће, али није ни потпуно ирационално. Ми можемо да имамо утицај и контролу над својим умом. Можемо да пратимо шта се у њему дешава и расуђујемо о томе. И свети оци уче да треба "стражити над својим умом", пратити своје мисли и осећања, научити да их препознамо и савладамо. Наш унутрашњи живот није нешто што једноставно препуштамо случају, па шта буде нека буде. Као што пратимо температуру, пулс и друге телесне знаке, тако треба да пазимо и на унутрашње знаке, научимо шта који значи и шта са којим да се ради. Zato sam i rekao da delimično niste u pravu. Ali i to sve što si nabrojao nije dovoljno samo po sebi. Od toga se ne raste previše, rekao bih. Ronald and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Zato sam i rekao da delimično niste u pravu. Ali i to sve što si nabrojao nije dovoljno samo po sebi. Od toga se ne raste previše, rekao bih. Iki to je osnova za rast, nista bez toga:-) http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Zato sam i rekao da delimično niste u pravu. Ali i to sve što si nabrojao nije dovoljno samo po sebi. Od toga se ne raste previše, rekao bih. То је тачно. Без вере то је само гимнастика... Ronald је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 То је тачно. Без вере то је само гимнастика... A vera je bez dela mrtva. A da bi bilo dela potrebna je plemenitost, ljubav. A da bi bilo plemenitosti treba je gajiti u sebi. A to nije samo stvar racia, već i želje, opredeljenja, odrastanja. Tek tu bih ja stavio molitvu: „Očisti me Bože! Gospode, pomiluj me grešnoga" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Iki to je osnova za rast, nista bez toga:-) Jedna od...! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Наравно. Само је овде тема била песимизам, па сам прокоментарисао да се на то може утицати. Човек може да промени доста тога ако је упоран. На пример, ако запишеш неку врсту "подсетника" па сваког јутра (после молитве нпр.) прочиташ и подсетиш се то ће утицати доста на твоје расположење у току дана. А након неког мало дужег времена и утицати на живот уопште. То је у ствари веома моћан "алат" за живот, може доста тога да промени. Ronald, Саша од Москве, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Jedna od...! Da jedna, ali bitna:-) Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Nekoga pesimizam i pokrene ka veri... da bi promenio nešto u svom životu.. jer se je zbog svog pesimizma smučio sam sebi... Mislim da vera menja strukturu pesimizma.. daje mu neki novi oblik i time mu menja smisao.. Tada pesimizam dobija neko novo ime.. kao da se je zamonašio.. Šta znam.. može da bude neki Blagi Motivizam.. Саша од Москве and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Cuo sam od jedne visoko obrazovane i nacitane osobe da kaze:" Smatram sebe racionalnim bicem i svejedno mi je da li mi neko izjavljuje ljubav ili mrznju, mada mi vise izjavljuju ovo drugo". Podsjeti me Ivan sa ovim racionalno i emocionalno na to. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 3, 2016 Пријави Подели Написано Март 3, 2016 Cuo sam od jedne visoko obrazovane i nacitane osobe da kaze:" Smatram sebe racionalnim bicem i svejedno mi je da li mi neko izjavljuje ljubav ili mrznju, mada mi vise izjavljuju ovo drugo". Podsjeti me Ivan sa ovim racionalno i emocionalno na to. Interesantno, i ljubav i mržnja se retko izjavljuju, više se zapravo pokazuju kroz gestove (a mržnja mnogo mnogo ređe), i zato mislim da je to jedna veoma razočarana osoba, a zbog čega, i da li iz dobrog ili lošeg razloga, ne znam. Mislim, samo s nadovezujem, volim ja tako da razmišljam. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука