feeble Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Ja ne razumijem zašto bi o. Arsenije morao pravoslavne vjernike tj. članove SPC koji se matraju pravoslavnim hrišćanima nekako "uvjeravat" da zli duhovi, po narodski zvani raznim imenima, djavli, vrazi, čerti itd. poostoje? Ta vjera je uslovom krštenja jer krštenja nema bez odreknuća se Sotone, svih pomoćnika njegovih (djavola, vragova, demona), svih djela njegovih i svog sjaja njegovog. Mislio sam da cilja prevashodno ljude koji ne veruju u Boga niti da postoje demoni. Pa malo da im pusti materijalni dokaz, da napravi shok. A pitam se da li bi se njegov iguman ili mitropolit slozili sa ovim potezom. Zato sam i rekao na pocetku teme da bih mu dao epitimiju za koriscenje elektronike i interneta nekih 3 meseca dok ne nauci da se malo izbalansira. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Zato što mi nekako pravoslavlje ne ide uz isterivanje demona-đavola i tome slično (čitajući o pravoslavlju ovde na forumu). Mislio sam da je to vezano samo za katolike. Везано је за хришћанство уопштено. И Христос и први апостоли су изгонили демоне из људи. Проблем је само што човек ту много лако скрене у неке крајности, зато се о томе не прича толико и не рекламира се. Посебно је велики проблем што је ђавоиманост врло мали проценат, а већи су проценат разне психичке болести. Зато за тако нешто треба искусан духовник, који то може да препозна. Ја или ти то не бисмо могли да радимо, направили бисмо само штету. Као што су у ранијим временима многа црквена лица правила штету када су психички болесне покушавали да "излече", односно да из њих истерају демоне. Чуо сам за неке ликове који се тиме у Цркви озбиљно баве, преко осамдесет посто оних које им родбина доведе врате, јер су психички болесни а не ђавоимани. О томе се генерално мало прича код нормалних хришћана, јер може да те наведе на погрешну страну, да биваш опседнут тиме, а то није ни здраво ни добро, прво не за човека, а онда ни за све око њега. Проблем је и тај што, кад видиш или чујеш за тако нешто, принуђен си да верујеш и често твоја вера прелази у неки слугерањски однос страхопоштовања, а то није суштина вере. Зато се о томе мало прича, али не значи да не верујемо да то постоји. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Mislio sam da cilja prevashodno ljude koji ne veruju u Boga niti da postoje demoni. Pa malo da im pusti materijalni dokaz, da napravi shok. A pitam se da li bi se njegov iguman ili mitropolit slozili sa ovim potezom. Zato sam i rekao na pocetku teme da bih mu dao epitimiju za koriscenje elektronike i interneta nekih 3 meseca dok ne nauci da se malo izbalansira. Naravno da cilja i treba tako da cilja prevashodno na sve ljude koji ne vjeruju ni u postojanje Boiga niti demona i posvjedoči im svim dostupnim načinima umnim i tehničkim da postoje i Bog i demoni i grijeh i pokajanje i život poslije života i propast duše. U tom ne vidim ništa šokantno. Ljudi se danas "šokiraju" koječim, npr. kad uvide mrtvaca, leš a prije je to bila najnormalnija i svima poznata stvar da čovjek može biti i u "stanju mrtvome" koja nikog nije mogla nešto posebno "šokirat". Bolje da ih tako malo "šokira" on na vrijeme nego da im o Bogu, demonima, raju i paklu ne kaže nište a oni se nadju potom "šokirani" u peklu až po smrti kad ne budu u stanju na tom ništa promjenit. U ovoj današnjoj (ne)kulturi zametanja pod tepih svega što nam se ne svidja, smrti, patnje, bolesti, Božijih zakona i Boga samoga na kraju itd. treba jasno objasniti ljudima da te stvari postoje. Ljudi se danas ponašaju kao mala djeca kad uvide nešto što ne žele vidjet ili im ne štima u njihovom planu i proračunu i ne slaže se sa njihovim predstavama zatvore oči i misle da je ta stvar tim tako nestala, iščezla iz njihovog života. No, kad otvore oči ona ta stvar je opet i dalje tu gdje je bila pred tim. Ako je to o. Arsenije spomenuo u predavanju onda zato kako bi ljudi nad tim počeli ozbiljnije uvažovat i zamislit se nad tim stvarima. To je uspjeh kad o tom počne premišljati neko ko o tom prije ništa nije znao. Натан је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Zato što mi nekako pravoslavlje ne ide uz isterivanje demona-đavola i tome slično (čitajući o pravoslavlju ovde na forumu). Mislio sam da je to vezano samo za katolike.и ја сам, сирома, мислио и да су католици то оставили у 18веку. а за наше сам мислио да се тиме не баве...и онда видим оног ЗиЗиТопа у завичају мојих дедова.... дичи се "лечењем" неке несретнице; сад се ЦГ-антисрби наслађују оваквим назадностима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 мислим да сте сви дебили? не никако. одакле ти та искра инфериорности? ///// Јееел? дакле, глупост безгранична међу католицима. а изгледа међу и православцима. Ваља ангажовати учене верујуће људе. Ја сам само један неверник у кога се по дефиницији нема поверења. Мени је искрено жао простих људи којима се манипулише. Сотона је, како се бар ја надам да модерни православци схватају, м е т а ф о р а зла а не неки дух који уђе у нечије тело па га сеанса истера из тела. уместо такве осуде, (неки!) верници му говоре БРАВО, и да настављају да верују у надприродна излечења, духове, вештице, ђаволе. Ово је пролазило у средњем веку. Данас би требало да више и боље знамо. мени се чини.... да су Арсеније и екипа обавили "сеансу" први пут. Допало им се. Поражавајуће је докле религија доведе људе, и то у 21 веку. Као да ништа нисмо научили од 18 века наовамо! Ово су омаловажавања са позиције умишљене узвишености само на овој теми. Те твоје приче продај неком другом. Макар буди доследан, више ће те људи поштовати. што се тиче мог ретког "подсмевања": често је само блага шала (рецимо помињање " дувања" и сл.). отворено сам се подсмевао само Бореалису, пре пар месеци. а ти десетару Риле.... кад нађеш неки аргумент јави се. Окани се личних напада и наслућивања правца у коме иде моје писање./////// Батали те приче и глумљење наивне собарице, посао ми је да пратим шта ко прича. Не овде, него у животу, од тога се лебом храним. А не живим лоше. Боље буди доследан и отворен, више ће те сви поштовати. Као што рекох, нико овде није будала. И свако има право на своје мишљење, имаш га и ти, и можеш и да заступаш своје предрасуде по којима су сви верници необразоване будале на нивоу 18. века, али немој да нам вређаш интелигенцију да мислиш да нико не може да провали предрасуде са којима овде наступаш, јер толико паметан ниси. Danijela, feeble, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 @Риле: ништа од наведеног није омаловажавање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 @Риле: ништа од наведеног није омаловажавање. Није из твоје позиције свезнајућег просветитеља, који се бори против заблуда, незнања и назадности међ верницима. Али из свега наведеног исијавају твоје предрасуде према верницима. Само никако да укапираш да нит смо звали неког да нас просвећује нит нам тако неко треба. А посебно нам ниси потребан ти да нас просвећујеш, јер на форуму имамо много људи који су далеко образованији и далеко интелигентнији него ти, без твоје надмености и предрасуда. Неки верници, неки атеисти, али добронамерни и без предрасуда, за разлику од тебе. Ако хоћеш лепо да причамо, без тих глупих предрасуда, добродошао си, као и сви други. Ако хоћеш да задржиш тај став, онда ће разговор на свакој теми о вери на којој учествујеш да се претвори у ово, јер својим непоштовањем и омаловажавањем ствараш такву атмосферу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Везано је за хришћанство уопштено. И Христос и први апостоли су изгонили демоне из људи. Проблем је само што човек ту много лако скрене у неке крајности, зато се о томе не прича толико и не рекламира се. Посебно је велики проблем што је ђавоиманост врло мали проценат, а већи су проценат разне психичке болести. Зато за тако нешто треба искусан духовник, који то може да препозна. Ја или ти то не бисмо могли да радимо, направили бисмо само штету. Као што су у ранијим временима многа црквена лица правила штету када су психички болесне покушавали да "излече", односно да из њих истерају демоне. Чуо сам за неке ликове који се тиме у Цркви озбиљно баве, преко осамдесет посто оних које им родбина доведе врате, јер су психички болесни а не ђавоимани. О томе се генерално мало прича код нормалних хришћана, јер може да те наведе на погрешну страну, да биваш опседнут тиме, а то није ни здраво ни добро, прво не за човека, а онда ни за све око њега. Проблем је и тај што, кад видиш или чујеш за тако нешто, принуђен си да верујеш и често твоја вера прелази у неки слугерањски однос страхопоштовања, а то није суштина вере. Зато се о томе мало прича, али не значи да не верујемо да то постоји. Kada se radi o bogu, bogovima, demonima, đavolima....... oni su obično smešteni negde u nekim svetovima koji su nama nedostupni. Onaj mali procenat ljudi, kako kažeš koji nisu psihički bolesnici već posednuti, su nam itekako dostupni.Interesuje me da li su takvi slučajevi dokumentovani, ima li kakvih mesta gde bih mogao da to pročitam. Smatram ovo vrlo, vrlo važnim jer bi dokazivanje posednutosti u korenu izmenilo našu sliku o svetu u kome živimo (a verovatno i zatvorilo priču o postojanju boga, bogova i tome slično). dzo ni је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 @Риле. ако очекујеш да сви твоји неистомишљеници буду фини и стрпљиви као ВаСа, онда га клонирај. Моје предрасуде су вероватно мање него твоје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Interesuje me da li su takvi slučajevi dokumentovani, ima li kakvih mesta gde bih mogao da to pročitam. Smatram ovo vrlo, vrlo važnim jer bi dokazivanje posednutosti u korenu izmenilo našu sliku o svetu u kome živimo (a verovatno i zatvorilo priču o postojanju boga, bogova i tome slično). Има записа о свему томе, Острог је рецимо пун тих записа, и то записа од стране родитеља који су своју децу доводили. Има и записа о излечењима наизглед неизлечивих болесника. И не само у Острогу. Кога интересује, врло лако може да дође до свега тога. Мислим да има негде и по Итнернету, Острог баш води детаљне записе о томе, са све личним подацима људи ако се они сложе да буду уписани, баш да би се евентуално спречиле те приче о измишљању и надрилекарству. Има и један манастир који је "познат" по томе што исцељења ђавоиманих (које је некада и дуготрајан процес, а не тренутни) спроводи стално. Манастири по КиМ су били пуни исцељења (није ми познато да су радили егзорцизме), били су поштовани као светиње због тога и међу Албанцима муслиманима који су своју децу доводили у Дечане или у Ораховац рецимо. После рата, то је сота замрло због свих ствари које су се десиле у међувремену, али има и данас много записа о свему томе. Међутим, опет се све своди на питање вере/неверовања, и код верујућих и код неверујућих. Да постоји деифнитиван доказ да Бог постоји, до сад бисмо га нашли и презентовали. Да постоји деифнитиван доказ да Бог не постоји, до сад бисте га нашли и презентовали. Сваки се доказ може тумачити на један или други начин, и свако ће га тумачити према свом предубеђењу. Нема потребе уопште да ти поверујеш у Бога што се мене тиче, довољно је да можемо један на другог да гледамо као на нормалног човека, са различитим убеђењима додуше, али да живимо у миру и да се поштујемо. Ја на првом месту не волим да причам о оваквим стварима, већ сам и објаснио због чега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 @Риле. ако очекујеш да сви твоји неистомишљеници буду фини и стрпљиви као ВаСа, онда га клонирај. Моје предрасуде су вероватно мање него твоје. Очекујем да ако причамо једни са другима не кренемо са позиције супериорности, него да водимо нормалан дијалог. Веруј ми да би се прво теби обило о главу, само да поједини верници одавде желе да наступају са позиција са којих ти наступаш, не би знао где се налазиш. Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Има записа о свему томе, Острог је рецимо пун тих записа, и то записа од стране родитеља који су своју децу доводили. Има и записа о излечењима наизглед неизлечивих болесника. И не само у Острогу. Кога интересује, врло лако може да дође до свега тога. Мислим да има негде и по Итнернету, Острог баш води детаљне записе о томе, са све личним подацима људи ако се они сложе да буду уписани, баш да би се евентуално спречиле те приче о измишљању и надрилекарству. Има и један манастир који је "познат" по томе што исцељења ђавоиманих (које је некада и дуготрајан процес, а не тренутни) спроводи стално. Манастири по КиМ су били пуни исцељења (није ми познато да су радили егзорцизме), били су поштовани као светиње због тога и међу Албанцима муслиманима који су своју децу доводили у Дечане или у Ораховац рецимо. После рата, то је сота замрло због свих ствари које су се десиле у међувремену, али има и данас много записа о свему томе. Naći ću i pogledaću. Међутим, опет се све своди на питање вере/неверовања, и код верујућих и код неверујућих. Да постоји деифнитиван доказ да Бог постоји, до сад бисмо га нашли и презентовали. Да постоји деифнитиван доказ да Бог не постоји, до сад бисте га нашли и презентовали. Сваки се доказ може тумачити на један или други начин, и свако ће га тумачити према свом предубеђu. E ovde se ne slažemo. Kao što rekoh jedno je pitanje Boga nama nedostupnog, a sasvim drugo konkretnih ljudi koji su nam dostupni. Mislim da nije samo stvar verovanja ili neverovanja kod izlečenja ovih ljudi. Ako su izlečeni onda su izlečeni nemogu reći "e nisu". Ako su bili posednuti i to se dokaže (nije u pitanju "obična" psihička bolest) moraš priznati ja ne bih imao izbora pred dokazima i moj pogled na svet bi postao sasvim drugačiji (posredan dokaz "duhovnog" ili "transcedentnog" sveta). Нема потребе уопште да ти поверујеш у Бога што се мене тиче, довољно је да можемо један на другог да гледамо као на нормалног човека, са различитим убеђењима додуше, али да живимо у миру и да се поштујемо. Ovo se podrazumeva. Ја на првом месту не волим да причам о оваквим стварима, већ сам и објаснио због чега. Nema problema neću da te davim više. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Mislio sam da cilja prevashodno ljude koji ne veruju u Boga niti da postoje demoni. Pa malo da im pusti materijalni dokaz, da napravi shok. A pitam se da li bi se njegov iguman ili mitropolit slozili sa ovim potezom. Zato sam i rekao na pocetku teme da bih mu dao epitimiju za koriscenje elektronike i interneta nekih 3 meseca dok ne nauci da se malo izbalansira. ... Kako da mu das epitimiju kad si mu dao poslusanje ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 ... Kako da mu das epitimiju kad si mu dao poslusanje ... Pa desava se i to kad covek ne ispuni zadatake kako treba ili se previse zanese u ispunjavanju pa izgubi meru Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 29, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 29, 2016 Pa desava se i to kad covek ne ispuni zadatake kako treba ili se previse zanese u ispunjavanju pa izgubi meru ... Imate pravo , Oce Igumane ... feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука