Jump to content

Tрибина - ,,Неолиберализам, религија и потрошачка култура'' / СОЗ Архиепископије београдско-карловачке

Препоручена порука

sta vi mislite da bi bio model ekonomije koji bi bio najpravoslavniji, onako sa Hristom u sinergiji

Па види брате, не постоје "модели економије". Постоји друштво у коме се поштује слобода човека, па он живи и ради како најбоље зна и уме, а са друге стране су друштва базирана на насиљу, где разни "идеолози" људе присиљавају да живе како они желе.

Из Јеванђеља знамо да Христос не воли насиље и поштује људску слободу, па је то и одговор на твоје питање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

sta vi mislite da bi bio model ekonomije koji bi bio najpravoslavniji, onako sa Hristom u sinergiji

Onaj koji ima najmanje birokratskih krvopija na grbaci ljudi. Dakle najmanje onih koji Zikin novac trose za toboznje Perinom dobro pa ih ne interesuje ni usteda ni kvalitet, a debela provizija njima zagarantovana. Sto manje toga za pocetak, posle cemo videti. O raznim prevarama i ujdurmama, tipa Agrobanke, da i ne govorim pojedinacno jer sve to izvire iz istog principa.

Подели на овим сајтовима

Па види брате, не постоје "модели економије". Постоји друштво у коме се поштује слобода човека, па он живи и ради како најбоље зна и уме, а са друге стране су друштва базирана на насиљу, где разни "идеолози" људе присиљавају да живе како они желе.

Из Јеванђеља знамо да Христос не воли насиље и поштује људску слободу, па је то и одговор на твоје питање.

znam ja to brate odlicno, samo nije ovaj svijet satkan od Hristove volje, nego od nasilja i slobode koje liberalizam zastupa su slobode tih nasilja, naravno i onih ajde da ih nazovemo plemenitih sloboda, medjutim moje pitanje je bilo kako bi se mi pravoslavci trebali ponasati u ekonomiji a da ostanemo pravoslavni i daj to uporedi na danasnju liberalnu ekonomiju u svijetu, evo recimo u americi, posto tamo zivis pa ti je poznato bar u opstim crtama

Подели на овим сајтовима

Onaj koji ima najmanje birokratskih krvopija na grbaci ljudi. Dakle najmanje onih koji Zikin novac trose za toboznje Perinom dobro pa ih ne interesuje ni usteda ni kvalitet, a debela provizija njima zagarantovana. Sto manje toga za pocetak, posle cemo videti. O raznim prevarama i ujdurmama, tipa Agrobanke, da i ne govorim pojedinacno jer sve to izvire iz istog principa.

ma nikome nisu  drage birokratske krvopije, ali bez njih nemas jake drzave, recimo americka ekonomija svake godine baca hiljadu milijardi na vojsku, ajmo da vidimo koliko je to po broju stanovnika pa da uporedimo sa srbijom, cisto da vidimo odnos investicija, koliko ameri ulazu u to, koliko mi, koja je strategija investiranja jakih drzava, a koja je strategija propalih, da vidimo gdje ove propale grese.

ja koliko sam tebe shvatio ti kao libertarijanac se zalazes za sto je moguce slabiju drzavu, samo sto bi tu nazovi drzavu pojeo prvi mrak.

Подели на овим сајтовима

znam ja to brate odlicno, samo nije ovaj svijet satkan od Hristove volje, nego od nasilja i slobode koje liberalizam zastupa su slobode tih nasilja, naravno i onih ajde da ih nazovemo plemenitih sloboda, medjutim moje pitanje je bilo kako bi se mi pravoslavci trebali ponasati u ekonomiji a da ostanemo pravoslavni i daj to uporedi na danasnju liberalnu ekonomiju u svijetu, evo recimo u americi, posto tamo zivis pa ti je poznato bar u opstim crtama

Па да будемо поштени, одговорни, коректни према ближњима. Мени се чини, а чуо сам и од паметнијих од себе, да ови "насилни системи" попут социјализма уништавају морал и људски карактер, јер уче људе да буду неодговорни, себични и многе друге лоше ствари. У Америци примећујем нешто друго - реч се узима веома озбиљно. Ако неко нешто каже, подразумева се да ће то бити урађено. Баш сам скоро неким Америма објашњавао да то на истоку не важи, јер раде са неким Индијцима па су збуњени што кад нешто кажу после не испуне. Рекох им да је то другачија култура где су људи навикли да причају, а реч се не узима као "решена ствар" већ само као "може бити, а не мора". Код Амера је то незамисливо.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па да будемо поштени, одговорни, коректни према ближњима. Мени се чини, а чуо сам и од паметнијих од себе, да ови "насилни системи" попут социјализма уништавају морал и људски карактер, јер уче људе да буду неодговорни, себични и многе друге лоше ствари. У Америци примећујем нешто друго - реч се узима веома озбиљно. Ако неко нешто каже, подразумева се да ће то бити урађено. Баш сам скоро неким Америма објашњавао да то на истоку не важи, јер раде са неким Индијцима па су збуњени што кад нешто кажу после не испуне. Рекох им да је то другачија култура где су људи навикли да причају, а реч се не узима као "решена ствар" већ само као "може бити, а не мора". Код Амера је то незамисливо.

mozda amisi imaju tako nekako najpribliznije ekonomske poglede koji bi bili u skaldu sa Hristom, steta je sto su se samo ogranicli na poljoprivredu i obradu drveta, ljudi privredjuju tacno onoliko koliko im treba, vode racuna o nesposobnima i o manje sposobnima, mladima pomognu kolektivno da se osamostale, rangiraju se u svom drustvu prema tome ko je koliki covijek, a ne prema tome ko je kakvu poziciju nasljedio od roditelja ili nesto tome slicno, nemaju nepotrebnih luksuza, ne iscrpljuju planet zbog suludih luksuza, imaju sigurno vise srece nego prosjecni stanovnik njujorka, tako ja mislim, samo sto je to daleko od socijalizma, kapitalizma, nego mu dodje samo po sebi miks i jednog i drugog a sve u ime Hristovo

Подели на овим сајтовима

Они су се добровољно одлучили на такав живот, али га не намећу никоме, гледају своја посла, поштени су, имају квалитетне производе, тргују са осталима нормално. Свака част.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

У Америци примећујем нешто друго - реч се узима веома озбиљно. Ако неко нешто каже, подразумева се да ће то бити урађено.

To je najvise zbog protestantizma, posto je on uglavnom oblikovao takvu kulturu.  Tako neki uzimaju da generalno hriscanstvo bilo koje vrste ima vise tendencija ka poboljsavanju odnosa. 

Подели на овим сајтовима

Samo sto su sa liberalne tacke gledista Amisi vrlo problematcni jer recimo ne daju svojoj deci da idu u obaveznu skolu. Dobrovoljnost je ok, ali Amisi bas teraju svoju decu da zivi kao oni, pre svega socijalizacijom i ucenjem, sto znaci da nije tacno da ne namecu nikome svoj nacin zivota. Dakle dobrovoljnost se ne moze primeniti na zajednice u kojoj odrastaju deca u slucajevima kao sto je obrazovanje, nego samo na odrasle. 

Подели на овим сајтовима

To je najvise zbog protestantizma, posto je on uglavnom oblikovao takvu kulturu.  Tako neki uzimaju da generalno hriscanstvo bilo koje vrste ima vise tendencija ka poboljsavanju odnosa. 

Чуо сам ту тезу више пута, али мислим да није тачна.

То је зато што свако сноси последице својих поступака, па људи капирају да им се лаж и празна прича не исплате. Да нема везе са протестантизмом доказује и чињеница да такву етику имају или брзо поприме и сви други имигранти - кинези, индуси, арапи, руси, срби, хрвати итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Samo sto su sa liberalne tacke gledista Amisi vrlo problematcni jer recimo ne daju svojoj deci da idu u obaveznu skolu. Dobrovoljnost je ok, ali Amisi bas teraju svoju decu da zivi kao oni, pre svega socijalizacijom i ucenjem, sto znaci da nije tacno da ne namecu nikome svoj nacin zivota. Dakle dobrovoljnost se ne moze primeniti na zajednice u kojoj odrastaju deca u slucajevima kao sto je obrazovanje, nego samo na odrasle. 

Са либералне тачке гледиша "обавезна школа" је врло проблематична. Мада у САД није обавезна, можеш децу да учиш код куће и сл.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Амиши везе са Христовом "науком" немају.

necu da ulazim u protestantizam i njihove formalnosti, ali cu da kazem da ne mozes tako da ih osudjujes, to ti ne mozes znati, vec sam gospod, cisto sumnjam da u njima nema ljudskosti i ljubavi, a to je hristova nauka glavna.

iznenadjujes me

Подели на овим сајтовима

Чуо сам ту тезу више пута, али мислим да није тачна.

То је зато што свако сноси последице својих поступака, па људи капирају да им се лаж и празна прича не исплате. Да нема везе са протестантизмом доказује и чињеница да такву етику имају или брзо поприме и сви други имигранти - кинези, индуси, арапи, руси, срби, хрвати итд.

Ali zato znaju da formiraju svoje cetvrti, geta i svoja pravila za medjusobne odnose. Mozda se oni ponasaju kako treba zbog samih Amerikanaca. 

Inace uzima se kao najvise, jer su prve drzave bas formirali protestantni i medju prvim slobodama lupili slobodu veroispovesti cisto da se ne bi medjusobno klali. Odatle krece sva ta prica. In God we trust, God bless America i slicno nisu izmislili imigranti, jer su Amerikosi vrlo religiozni ljudi, ne dolaze dzaba odatle krecionizmi i ostalo. Pogledaj samo evangeliste i koga najvise podrazavaju po ekonomskim politikama - republikance i libertarijance, mada su doduse i konzerve jer od njih dolaze zabrane abortusa, gej brakova, teorije evolucije itd. 

Са либералне тачке гледиша "обавезна школа" је врло проблематична. Мада у САД није обавезна, можеш децу да учиш код куће и сл.

Naprotiv, liberalizam zagovara obavezno obrazovanje bilo drzavno ili privatno nije bitno, ali svi gradjani moraju biti  obrazovani. 

To drugo ne znam, ali je problematicno cim decu ucis kreacionizmu i masonima. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...