Гости Guest Написано Јануар 23, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Да ли су јуродиви светитељи заиста били луди или су се претварали? Веома ме занима всше мишљење. На пример блажена Ксенија је своју Јуродивост пројавила у тренутку смрти свога мужа. Пре тога није била таква. Мислим да је Лазар Нешић писао текст о овоме па бих волео да поразговарам. Некако ми је потпуно неспојиво да се претварала да је луда. Пре БиХ рекао да се сила Божја у немоћи пројављује. Sent from my SAMSUNG-SM-T807A using Tapatalk Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Prvo treba razjasniti rječnik, jurodiv ne znači "lud" ani "ludjak", danas bismo to rekli tačnije valjda "ćaknut". Lud je neopravdano i bezrazložno pretjerana riječ za njih. Oni su od ludjaka daleko otprrilike kao i mi samo sa druge strane i s njima nemaju nikakve veze. U češkom bi mogla najbolje poslužit riječ "vyšinut" a naša slična tome je "ošinut", to ne znači lud ali psihički označen, poznamenan susretom sa natprirodnim svijetom. Takvo bivstvovanje i uronjenost u onostranom zna ostavljati takve posljedice a neki se takvi i rode što im omogući taj nasljedni kontakt s onostranim, dakle ta "ošinutost" može biti stečena, kao posljedica kontakta sa supranaturalnim svijetom i urodjena, pretpostavka, dar i uslov, otvorene dveri do tog onostranog svijeta.. Ignjatije, zuti car, Плутон and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Nisam sasvim sigurna sta zapravo jurodivost prestavlja...mislim da to nije ludilo u pravom smislu reci, vise na to gledam kao recimo na neku vrstu ( sad cu da kazem onako kako ja to dozivljavam, ne znaci da je tako) autizma Ako se osvrnem na film Ostrvo i na " jurodivost" glavnog lika, on uopste nije bio lud, vec veoma mudar, samo sto drugi nisu mogli da vide siru sliku, kao on, pa su njegove postupke smatrali " neobicnim" Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Tj. iz naše perspektive oni nama tako djeluji kao "ošinuti", ćaknuti" ali iz perspektive onostranih suprarealija ne može se reći da su ošinuti oni, to prije je ošinuta naša cijela realita koju mi smatramo "normalnom", dakle zavisi iz koje tačke posmatranja i ugla gledanja se na to gleda. A ošinutom se stala po izgoniu iz raja, Edena usljed ljudske pale prirode i života u odijeljenosti od Boga. Tu važi obrnuto recipročan odnos: kod nas i naše realnosti: sve izgleda normalno s vana ali iznutra je duboko pervertovano i devijantno, kod njih je to obrnuto, s vana izgledaju" weird" a unutra su Bogu bliži nego iko od nas "normalnih". Ovdje se za takve upotrebljava riječ "podivin", na našem bi bilo to znači "počudan" a mislim da je to najtačniji i teološki najopravdaniji izraz jer opisuje stanja miracla, čuda Božijeg koje je uključeno u tom fenomenu. Дијана. and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 hrabar pristanak na apsurd svijeta, razbijanje okvira ukalupiranog životarenja. podsjetnik za vječnost, probuđenost duha za krajnja pitanja. podvig. neka vrsta propovjedi Krsta, jer je i u ono vrijeme bio sazblazan za jevreje, ludost za helene. mada, jurodivost nije uvjek očigledna, čini mi se...ima i ekstrema -- rijetko. nije baš tako lako primjetna...jurodivost duha prema ovom svijetu je u osnovi jevanđelskog etosa, svaki hrišćanin treba da poludi i za ovaj svijet bude malko ne od ovog svijeta...hrišćanstvo = jurodivost, ne želim da znam za drugačije hrišćanstvo. nemamo postojana grada, čekamo onaj koji će doći nemamo postojana grada. čekamo onaj koji će doći nemamo postojana grada. čekamo onaj koji će doći nemamo postojana grada. čekamo onaj koji će doći nemamo postojana grada. ćekamo onaj koji će doći pišem kao mali Bart Simpson na tabli... Рапсоди, Дијана. and Zayron је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Naravno da nisu bili ludi , samo su zeleli da ih svi ostave na miru . U smislu - ne mogu vise da zivim od ovih fariseja ... Ali to je bilo iz ljubavi , ne iz inata ... No , ne moze se sveca sakriti kad na gori stoji ... Tako i oni , buduci sveti , nikako nisu mogli da se sakriju iza nekakvih laznih manifestacija svoje nepoboznosti . P.s. Ja sam to tako shvatila Pretvarali su se , nadmudrili su svet .Njihovo srce nije bilo na zemlji , njihova blaga nisu sa ovoga sveta , a posto su oni ziveli za onaj svet , uspeli su u u zivotu . Дијана., ines, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Tj. iz naše perspektive oni nama tako djeluji kao "ošinuti", ćaknuti" ali iz perspektive onostranih suprarealija ne može se reći da su ošinuti oni, to prije je ošinuta naša cijela realita koju mi smatramo "normalnom", dakle zavisi iz koje tačke posmatranja i ugla gledanja se na to gleda. A ošinutom se stala po izgoniu iz raja, Edena usljed ljudske pale prirode i života u odijeljenosti od Boga. Tu važi obrnuto recipročan odnos: kod nas i naše realnosti: sve izgleda normalno s vana ali iznutra je duboko pervertovano i devijantno, kod njih je to obrnuto, s vana izgledaju" weird" a unutra su Bogu bliži nego iko od nas "normalnih". Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Edit: Ovdje se za takve upotrebljava riječ "podivin", na našem bi bilo to znači "počudan", "čudak" a mislim da je to najtačniji i teološki najopravdaniji izraz jer opisuje stanja miracla, čuda Božijeg nad njihovom osobom tj. psihom koje je uključeno u tom fenomenu i povezano uzročno-posljedično s njim. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Веома ме занима всше мишљење. На пример блажена Ксенија је своју Јуродивост пројавила у тренутку смрти свога мужа. Пре тога није била таква. Мислим да је Лазар Нешић писао текст о овоме па бих волео да поразговарам. Некако ми је потпуно неспојиво да се претварала да је луда. Пре БиХ рекао да се сила Божја у немоћи пројављује. Sent from my SAMSUNG-SM-T807A using Tapatalk Ајд прво дефиниши шта значи бити луд Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Ајд прво дефиниши шта значи бити луд Lud je takodjer višeznačna riječ ali ne odgovara ovom pojmu jurodiv, podivin jer se njom opisuju uglavnom umobolni pacijenti s nekim psihopatološkim oboljenjima i na brizi psihijatrijskih lječilišta i (umo)bolnica, narodnim rječnikom rečeno ludnica ili ludara. Cvoci i cvokarne. Lud se može biti i od ljubavi (to su osjetili mnogi, hahahaha) ali tu je riječ o metafori i pjesničkom izražavanju. Oni s naše perspektive izgledaju umobolni i nerazumni gotovo kao ludjaci ili skoro kao ludjaci, a iz Božije perspektive je to drugačije, tim umobolnim i nerazumnim smo većina nas a ne oni. A za razliku od pravih ludjaka nisu bolesnici, zdravi su. I to više zdravi nego što to iko zdrav može biti, no, taj "višak natprirodnog, supranaturalnog zdravlja" nama (bolje reći neupućenima medju nama) iz te naše pozicije izgleda kao ludilo. Njihovo zdravlje uma je natprirodnog porijekla, na nivou andjeoskog uma. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 То су људи слободни. Ослободили су се свега овоземаљског што нас ставља у неки калуп. Деца су у неку руку исто ослобођена тога, зато се и каже "Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско." Мт. 18, 3. Tačno, odlična parabola, poredjenje, upravo to tako je i kod njih, djeca nam često uizgledaju "zveknuta", "ošinuta" kad se igraju, takvi, ta do 10 godina starosti, takvi mali cvoci ali niko ih ne vodi zbog tog pishijatru jer svi znamo da je to normalno i da smo tim svi prošli i morali proći. Tako je to slično i kod njih. Danas bi takve jurodive i podivine psihijatri i psiholozi sve nazvali bez razlike najvjerovatnije "autistima" ali oni nisu nikakvi autisti, daleko od toga. Autistički pacijenti nemaju harizma kao oni, vizionarstvo, pokoru, podvižništvo, pobožnost, molitvu, postove, asketiku, odnos s Bogom, Hrristom, ne vode sveti život itd. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 У ужем смислу речи под појмом "јуродиви" се сматра једна посебна категорија подвижника и угодника Божјих, који су тај епитет заслужили својим начином живота, јер су и самим "нормалним" Хришћанима изгледали "луди." Ево шта владика Артемије у својој књизи "Практична Веронаука" каже о овом најтежем и најнеобичнијем подвигу православног живљења: Заогрнут велом "лудила", отргнут видицима овога света, а видљив само Богу и Богом вођеним Изабраницима, јуродиви проходи свој пут узношења ка Богу. Такав живот је негација "мудрости" овога света, изражене кроз лажне и половичне слободе и законе земаљске, од чега се уствари јуродство и штити "лудошћу." Штити се од разума овога света, судова овога света, похвала овога света, мудрости овога света... Јуродство управо значи "правити се луд, али значи и бити "луд" за Христом, "лудети" (=неодољиво жудети)за Њим. Та "лудост" значи живети један двојни живот (спољашњи и унутрашњи) потпуно различит. Спољашњи - потпуно неухватљив у норме овога света (стога и непредвидив), живот ван свих ограничења,закона, канона, развезан од свих окова. Унутрашњи живот Јуродивог знан је само Богу и одвија се у оним чудесним дубинама људског бића, где се душа људска сусреће са Богом у непосредности и живи с Њим у чврстој свези, свези закона Бога живога." МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Да ли постоје виртуелно јуродиви ..............................оно мислим неки јуродиви форумаш ............. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 Да ли постоје виртуелно јуродиви ..............................оно мислим неки јуродиви форумаш ............. Pa ja sam al zamalo, to bih skoro mogao biti. Na južnoj Moravi kod nas ije jedna dědina, jedno selo Podivin, tamo su svi muški podivini, jurodivi a sve ženske podivinke, jurodive. Da sam ja stanovnik tog sela, seljanin tamo, takodjer bih bio podivin, jurodiv. https://goo.gl/GcjmIz https://goo.gl/WRAVN2 Imaju i futbalski klub Slavoj - Podivin (Slavoj ko Slavojka, ne Slavuj, kakav Slavuj) https://goo.gl/KEBE4S Ali u Zlinu, na južnoj Moravi je jedan takav - "podivin": https://goo.gl/1N0p6Q Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јануар 23, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2016 meni je pretvaranje isto sto i laganje. Dakle, nikako se nisu mogli pretvarati da su nesto sto nisu. Ali mislim da su zakoracili blize Hristu odbacujuci norme a kako bi svojim zivotom svedocil iistinu. Nesto kao pankeri koji odbacuju drustvene norme pa drugima izgledaju blesavo. Zayron је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука