Arsenija Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Meni o.Sava iguman visokih dečana i naš forumski otac i brat, ne deluje baš neupućeno. Mozda je upucen , ali sigurno nije nepogresiv ... Јелена011, Volim_Sina_Bozjeg and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 ... па шта каже отац Сава, Бог да нас помилује молитвама његовим светим, о утицају асана на душу православног хришћанина... Никада се нисам бавио јогом или сличним методима. Без икакве сумње одређене физичке методе и вежбе карактеристичне за јогу и сличне источњачке системе могу бити од користи за физичко здравље. Међутим, проблем је у томе што није реч само о физичким методама. Јога је истовремено физичка, ментална и духовна пракса која је нераскидиво везана за религиозне системе који су поникли у Индији, хиндуизам, будизам и џаинизам и заснива се на њиховом схватању човекове личности. Другим речима, онај ко се озбиљно бави јогом мора пре или касније да проучи и ове системе веровања и свој живот саобрази са њима да би постигао максималне резултате јер, као што рекох, није реч о неким обичним вежбамак већ пре свега о духовним вежбама. Чињеница је да су одређене источне методе нашле своје место и у хришћанству и да им је као и разним паганским обичајима дат хришћански смисао и значај. Конкретно, одређени аспекти бављења Исусовом молитвом, посебно са вежбама дисања и сл. подсећају на источне методе молитве и концентрације и вероватно су последица размене утицаја који су ишли путем свиле још од античких времена. Наравно, Исусова молитва када се схвати и практикује у оквирима православне традиције нема никакве везе са источњачким веровањима и њена техника има задатак само да помогне у сабирању на речи молитве и није сврха самој себи. Реч је, дакле, о одређеним техникама и праксама које постоје у различитим традицијама. И пагани су својим боговима приносили тамјан, поклањали се пред њиховим киповима и сликама, али када ми узносимо Богу тамјан (што је древна пракса још од старозаветног богослужења) и клањамо се Богу пред иконама ми имамо сасвим другачији став и однос. У иконоборачком периоду Црква је уложила огромни труд да објасни да иконе и мошти светитеља нису сами по себи предмет обожавања, већ да поклањајући се пред њима поштујемо прволик, самог Бога и његове светитеље у којима се Бог прославио. Свети оци су посебно од 4. века почели да користе философски језик (нео)платонизма, што је за многе било ствар саблазни и дошло је до бројних контроверзи, нарочито због различитог богословског схватања терминологије. Међутим, они су језику тадашње философије дали нови смисао и искористили га како би људима свог времена објаснили истине вере која је по свом језику Св. Писма била више разумљивија за људе семитске културе и страна интелигенцији тадашњег Римског царства. Тако и данас, често о говорећи о нашој вери, користимо савременији језик философије, па и науке, зато што нам помаже да успоставимо непосреднији дијалог са данашњом интелигенцијом, која све више има проблем да разуме традиционални језик Св. Писма и светоотачке теологије. У томе нема ништа лоше уколико је то под контролом и у служби очувања наше вере. Али то све може бити јако опасно када то користимо самовољно и од хришћанства правимо неки елитистички философски систем (као што су то чинили у раним хришћанским временима гностици). Укратко, саме практичне (физичке) методе и јоге и других система уколико се практикују у оквиру православне традиције, ради здравља, мислим да саме по себи нису опасне. Опасно је када се на курсевима за јогу и разне источњачке вештине пропагирају источњачки верски и философски системи, који су у многим аспектима дијаметрално супротни хришћанству и могу да постану сурогат за нашу веру у Христа. Као православни пастири не би смели овом питању да прилазимо са фанатизмом, већ да неки од нас детаљније проуче те методе, објасне верницима како да их примењују и обавезно да се то чини уз молитву и редовни евхаристијски живот у Цркви. ... link P.s. Ovo je bio odgovor na moje pitanje ->> @Архимандрит Сава Јањић, Hvala Vam na trudu i paznji. Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi objasnili -Zasto je joga nespojiva sa hriscanstvom ? Svestenici i monasi su o tome govorili,ali sve besede su imale prizvuk fanatizma. Meni su asana vezbe u jednom periodu zivota bile od velike koristi ,a i danas ih povremeno praktikujem,ali veoma retko. Posto planiram da ponovo krenem na jogu,postavila sam pitanje da li cu samim tim sto radim izvesne vezbe automatski prestati da budem pravoslavna hriscanka ? Suncokret54, Volim_Sina_Bozjeg and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Zanimljiv mi je recimo i o. Oliver Subotić, koji se je bavio borilačkim veštinama kako sam kaže i tvrdi, da je uspeo da isfiltrira borilačku veštinu od duhovnog dela,koje inače borilačke veštine imaju. Samo mi nije jasno kako kung fu možeš odvojiti od duhovnog a jogu ne. I tako... sve je tu malo rečeno i zbog svega toga, otvorih temu, možda uspemo još nešto bitno da saznamo. Inače sam primetio kako su hindusi i budisti sve više prisutni u evropi i kod nas, pa bi bilo dobro da govorimo o tome. Odgovori tipa ne valja se trenirati iliti praktikovati nisu više ljudima dovoljni. Zato ne razumem kako nema čvrstog stava po ovom pitanju. Jednog ili drugog svejedno samo da je jedinstven. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 ... има на пример једна од вежбица која се зове "падмаасан", поздрав сунцу, клањање сунцу, како њу практиковати у оквиру православне традиције, а није једина... A postoji li u normalnom svetu svojatanje položaja tela? Može svako u taj položaj po slobodnoj volji ili to samo sunce može da blagoslovi? ) Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 . Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Pa vrlo verovatno će neko kome su joga vežbe pomogle u smislu telesnog poboljšanja opšteg zdravlja ili uspešne rehabilitacije posle neke teže nesreće.... . Dakle, vrlo je moguće da taj neko kada dobije dobar rezultat za svoje telesno zdravlje ako bude slušao one koji govore da su i same vežbe opasne i idolopokloničke, dobiće pravi vetar u leđa i pojaviće se buntovnički nagon u njemu i tako će lako kao pero promeniti duhovni smisao i od Hrićanstva preći u hindo naprimer. Mislim da sam vrlo jasan šta hoću da kažem. Računati na monašku poslušnost, više nema nikakvog smisla i nek monaški tipici i valja se ne valje se ostanu van nas svetovnih laika, kao dobar savet. To nisu dobri saveti. o.Sava se je po meni sjajno izrazio. (iako on sam živi po monaškom tipiku, nisam nikada video da je davao mirjanima te teške zadatke i podvige ljudi kojima je Hristos zamenio sav svet) Kontra argumenti onome što o.Sava zastupa su neverovatno isključivi bez iakvog dodatnog objašnjenja. Njente. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Moguće je da narod bukvalno shvata tu npr. vežbu "pozdrav Suncu" kao poklanjanje zvezdi Suncu dajući joj božanstvene odlike, ali je moguće i da narod razlikuje zvezdu Sunce od Boga kao njenog Stvoritelja. Ma to su oni likovi kad sedneš na pod onako prekršteno uletenih nogu, pitaju te što sediš tako, si ti turčin? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 ... ... још вероватније појма немају коме се клањају, као, нагађам, у твом случају... слично партизанима, који су поносно на челима носили "шурикен", немајући појма да је на "беџу" знак њиховог новог газде, који је променивши назоре променио и име, у сотона... Niko ovde nije ni rekao, da je moguće sedeti na dve stolice i koristiti učenje kojim nas Hristova Crkva uči i to sliti u jedan hindo tok, kao pogonsku mešavinu svojeg duhovnog životnog sazrevanja. Upravo na to pokšavam nekako da ukažem ali ako se o tome ne priča, onda nema ni informacije a deca radi neznanja vrlo su lakoverna. Zamisli sada dete koje vežba jogu i pomaže joj a prilikom poveravanja svom duhovniku kaže kako je recimo doživela telesno poboljšanje a on je napenali da je postala idolopoklonik iako joj na kraj pameti nije bilo da čita i uči hindo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Господи помилуј! Нема наша вера ништа ни са јогом, ни са чакрама... "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Господи помилуј! Нема наша вера ништа ни са јогом, ни са чакрама... juuuupiiiiii Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Ima li naša vera neke veze sa indijcima? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 ... тачно... све сам пробао, и стигао до учитеља који ме уче да са радошћу подносим батине, када би ти знала какво је то растерећење, колико сам страхова изгубио, много ми се свидело и више не мењам, учитеље... Mene je ucitelj pozvao da krenem na aikido , prvo nisam htela , razume se ... morala sam da ucim ... Poznavali smo se godinama , objasnio mi je sve aspekte ...I ja pristanem samo da gledam taj performans ...Dok su svi vezbali , ja sam se izmotavala na spravama ... Odlucila sam da i ja probam ... Nisam imala nikakve sanse ...pala sam na parket ... Sve sam zvezdice prebrojala ... To mi je bio poslednji put ...Naljutila sam se , razume se ... Ronald and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Господи помилуј! Нема наша вера ништа ни са јогом, ни са чакрама... https://www.youtube.com/watch?v=gmQNvjkp_yM Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 ... молим те испеци па реци, слабо сам те разумео, мора да пишеш у ходу, покушај да нађеш какву столицу и пређи у сидасан... Kažem, da su telesne vežbe joga odvojene od religioznog učenja iako to za hinduse nije tačno. A čovek koji ne vidi da telesne vežbe mogu ljudi praktikovati odvojeno od duhovnog religioznog dela istih, nisu ni više ni manje no sami hindusi iako nose pravolslavnu mantiju. Kažem to je moje subjektivno mišljenje u nedostatku jedinstvenog stava, da li je joga idolopoklonstvo ako se koristi van religioznog karaktera ili nije? Sam jasniji? Upravu si pišem u hodu. Mala muška deca ovde kod mene odradjuju trenutno 55 rundu borilačkih veština, jedan prema drugome. A ja moram svako malo da ih razdvajam i usput da pripremim čaj, dodam klopu, stavim na wc šoljicu, ugrejem podgrejem, presvlačim oblačim skinem im blato sa patikica, jure se po dvorištu... Žena spava radila noć. Suncokret54 and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Sam jasniji? Nadovezacu se pre nego sto se definitivno odjavim... Meni je sve i vise nego jasno ... Malo ko je imao neki realni kontakt sa praktikovanjem joge , sa borilackim vestinama ... sa ljudima koji imaju drugacije poglede na svet ... Sve je to neko teorijsko zakljucivanje ... Mene je to interesovalo iz prostog razloga sto se sa tim gotovo svakodnevno susrecem ... Zato sam se i usudila da pitam Oca Savu Janjica da nam kaze nesto vise o tome , a on mi je zaista izasao u susret dodajuci ...--> Arsenija, on 23 Aug 2015 - 20:21, said: Hvala Vam na odgovoru. Slazem se sa Vama.Vezbe su dobre za zdravlje,tu nema nikakve dileme. Besmisleno je govoriti o tome da li je fizicka aktivnost korisna za zdravlje...Bilo je reci da izvesne vezbe predstavljaju ritualno nasledje hinduizma ... pa sam ja ,po nekoj svojoj logici ,dosla do zakljucka da se joga smatra idolopoklonstvom....zato sam zelela da cujem vise odgovora na to pitanje. Zaista ste u pravu. Svako ko se bavi jogom ce pre ili kasnije da se susretne sa tom filozofijom,ali ni nju niko ne moze da nam nametne...jer je ona stvar licnog izbora. Ja poznajem ljude koji su tu filozofiju prihvatili jos pre 20 godina ,ali nikad nisam stekla utisak da nekome zele na silu da nametnu svoj stav ...mozda znaju da to stvara otpor...Dok sa druge strane pastiri kao da histericno prete i plase vec dovoljno zbunjen narod i tako ih odbijaju od crkve svojim grubim i nepromisljenim izjavama...a sve cesce i delima. Hvala Vam jos jednom sto ste se posvetili mojim pitanjima koje skoro svi preziru,jer ih ne razumeju .Svako dobro Vama i celom manastiru . Наравно, треба чувати своју веру, а ми као пастири да пазимо да не генерализујемо ствари. Насмејала ме је ова изјава из Македоније: Откажете се од јогата или ќе ви дадам анатема Митрополитот Иларион Брегалнички повика сите што вежбаат јога да прекинат, зашто со тоа се одрекуваат од Светата Православна вера. Во спротивно, тој се закани-ќе фрли анатема на сите што практикуваат јога.... http://a1on.mk/wordp...archives/504304 link Suncokret54 and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука