Sofija_ Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Dostojan je svaki koji je ziveo svoju veru, koji je branio svoju veru i onaj koji je poginuo za svoju veru. Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Ја се увек осећам достојно малим да се бавим клиром и оном што они раде, али се ретко осећам позваним да се бавим црквеном Догмом. Ето ту треба правити разлику. Али догму није оставио Исус Христос, већ су је формулисали епископи на саборима, а чест утицај су имали и цареви - политичари тог доба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Ако је ишта било склону милонима различитих мишљења,онда је то хришћанство, отуд исто толико разно разних фракција, групација,секти и сличног... Лично мој став је да је православље са свим својим манама, најближи изворном Христовом и апостолском учењу. У том смислу и видим једну дозу опреза Цркве,према индивидуалном учењу и размишљању младих надобудних теолога или старијих прелешћених квази-духовника,да се сачува оно што је предање оставило... И не знам,зашто би замерали и сумњали у свете оце,јер ако је ишта било емпиријско богословље,онда су то свакако њихови животи и време у ком су живели... -Владимир-, ИгорМ, Протомајстор and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Jevanđelja čitam tako da mi se čini da nam je dato da se vazda rvemo sa verskom institucijom i njenim pravilima. I da će se ljudi vazda spasavati ne u skladu sa pravilima ("ćuti i plivaj"), ne bez obzira na pravila ("sve su to gluposti"), već uprkos, u kontrastu sa, za inat pravilima. Zakon zatvori sve pod greh, a raspeti Bog, proklet što visi na drvetu, sablazan je i ludost. Zato Hristos nije došao da ukine, već da ispuni Zakon. Gde ćemo se naći između bremena teških koja nam fariseji tovare i jarma Hristovog? Kako ćemo znati koja subota je stvorena za čoveka, a koja da joj čovek služi? Nećemo, osim ako se ne predamo Hristu samom, i odustanemo od toga da budemo sigurni u bilo šta. Istina nije Zakon ni ukidanje Zakona, istina je ličnost - Hristos. To su za mene ti paradoksi kroz koje se proslavlja živi Bog - zato se tako zovem Дијана., Протомајстор and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Gde ćemo se naći između bremena teških koja nam fariseji tovare i jarma Hristovog? Kako ćemo znati koja subota je stvorena za čoveka, a koja da joj čovek služi? Nećemo, osim ako se ne predamo Hristu samom, i odustanemo od toga da budemo sigurni u bilo šta. Istina nije Zakon ni ukidanje Zakona, istina je ličnost - Hristos. Unutra u sebi, ćemo najbolje znati da li kroz Crkvu govori institucija ili sam Hristos. Biće mene (parafraziram) govoriće vam i ovde i onde i ovamo i mislim tamo i ovo i ono. Unutra u sebi svako prvo spoznaje Hrista a u zajednici mu se veseli i raduje. Znaćeš. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Mislim.. niko ne može negirati, da je u Crkvi ponekad bilo više institucije a manje Hrista živog Tela. Tako, da ko se uhvati kanona i od njih pravi Hrista Isusa, taj je duboko u gradjevini od cigala, koje vuk može da oduva kao slamu a manje u Crkvi kao Živome Telu. Dakle da se ne lažemo ima loših primena kanona i malverzacije, manipulacije, političke ili interesne ustupke su i dan danas u đepovima mnogih koji bi trebali da predstavljaju Živo Telo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Juan, on 11 Jan 2016 - 17:53, said: Али догму није оставио Исус Христос, већ су је формулисали епископи на саборима, а чест утицај су имали и цареви - политичари тог доба. Па поменуо сам већ на почетку теме мој проблем са Св. Јустинијаном и Равноапостолним Константином, слажем се. Међутим епископи су углавном формално изгласавали оно што су Свети оци формулисали деценијама пре Сабора, али нису ни сви Сабори признати, углавном је пролазило неко време до верификације. Ове године на Васељенском сабору (ако га уопште буде) биће одлучено да ли је он VIII, XIX, или XX по реду, а то ће ко зна кад бити верификовано. Наравно, питање је и да ли је Црква остала на оном курсу који је био у Средњем веку, добар део ње није. Добра ти је тема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука