Иван Ивковић Написано Јануар 5, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2016 Шта мислите о употреби разних симбола у популарној култури, од којих се неки користе у магијским обредима на пример? Да ли хришћанин може лежерно то да прихвати или не? Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог је поменуо нешто на ту тему па ме је заинтересовало. Чуо сам опречна мишљења а волео бих да знам и ваше. Ево шта он каже: https://youtu.be/T6gKIqvAm74?t=33m1s Да ли се слажете? Зашто? Сродне теме: Хришћански приступ односу етике и естетике (аксиологија) Готика у XXI веку "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 U super, tema To sam ja primetila u Minhenu...znaci njihov Bozic, cista komercijala. Vasar. Na glavnom setalistu Marienplac, sve su kucice, tezgice na kojima se prodaju zvezde, andjelcici oni kao kupidon predstavljeni, zatim irvasi, deda mraz.... i masa ljudi koji samo kupuju, kupuju, kupuju...ni sami vise ne znaju sta kupuju, stvarno nigde krsta nema... Иван Ивковић, Натан and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Snaga simbola nije u njemu samom,simbol sam po sebi je mrtav.Moć simbola je u ljudskoj impresiji,shvatanju,doživljaju.Simboli nisu niti dobri niti zli.To postaju kada ih mi tako tumačimo.Naša projekcija im daje snagu i smisao.Klasičan primer je svastika. Justin Waters, Goku, cloudking and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Ne znam kakva je situacija medju drugim pravoslavnim narodima...evo Arsenije Jovanovic prica za Grcku...ne znam zasto je to tako? Ne znam zasto je tako ni medju katolicima...( mada kod njih nikako ne mogu da odvojim veru od ciste zarade) ne znam u sta oni veruju, stvarno sto se tice katolika, bar ovih u Minhenu, njima je glavni za Bozic- Deda Mraz... Snaga simbola nije u njemu samom,simbol sam po sebi je mrtav.Moć simbola je u ljudskoj impresiji,shvatanju,doživljaju.Simboli nisu niti dobri niti zli.To postaju kada ih mi tako tumačimo.Naša projekcija im daje snagu i smisao.Klasičan primer je svastika. Pa vidi Kratos i Hitler je bio u uverenju da cini dobro... za svoj narod... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Pa vidi Kratos i Hitler je bio u uverenju da cini dobro... za svoj narod... Ja sam pričao o simbolima i njihovoj moći,snazi koja izvire iz čoveka,tj njegovog shvatanja,tumačenja.Za budiste je on simbol sreće,kod slovena je bio simbol sunca,kod Hitlera simbol neuništivosti,neosvojivosti itd.Hitlerova perspektiva sveta je pre posledica viševekovnog antisemitizma nego uticaja simbola.Simbol ne može ništa.Mrtvo slovo na papiru ako on za tebe ne znači ništa e ako znači i ti ga poimaš na neki određeni način ti mu daješ moć i značenje.O tome sam pričao.Svastika danas ima negativnu konotaciju zato što većina kad je vidi pomisli holokaust samo zato što je on taj drevni simbol usvojio kao simbol nacističke Nemačke. Ovde je po meni problem druge prirode.Zašto beli ljudi kako Arsenije kaže odbacuju krst kao svoj simbol,zašto odbijaju da se identifikuju kroz njega?Loš imidž katoličke Crkve možda...umnožilo se znanje ohladnela ljubav...ne znam. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Помиње и петокраку. Рецимо, човек носи мајицу са пентаграмом. Не практикује магију али људи из његовог окружења знају шта то значи и кад год се појави у том издању засипају га негативним мислима, поистовећују са ђаволом. Није ли то погубно без обзира што је он у целиј причи "невин"? Adelaida је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Zašto beli ljudi kako Arsenije kaže odbacuju krst kao svoj simbol Simbol ne može ništa. Zato sto bas to misle... izgubio im je znacenje...bar kod katolika kazem...evo recimo moja sestra zivi u Meksiku...ona je dete iz mesovitog braka, otac joj je katolik, majka pravoslavna a ona ateista , medjutim, tamo je toliko maha uzeo " praznik mrtvih" iliti " Noc vestica" kako se zove na zapadu da to po njenom svedocenju postaje ludilo. Oni prave neke oltare Boginji smrti, njoj se mole da unisti njihove neprijatelje i slicno...nigde veze s hriscanstvom....i ako su meksikanci katolici.... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 засипају га негативним мислима, поистовећују са ђаволом. Није ли то погубно без обзира што је он у целиј причи "невин"? Naravno da je pogubno...kako za tog neobavestenog mucenika tako i za one koji mu negativne misli upucuju...simbol nikad ne moze ne znaciti nista. Od uvek su se ljudi simbolima izrazavali...simbol, grb, bilo sta, oduvek je i jos uvek oznacava pripadnost nekom drustvenom stalezu, porodici, zanimanju ili veri. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Помиње и петокраку. Рецимо, човек носи мајицу са пентаграмом. Не практикује магију али људи из његовог окружења знају шта то значи и кад год се појави у том издању засипају га негативним мислима, поистовећују са ђаволом. Није ли то погубно без обзира што је он у целиј причи "невин"? Звезда је прво била симбол човека. Краци су раширене руке и ноге, а врх је глава човека. Нешто као код Витрувијанског човека. Али, као и Кратос, мислим да симболи имају онакав значај, и "зраче" онаквом енергијом каквом их човек доживљава. Свастика ће да буде симбол смрти и уништења у Европи, али ће значи нешто сасвим друго за будисте, као што је значила нешто сасвим треће за Словене. И самим тим ће да носи другачију "енергију", односно имаће другачији ефекат на онога ко то гледа. Све остало је нека врста магијског схватања. Као они масонски симболи рукама - мени не значе апсолутно ништа и не дотичу ме уопште јер се тиме једноставно не бавим, а они који знају примају одређене поруке, и самим тим на њих то има некаквог утицаја. Срђан Ранђеловић, Милан Ракић and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Звезда је прво била симбол човека. Краци су раширене руке и ноге, а врх је глава човека. Нешто као код Витрувијанског човека. Али, као и Кратос, мислим да симболи имају онакав значај, и "зраче" онаквом енергијом каквом их човек доживљава. Свастика ће да буде симбол смрти и уништења у Европи, али ће значи нешто сасвим друго за будисте, као што је значила нешто сасвим треће за Словене. И самим тим ће да носи другачију "енергију", односно имаће другачији ефекат на онога ко то гледа. Све остало је нека врста магијског схватања. Као они масонски симболи рукама - мени не значе апсолутно ништа и не дотичу ме уопште јер се тиме једноставно не бавим, а они који знају примају одређене поруке, и самим тим на њих то има некаквог утицаја. Poznavao sam jednog zilota koji je toliko bio odlepio da je poceo da umislja da ga masoni progone jer pozanje istinu pravoslavlja i oni su htjeli da ga uniste. Bio je opsjednut simbolima, narocio sa tri sestice. Svuda ih je vidjao vjerovao ili na spiralama ulicnih fenjera. Милан Ракић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 У цркви је једини исправан "синбол" је крст на којем је Христос страдао. Целокупан систем вредности је пао, то је мој једини кометар. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Да ли би вам било драго да вам се дете "украси" овим? Шта бисте му рекли, да ли би било реакције и какве отприлике? Сматрате ли да не треба обраћати пажњу? "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Zato sto bas to misle... izgubio im je znacenje...bar kod katolika kazem...evo recimo moja sestra zivi u Meksiku...ona je dete iz mesovitog braka, otac joj je katolik, majka pravoslavna a ona ateista , medjutim, tamo je toliko maha uzeo " praznik mrtvih" iliti " Noc vestica" kako se zove na zapadu da to po njenom svedocenju postaje ludilo. Oni prave neke oltare Boginji smrti, njoj se mole da unisti njihove neprijatelje i slicno...nigde veze s hriscanstvom....i ako su meksikanci katolici.... O tome i pričam.Nema nikakav uticaj ako mu mi ljudi,svojim shvatanjem ne damo.Simbol ,,oživljava,, onda kada mi verujemo u njega. Uzmi primera radi krst.Šta kaže Apostol Pavle:Za jevreje sablazan,za jeline ludost a za nas sila Božija.Isti simbol tri značenja.Da li simbol krsta to ima sam po sebi?Sila krsta izvire iz naše vere u njega kao izraz Božije ljubavi,kao simbol pobede života nad smrću,simbol žrtvene ljubavi.,,Magija,, počinje onda kada čovek počne da veruje da taj simbol ima neku sopstvenu moć van našeg verovanja,shvatanja a on je nema.Bez nas svaki simbol je mrtav. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Ili recimo sad mi pade na pamet zmija.U Bibliji zmija je simbol satane,palog anđela,demona zla ali recimo na skiptaru patrijarha se takođe nalazi zmija i to dve.I šta sad?El patrijarh obožavalac satane?Nije.Jer zmija s jedne strane može da simboliše zlo ali s druge i mudrost i isceljenje kao recimo kada je Mojsije po Božijoj naredbi napravio bakarnu zmiju koja je isceljivala jevreje.Čak šta više ta simbolika se nastavlja i u Novom Zavetu gde se Hristovo vaskrsenje poredi sa uzdizanjem zmije u pustinji: I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba Sin čovečiji da se podigne RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Да ли би вам било драго да вам се дете "украси" овим? Шта бисте му рекли, да ли би било реакције и какве отприлике? Сматрате ли да не треба обраћати пажњу? Не, неби ми било драго. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука