Jump to content

Дух манастира Раковице?

Оцени ову тему

Препоручена порука

- Манастир Раковица је манастир Српске православне цркве, у оквиру Београдско-карловачке архиепископије, смештен у београдском насељу Раковица. Посвећен је арханђелима Михајлу и Гаврилу. 

- Иако се настанак манастира, по народном предању, веже за вријеме владавине српских краљева Драгутина и Милутина, савремени документи то доводе у питање. Спомиње се у путопису Феликса Петанчића из 1502. године, под насловом „Ranauicence monasterium'' а доцније се спомиње и у турским изворима, у попису из 1560. године, међу осталим црквама и манастирима у околини Београда. На сајту православног часописа „Православље“ може се прочитати да се овај манастир спомиње и у повељи влашког војводе Константина Бранковеана Бесарабе, из 1907. године, у ком се за манастир каже да је „сазидан и из темеља подигнут од стране доброг хришћанина, почившег Радула војводе, који је протеклих година био господар ове земље (влашке)“. Претпоставља се да се говори о влашком војводи Радулу I Црном, зету кнеза Лазара.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...
  • Гости

Прочитах веома занимљив текст на насловној страни

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/1346435757/%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5-r5531

Шта мислите о њему?

20120608002007_manastir_rakovica-e139021

Подели на овим сајтовима

Веќ сам поставио овај коментар испод објаве.

Опростите ми, али мој коментар, као што видим је у духу људи који управљају са манастира Раковица. 

1. Акатист је приватна, ќелијна богослужба. Тако да свако може да је чита и код куќе.

2. Манастир (и манастирски типик) уреѓује епископ и игуман. Ми немамо право да се мешамо у управљање манастира, јер реално нама (као мирјане) и није место у манастир него у нашој парохији. Да гледамо и да се старамо да наша парохија буде уреѓена онако како доликује (па чак и како ми сматрамо да треба да буде уреѓена). Мешање у друге парохије и манастире нама не приличи, ако ни се не допада, ми не ни морамо да одлазимо тамо. 

3. Схватам Ваш проблем, али не сматрам да је толико велики као што сте га пренели.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...