Jump to content

Она спава - Милица Костић

Препоручена порука

. Da li izabrati smrt umesto napada, prebijanja, povrede, razbojništva ima smisla u okviru hrišćanske etike? 

Али хришћански мученици нису изабрали смрт због страха од повреде,пребијања...дати живот Христа ради је велики божији дар,ко би од нас рецимо,а сад је актуелно,дао исламистима да му одсеку главу,ако се не одрекну Христа ?!

И сад нека етика на коју се позиваш,рекла би,па пређи сад формално на ислам,па се после врати,зар главу да изгубиш због лудака и ти испаднеш мудар и паметан, али мудрост овога света , је лудост пред Богом...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Али хришћански мученици нису изабрали смрт због страха од повреде,пребијања...дати живот Христа ради је велики божији дар,ко би од нас рецимо,а сад је актуелно,дао исламистима да му одсеку главу,ако се не одрекну Христа ?!

И сад нека етика на коју се позиваш,рекла би,па пређи сад формално на ислам,па се после врати,зар главу да изгубиш због лудака и ти испаднеш мудар и паметан, али мудрост овога света , је лудост пред Богом...

Zar ne vidiš u čemu je problem? Upravo porediš to da budeš žrtva silovanja sa time da izdaš veru a ne razumeš da je biti žrtva silovanja u stvari kao biti žrtva povrede ili prebijanja.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Hrišćanska etika će reći: "izaberi smrt radije no da izdaš Hrista", ali ne nužno i "izaberi smrt radije no da stradaš od zločinca".

Ono što je duboko problematično jeste što se biti žrtva silovanja doživljava kao sličnije izdaji Hrista no stradanju od zločinca. A doslovno jeste ovo drugo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ono što je duboko problematično jeste što se biti žrtva silovanja doživljava kao sličnije izdaji Hrista no stradanju od zločinca. A doslovno jeste ovo drugo.

Да ли ти заиста мислиш да иоле нормалан и озбиљан човек може доживети жртву силовања као некога ко је издао Христа,а да једини избор који га опрвдава јесте самоубиство???!!!

Не капирам зашто то стављате у контекст Миличиног страдања,њен гест има савим другу димензију,вероватно много више разумљива Богу,него људима...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Hrišćanska etika će reći: "izaberi smrt radije no da izdaš Hrista", ali ne nužno i "izaberi smrt radije no da stradaš od zločinca".

Nije tačno. Klevetaš. Ne postoji takav zahtev nigde! Obrazloži odakle ti to uopšte

Подели на овим сајтовима

Да ли ти заиста мислиш да иоле нормалан и озбиљан човек може доживети жртву силовања као некога ко је издао Христа,а да једини избор који га опрвдава јесте самоубиство???!!!

Не капирам зашто то стављате у контекст Миличиног страдања,њен гест има савим другу димензију,вероватно много више разумљива Богу,него људима...

Nije tačno. Klevetaš. Ne postoji takav zahtev nigde! Obrazloži odakle ti to uopšte

Ako me posle svega niste razumeli, nisam sigurna da mogu bolje da objasnim.

Nisam tvrdila da taj zahtev niti osuda postoji eksplicitno. Postoji implikacija na osnovu toga šta to znači biti mučenik Hrista radi. Postoji u insistiranju da se na Miličino stradanje primeni obrazac mučeništva Hrista radi. Postoji čak i u Zosiminom postu:

Odbiti da se odrekneš Hrista i dati da ti zbog toga odrube glavu apsolutno se uklapa u obrazac mučeništva Hrista radi i u hrišćanski etos. Alternativa smrti je izdaja Hrista. Svi možemo da se složimo da je bolje ne odreći se Hrista i da je pohvalno birati smrt umesto izdaje Hrista. To je obrazac koji prati mučeništvo Hrista radi.

Pokušajte sami ovaj obrazac da primenite na Miličino stradanje i ako ne vidite problem, ja stvarno ne umem bolje da objasnim. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Она спава

685292_milica-kostic1000x0-copy_ff.jpg?v

Ових дана, медијима у Србији, ...

Јована Павла Прва

Sjajan tekst!Konacno.Istina jednostavna kao i uvek,svako (i musko i zensko)ko govori o "casti" tela naspram duse je paganin i samim tim u osnovi blizi Milicinim (i ostalim) zlocincima.Tacnije njegova priroda je samo priroda(daleko od obozene) sposobna za istu stvar koju su i oni uradili(da li ce to misliti,reci,uraditi,precutati,okrenuti glavu od zrtve,uciniti da se oseca obescasceno...sve jedno je)svi to i potsvesno znaju.A poenta "opravdanje" svoje pale prirode.Jer to "ogledalo" u kome su se oglednuli prikazuje previse ruzan "odraz" da ga mogu podneti.Da bi se osudio zlocinac a zrtva neunizavala covek i sam mora da bude prosvecen Bogom.Tek sa Njime moze da podrzi pravdu i istinu.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Pritom ovde niko ne nipodaštava Miličino stradanje, samo se problematizuje narativ koji se primenjuje da bi se objasnilo.

Narativ biranja smrti radi odbrane časti je star i dobro poznat i obično čini deo nehrišćanskih etosa. Primenljiviji je na Lukreciju kod Tita Livija (od žena) i rimske heroje i japanske samuraje (od muškaraca) nego na hrišćanske mučenike. Kada se na taj narativ doda još "Hrista radi" onda imamo jedan pagansko-hrišćanski amalgam u kome se "čast" gotovo izjednačava sa Hristom.

Možda taj narativ nekome pomaže da da neki smisao onome što je zadesilo ovu sirotu devojčicu. Ali mi drugi imamo pravo da se pitamo koliko je hrišćanski i koliko je problematičan. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Одакле вам та суманута идеја да је Милица бранила тело,а не душу?  Можда је своје девичанство завештала Богу,или вам и то звучи пагански?

Чак шта више,можда је тиме одбранила душу и насилника,који у ствари и нису стигли да остваре своју намеру!

Не може се овај случај посматрати у оквиру некаквог трактата невладине организације за заштиту женских права,жена у црном ,силованих жена и слично...

Сигурна кућа за жене хришћанке мученице је у Царству Небеском...

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Одакле вам та суманута идеја да је Милица бранила тело,а не душу?  Можда је своје девичанство завештала Богу,или вам и то звучи пагански?

Чак шта више,можда је тиме одбранила душу и насилника,који у ствари и нису стигли да остваре своју намеру!

Не може се овај случај посматрати у оквиру некаквог трактата невладине организације за заштиту женских права,жена у црном ,силованих жена и слично...

Gde si ti meni našao ovo protiv čega sad govoriš? Mislim da se uopšte nismo razumeli.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Niko ne može znati šta je sirotoj napadnutoj devojčici bilo na umu. Zato niko ne priča o tome, već samo o narativu koji drugi konstruišu oko ove tragedije.

Zločinci su Milicu zarobili u situaciju u kojoj je ono kako su hteli da je povrede njoj bilo strašnije od smrti. Hteli su da budu silovatelji, postali su ubice. U svakoj varijanti ovog zločina oni su zločinci, ona nevina žrtva.

Duboko verujem da je Milica u toj "sigurnoj kući", kako kažeš. Kakve to veze ima sa onim što sam ja ovde pisala?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Mučeništvo Hrista radi znači slobodan izbor: stradati za Hrista ili ne stradati. Petar je prvo odabrao da se odrekne Hrista i tu noć u Jerusalimu proveo je bezbedno. A Gospod mu je posle oprostio.

Ono što se desilo Milici je strašnije. Tu nikakve slobode nije bilo, samo izbor kako stradati, kako patiti. Ona jeste i bila bi žrtva zločinaca kako god da je reagovala. Nije imala slobodu, samo stradanje.

Možda je taj narativ o Miličinom mučeništvu Hrista radi lakše prihvatiti jer zvuči manje strašno i ima više smisla. Ali ne vidim da Hristos na ovaj način nudi mučeništvo svojima.

Ono što meni za Milicu ima više smisla je:

Blago onima koji plaču, jer će se utešiti;
Blago krotkima, jer će naslediti zemlju;
Blago gladnima i žednima pravde, jer će se nasititi;

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Текст добро излаже проблеме односа друштва према жртвама силовања, али се у обзир узимају неке потпуно погрешне претпоставке без којих се једнако добро може упутити критика друштву које на жртве силовања гледа као упрљане. Нико од нас не зна зашто је Милица скочила. Можда због страха од друштвене осуде, а можда због страха од самих силоватеља, можда због неког трећег разлога...

Главни проблем у тексту, што је и Зоске напоменуо:

Када при томе желите да је уврстите у ред мученица за веру, ви шаљете једну јасну поруку - силована жена није прихватљива.

И ово:

Јер ако прогласимо Милицу за мученицу Христа ради, све оне девојке и деца и жене које су преживеле осуђујемо.

Нема основа за овакве закључке. Ако Црква Милицу прогласи мученицом, то значи управо то - да је Црква Милицу прогласила мученицом. Не значи да је послала поруку женама да изврше самоубиство ако им прети силовање или друштву да жртве силовања сматра нечистим. У том смислу нема никаквих ограничења или „мерења“ мучеништва. Црква је већ канонизовала мученице које су пострадале попут Милице једнако као и оне које су биле силоване тако да овакви аргументи против њене канонизације могу да се узму у обзир само ако се доведе у питање и мучеништво оних које су на сличан начин пострадале и већ уврштене међу свете. Моралиста је увек било, али Црква не треба да управља критеријуме канонизације према њима. Готово сам сигуран да се однос друштва према жртвама силовања не би променио канонизацијом Милице.

Подели на овим сајтовима

Нема основа за овакве закључке. Ако Црква Милицу прогласи мученицом, то значи управо то - да је Црква Милицу прогласила мученицом. Не значи да је послала поруку женама да изврше самоубиство ако им прети силовање или друштву да жртве силовања сматра нечистим. У том смислу нема никаквих ограничења или „мерења“ мучеништва. Црква је већ канонизовала мученице које су пострадале попут Милице једнако као и оне које су биле силоване тако да овакви аргументи против њене канонизације могу да се узму у обзир само ако се доведе у питање и мучеништво оних које су на сличан начин пострадале и већ уврштене међу свете. Моралиста је увек било, али Црква не треба да управља критеријуме канонизације према њима. Готово сам сигуран да се однос друштва према жртвама силовања не би променио канонизацијом Милице.

Složila sam se da je Milica mučenica. Ostalo što sam imala, rekla sam.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...