Jump to content

El rincón de Juan

Препоручена порука

пре 46 минута, cloudking рече

Ko je ovaj lik? Jel strucan u izgradnji stepenica? Koliku tezinu mogu da podnesu? Jel atestirane? Jel uradjena studija bezbednosti? Jel postoji prilaz za decija kolica? Za invalide? Koliki je procenjen vek trajanja? Imaju li ljudi koji ih prelaze ikakvu garanciju da te stepenice nisu pretnja po bezbednost ili zivot?

Да бре, ништа док ћата не запечати. А колко кошта нема везе...

пре 44 минута, cloudking рече

Cekaj, a ko ce u tim libertarijanskim drustvima da pravi auto puteve?

Ok, znam ko ce, neka privatna gradjevinska firma i to je super fine, ali ko ce im plati? I od cijih para?

Па као и сваки бизнис, финансирали би они којима се исплати. На пример, велике трговинске куће којима су неопходни да би превозили робу. Или бизнисмени који виде прилику да наплате путарину и зараде. Па би се онда такмичили ко ће да ти понуди боље услове, нудили разне врсте "претплате", додатних услуга, данас би вероватно имали и неку врсту "паметних путева" са разном електроником за помоћ у вожњи, безбедност итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Да бре, ништа док ћата не запечати. А колко кошта нема везе...

Itekako ima veze koliko nesto kosta. Da je Cica odradio sve sto je neophodno za bezbednost tih stepenica one ne bi kostale 500$... ali to je probloem sto ljudi vide prozivod i cenu i ne vide dalje od utrosenog materijala i radnih sati a onda naravno da sledi- pfff pa i ja cu to da uradim za manje para...

Ako hoces da postignes libertarijansku poentu s ovim stepenicama moraces da sacekas deset godina pa da pogledamo statistiku upotrebe i bezbednosti tih sklepanih stepenica. ovako ne dokazujes nista osim da svako moze da napravi sta oce bez ikakve kontrole...

Zao mi je sto ce ispadne da sam neki branitelj drzave a nisam, majke, samo su mi libertarijanske ideje i dalje nekako fantastika jer isto ko  u komunizmu totalno zaboravljaju na bitan faktor uspesnosti - ljudsku psihu.

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Па као и сваки бизнис, финансирали би они којима се исплати. На пример, велике трговинске куће којима су неопходни да би превозили робу. Или бизнисмени који виде прилику да наплате путарину и зараде. Па би се онда такмичили ко ће да ти понуди боље услове, нудили разне врсте "претплате", додатних услуга, данас би вероватно имали и неку врсту "паметних путева" са разним електроником за помоћ у вожњи, безбедност итд.

Ali taj put treba da prodje preko necijag zemljista a u libertarijsnkom drustvu bi sva zemlja bila u necijem vlasnistvu dakle privatna. Ok, platice biznismeni kolko treba kome treba samo da naprave taj autoput koji im je od velike vaznosti ali sta ce da rade ako su vlasnici te zemlje takodje libertarijanci koji kazu "zabole me za taj vas autoput, ajde dzada sa mog poseda dok vas nisam preseko ovim legalnim poluautomatskim topcetom"! Treba ti ne vise od desetorice takvih likova i ti vec imas problem da pravis autoput koji ce morati da zaobilazi da skrece da sece i da bude manje efikasan... Ili ne mora da budu neki zadrti libertarijanci dovoljno je da ljudi shvate da se radi  o ogromnim komercijalnim autoputevima i lepo kazu ok, dacu parce zemlje za taj put al to ce vas kosta "trista zilijona dolara"... zacas bi autoput postao vrlo neisplativa i neodrziva investicija.

U mom selu postoji pecina. Ta pecina se ispostavila kao veliki turisticki potencijal u cije se realizovanje vec uslo. Jedna od prviih stvari koje su uradjene bilo je napraviti put do te pecine. Dosla je drzava i uzela deo dedinih njiva. Deda se nista nije pitao dal oce il nece. Morao je da da. Zlocinacki nema sta, slazem se... ali je za svaku njivu koja mu je oduzeta on uredno placen po aktuelnim cenama zemljista. Lepe pare je dobio plus je dobio put do pecine koji ce privuci turiste i drastcino povecati priliv novca citavom selu, da ne pricam sto sad ima posed tik uz put kome ce vrednost drasticno da skoci ukoliko ta pecina ostvari projektovani turisticki potencijal.

Da smo u libertarijankom drustvu, taj put nikad ni bi bio napravljen jer bi, zbog one ljudske prirode, ljudi trazili smesno velike pare...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

A i stalno se prica o libertarijanizmu iz privrednih i ekonomskih okvira... mene zanima kako bi kultura funkcionisala u libertarijanizmu?

Strasno sam se razocarao kada smo nedavno pricali o pozorisnoj umetnosti kad ste ti i auror objasnili da bi se radile samo isplative predstave tj. one koje donose kintu... sto u prevodu znaci smrt za kulturu i promociju "kursadžijanizma" novog libertarijanistickog pravca u kulturi... :D

Al mene sad drugi nesto zanima... moj NIs je takav da ne mozes da iskopas supu a da ne naidjes na neki rimsku termu ili rov iz prvog sv. rata... sta se desava sa tim iskopinama u libertarijanskom drustvu? Cije su one? Onoga na cijem su zemljistu pronadjene ili... kako? Da li to znaci da sudbina neverovatnih istorijskih blaga lezi u rukama lutrije da li posed na kome se nalaze slucajno u vlasnistvu Mileta Kasapinna koji pravi pusnicu na tom mestu i zabole ga, ili nekog ko ume da ceni to sto je nadjeno?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Itekako ima veze koliko nesto kosta. Da je Cica odradio sve sto je neophodno za bezbednost tih stepenica one ne bi kostale 500$... ali to je probloem sto ljudi vide prozivod i cenu i ne vide dalje od utrosenog materijala i radnih sati a onda naravno da sledi- pfff pa i ja cu to da uradim za manje para...

Ako hoces da postignes libertarijansku poentu s ovim stepenicama moraces da sacekas deset godina pa da pogledamo statistiku upotrebe i bezbednosti tih sklepanih stepenica. ovako ne dokazujes nista osim da svako moze da napravi sta oce bez ikakve kontrole...

Ово болдовано ти је поента приче. Држава направи степенице и онда оне пропадају наредних двеста година док људи не почну да падају и ломе главе па се коначно неко смилује да их "закрпи".

"Приватне степенице" се непрестано унапређују. Приватници не чекају десет година, него своје производе стално усавршавају. И то је веома лепа илустрација - путеви које прави држава су исти данас као што су били пре сто година. Аутомобили које праве приватници су незамисливо унапређени.

пре 4 минута, cloudking рече

Da smo u libertarijankom drustvu, taj put nikad ni bi bio napravljen jer bi, zbog one ljudske prirode, ljudi trazili smesno velike pare...

Не, то је само твоја претпоставка на основу сценарија који си замислио, а постоји пуно различитих. На пример, фирма би могла да понуди власницима земље "учешће", да учествују у заради од аутопута и сл. Има милион начина да се направи договор.

пре 7 минута, cloudking рече

Zao mi je sto ce ispadne da sam neki branitelj drzave a nisam, majke, samo su mi libertarijanske ideje i dalje nekako fantastika jer isto ko  u komunizmu totalno zaboravljaju na bitan faktor uspesnosti - ljudsku psihu.

Капирам. Ја мислим да либертаријанизам управо узима у обзир људску психу, јер подразумева да ће људи сваку власт злоупотребити. И зато власт треба максимално ограничити. Ко владарима даје већу власт занемарује људску психу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

A i stalno se prica o libertarijanizmu iz privrednih i ekonomskih okvira... mene zanima kako bi kultura funkcionisala u libertarijanizmu?

Strasno sam se razocarao kada smo nedavno pricali o pozorisnoj umetnosti kad ste ti i auror objasnili da bi se radile samo isplative predstave tj. one koje donose kintu... sto u prevodu znaci smrt za kulturu i promociju "kursadžijanizma" novog libertarijanistickog pravca u kulturi... :D

Al mene sad drugi nesto zanima... moj NIs je takav da ne mozes da iskopas supu a da ne naidjes na neki rimsku termu ili rov iz prvog sv. rata... sta se desava sa tim iskopinama u libertarijanskom drustvu? Cije su one? Onoga na cijem su zemljistu pronadjene ili... kako? Da li to znaci da sudbina neverovatnih istorijskih blaga lezi u rukama lutrije da li posed na kome se nalaze slucajno u vlasnistvu Mileta Kasapinna koji pravi pusnicu na tom mestu i zabole ga, ili nekog ko ume da ceni to sto je nadjeno?

Па не знам шта је ту толико нејасно. Ми не предлажено ништа посебно "ново", само да се из међуљудских односа уклони насиље. А људи би радили исто што и сада раде - све што воле, занима их, чему се радују, налазе да је лепо итд.

Има бре пуно људи које ваше представе, слике, музика итд. занимају. Ено ти Бродвеј, тамо је све приватно, а разбијају се од посла, па и пара.

Ево један од најлепших музеја у којем сам био (а био сам ...) је направио приватник љубитељ уметности:

https://en.wikipedia.org/wiki/J._Paul_Getty_Museum

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, cloudking рече

То су ствари од "велике вредности" зато што их људи воле и интересује их да виде. На пример, да Миле Касапин на свом имању пронађе нафту, он би био одушевљен и урадио све што може да то искористи маскимално.

Иста ствар је ако пронађе нешто друго што људи цене и воле да виде - као археолошке ископине. Њему би се изузетно исплатило да од тога направи "атракцију" па седи и ужива у парама уместо да се мучи сваки дан у касапници. Међутим, данас држава прави проблем зато што ако се на твојем имању нешто нађе, они ти га одузму и направе ти силу проблема. Зато људи кад на тако нешто наиђу имају велику мотивацију да га што пре сакрију и униште ако могу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

То су ствари од "велике вредности" зато што их људи воле и интересује их да виде. На пример, да Миле Касапин на свом имању пронађе нафту, он би био одушевљен и урадио све што може да то искористи маскимално.

Иста ствар је ако пронађе нешто друго што људи цене и воле да виде - као археолошке ископине. Њему би се изузетно исплатило да од тога направи "атракцију" па седи и ужива у парама уместо да се мучи сваки дан у касапници. Међутим, данас држава прави проблем зато што ако се на твојем имању нешто нађе, они ти га одузму и направе ти силу проблема. Зато људи кад на тако нешто наиђу имају велику мотивацију да га што пре сакрију и униште ако могу.

Hmmm, mislim da precenjujes Mileta... veca je verovatnoca da on nikada nee ni biti svestan sta je pronasao i koliku to zaista vrednost ima... osim toga, ako i shvati i batali svoj redovni posao kako bi izlagao istorijske artefakte, postoji li neki mehanizam ko ce Mileta da spreci da jednog dana ne ustane na levu nogu i sve zapali i porazbija?

Da li bi u libertarijanskom drustvu bilo sasvim prihvatljivo to sto je ISIS srusio drevni grad Palmiru? Oni su se borili, borbom posteno zauzeli zemlju, dakle zemlja je njihova... ako je zemlja njihova onda je i sv sto je na njoj njihovo. A onome sto je moje niko nema prava da odredjuje sudbinu osim mene?

Подели на овим сајтовима

Hmmm, mislim da precenjujes Mileta... veca je verovatnoca da on nikada nee ni biti svestan sta je pronasao i koliku to zaista vrednost ima... osim toga, ako i shvati i batali svoj redovni posao kako bi izlagao istorijske artefakte, postoji li neki mehanizam ko ce Mileta da spreci da jednog dana ne ustane na levu nogu i sve zapali i porazbija?

А који је то приватник икад узео да запали и разбије нешто што му доноси паре? Не само да он нема интерес, него кад се покрене бизнис то никад више није само једна особа у питању, него се направи читава структура, организација са пуно људи који од тога имају користи и питају се.

Проблем је што људи најчешће закључке о либертаријанизму доносе на основу веома поједностављене слике друштва. Људи и данас слободно формирају безброј различитих компанија, организација, удружења, клубова итд. Слобода не значи да ће свако живети изолован у некој својој љуштури - напротив! Она управо значи слободу сарађивања и удруживања. А кад се људи удруже, онда ту постоји договор и обавезе.

Тако да наш Миле, пошто о том бизнису нема појма, морао би да ангажује некога ко се разуме. А вероватно нема ни довољно пара, па би морао да нађе инвеститора. И одмах имаш "удружење", тј. друге људе који имају корист и удео. И аутоматски је Миле спречен да се једног дана само "дигне на леву ногу и све запали".

На крају мора да дам напомену - ко је то више познат по паљењу и рушењу? Кад су то приватници палили и рушили вредне ствари?

А колико су само тога уништиле државе...

пре 13 минута, cloudking рече

Da li bi u libertarijanskom drustvu bilo sasvim prihvatljivo to sto je ISIS srusio drevni grad Palmiru? Oni su se borili, borbom posteno zauzeli zemlju, dakle zemlja je njihova... ako je zemlja njihova onda je i sv sto je na njoj njihovo. A onome sto je moje niko nema prava da odredjuje sudbinu osim mene?

Па прво ISIS није по нашој филозофији легитиман, јер они су насилници који желе да успоставе тоталитарно друштво. Тако да ни њихово заузимање није "поштено" него насилно. И није њихово. И немају права да га сруше.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Па прво ISIS није по нашој филозофији легитиман, јер они су насилници који желе да успоставе тоталитарно друштво. Тако да ни њихово заузимање није "поштено" него насилно. И није њихово. И немају права да га сруше.

Ko bi ih u toj nameri sprecio u libertarijanskom drustvu?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Па да нас нападну такви варвари борили би се против њих, наравно.

Kakve bi sanse imali neorganizovani pekari, advokati i trgovci s puskama protiv organizovane  i utrenirane militantne grupe?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Kakve bi sanse imali neorganizovani pekari, advokati i trgovci s puskama protiv organizovane  i utrenirane militantne grupe?

Па и ми тренирамо брадер. Људи су свесни потребе за самоодбраном, не треба им министар да им то каже.

На пример, овде код нас има небројено приватних инструктора и група које се баве тим стварима, уче, тренирају, спремни су боље него многи професионалци. И то нисмо либертаријанска држава, већ само постоји неки минимум свести о личној слободи и одговорности.

Ево само један пример, од многобројних - приватни инструктур и приватна екипа:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

А како се третирају covers које поставиш на јутјуб или на пример кад свираш на свадби нечију песму, па онда то зврши на јутјубу?

Е, читао сам својевремено о томе. Имаш неке сајтове где одеш и можеш да платиш нешто ситно за права на извођење, објављивање и сл. Не могу сад да нађем...

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Па и ми тренирамо брадер. Људи су свесни потребе за самоодбраном, не треба им министар да им то каже.

На пример, овде код нас има небројено приватних инструктора и група које се баве тим стварима, уче, тренирају, спремни су боље него многи професионалци. И то нисмо либертаријанска држава, већ само постоји неки минимум свести о личној слободи и одговорности.

Ево само један пример, од многобројних - приватни инструктур и приватна екипа:

Ja bih vise voleo da to slobodno vreme provedem drugacije a da platim nekom drugom da me brani... Za sad drzava ima najbolju ponudu kad je medjunarodna odbrana i antiteroristicka u pitanju... ove likove  bi ISIS razbio pre branča :D 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Ja bih vise voleo da to slobodno vreme provedem drugacije a da platim nekom drugom da me brani...

То је скроз легитимно.

пре 1 минут, cloudking рече

Za sad drzava ima najbolju ponudu kad je medjunarodna odbrana i antiteroristicka u pitanju...

Тешко. Видиш да деценијама не могу ни да их победе ни да их спрече.

Да не причамо да су их они и направили...

ove likove  bi ISIS razbio pre branča :D 

Тешко. Они су само гомила брадатих чобана који урлају, не би могли да прођу ни кроз Амарило, Тексас...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...