Jump to content

Патријарх Иринеј у Нишу: Сви смо дужни да дигнемо глас у заштити КиМ, а ако дође до силе морамо учинити све да то вратимо – милом или силом

Оцени ову тему

Препоручена порука

Oprosti meni neukom, ali gde to kaže Gospod naš?

Nisam sarkastičan, to zaista nisam video.

Kratos mora misliti na stih "Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje" (Jn 15: 13).

Hristos nigde ne kaže da treba ratovati za svetinje. Naprotiv, čovek - život i zdravlje - je uvek iznad svega što je sveto, bila to pravila ili zgrade. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ja sam namerno odvojila ove dve stvari (ljude i svetinje), a ti si ih namerno spojio, i to koristeći se citatom koji pominje samo ljude, ne svetinje:

"Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje" (Jn 15: 13): Hristos se predao da bude razapet za nas.

Kako od samožrtvovanja za ljude logički dolaziš do povređivanja/ubijanja ljudi zbog svetinja?

Što se tiče odbrane bližnjih, mislim da moramo slušati ljude koji žive na teritoriji KiM - ali oni nisu ni pomenuti ovde, samo verski i kulturno-istorijski spomenici.

Jasno sam postavila pitanje, postavljam ga opet: da li je hrišćanski ubiti čoveka zbog svetinje?

Kao što je do toga došao i Car Lazar koji je svetac.Za vas je hrišćanstvo hipi komuna za mene vojska kako duhovna tako i fizička.Znači hipotetičko pitanje za tebe upadne neko u Hram i krene da uništava ikone,ikonostas i sve ostalo šta mi treba da radimo?Da ćutimo i da gledamo ili kao Hristos da uzmemo bič i isteramo goveda?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kao što je do toga došao i Car Lazar koji je svetac.Za vas je hrišćanstvo hipi komuna za mene vojska kako duhovna tako i fizička.Znači hipotetičko pitanje za tebe upadne neko u Hram i krene da uništava ikone,ikonostas i sve ostalo šta mi treba da radimo?Da ćutimo i da gledamo ili kao Hristos da uzmemo bič i isteramo goveda?

Sta li bi radio da ti npr pridje i plus ti opali samar :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Kratos mora misliti na stih "Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje" (Jn 15: 13).

Hristos nigde ne kaže da treba ratovati za svetinje. Naprotiv, čovek - život i zdravlje - je uvek iznad svega što je sveto, bila to pravila ili zgrade. 

Pa ništa lepo onda kad ti neko raspali šamarčinu ti kao radikalna feministkinja uzmi i okreni drugi obraz.Da hrišćani zaista imaju takav odnos prema Hramovima kao običnim zgradama hrišćanstvo bi bilo zbrisano sa lica zemlje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nikada ne bih ubila čoveka (ikonu Božiju) zbog rukotvorene ikone.

Kada se govori o sili u ovom slučaju (KiM), na to se misli - na vojnu silu, koja rezultuje smrću i ozbiljnim povredama, i to ne samo vinovnika, već i nevinih, pa i dece. To se ovde toliko puta ponovilo.

Upotreba umerene i razumne sile u slučaju uništavanja hrama (uhvatiti za ruke i izvesti napolje, što bi bila neka očekivana reakcija ukoliko reči ne bi pomogle) je nešto drugo.

Usput, Hristos je "bič" napravio od uzica i njime je najverovatnije pucao u vazduhu i tako uplašio stoku, koja je zatim krenula u stampedo. Apsolutno se ne kaže da je On nekog prebio u toj epizodi.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Pa ništa lepo onda kad ti neko raspali šamarčinu ti kao radikalna feministkinja uzmi i okreni drugi obraz.Da hrišćani zaista imaju takav odnos prema Hramovima kao običnim zgradama hrišćanstvo bi bilo zbrisano sa lica zemlje.

Misliš li da se feminizam zalaže za nasilje bilo koje vrste u bilo kom smeru? joooj

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Pa ništa lepo onda kad ti neko raspali šamarčinu ti kao radikalna feministkinja uzmi i okreni drugi obraz

Ja sam mislio da je okretanje obraza hriscanski izum, izgleda da sam nesto pogresio :D 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nikada ne bih ubila čoveka (ikonu Božiju) zbog rukotvorene ikone.

Kada se govori o sili u ovom slučaju (KiM), na to se misli - na vojnu silu, koja rezultuje smrću i ozbiljnim povredama, i to ne samo vinovnika, već i nevinih, pa i dece. To se ovde toliko puta ponovilo.

Upotreba umerene i razumne sile u slučaju uništavanja hrama (uhvatiti za ruke i izvesti napolje, što bi bila neka očekivana reakcija ukoliko reči ne bi pomogle) je nešto drugo.

Usput, Hristos je "bič" napravio od uzica i njime je najverovatnije pucao u vazduhu i tako uplašio stoku, koja je zatim krenula u stampedo. Apsolutno se ne kaže da je On nekog prebio u toj epizodi.

Jeste i od tog pucketanja su se premetali stolovi.Ajde bre.Ako je Bog protiv rata zašto ih je sam vodio u Starom Zavetu?Zašto se za Boga kaže da je Gospod nad vojskama?Ovo je klasično feminiziranje Boga kao nekog hipika.

Подели на овим сајтовима

Misliš li da se feminizam zalaže za nasilje bilo koje vrste u bilo kom smeru? joooj

Neko puca sa namerom da te ubije.Dakle ikona Božija hoće da te likvidira.Šta ti radiš?Imaš oružije isto?Pucaš da ubiješ da ne bi bila ubijena ili puštaš da te rokne?

Подели на овим сајтовима

Али се не каже ни да је највероватније нити мање вероватно "пуцао у ваздух" нити да је "стока кренула у стампедо", нити било шта слично томе. Већ се каже "стаде изгонити" (како, не знамо) али зато знамо да је превртао столове и просипао новац, што значи да је применио физичку силу. И шта ћемо сад?

Nije primenio fizičku silu kao ovu o kojoj se priča u ovoj temi. Jedini nastradali su stolovi i novac. Niko nije ranjen ni ubijen.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Дакле патрија је на месту.

Чим га истовремено нападају и десни и леви значи да је центриран.

Подели на овим сајтовима

Neko puca sa namerom da te ubije.Dakle ikona Božija hoće da te likvidira.Šta ti radiš?Imaš oružije isto?Pucaš da ubiješ da ne bi bila ubijena ili puštaš da te rokne?

Pazi, i to je validna tema diskusije u hrišćanstvu, ali ja nisam ekstremista - ne osuđujem samoodbranu ni odbranu bližnjih.

Samo ubijanje i ranjavanje ljudi zbog nečeg neživog.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A i otkud mu sila dole, hoce Vucic poslati? Ovo je prazna izjava, nicemu ne sluzi osim da bezveze podize tenzije.

А погледај Павића, бившег уредника Видовдана, он му и даље замера на "издаји" Косова. А ове његове речи о "сили" тумачи као фолирање.

http://www.intermagazin.rs/sta-je-patrjarh-hteo-da-kaze/

Šta je to ućutkalo srpsku Crkvu? Šta ju je, od 22.4.2013. do danas teralo da odstupi od otvorenog ispovedanja onoga što smatra za istinu? Šta se to promenilo što bi Crkvu nateralo da odstupi od lucidnog uvida da će cena ulaska u EU biti „formalno priznavanje ‘nezavisnog Kosova’ od strane Srbije“, i da, umesto toga, kroz patrijarhova usta izrazi podršku srpskom „evropskom putu“? Šta je to teralo Crvku da sama sebi skoči u usta?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...