Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

критичко мишљење & веронаука. како се спаја неспојиво? волео бих да прочитам или чујем тог типа!

За почетак прочитај књигу Михаила Пупина, па ће ти се само касти...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

А коју вјеронауку? Православну? Ако јесте православну, шта то значи? Да ли то значи да сва дјеца у Србији морају да уче православну вјеронауку? 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ja ne bih poslala dete na veronauku, sve da mu rodjeni otac predaje koji je veroucitelj...

Nazalost dok ovako stvari stoje, nisam za veronauku u skoli.

Ono sto sam ja razumela da je predlog, ne da veronauka kao takva bude obavezan predmet, nego da je u smislu ostalih predmeta, da ako se deca odluce, dobijaju ocene iz iste, da ulazi u prosek ocena, da veroucitelji konacno budu primljeni kao prosvetni radnici a ne obicni ugovorci...E to podrzavam, uz naravno ogradu da roditelji mogu da izaberu da li ce poslati dete na veronauku ili gradjansko...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Kakvo je ovo licemerje da te bog sacuva.

Kao prvo predaje se deci, tako da prica o tome kako "sam biras da li ces prihvatiti ili ne" je  u takvom kontekstu vrlo bezobrazna.

Kao drugo, samo razmislite kako bi ste reagovali ako bi se sutra doneo zakon da sva deca  u Srbiji morajuda pohadjaju versku nastavu Islama... mislim, sta ima lose? Niko tu decu ne tera da prihvate to sto uce, zar ne?

За разлику од неких других предмета (нпр биологије и историје где мораш да даш одговор у складу са оним што је схватањ професора/наставника или иде кец), код мене можеш као атеиста да дођеш, полемишеш из свог становишта и опет на крају да имаш "истиче се" оцену, јер човек мисли својом главом и има своје становиште, а и не утиче му на просек. Јел` сад јасније?

Никако да верска буде обавезна. Укидање слободе.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

А коју вјеронауку? Православну? Ако јесте православну, шта то значи? Да ли то значи да сва дјеца у Србији морају да уче православну вјеронауку? 

Naknadne izjave i objašnjenja su, čini mi se, pojasnila da je ideja bila da se samo predmet vodi drugačije (ima prave, ne opisne ocene; nastavnici se drugačije tretiraju, itd.) - prvobitna izjava je bila nejasna i loše je (možda tendenciozno) prenesena u medijima. Jedino još ostaje nejasno da li po je tom predlogu izbor i dalje moguće menjati tokom školovanja. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Naknadne izjave i objašnjenja su, čini mi se, pojasnila da je ideja bila da se samo predmet vodi drugačije (ima prave, ne opisne ocene; nastavnici se drugačije tretiraju, itd.) - prvobitna izjava je bila nejasna i loše je (možda tendenciozno) prenesena u medijima. Jedino još ostaje nejasno da li po je tom predlogu izbor i dalje moguće menjati tokom školovanja. 

Било како било, нисам за то да то буде обавезан предмет. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

За разлику од неких других предмета (нпр биологије и историје где мораш да даш одговор у складу са оним што је схватањ професора/наставника или иде кец), код мене можеш као атеиста да дођеш, полемишеш из свог становишта и опет на крају да имаш "истиче се" оцену, јер човек мисли својом главом и има своје становиште, а и не утиче му на просек. Јел` сад јасније?

Svaka čast. Zaista to mislim. Ali moram da pitam: da li ti stoji u planu i programu da treba da podržavaš otvorene polemike i kritičko mišljenje? Da li si prilikom pripreme za vođenje nastave dobio jasne i zvanične smernice da treba poštovati mišljenje učenika koji su ateisti, ohrabriti ih da mišljenje iznesu, i oceniti ih visokom ocenom za aktivnost na času? Da li postoji mehanizam da učenici ili njihovi roditelji podnesu primedbe na nastavnike koji ne vode nastavu kao ti?

Ukoliko su odgovori na ova pitanja negativni, onda je tvoj primer samo individualan - pozitivan, ali pojedinačan. To što tvoji učenici imaju nastavu veronauke na pozitivan način ne znači ništa za moju decu, ni za bilo koju drugu decu. Sistem, takav kakav je, daje tebi za pravo isto koliko daje pravo i nekom zilotu koji zahteva ponavljanje onoga što je on naveo kao neprikosnovenu istinu od A do Š.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A kada bi neko pitao nešto vezano za Isusa i Mariju Magdalenu da li bi se smatrao nekim ko misli svojom glavom i ima svoje stanovište? :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мислим да сви у старту грешите  и полазите од тог становишта,јер веронауку сматрате као неко инстант решење за прилив нових младих верника...и онда собзиром на слаб учинак по том питању,сви сте сад пуни критике,разочарења па и ставова противу ње...

Веронаука је семе бачено на младе главе и никад се не зна када ће проклијати...тешко је очекивати да баш у адолесцентном добу,када млади имају друге приоритете,сад одједном почну да метанишу,али како време иде и године доносе своју муку и проблеме,није немогуће сетити се старог вероучитеља и његове приче...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Sto se tice sistema, i veroucitelja i koncepta veronauke mogu nesto reci iz mog ugla.

Veroucitelji (ukljucujuci i mog dragog) su samo ljudi. I apsolutno ne vidim problem u tome da ga prijavimo nadleznim sluzbama ako mislimo da ne obavlja svoj posao kako treba.

Tim pre sto smo mi verujuci ljudi ponekad i malo snebivljivi i tako sve nam nesto tesko oko srca...

Dakle, ako mislite da veroucitelj ne radi svoj posao, pravac patrijarsija i prijava kod Sandre Dabic i nadleznog koordinatora za veronauku.

Dopis u formi izjave vase, sa datumom i danom kada je veroucitelj pricao sta je pricao i ponasao se kako se ponasao, pa lepo to poslati na adresu skole i patrijarsije pa garant posle treceg takvog dopisa nesto ce se desiti.

Drugacije ne vredi i ni deca niti mi roditelji nemamo od nekakvog drugog ponasanja. 

Pa lepo svakom po zasluzi.

Ionako ima teologa koji godinama cekaju da postanu veroucitelji i ima i viska kadra, pa ako neko puni glavu deci demonima i slicne budalastine ima da se pozdravi sa tim mestom.

Ovako pisanje nece osim olaksanja puno da doprinese.

Nazalost nemamo mi tu kulturu, ali tako nesto daje rezultate.

Mi smo u jednom trenutku imali problem daleko banalniji sa vaspitacicom u vrticu i posle mog jednog maltene neformalnog obracanja direktorki vrtica nase opstine da vidite kako su se stvari menjale.

Ljudi mozda rade i po inerciji i misle da niko nece da se "mlati" da ih prijavi pa su ususkani...

Подели на овим сајтовима

Ionako ima teologa koji godinama cekaju da postanu veroucitelji i ima i viska kadra, pa ako neko puni glavu deci demonima i slicne budalastine ima da se pozdravi sa tim mestom.

Zašto su demoni budalaština?Što je Isus pričao o  demonima ako je to budalaština? 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Zašto su demoni budalaština?Što je Isus pričao o  demonima ako je to budalaština? 

Zato sto plasiti decu u osnovnoj skoli pricom o tome da ako nesto urade pa ce ih posetiti demoni je prvo JERES, drugo implicira da je Bog cika sa stapom koji automatski cim mi nesto uradimo nas salje da se przimo u paklu, zato sto dete na tom psihofizickom nivou to ne moze da primi i jos mnogo toga. Ne zivimo mi u starom zavetu da mislimo da dobro zive oni koji su Bogu mili i da cim neko ima problem znaci da je gresan pa eto mogu da mu pokucaju demoni na vrat. Itekako problemi, iskusenja i sve po redu "napadaju" i dobre ljude pa samim tim ta moralna "pouka" ce kod deteta zvucati ovako - "ako budem dobar demoni me nece napasti, i bicu siguran" pa kad se desi, a u zivotu se svasta desi nesto lose, pomislice da oni kao licnosti nisu dobri...

Demonologija nije laka da se razume ni kad je neko odrastao covek, niti je svako iskusenje od demona niti jos gomilu toga i sve to nije za uzrast od 7-15god.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...