Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Definiši i objasni "strah Gospodnji" u bar tri verske tradicije. Esejsko pitanje. :)

Strah od Boga i njegovog suda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Tačno, ali nepotpuno :D

Šta fali da bi bilo potpuno? molimoli

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Šta fali da bi bilo potpuno? molimoli

I u jevrejskoj i u hrišćanskim tradicijama: egzegeza koja u obzir uzima sva značenja korenske reči yr - koja variraju od užasa pred neprijateljem do ustreptalog oduševljenja.

Za hrišćanske tradicije, egzegeza zajedno u kontekstu sa 1 Jn 4.

Možda je za određeno hrišćansko tumačenje - koje ja prihvatam - dobar primer osećaj koji imaš kada prilaziš Pričešću i čuješ najčešću pričasten "Vkusite i vidite jako blag Gospod". :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Imala je 6 godina kada je svako veče plakala jer se plašila demonskih napada o kojima je učila na veronauci.

Meni je prva asocijacija "vodenični kamen", ali možda sam ja previše čitala Sveto Pismo... iako nikad nisam išla na veronauku.

STA!!! Detetu od 6 godina???? Ja mislio osnovna ili srednja skola. Detetu od 6 godina da prica takve stvari???

Koji je bre to ludak? Otkazi tu ,,veronauku", to nije veronauka, to samo moze da izazove neuroticnost kod dece, spasavaj dete odatle!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

STA!!! Detetu od 6 godina???? Ja mislio osnovna ili srednja skola. Detetu od 6 godina da prica takve stvari???

Koji je bre to ludak? Otkazi tu ,,veronauku", to nije veronauka, to samo moze da izazove neuroticnost kod dece, spasavaj dete odatle!

Probala sam. Ona sama je tražila da se prebaci na građansko. Odabrali smo tu opciju i potpisali. Onda se ispostavilo da je usled vršnjačkog pritiska celo odeljenje prešlo na veronauku - da, i deca muslimana i ateista - da ne bi "odskakali". Kada je to shvatila, počela je da plače, a učitelj na listu precrtao naš izbor i zaokružio "verska nastava".

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

'ajde ne troluj, ovo već nije za šalu

Pa ne šalim se i ne znam šta te to sablažnjava ako si hrišćanin.Sve to uči pravoslavno hrišćanstvo.

Подели на овим сајтовима

znaci ovakvi kvazi ,,veroucitelji" ce napraviti i vecu stetu od komunizma i otvorenih boraca protiv Hriscanstva

da li se neko uopste bavi ovim problemom? Sta rade bre ti ljudi na tom fakultetu???

То да је за Цркву веронаука мач са две оштрице било је јасно од почетка. У различитим епархијама се са различитим степеном озбиљности приступа проблему вероучитеља тј. ибору вероучитеља.

Мислим да није проблем до факултета.

Подели на овим сајтовима

Лично сам против веронауке у школама.

Не из разлога који наводе богоборци комуњаре, већ из хришћанских разлога.

А из истих тих разлога сам и против гуруизма у Цркви.

Давати веру је велика ствар. Учити некога вери је исто велика ствар. По мени толико велика колико и спашавање живота од стране рецимо ватрогасца или хирурга итсл.

То није за свакога.

Неко то уме неко не уме.

Особа која се тиме бави мора бити непристрасна и не сме наметати своја лична убеђења или фрустрације деци.

То је веома опасно и иначе у образновном систему а у веронауци још опасније.

Неразвијена дечија верска осећања могу бити потпуно извитоперена уколико је сам вероучитељ човек који није под либелу.

Ипак, овде на теми приметим брдо неких комунизама, и осталих глупих аргумената у прилог противљења веронауци.

Морам рећи да нисам за то сада да се  веронаука укида. Нека се настави али да се црква потруди да вероучитељи буду квалитетни педагози и пре свега нормални људи.

То је по мом мишљењу сада најважније.

Друга ствар, ви када критикујете нешто морате имати у виду шта тиме постижете.

Колико својим ставовима идете на руку богоборцима и антихришћанима.

Изважите све то па онда реците шта имате.

Немојте и ви ко они ретардирани ботови на Блицу да бљујете ватру вашег личног незадовољства.

Будите објективни па и ако сте Срби!

Подели на овим сајтовима

Pa ne šalim se i ne znam šta te to sablažnjava ako si hrišćanin.Sve to uči pravoslavno hrišćanstvo.

Čovek je undercover ateista, ja to već odavno mislim.

Često se, doduše, ne može videti razlika između određenog profila vernika i ateiste koji troluje. I nezgodno je kada taj profil vernika dobije mesto veroučitelja. Kao što je nezgodno kada mesto profesora filozofije dobije ubeđeni marksista za kog je filozofija i dalje uvod u marksizam.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Нека се настави али да се црква потруди да вероучитељи буду квалитетни педагози и пре свега нормални људи.

Ово сам управо почео да пишем али ме је Жељко предухитрио.

Подели на овим сајтовима

Probala sam. Ona sama je tražila da se prebaci na građansko. Odabrali smo tu opciju i potpisali. Onda se ispostavilo da je usled vršnjačkog pritiska celo odeljenje prešlo na veronauku - da, i deca muslimana i ateista - da ne bi "odskakali". Kada je to shvatila, počela je da plače, a učitelj na listu precrtao naš izbor i zaokružio "verska nastava".

?????? ..... nema veze, ne mogu da se nerviram

Подели на овим сајтовима

?????? ..... nema veze, ne mogu da se nerviram

Па знаш оно међу клинцима: ако си дечак, онда мораш да играш фудбал и да бежиш са часова да би био мушко. И тако даље. Код клинаца нема зезања са конформизмом. Тако и сад сви вероватно морају на веронауку јер тако треба™. Ако неко не иде, вероватно мож' да буде етикетиран да није прави Србин™, а у сваком случају исмевање, малтретирање и изолација од вршњака му не гину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...