C.A._R.I.A. Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Oκеј,али да ли мора да одстоји неколико дана у цркви ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Миланче Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Протојереј Ставрофор који врши освештење икона које ја радим, каже да није потребно да иконе одстоје неколико дана у цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Иконе се не свештају... Oglo је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 ...Седми Васељенски Сабор anyone? "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Stvarno, angst, nemoj da se nerviras zbog ovoga ali... sHa_sarcasticlol U mom parohijskom hramu primaju ikone na osvestavanje.Videla sam i nosila sam i sama ikone.Na jednoj od osvecenih ikona cak stoji i potpis svestenika koji je osvestao, kao i datum. Takodje sam nosila ikonu u manastir na osvecenje i prisustvovala sam dok je jeromonah citao molitve, to je trajalo duze nego kad mi svestenik dolazi u kucu da osvesta vodicu pred slavu... I...? Ovi svestenici i monasi imaju episkope koji valjda znaju da to rade i zasto to rade? A zasto neki drugi to ne rade? Zar ne bi bilo dovoljno da svi kazu ne treba svestati ikonu, nosite je kuci i molite se...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Миланче Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Можда их и не треба освештати, али свако коме сам поколонио икону исту је односио у цркву на освећење. Касније сам и ја почео да их носим на освећење. Поједине Цркве и Храмови Господњи имају чак и свој печат. Прилажем један печат. Негде на неком форуму (мислим да је Верујем, али нисам сигуран) прочитао сам отприлике следеће: "... Слика или цртеж неког Светца уколико нису освећене, остају увек само слике и цртежи. Оног тренутка када се освештају постају иконе...". Можда ја грешим, али зато постоје овакви форуми, да нас који не баратамо добро овом тематиком просвете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/10645-osvecenje-sv-ikona/page__st__168 ''Takvo zlo ucenje odbacio je Sveti (VII) Sabor ovako:''Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'[/b]' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17). Јефимија Крунић, JESSY and Walter је реаговао/ла на ово 3 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 ^ "....a pecat? " 0205_whistling Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Verovatno je mnogima u sećanju događaj od pre par godina. Jedna radnja, mislim da se radilo o fotokopirnici, izgorela je do temelja. Jedino što nije izgorelo je bila ikona Bogorodice. To je zapravo bio poklon iz nekih novina, odštampan u velikom tiražu i u formi postera i zalepljen. Svakako da ova ikona nije bila osveštana, ali je štampanje bilo sa blagoslovom SPC. Pitanje je da li bi mnogi ovaj "poster" i nazvali ikonom (u skladu sa tim da je samo osveštana slika Svetitelja ikona), ali za mene to svakako jeste ikona. Kao i bilo koji drugi kanonski prikaz Svetitelja. šta je tu sa onim malim "ikonicama" za kola (magnetima) i onim drvenim... Pa ovaj pečat (sa slike gore, zlatiborski paroh) je veći od mnogih takvih ikonica. Lično imam jednu ikonicu u novčaniku, što je zapravo jedna od onih slikica koje se lepe na Slavsku sveću. Mislim da mi je više poslužila kao molitveni oslonac nego neka "regularna" velika ikona. Владан је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Stvarno, angst, nemoj da se nerviras zbog ovoga ali... Немам шта да се нервирам, само упозоравам да се таква пракса граничи са исповедањем јереси... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Najsigurnije je kupiti ikonu u crkvi/manastiru... Ne moze biti isto fotografija ikone i ikona koja je radjena za crkvu i stajala u crkvi. Iako i fotografija moze da posluzi kao podsticaj za molitvu. Ali fotografije nisu cudotvorne... Imala sam srece da svoje ikone dobijem na dar, i da mi dodju iz manastira... drvena sa sve miomirisom 0304_smile4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Иконе се не свештају... jel mozes da mi objasnis ovo ? zasto svi nose ikone da se osvestaju ? ako se to granici sa jeresi zassto onda to svaka crkva radi ? confused није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ne moze biti isto fotografija ikone i ikona...Фотографија је такође икона и може бити чудотворна, јер чуда не творе дрво и боја... dusha је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 jel mozes da mi objasnis ovo ? ''Takvo zlo ucenje odbacio je Sveti (VII) Sabor ovako:''Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'[/b]' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17). zasto svi nose ikone da se osvestaju ? Незнање, непознавање и/или неразумевање своје сопствене вере. Не носе сви. ako se to granici sa jeresi zassto onda to svaka crkva radi ? confused Не ради свака. Током „Вавилонског ропства цркве”, дошло је до застрањења у вери и пракси, (погледати нпр. Римокатоличка застрањења у учењу о Евхаристији и њихов утицај на неке у Православној Цркви) те до удаљења од Светог Предања на свим нивоима (lex orandi, lex credendi). obi-wan, JESSY and Александрида је реаговао/ла на ово 3 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 hvala na odgovoru није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука